MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

[rfc][iso] UTF-8

Jak tworzyć strony WWW zgodnie ze standardami

Moderator: Pomocy?!

Postautor: athantor » 31 marca 2004, 20:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040331 Firefox/0.8.0+ (athantor)

Domel pisze:
athantor pisze:I jest przestarzałe i dziś niezalecane.

Tak, wlasnie tak napisalem, nie wiem po co powtarzasz :P

Gdzie? :o

;-)

Domel pisze:
athantor pisze:Jak to nie? A w czym problem?
Hmm? Standard SMTP jest '8bit clean' i nie ingeruje w treść listów. 10 lat temu może i tak, ale dziś nie.

Na pytanie po czesci sam sobie odpowiedziales z kolejnym zdaniu. A ja odpwiadam RFC2045.

Dalej nie wiem o co chodzi? :-? W treści listu może być cokolwiek, byleby tego czegoś linie były krótsze od 999 znaków. UTF-7, UTF-8, UTF-32, JOHAB, VISCII, ISO-8869-16. Cokolwiek.

W RFC 2045 nie ma nic na ten temat.

Domel pisze:
athantor pisze:128. Drugie (a raczej pierwsze) 128 znaków, to te z US-ASCII. Więc, tak naprawdę to tylko 128 znaków :-)

Z ISO-8859-1 256 a z ASCII 128. Nie znasz specyfikacji :D

Kod: Zaznacz cały
Characters in the charset ascii.
----------------------------------------------------
      0  1  2  3  4  5  6  7  8  9  A  B  C  D  E  F
  2x       !  "  #  $  %   &  '  (    )  *  +  ,  -   .  /
  3x  0    1  2  3  4  5   6  7  8    9  :  ;  <  =   >  ?
  4x  @    A  B  C  D  E   F  G  H    I  J  K  L  M   N  O
  5x  P    Q  R  S  T  U   V  W  X    Y  Z  [  \  ]   ^  _
  6x  `    a  b  c  d  e   f  g  h    i  j  k  l  m   n  o
  7x  p    q  r  s  t  u   v  w  x    y  z  {  |  }   ~

Characters in the charset latin-iso8859-15.
----------------------------------------------------
      0  1  2  3  4  5  6  7  8  9  A  B  C  D  E  F
  Ax       ¡  ¢  £  €  ¥   ©  §  ¹    ©  ª  «  ¬  ­   ®  ¯
  Bx  °    ±  ²  ³  ®  µ   ¶  ·  ¾    ¹  º  »  Œ  œ   Ÿ  ¿
  Cx  À    Á    à Ä  Å   Æ  Ç  È    É  Ê  Ë  Ì  Í   Î  Ï
  Dx  Р   Ñ  Ò  Ó  Ô  Õ   Ö  ×  Ø    Ù  Ú  Û  Ü  Ý   Þ  ß
  Ex  à    á  â  ã  ä  å   æ  ç  è    é  ê  ë  ì  í   î  ï
  Fx  ð    ñ  ò  ó  ô  õ   ö  ÷  ø    ù  ú  û  ü  ý   þ  ÿ

Ktoś tu nie zna specyfikacji naprawdę... Dla mnie od A0 do FF jest 5F znaków, a nie FF. No chyba że nie umiem liczyć...

Domel pisze:
athantor pisze:Latin1 nie jest potrzebny dla statystycznego hamerykańca ;-)

Mozliwem tu nie chodzi o to co jest potrzebne, tylko chodzi o zgodnosc w stecz.

Tylko nie wiem czy zauważyłeś, ale iso-8859-1 jest już kodowane wielobajtowo...

I wracając:

Tak wiec UTF-8 jest przejsciowy bo jest zgodny z ANSII (i z 256 znakaki z ISO-8859-1) wiec teoretycznie tekst napisany przez amerykana w UTF-8 nie bedzie zajmowal wiecej niz ten w ISO-8859-1).

Powiższa tabelka kodowana w latin9 i utf-8:
[athantor:~]$ ls latin9.txt                                                   
-rw-r--r--  1 athantor users 462 2004-03-31 21:20 latin1.txt
[athantor:~]$ ls utf8.txt                                                     
-rw-r--r--  1 athantor users 558 2004-03-31 21:21 utf8.txt

462B vs 558B... Więc? ;-)

Domel pisze:Szczegolnie ze mozna by powiedzec myslac takim tokiem, ze i UTF-8 nie jest potrzebne.

Nie jest potrzebne tam gdzie, z powodzeniem można zastosować kodowanie jednobajtowe i tam gdzie wiemy, że w przyszłości nie będzie trzeba tego zmienić. Np. na usenecie.

Domel pisze:
athantor pisze:http://www.unicode.org/versions/Unicode4.0.0/

Jesli juz to
http://www.unicode.org/versions/Unicode4.0.1/ :D

O masz :P

Domel pisze:
athantor pisze:Jak to nie radzi? Dla UTF-8, BOM nie jest potrzebny ani wymagany. :o

No to zdecyduj sie, bo pytanie sugeruje ze sobie dadzi

Nic nie sugeruje. W prosty i przystęny sposób pyta się w jaki sposób sobie nie radzi :P

Domel pisze:natomiast drugie zdanie ze nie musi sobie radzic.

No właśnie tym była spowodowana moja ciekawość sposobu nie radzenia se.

Domel pisze:Zreszta niewazne, poniewaz pomyliles pojecia: nie chodzi o to czy jest wymagany czy nie (szczegolnie ze zgadzam sie ze nie jest wymagany) tylko czy notatnik to obsluguje.

Nie wiem :-? U mnie poprawnie rozpoznaje pliki z BOMem jako UTF-8, a pod dosowym `edit' widać na początku notepadowego pliku znaczki, których być nie powinno.

Domel pisze:Chodzi o to ze nie jest wymagany ale to nie znaczy ze byc nie powinien.

No, być nie powinien, bo powoduje więcej kłopotów niż pożytku, ale być może :P

Domel pisze:Moze akurat ja chcem zeby bylo a notanik na to nie pozwala (np w przypadku langpackow wydawanych przez mozillapl.org, nie moge edytowac w notatniku, poniewaz pojawiaja sie bledy parsera.

Bo notatnik ssie. gVim rox :D

A poza tym, wcześniej wspomnianym edit-em można usunąć BOM z początku pliku... (Sam tak robię z plikami .po).

Domel pisze:A jak widac wlasnie Twoja przegladarka dziala, co jest dowodem, ze nie byla tlumaczona w Notatniku :P ).

Moja przeglądarka nie jest tłumaczona :P

Ale wyobraź, proszę, sobie, że tłumaczę taki czytnik news o nazwie "40tude Dialog" i w nim są dwa pliki: ze zwykłymi stringami, oraz ze stringami dla liczb mnogich ("pobrano %d artykuł/y/ów z %s") i o ile pierwszy można wyedytować przez program "poEdit", o tyle drugi już nie. I zgadnij czym go edytowałem? Tak notatnikiem i też kompilator wywał "invalid character", ale jakoś działają.

I właśnie tym editem można świetnie usunąć te trzy znaki.

Domel pisze:Reasumujac wlalbym zeby Notatkim cos obslugiwla w 100% a nie w 50%.

Notatnikiem, to tylko można edytować pliki .ini i to jeśli ktoś jest sado-macho ;-)
Obrazek Obrazek
athantor

Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22

Postautor: Domel » 01 kwietnia 2004, 00:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040113

athantor pisze:W RFC 2045 nie ma nic na ten temat.

No fakt bo mialem na mysli RFC821 (moj blad).

athantor pisze:Ktoś tu nie zna specyfikacji naprawdę... Dla mnie od A0 do FF jest 5F znaków, a nie FF. No chyba że nie umiem liczyć...

Umiesz, tylko ze mowimy o czyms innym stad roznice miedzy nami. Ja mowie o rozszezonym ASCII.

athantor pisze:Tylko nie wiem czy zauważyłeś, ale iso-8859-1 jest już kodowane wielobajtowo...

No co Ty, chyba zardujesz. To jest kodowanie 8-bitowe o ile sie nie zmienilo 8bitow == 1 bajt :D

athantor pisze:Nie jest potrzebne tam gdzie, z powodzeniem można zastosować kodowanie jednobajtowe i tam gdzie wiemy, że w przyszłości nie będzie trzeba tego zmienić. Np. na usenecie.

Tutaj do flejma nie bede doprowadzal ;)

athantor pisze:Bo notatnik ssie. gVim rox :D

No to tyle bajtow zapisalismy zeby wkoncu zgodzic sie co do tego notatnika :D

athantor pisze:A poza tym, wcześniej wspomnianym edit-em można usunąć BOM z początku pliku... (Sam tak robię z plikami .po).

No tak ale przyznasz, ze to nie jest normalne, zeby po programie (w tym wypadku po notatniku) trzeba bylo sprzatac.

PS, chyba troche przesadzilismy z ta klutnia na RFC ;) mysle, ze wszystko co bylo istotnie na temat roznic i wlasciwosci kodowan zostalo powiedziane a chyba nie ma sensu wglebiac sie mocno-techniczne szczegoly, no chyba ze ktos w Was ma zamiar napisac jakis zaawansowany program lub bawi sie w konstrukcje jakis ukladow ;)
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: athantor » 01 kwietnia 2004, 07:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040331 Firefox/0.8.0+ (athantor)

Domel pisze:
athantor pisze:W RFC 2045 nie ma nic na ten temat.

No fakt bo mialem na mysli RFC821 (moj blad).

Dalej nie wiem o co chodzi :P

http://www.faqs.org/rfcs/rfc2821.html

Domel pisze:
athantor pisze:Ktoś tu nie zna specyfikacji naprawdę... Dla mnie od A0 do FF jest 5F znaków, a nie FF. No chyba że nie umiem liczyć...

Umiesz, tylko ze mowimy o czyms innym stad roznice miedzy nami. Ja mowie o rozszezonym ASCII.

Mógłbyś się podzielić informacją nt. nazwy IANA tegoż? TIA. :-)

Domel pisze:
athantor pisze:Tylko nie wiem czy zauważyłeś, ale iso-8859-1 jest już kodowane wielobajtowo...

No co Ty, chyba zardujesz. To jest kodowanie 8-bitowe o ile sie nie zmienilo 8bitow == 1 bajt :D

W UTF :P

Domel pisze:
athantor pisze:Nie jest potrzebne tam gdzie, z powodzeniem można zastosować kodowanie jednobajtowe i tam gdzie wiemy, że w przyszłości nie będzie trzeba tego zmienić. Np. na usenecie.

Tutaj do flejma nie bede doprowadzal ;)

No a co dostaniemy poprzez używanie domyślnie UTF-8, oprócz wzrostu objętości przesyłki? IMO nic.

Domel pisze:
athantor pisze:Bo notatnik ssie. gVim rox :D

No to tyle bajtow zapisalismy zeby wkoncu zgodzic sie co do tego notatnika :D

Notatnik ssie domyślnie. :P

Domel pisze:
athantor pisze:A poza tym, wcześniej wspomnianym edit-em można usunąć BOM z początku pliku... (Sam tak robię z plikami .po).

No tak ale przyznasz, ze to nie jest normalne, zeby po programie (w tym wypadku po notatniku) trzeba bylo sprzatac.

