MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Nazwa: "folder"

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Nazwa: "folder"

Postautor: Maciej » 15 września 2002, 19:36

Przeglądarka: -

Wiadomo że Microsoft jest liderem w oprogramowaniu dla PC i wprowadza na rynek nowe technologie, które po krótkim czasie stają się standardami, nawet nazewnictwo powstałe w Redmond przełazi (tak, przełazi bo inaczej nie mozna tego nazwać) na produkty innych firm.
W przypadku Mozilli kłuje mnie nazwa "folder", która pojawiła się w polskiej nakładce dla Linuxa. Jeśli ktoś uzywa Windowsa to OK, w końcu tam istnieje coś takiego jak folder, lecz w innych OS'ach chyba czegoś takiego nie ma...
Maciej

Z nami od: 15 września 2002, 07:11

Re: Nazwa: "folder"

Postautor: GmbH » 10 października 2002, 22:22

Maciej pisze:W przypadku Mozilli kłuje mnie nazwa "folder", która pojawiła się w polskiej nakładce dla Linuxa. Jeśli ktoś uzywa Windowsa to OK, w końcu tam istnieje coś takiego jak folder, lecz w innych OS'ach chyba czegoś takiego nie ma...

Rozumiem że nazwa folder ma być zmieniona na kartotekę?

Proponuję (jeśli już):
Foledr poczty
Katalog (na dysku)

No chyba że chodziło Ci o co innego...
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Re: "folder"

Postautor: Wojciech » 10 października 2002, 22:38

Maciej pisze:W przypadku Mozilli kłuje mnie nazwa "folder"...

Święte słowa, również jestem przeciwny folderom, bo zawsze kojarzą mi się z kolorowymi reklamówkami z "american beauty" a nie z miejscem, gdzie przechowuje się poważne :wink: dane. Najchętniej pozbyłbym się folderów nawet z Wingrozy; niech to będą katalogi, kartoteki, nawet szuflady. Natomiast podoba mi się podejście Niemców: tam nazywa się to "Ordner", czyli "segregator".
Pozdrawiam przyjaciół Mozilli!
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite