ikona w pasku wpisywania url
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 2 • 1, 2
ikona w pasku wpisywania url
Przeglądarka: -
Ludzie jak wstawić ikonę w miejsu gdzie wpisuje się url. Czy jest do tego jakiś skypt, a może to się robi stylami css.
- grzegorz
ikona w url
Ściągasz program do tworzenia ikon....tworzysz ikonkę i zapisujesz jako favicon.ico...i wysyłasz na serwer...i to wszystko.
http://www.reprezentacja.civ.pl
- saleta
Re: ikona w url
saleta pisze:Ściągasz program do tworzenia ikon....tworzysz ikonkę i zapisujesz jako favicon.ico...i wysyłasz na serwer...i to wszystko.
I inny sposob:
- Kod: Zaznacz cały
<head>
<link rel="icon" href="obrazek.png" type="image/png">
</head>
lub
<head>
<link rel="SHORTCUT ICON" href="obrazek.ico type="image/ico">
</head>
W zależności od formatu pliku należy zmienić atrybut type.
- Domel
- Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
Domel pisze:
<head>
</head>
Wszystko fajnie, ja mam dokladnie tak jak napisane, strona przeszla pozytywnie przez validator w3c i... nadal nie widac ikonki
Wiecej nt mojej walki z ikonka i nie tylko
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
SeaMonkey @ GNU/Linux
- KLAPEK
- Moderator
- Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05
KLAPEK pisze:Domel pisze:
<head>
</head>
Wszystko fajnie, ja mam dokladnie tak jak napisane, strona przeszla pozytywnie przez validator w3c i... nadal nie widac ikonki
zauwaz ze w kodzie podanym przez domela jest zjedzony jeden cudzyslow. tez go zjadles?
- Konrad
- Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38
Konrad pisze:zauwaz ze w kodzie podanym przez domela jest zjedzony jeden cudzyslow. tez go zjadles?
Fajnie by bylo, gdyby tylko o to chodzilo
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
SeaMonkey @ GNU/Linux
- KLAPEK
- Moderator
KLAPEK pisze:Fajnie by bylo, gdyby tylko o to chodzilo, ale ja juz duzo wczesniej wstawilem taki kod... i nic
, a cudzyslowia nie zjadlem
Przesledzilem tamten watek o Twojej stronie. malo piszesz o problemie z ico. mozesz podac link do strony? zaden z tam zamieszczonych mi nie dziala. wina interii, bo wlasnie zadna strona mi sie stamtad nie otwiera
- Konrad
Konrad pisze:KLAPEK pisze:Fajnie by bylo, gdyby tylko o to chodzilo, ale ja juz duzo wczesniej wstawilem taki kod... i nic
, a cudzyslowia nie zjadlem
Przesledzilem tamten watek o Twojej stronie. malo piszesz o problemie z ico. mozesz podac link do strony? zaden z tam zamieszczonych mi nie dziala. wina interii, bo wlasnie zadna strona mi sie stamtad nie otwiera
O to dziwne
SeaMonkey @ GNU/Linux
SeaMonkey @ GNU/Linux
- KLAPEK
- Moderator
http://strony.wp.pl/wp/klapek77/mm/favicon.ico
dostep zabroniony
jak mam wiec obejrzec Twa ikonke? zreszta wogole, to nieistotne. sam ospowiedz na pytanie jak robiles ta ikone. jesli przez zwykla zmiane rozszerzenia z np .bmp na .ico to zle. wiele programow tez udaje ze robi ikone a de facto tylko zmienia rozszerzenie.
pewnym i sprawdzonym przeze mnie programem jest @icon dostepny na tucows. zmienia bmo na ico i robi to prawidlowo.
innym powodem ze ikona ci sie nie wyswietla moze byc fakt, ze nie ma jej na serwerze albo jest w katalogu chronionym
co do Interii: przywyczaj sie. ma ona najgorsze serwery
dostep zabroniony
pewnym i sprawdzonym przeze mnie programem jest @icon dostepny na tucows. zmienia bmo na ico i robi to prawidlowo.
innym powodem ze ikona ci sie nie wyswietla moze byc fakt, ze nie ma jej na serwerze albo jest w katalogu chronionym
co do Interii: przywyczaj sie. ma ona najgorsze serwery
- Konrad
Taki sposob zadeklarowania ikonki w znaczniku link nie moze nie dzialac w Mozilli. Jesli u ciebie nie widac to mozliwe jest tylko to:
1. Uzywasz IE, to wszystko tlumaszy bo nie obsluguje poprawnie lub
2. Masz problem z serwerem ale to inna bajka nie zwiazana z Mozilla lub
3. Masz zly kod, zwroc uwage za sciezke w href, warto sprawdzic czy nie jest podany inny type niz ten prawdziwy lub
4. Masz nie poprawny plik graficzny (ikonke)
Wiecej mozliwosci nie widze. Jedno jest pewne Mozilla napewno poprawnie to interpretuje.
- Domel
Konrad pisze:http://strony.wp.pl/wp/klapek77/mm/favicon.ico
dostep zabronionyjak mam wiec obejrzec Twa ikonke? zreszta wogole, to nieistotne. sam ospowiedz na pytanie jak robiles ta ikone. jesli przez zwykla zmiane rozszerzenia z np .bmp na .ico to zle. wiele programow tez udaje ze robi ikone a de facto tylko zmienia rozszerzenie.
Ok, zassalem z Tucows taki program: Icon Forge ver.6.11(Favicon.com Edition) stworzylem od nowa ikonke /bez zamiany bmp, gif etc./ i... nadal to samo - dostep zabroniony?
Konrad pisze:innym powodem ze ikona ci sie nie wyswietla moze byc fakt, ze nie ma jej na serwerze albo jest w katalogu chronionym
na serwerze na 100% plik jest i nie jest w katalogu chronionym, jest w tym samym co wszystkie inne grafiki, ktore sa wyswietlane poprawnie
Konrad pisze:co do Interii: przywyczaj sie. ma ona najgorsze serwery
tu i tak tylko dla testow wrzucilem, na razie zostaje na wp
PS napisalem do pomocy WP, dlaczego wyswietla mi text o dostepie zabronionym, czekam by zobaczyc co mi odpowiedza
- Gość
Anonymous pisze:Konrad pisze:http://strony.wp.pl/wp/klapek77/mm/favicon.ico
dostep zabronionyjak mam wiec obejrzec Twa ikonke? zreszta wogole, to nieistotne. sam ospowiedz na pytanie jak robiles ta ikone. jesli przez zwykla zmiane rozszerzenia z np .bmp na .ico to zle. wiele programow tez udaje ze robi ikone a de facto tylko zmienia rozszerzenie.
Ok, zassalem z Tucows taki program: Icon Forge ver.6.11(Favicon.com Edition) stworzylem od nowa ikonke /bez zamiany bmp, gif etc./ i... nadal to samo - dostep zabroniony?To musi byc wina WP
Konrad pisze:innym powodem ze ikona ci sie nie wyswietla moze byc fakt, ze nie ma jej na serwerze albo jest w katalogu chronionym
na serwerze na 100% plik jest i nie jest w katalogu chronionym, jest w tym samym co wszystkie inne grafiki, ktore sa wyswietlane poprawnieKonrad pisze:co do Interii: przywyczaj sie. ma ona najgorsze serwery
tu i tak tylko dla testow wrzucilem, na razie zostaje na wp
PS napisalem do pomocy WP, dlaczego wyswietla mi text o dostepie zabronionym, czekam by zobaczyc co mi odpowiedza
To ja napisalem, tylko zapomnialem sie zalogowac
SeaMonkey @ GNU/Linux
SeaMonkey @ GNU/Linux
- KLAPEK
- Moderator
KLAPEK pisze:[...]To musi byc wina WP
W ogole chyba cala wina z blednym wyswietlaniem lezy po stronie WP przy wspolpracy z Mozilla:
na HDD strona dziala jak nalezy, jest favicon, obrazki w tle, onmouseover -> po wrzucie na WP przestaje dzialac favicon, obrazki tla, funkcja onmouseover /w wer.1.0 po prostu nie pokazywalo nic, teraz w wer.1.1 zamiast drugiego obrazka pokazuje alt opis pierwszego
gdy tymczasem ogladajac ta sama strone w Operze czy M$IE wszystko dziala prawidlowo
Zatem cos zlego sie dzieje przy wspolpracy Mozzi z WP /skoro na HDD wszystko jest ok, to nie wina Mozzi, a tandemu Mozzi + Wirtualna Polska
SeaMonkey @ GNU/Linux
SeaMonkey @ GNU/Linux
- KLAPEK
- Moderator
KLAPEK pisze:W ogole chyba cala wina z blednym wyswietlaniem lezy po stronie WP przy wspolpracy z Mozilla
Mialem racje, to wina WP - wrzucilem dla kolejnego testu dokladnie te same pliki, tym razem na Onet /http://klapek77.republika.pl/ i... wszystko dziala jak nalezy!
Jest tu tylko jeden problem, Onet dokleja na poczatku kodu skrypt z popupem, co skutecznie uniemozliwia prace validatorowi kodu:
Below are the results of attempting to parse this document with an SGML parser.
Fatal Error: no document type declaration; will parse without validation
I could not parse this document, because it uses a public identifier that is not in my catalog.
You should make the first line of your HTML document a DOCTYPE declaration, for example, for a typical HTML 4.01 document:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Title</TITLE>
</HEAD>
<BODY>
<-- ... body of document ... -->
</BODY>
</HTML>
Sorry, I can't validate this document.
Source Listing
Below is the source input I used for this validation:
1: <script src="/popup_DEFAULT_002.js" DEFER></script>
2: <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
3: <HTML>
4: <HEAD>
5: <TITLE> Anarchia..:KLAPEK:..Pokój </TITLE>
[...]
Jak temu zaradzic?
SeaMonkey @ GNU/Linux
SeaMonkey @ GNU/Linux
- KLAPEK
- Moderator
Tak tylko przy okazji przejedz strone jeszcze http://jigsaw.w3.org/css-validator/ Wizualnie to nic nie zmieni ale warto by strona byla pozbawiona wszystkich bledow (wkurza mnie te scrollbar). No i oczywiscice dostaniesz dodatkowo button: Valid CSS!.
Moze sie czepiam ale jak spelnisz wymagania i przebudujesz troche strone mozesz tez dostac: W3C Web Content Accessibility Guidelines 1.0 a wtedy bys rzadzil
Moze sie czepiam ale jak spelnisz wymagania i przebudujesz troche strone mozesz tez dostac: W3C Web Content Accessibility Guidelines 1.0 a wtedy bys rzadzil
- Domel
Domel pisze:W3C Web Content Accessibility Guidelines 1.0
Co to takiego, bo tez chce?
- Konrad
Konrad pisze:Domel pisze:W3C Web Content Accessibility Guidelines 1.0
Co to takiego, bo tez chce?