Normalne byćmoże i nie, ale mnie to jakoś nie dziwi :P

Domel pisze:PS, chyba troche przesadzilismy z ta klutnia na RFC ;)

Jaką kłutnią? Rzeczową dyskusją ;-)

Domel pisze:mysle, ze wszystko co bylo istotnie na temat roznic i wlasciwosci kodowan zostalo powiedziane a chyba nie ma sensu wglebiac sie mocno-techniczne szczegoly, no chyba ze ktos w Was ma zamiar napisac jakis zaawansowany program lub bawi sie w konstrukcje jakis ukladow ;)

Amen. :P
Obrazek Obrazek
athantor

Postautor: Domel » 01 kwietnia 2004, 08:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040113

athantor pisze:Mógłbyś się podzielić informacją nt. nazwy IANA tegoż? TIA. :-)

Nie rozumiem...

athantor pisze:
Domel pisze:

W UTF :P

Nie ale wyraznie (co zobaczysz centymetr wyzej) mowa jest o iso-8859-1 :P

athantor pisze:No a co dostaniemy poprzez używanie domyślnie UTF-8, oprócz wzrostu objętości przesyłki? IMO nic.

IMO wiele. Jak mowie nie chcem tutaj wojny robic (bo ortodoksyjni usenetowcy moga mnie zjechac, po czym ja zjade ich i tak przez 10 stron po 10 postow). Ale zalozenie Unicodu jest takie zeby zastapic _wyszystko_ co wiaze sie z rodzinami starych ASCII i EBCDIC (i tym podobnych) dlatego albo sie to przyjmuje i jest sie pro-unikodowy lub neguje sie i jest sie calkowice anty. To tak samo jak z XML-em o nie powstal po to aby tylko polowa strona byla z nim zgodna ale zeby byla to calosc. W innym wypadku dziala na szkode. A ze potrzebny jest czas przejsciowy (ktory teraz mamy) jest to dosyc normalne.

athantor pisze:Amen. :P

I niech to bedzie pointa naszej dyskusji ;) Dlamnie EOT (btw dawno nie udalo sie brac udzialu w tak pouczajacej dysjusji).
Domel

Postautor: athantor » 01 kwietnia 2004, 14:34

Domel pisze:
athantor pisze:Mógłbyś się podzielić informacją nt. nazwy IANA tegoż? TIA. :-)

Nie rozumiem...

http://www.iana.org/assignments/character-sets

Domel pisze:
athantor pisze:No a co dostaniemy poprzez używanie domyślnie UTF-8, oprócz wzrostu objętości przesyłki? IMO nic.

IMO wiele. Jak mowie nie chcem tutaj wojny robic (bo ortodoksyjni usenetowcy moga mnie zjechac, po czym ja zjade ich i tak przez 10 stron po 10 postow). Ale zalozenie Unicodu jest takie zeby zastapic _wyszystko_ co wiaze sie z rodzinami starych ASCII i EBCDIC (i tym podobnych) dlatego albo sie to przyjmuje i jest sie pro-unikodowy lub neguje sie i jest sie calkowice anty.

No właśnie nie. Można być między. Do polskich liter wystarczy latin2, a do reszty niech będzie utf-8. Tak jak strzelać z armaty do muchy.

Domel pisze:W innym wypadku dziala na szkode.

No ba! :-(

Domel pisze:A ze potrzebny jest czas przejsciowy (ktory teraz mamy) jest to dosyc normalne.

Ta... Może przyjęcie utf-8 jako domyślnego charsetu przyspieszy "odbetonowywanie" pana T.S. :-?

Domel pisze:
athantor pisze:Amen. :P

I niech to bedzie pointa naszej dyskusji ;)

OK :P

Domel pisze:Dlamnie EOT

As ju łisz :D

Domel pisze:(btw dawno nie udalo sie brac udzialu w tak pouczajacej dysjusji).

