MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

[OT] IE

Inne tematy społeczności związanej z MozillaPL.org

Moderator: Pomocy?!

[OT] IE

Postautor: tb » 08 czerwca 2004, 02:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Witam,
Cholerka, muszę to łajno odinstalować. Ktoś (żona albo brat, który często wpada "na kawę"), narobił mi bigosu. Przez przypadek kliknąłem na IE na listwie (był tam, bo był zawsze, mnie do wczoraj nie przeszkadzał) a tam jakaś dziwna strona. Dramat. Zmiana strony startowej pomagała do momentu restartu systemu.

Po kilku godzinach prób (o 3:00) wyguglałem rozwiązanie, ale, jak na mój gust, nie można tak zamknąć tematu.

Nie chodzi mi o odinstalowanie IE, zresztą o tym na forum już było, sam też próbowałem. Ale może ktoś ma pomysł, jak maksymalnie utrudnić odpalanie tego majstersztyku?

Wiem, że będzie to trudne, brat jest informatykiem, raczej z tych zaprzałych (swoje konto w banku woli odpalić w niełatowanym IE niż w M.).

Liczę na pomysły.

Pozdrawiam
Tomek

[Przesunięto z działu "MozillaPL". Ludwik]
tb

Postautor: Stef » 08 czerwca 2004, 08:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

No jest jedna taka rada na zapszanskich...
Prawa dostępu do plików,
oczywiście jeśli jesteś administratorem komputera.
Tak więc jeśli brat nie jest adminem to choćby
nie wiem jak się zapierał to go nie odpali.
Tak samo można postąpić z OE i MP (OE wolałem skasować,
niestety kasowanie MP ma swoje negatywne skutki w eksploratorze,
więc został z ograniczonym dostępem...)
Pozdrawiam
Stef
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Re: [OT] IE

Postautor: piotrek84 » 08 czerwca 2004, 11:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

chyba Lenrock zrobil opis jak skutecznie odchudzic Windows i usunac IE, link powinien byc gdzies na forum, opis dotyczy WinXP
plik mam na dysku, w razie potrzeby jakos udostepnie
oczywiscie wszelkie zmiany wprowadzane sa na wlasna odpowiedzialnosc, bo potem jakis program wymagajacy IE i ActiveX moze nie dac sie nawet zainstalowac
piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Postautor: lenrock » 13 czerwca 2004, 08:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Gazella panda/0.8

Dla W2k najlepszym i najłatwiejszym rozwiązaniem jest skorzystanie z gotowego programu 2000lite . Niestety program jest płatny i nie sądzę by każdemu chciało się płacic tyle kasy za możliwość usunięcia IE . Wraz ze znajomym opracowaliśmy paczkę http://www.ee.pw.edu.pl/~misiejuk/remove-ie.zip gdzie się znajduje trialowa wersja XPlite + 4 inne programy/skrypty (wszystkie dostępne za darmo) i tutorial jak dzięki takiemu zestawowi można bardzo okroić windowsa XP z niepotrzebnych śmieci. Skoro masz W2k to amsz 2 mozliwości :
- jeżeli jesteś wciąż bez SP powyżej drugiego to ci IEradicator zawarty w paczce wystarczy
- jeżeli masz SP2 albo wyżej to korzystaj z innstrukcji jak dla XP ze zdejmowaniem System File protection, tyleże będziesz miał troche mniej roboty
lenrock
Moderator

Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33

Postautor: tb » 14 czerwca 2004, 21:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Czołem,
Przepraszam, że dopiero dzisiaj, zarąbiony byłem...
Wiecie, nie chodzi mi o odinstalowywanie IE (tfu, psia jego mać), niech sobie będzie, o ile oczywiście nie każe iść po flaszkę, hehe.

Na razie znalazłem inną drogę, powiesiłem na drzwiach wejściowych kartkę "IE dziękujemy".

No dobra, żartuję. Brat obiecał, że nie będzie odpalał (w rewanżu zabronił mi instalować u siebie FF), z żoną przyszło lekko: "A, to znam, u nas w dawnej firmie też przyszedł gościu i zainstalował, może być".

A z tymi hasłami, to może być niegłupie. Na przyszłość, choć mam nadzieję, że nie.

Dziękuję wszystkim za pomoc. Nie ma co, na to forum zawsze można liczyć.

Pozdrawiam
tb
tb

Postautor: Ludwik » 15 czerwca 2004, 11:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040207 Firefox/0.8

Na marginesie - wiesz że masz wersję 0.7 w momencie gdy najnowsza jest 0.9?
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: tb » 16 czerwca 2004, 18:49

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.16; Mac_PowerPC)

Wiem. Cos tam mi nie pasowalo w FF a w FB zakochalem sie od pierwszego wejrzenia. Ale pewnie w koncu zainstaluje 0.9.

Swoja droga, jest tez OSX na Macu, a mi z dziewiatka dobrze ;))). Tylko Mozilli zainstalowac sie nie da i niestety, w pracy siedze na IE...

Pozdrawiam
tb

Postautor: Ludwik » 16 czerwca 2004, 19:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040207 Firefox/0.8

tb pisze:Tylko Mozilli zainstalowac sie nie da i niestety, w pracy siedze na IE...

A Firefoksa z archiwum zip uruchomić się nie da?
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: tb » 16 czerwca 2004, 19:18

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.16; Mac_PowerPC)

Wiesz, moze jest, tylko nie dotarlem. Wszedzie OSX.
tb

Wróć do Inne