MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

thunderbird.pl wystartował ;)

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

thunderbird.pl wystartował ;)

Postautor: marcoos » 22 maja 2004, 12:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040405 Firefox/0.8.0+ (marcoos)

Thunderbird 0.6 PL dla Windows i Linuksa gotowe do pobrania. Wersja dla Mac OS X wkrótce.

http://www.thunderbird.pl/

Artykuły na ten temat:
http://7thguard.net/news.php?id=3942
http://www.vivamozilla.civ.pl/
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Pitreck » 22 maja 2004, 19:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040429 Firefox/0.8.0+ (Pitreck)

To ja dodam jeszcze:
http://www.pclab.pl/art10144.html
http://www.frazpc.pl/komentarz/10710-5
xp.net.pl
tu niestety newsik wyladowal na stronie w b. zmodyfikowanej formie, bedaca bardziej reklama Thunderbirda niz samej strony. W dodatku napisali ThunderbirdPL 0.6 PL (jakby to byl projekt MozilliPL, bedacy modyfikacja orginalnego Thunderbirda. A jako strone domowa podali.. thunderbird.pl. Bede musial chyba wyslac do nich list i poprosic o sprostowanie.

Info poszlo takze do Chipa oraz TwojePC, ale nie znalazlo sie na stronie.
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Postautor: marcoos » 22 maja 2004, 23:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040405 Firefox/0.8.0+ (marcoos)

Pitreck pisze:To ja dodam jeszcze:
http://www.pclab.pl/art10144.html

Co tam robi logo IE? :)

A tu nazwali Thunderbirda "przeglądarką". Heh. :)

No, ale nie narzekam (żeby nie było). :)

PS.
Nie przedstawiaj nas jako "przedstawicielstwa Mozilla Foundation w Polsce", bo nim nie jesteśmy. Jeśli w ogóle będziemy (jako MozillaPL+Firefox.pl) reprezentować kogokolwiek, to Mozilla Europe (ale nie w tej chwili).
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Pitreck » 22 maja 2004, 23:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040429 Firefox/0.8.0+ (Pitreck)

Ehh, ciezko mi idzie rozmowa z czlowiekiem z XP.net.pl...
Nie wiem, czy uda mi sie wywalczyc jaka kolwiek zmiane w tej aktualnosci, nawet tytulu. Ale jako ze poinformowalem go czym sie roznia czyste lokalizacje od polskich dystrybucji, to w przyszlosci powinno byc lepiej.
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Postautor: Pitreck » 22 maja 2004, 23:28

marcoos pisze:Co tam robi logo IE? :)

Wszystkie aktualnosci ze swiata internetu i narzedzi internetowych sa tak oznaczane na PCLab.pl.

marcoos pisze:Nie przedstawiaj nas jako "przedstawicielstwa Mozilla Foundation w Polsce", bo nim nie jesteśmy. Jeśli w ogóle będziemy (jako MozillaPL+Firefox.pl) reprezentować kogokolwiek, to Mozilla Europe (ale nie w tej chwili).

Na Mozilla.org widniejemy (MozillaPL.org) jako polski projekt lokalizacyjny, wiec w pewnym sensie jestesmy. W koncu promujemy marke i zapewniamy pomoc w polsce, a od jakosci tlumaczenia i braku ew. bledow parsowania zalezy jak polacy uzaleznieni od polskich wersji postrzegaja produkty Mozilla.org. A Firefox.pl i Thunderbird.pl sa przeciez czescia MozillaPL, ew. pod projektem, a nie odlamem.

Pozatym tresc aktualnosci uzgadnialem z Gandalfem, a on nie mial zadnych zastrzerzen do tego zwrotu.
Pitreck
Moderator

Postautor: Gandalf » 23 maja 2004, 22:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8a) Gecko/20040505 Firefox/0.8.0+

Pitreck: to moj blad. Nie jestesmy oficjalnie jeszcze w zadnym zwiazku z formalna struktura Mozilli na swiecie, poniewaz nie ma zadnych zasad to regulujacych. Kiedy takowe wejda w zycie, automatycznie sie nim staniemy.