Do usług i wzajemnie.
Obrazek Obrazek
athantor

Postautor: Domel » 01 kwietnia 2004, 15:09

athantor pisze:No właśnie nie. Można być między. Do polskich liter wystarczy latin2, a do reszty niech będzie utf-8. Tak jak strzelać z armaty do muchy.

Tak ale nie tak powinno sie patrzec na Unicode. Unicode, to standard, ktory ma byc absolutnie zaimplementowany i ma byc obecny wszedzie tak jak ACSII. Dlatego nie bardzo moge przyjac tekst porownujacy wprost latin2 do np UTF-16, bo to tak jakby porownywac HTML do XML-a (na pierwszy rzut oka sluza sluza do tego samego a gdyby blebiej sie zastanowic nie wiele wspolnego maja ze soba.)

Ale jak wczesniej pisalem EOT.
Domel

Postautor: Tomek » 27 sierpnia 2004, 07:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

tak troszkę nie na temat... ale dostałem maila od prawdziwego wyjadacza

<< Pouczam pana, ze mejle pisze sie nie uzywajac
polskich znakow zeby nie bylo krzaczkow u odbiorcy mejla!!!!!!!! a nie o
strone kodowa bo w przypadku odpowiedniego pisania bez polskich liter
niewazna jest strona kodowa !!! zapamietaj to pan sobie i nie rob pan z
siebie posmiewiska :-( zamiast ó piszemy o , zamiast ż piszemy z, zamiast ń
piszemy n itd. pan nie ma stycznosci z osobami angliojezycznymi dla tego pan
nie pojmuje ze nie jest wazna strona kodowa tylko nieuzywanie polskich
liter, nie wiem jak pana uswiadomic ale prosze sie douczyc takich prostych
rzeczy i niech pan zacznie od pisanie mejli>>>

Ja tak do końca tego nie rozumiem... cóż chyba ten webmaster jeszcze nie słyszał o iso-8859-2 ani o utf.... sam używa win-1250
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: PWN » 27 sierpnia 2004, 10:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win 9x 4.90; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040614 Firefox/0.9

tomasiek pisze:tak troszkę nie na temat... ale dostałem maila od prawdziwego wyjadacza

polskich znakow zeby nie bylo krzaczkow u odbiorcy mejla!!!!!!!! a nie o
strone kodowa bo w przypadku odpowiedniego pisania bez polskich liter
niewazna jest strona kodowa !!! zapamietaj to pan sobie i nie rob pan z
siebie posmiewiska :-( zamiast ó piszemy o , zamiast ż piszemy z, zamiast ń
piszemy n itd. pan nie ma stycznosci z osobami angliojezycznymi dla tego pan
nie pojmuje ze nie jest wazna strona kodowa tylko nieuzywanie polskich
liter, nie wiem jak pana uswiadomic ale prosze sie douczyc takich prostych
rzeczy i niech pan zacznie od pisanie mejli>>>

Ja tak do końca tego nie rozumiem... cóż chyba ten webmaster jeszcze nie słyszał o iso-8859-2 ani o utf.... sam używa win-1250

Weź mu napisz, że jak taki wyedukowany, to niech częściej zagląda do Słownika Języka Polskiego. Warto byłoby nauczyć się ojczystego języka, a dopiero potem wymądrzać się na tematy ortograficzne :wink: Ze stylu wypowiedzi wygląda, że to prosty chłopak :wink: , w dodatku webmaster bez większej wiedzy, za to z ostrym zacięciem językowym :wink:
PWN

Postautor: Gość » 27 sierpnia 2004, 10:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

Kolejny cytacik z dialogu z moim ulubionym webmasterem :)

>>Ja za duzu chleba zjadlem w internecie, mam 45 lat, zajmuje sie tym od 8
lat w internecie i wiem dom czego zdazasz ale nie powinienes nikogo pouczac
jak sam niewiele wiesz. Moglbym cie wiele nauczyc i poradzic w niuansach
robienia stron ale nie w ten sposob jak zaczales ze mna. Szkoda i nie rob
tak na drugi raz z nikim bo sie mozesz naciac. <<<

A poszło o to że zwrócilem mu uwagę że w jego kursie html... używa znaczników niezgodnych ze specyfikacją....
No coż... chyba przerzucam się na jakiś inny język :)
Gość

Postautor: PWN » 27 sierpnia 2004, 10:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win 9x 4.90; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040614 Firefox/0.9

Anonymous pisze:Kolejny cytacik z dialogu z moim ulubionym webmasterem :)

>>Ja za duzu chleba zjadlem w internecie, mam 45 lat, zajmuje sie tym od 8
lat w internecie i wiem dom czego zdazasz ale nie powinienes nikogo pouczac
jak sam niewiele wiesz. Moglbym cie wiele nauczyc i poradzic w niuansach
robienia stron ale nie w ten sposob jak zaczales ze mna. Szkoda i nie rob
tak na drugi raz z nikim bo sie mozesz naciac. <<<

A poszło o to że zwrócilem mu uwagę że w jego kursie html... używa znaczników niezgodnych ze specyfikacją....
No coż... chyba przerzucam się na jakiś inny język :)

U, pan webmaster wie co to niuans, zwracam honor, hehe. :wink:
PWN

Postautor: quiris » 27 sierpnia 2004, 13:05

Przeglądarka: Opera/7.60 (Windows NT 5.2; U) [en] (IBM EVV/3.0/EAK01AG9/LE)

PWN pisze:U, pan webmaster wie co to niuans, zwracam honor, hehe. :wink:

Czy ten webmaster ma coś wspólnego ze słowem drawa?
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: Tomek » 27 sierpnia 2004, 13:42

postanowiłem nie podkładać komuś świni i nie podam ani adresu strony :( ani tym bardziej nazwiska mojego ulubionego webmastera... dość powiedzieć że na swojej stronie dotyczącej jakości tworzenia stron miał około 98 błędów (parser w3c)... i tam jakoś stosuje polskie znaki :(
Tomek
Moderator

Postautor: zwierz » 27 sierpnia 2004, 19:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

tomasiek pisze:postanowiłem nie podkładać komuś świni i nie podam ani adresu strony :( ani tym bardziej nazwiska mojego ulubionego webmastera... dość powiedzieć że na swojej stronie dotyczącej jakości tworzenia stron miał około 98 błędów (parser w3c)... i tam jakoś stosuje polskie znaki :(

Dawaj adres, nazwisko niepotrzebne.
zwierz
Moderator

Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13

[OT]

Postautor: athantor » 28 sierpnia 2004, 02:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8a3) Gecko/20040824 Firefox/0.9.1+

tomasiek pisze:tak troszkę nie na temat... ale dostałem maila od prawdziwego wyjadacza

polskich znakow zeby nie bylo krzaczkow u odbiorcy mejla!!!!!!!!

I co jeszcze. Poproś o podstawę jakąś. Netykieta wręcz zaleca stosowanie diakrytyków. A co do problemów, to - owszem. Były. 10 lat temu.

tomasiek pisze: a nie o strone kodowa bo w przypadku odpowiedniego pisania bez polskich liter

Ważna. Powinno być zdefiniowane us-ascii.

tomasiek pisze:niewazna jest strona kodowa !!!

No i szanowny man zniknął nam RFC 2046 :-)

tomasiek pisze:zapamietaj to pan sobie i nie rob pan z siebie posmiewiska :-(

Szkoda, że to takie długie, bym sobie do siga wstawił 8)

tomasiek pisze: zamiast ó piszemy o , zamiast ż piszemy z, zamiast ń
piszemy n itd.

Tak, może jeszcze transliteracja?

tomasiek pisze: pan nie ma stycznosci z osobami angliojezycznymi

No ptatrz pan, co ta skleroza z człowieka robi. A ja od początku myslałem, że list był wysłany do Polaka, nie Anglika...

tomasiek pisze: dla tego pan nie pojmuje ze nie jest wazna strona kodowa

Jakoś angielskojęzyczny użytkownik nie miał sprzeciwu co do unikodu, którego użyłem w korespondencji z nim. Cuda! Ale pewnie tan pan zaraz i anglika mi zniknie...

tomasiek pisze:tylko nieuzywanie polskich liter, nie wiem jak pana uswiadomic ale prosze sie douczyc takich prostych
rzeczy i niech pan zacznie od pisanie mejli

Tak! Ciemnota i ignorancja górą! :D

I kontynuując:

Ja za duzu chleba zjadlem w internecie, mam 45 lat,

"Nie broda czyni mędrca". Nie wiem dlaczego, ale panuje przekonanie, że jak ktoś na -dziesiąt/-dzieści lat to od razu, z urzędu, jest och i ach i w ogóle najmądrzejszy... :-? Później sadzi, jeden z drugim, takie kwiatki...

zajmuje sie tym od 8 lat w internecie

Po tym, co ten Pan przedstawił, nie wiem czy to jest powód do chwalenia się....

i wiem dom czego zdazasz ale nie powinienes nikogo pouczac

Gdyż ja jestem nie omylny i wszechwiedzący! Jak śmiesz śmiertelniku! ;-)

jak sam niewiele wiesz.

ROTFLMAO!

Moglbym cie wiele nauczyc i poradzic w niuansach

Spytaj się Pana, jak udało mu się zatrzymać czas. Niuanse sprzed kilku lat. Dobre sobie!

robienia stron ale nie w ten sposob jak zaczales ze mna.

Właśnie. Jak możesz używać terminów których ja nie rozumiem.

“Powiedcie tej Famie, żeby mnie pocałowała gdzieś i vice versa.” ;-)))

Szkoda i nie rob tak na drugi raz z nikim bo sie mozesz naciac.

Dobrze radzi! Szkoda nerwów na takich :-)

tomasiek pisze:Ja tak do końca tego nie rozumiem... cóż chyba ten webmaster jeszcze nie słyszał o iso-8859-2 ani o utf.... sam używa win-1250

“Postkomunistyczny beton. Nie do ruszenia” ;-)

BP, NMSP
Obrazek Obrazek
athantor

Postautor: Tomek » 30 sierpnia 2004, 06:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

cóż... mój ulubiony webmaster wpisał mnie na listę spamową... po 3 mailach. to chyba rekord :) a adres... cóż... szkoda nerwów na takich :)

athantor!
Praktycznie twoj komentarz poszedł w moim ostatnim mailu... ale niestety już byłem spamowcem !!!!
Tomek
Moderator

Postautor: zwierz » 30 sierpnia 2004, 19:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

tomasiek pisze:cóż... mój ulubiony webmaster wpisał mnie na listę spamową... po 3 mailach. to chyba rekord :) a adres... cóż... szkoda nerwów na takich :)

Masz jeszcze jakiś powód, dla którego nie chcesz podać adresu tej strony?
zwierz
Moderator

Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13

Postautor: Tomek » 31 sierpnia 2004, 07:16

Właściwie to chyba nie... błąd który kazał mi to wrzucić do walidatora to błędne, niezgodne ze specyfikacją atrybuty znacznika <frame> które były w kursie... przepuściłem więc kilka podstron przez walidatora i ukazywały się liczby ...23 .56 a nawet 98 błędów... przyznaję - stronka wyświetlała się prawidłowo - ale wkurzyło mnie to, że powstaje kolejny kurs uczący źle... więc wysłałem maila (grzecznego) z informacją że są błędy - a resztę korespondencji już znacie. Więc ryzyk fizyk... podaję adres:
http://www.combit.pl/htm/ram.html
Zwracam przy okazji uwagę że webamster używa jednak polskich znaków! Jest pełno liteówek...ale zawsze...
Chyba mam też jego IP :)
Tomek
Moderator

Postautor: Cleriic » 31 sierpnia 2004, 08:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

Coś mi się wydaje że to ten sam człowiek:
http://szusztof.w.interia.pl/index.html

Cytat z jego strony:
Przeglądając polskie strony WWW odnosi się wrażenie, iż wiele z nich to projekty z wyłączeniem wszelkich zasad konstrukcji serwisów internetowych.