Nic sie nie stalo, ale marcoos ma racje, a wina jest moja. *^^*
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: Pitreck » 24 maja 2004, 21:19

No dobrze, tylko w takim razie jak tymczasowo mozemy sie przedstawiac?
Oczywista pierwsza mysla jest MozillaPL, ale.. kurcze, jak to powiedziec, zeby nie zostalo to w zaden sposob negatywnie odebrane. Newsy te byly wysylane jako informacja prasowa i musialy wygladac powaznie. MozillaPL nie dla wszystkich jest autorytetem, dla niektorych informacja "MozillaPL otworzyla..." jest rownie wiele mowiaca jak "Zdzisiek software otworzyl nowa strone poswiecona Thunderbirdowi". Pozatym MozillaPL, bedaca_w_pewnym_stopniu_powiazana_z_MF_i_odpowiadajaca_za_tlumaczenia brzmi powazniej i dumniej, nadaje takiej informacji autentycznosci, wiarygodnosci. Qrcze, jakos nie bardzo potrafie obrac w slowa to, co mam na mysli. Mam nadzieje, ze rozumiecie o co mi chodzi i ze nikogo tym nie obrazilem.

PS. Pozno bo pozno, ale wazne ze jest :)
http://newsroom.chip.pl/news_102774.html
Pitreck
Moderator

Postautor: Gandalf » 25 maja 2004, 09:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8a) Gecko/20040505 Firefox/0.8.0+

MozillaPL jest centrum Mozilli w polsce. Przed, w trakcie czy po reorganizacji chyba wszyscy jestesmy co do tego przekonani. Jesli ty masz inne zdanie to nie rozumiem czemu nie napisales o tym w komentarzu do mojej propozycji.

Jesli zas jestes przekonany tak jak ja, to nie rozumiem czemu wstydzisz sie uznawac tb.pl za projekt bedacy elementem mozillipl. Z niej wywodzimy sie my - autorzy strony, z niej pochodza langpacki, ktore dostosowywalismy tworzac nasza wersje i z to na forum mozillipl wlasnie rozmawiamy.

Jestesmy czescia MozilliPL i jesli uda sie reorganizacja nadal bedziemy - nawet jeszcze silniej, bowiem tutaj przeniosa sie nasze witalne narzedzia jak bugzilla.

Natomiast nasze relacje z MF sa w tym momencie nie formalne i takie pozostana do czasu publikacji odpowiednich dokumentow okreslajacych to przez sama MF. W tej kwestii nic nie mozemy zrobic niestety :/

Wiec lepiej jest na przyszlosc opisywac nas jako "MozillaPL - projekt tlumaczenia Mozilli", bo to nie zaklada zwiazkow formalno-prawnych.
Gandalf

Postautor: Pitreck » 25 maja 2004, 13:26

Czyli jednak nie zostalem zrozumiany, ok, sprobuje to wyjasnic prosciej.
Ja sie MozillaPL nie wstydze, poprostu twierdze, ze nie dla wszystkich redaktorow servisow, do ktorych taka informacja moze dojsc MozillaPL jest znana. Niektorzy z nich moga odbierac MozillaPL jako zwykly fanclub Mozilla, i nie bedzie dla nich roznicy czy to jest strona Romana Ziutka mozilla.hg.pl, ktory jest fanem Mozilla i postanowil o niej zalozyc strone, czy tez MozillaPL (o ktorym nie wie, ze jest to polskie centrum Mozilla). Pomysli sobie, kurde, co mnie obchodzi ze jakis fanklub zalozyl sobie nowa strone, nie dam tego newsa na glowna. Wiec zeby taka informacja prasowa wygladala powazniej, dobrze by bylo jakos poinformowac zarowno redaktora, do ktorego piszemy, jak i czytelnikow jego servisu, ze mamy jakies powiazania z MF, ze odpowiadamy za tlumaczenia, pomoc uzytkownikom, itd. Pozatym na glownej nie ma nawet zadnej informacji, czy widocznego odnosnika to niej, czym tak naprawde jestesmy. Jak osoby, do ktorych piszemy maja nas w takim razie traktowac powaznie?

Moze to byc "MozillaPL - projekt tlumaczenia Mozilli" lub "MozillaPL - centrum Mozilli w polsce", byle nie samo MozillaPL. A ja chcialbym uzgodnic, ujednolicic jak sie bedziemy przedstawiac w kontaktach z prasa.

Wyrazam sie jasno?
Pitreck
Moderator

Postautor: E2rd » 25 maja 2004, 16:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Pitreck pisze:Wiec zeby taka informacja prasowa wygladala powazniej, dobrze by bylo jakos poinformowac zarowno redaktora, do ktorego piszemy, jak i czytelnikow jego servisu, ze mamy jakies powiazania z MF, ze odpowiadamy za tlumaczenia, pomoc uzytkownikom, itd.

W każdej oficjalnej press-release (przykład) takich organizacji jak Mozilla Foundation znajduje się na końcu kilkulinijkowy akapit objaśniający, co to jest Mozilla i MF. Powinniśmy sobie również taki opracować i doklejać go do rozsyłanych artykułów.
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: Pitreck » 25 maja 2004, 17:07

A wiesz, to nie jest nawet glupi pomysl :)
Pitreck
Moderator

Postautor: boby7[PL] » 25 maja 2004, 20:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Ja trochę z innej bajki ale... Powstrzymać się nie mogłem!
Jest świetnie! Nawet nie wiecie jak ja i mnie podobni ZU kibicują waszej pracy!
PS: Połowa kompów u mnie w pracy już przerzucona na TB i FF. Dzisiaj postawiłem pierwszego w życiu Linuksa i oczywiście uzbroiłem go w Wasze dzieło. Chyba lekko mi odbija :o Kompletnie nie wiem o co chodzi w tym systemie ale pocztę odbiera i stronki otwiera. Bez Windowsa? Paaaanie! To niemożliwe :wink: Komp już jutro zostanie wstawiony do "kafejki internetowej" u mnie w robocie. Siadają tam goście często poniżej poziomu ZU. Będę obserwował zachowania.
Maszynki moich znajomych też już zostały zaatakowane. Szczęściem "nawróceni" są zachwyceni :lol:
Byle tak dalej! Pozdrawiam zespoły TB/FF.
boby7[PL]
boby7[PL]

Z nami od: 26 września 2003, 11:23

Postautor: Domel » 25 maja 2004, 21:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040113

A ja tez troche mniej na temat. Dodajcie w http://firefox.pl/pobierz.html i http://thunderbird.pl/pobierz.html torrenty do firefoksa i thunderbirda
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Gandalf » 25 maja 2004, 22:48

Pitreck: E2rd ma (jak zwykle :)) racje. Jesli MozillaPL nie jest jeszcze znana, to trzeba sprawic aby byla :)

Domel: chetnie. Jak to sie robi? :>
Gandalf

Postautor: Pitreck » 25 maja 2004, 23:06

Gandalf pisze:Pitreck: E2rd ma (jak zwykle :)) racje.

Irytujace to sie zaczna robic :P ;)

Co do sygnaturki, trzeba zrobic jakies wstepne podsumowanie co ma zawierac, a potem probowac cos z tego sklepac. Tworzymy do tego raport na bz?
Pitreck
Moderator

Postautor: Adrianer » 25 maja 2004, 23:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040514 MultiZilla/1.6.4.0b

Gandalf pisze:Domel: chetnie. Jak to sie robi? :>

trzebaby postawić serwer torrentów... choć to napewno będzie się oplacać 8)
Adrianer
Moderator

Z nami od: 15 maja 2002, 17:37

Postautor: Gandalf » 25 maja 2004, 23:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8a2) Gecko/20040525 Firefox/0.8.0+

Adrianer: urle jakies?

Pitreck: tak. zakladaj
Gandalf

Postautor: Adrianer » 25 maja 2004, 23:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040514 MultiZilla/1.6.4.0b

Gandalf pisze:Adrianer: urle jakies?

Nigdy tego nie robilem, ale sprobuj sie moze zainteresowac tym: http://azureus.sourceforge.net
Adrianer
Moderator

Postautor: Domel » 26 maja 2004, 08:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Co do oplacania nie sadze :) Tez tego nie robilem ale w G3 Torrent jest taka opcja Create New Torrent i chyba wystarczy tenplik .torrent opublikowac na stronie.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Adrianer » 26 maja 2004, 09:45

Domel pisze:Co do oplacania nie sadze :) Tez tego nie robilem ale w G3 Torrent jest taka opcja Create New Torrent i chyba wystarczy tenplik .torrent opublikowac na stronie.

coś mi się zdaje, że to nie wystarczy. Do pliku jest potrzebny tracker, a to, jak mi się zdaje, znaczy serwer torrenta... bez tego serwera nic się nie stanie, bo dane z pliku bedą chcialy sie polaczyc z serwerem...
Adrianer
Moderator

Następna

Wróć do Klient poczty Thunderbird