W świetle jego kodu to brzmi jak ponury żart [z ludzi którzy się nabiorą na jego usługi]!
Cleriic
Moderator

Z nami od: 09 stycznia 2004, 16:04

Postautor: Tomek » 31 sierpnia 2004, 09:11

He he trafiłeś!. Troszkę naśmiecę...
Coś mi się wydaje że to ten sam człowiek:
http://szusztof.w.interia.pl/index.html

Stronkę czytałem z kilka razy... nasz webmaster to nie tylko "fachowiec" ale jeszcze literat!!
Wyobraź sobie, że zaczynasz podróż do nowego świata, jak Kolumb. Ile będzie nowych przygód i odkryć związanych jest z niebezpieczeństwem i niepewnością.

i moje ulubione!
Zrób coś ze swoim życiem!
Ty też możesz być bogaty!
Masz szanse na wygodniejsze życie.
Wykorzystaj ją i zainwestuj w siebie
zapisujac się na kurs!
Organizuje kurs, na którym nauczysz się tworzenia stron internetowych. Po kursie będziesz miał/a możliwość prowadzić swój biznes tworząc np. strony reklamowe dla firm

oraz
Zbyt wiele firm dzisiaj uważa się za fachowców budowy sieci.
(...)
Szusztof Web-System zna biznes projektowania efektywnych, profesjonalnych stron sieci, które są tworzone dla osiągnięcia zamierzonego skutku.(...) Moj obszar wiedzy specjalistycznej dotyczy tylko Internetu i to jest wszystko na czym się koncentruje. Internet jest zbyt dynamiczny i rosnący zbyt szybko, żeby to wymagało niekompletnej wiedzy i uwagi.

Przez 12 lat doświadczenia technika informacyjna Szusztof Web-System jest pełnym dostarczycielem rozwiązań dla Internetu. Mam wiedzę i doświadczenie konieczne, by podjąć się wyzwania postawione przez cyfrową rewolucję dzisiaj i handel elektroniczny.

A poza tym...chyba odbiegliśmy od tematu kodowania....
Tomek
Moderator

czesc "tomasiek"

Postautor: Jakubek » 26 września 2004, 11:45

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

Wiedzialem, ze jestes swinia i dwulicowy ale nie do tego stopnia :-( Nawet "ludzie" z forum to zauwazyli i stad mam ten cynk. Facet co go tak oczerniasz ma racje, ze nie podaruje tobie naruszenie zasad korespondencji, poniewaz jak mi juz wiadomo, nie miales jego pozwolenia na cytowanie jego slow uzytych w mejlu prywatnym do ciebie. Ja pamietam na wydziale jakim byles "bystrym" czlowiekiem. Nigdy nie grzeszyles inteligencja i teraz przegiales juz. Pochwal sie na forum swoimi przekretami na uczelni co ja przy najblizszej okazji wykorzystam. Po tym zachowaniu kto bedzie mial zaufanie do ciebie? Ja zawsze bylem z daleka od ciebie i dales dowody swojej "madrosci" na uczelni. Chyba domyslasz sie kto to pisze? Chocbys wiedzial i tak sie nie przyznasz. Pozdrawiam i zycze opamietania sie i wybrniecia z tej gafy z twarza, w co watpie znajac cie.
Jakubek

Z nami od: 26 września 2004, 11:28

PoprzedniaNastępna

Wróć do Tworzenie stron WWW