CHATZILLA
W menu Widok mamy: "Otwórz Panel przy starcie" i "Wyczyść panel" - trzeba się zastanowić, czy ten panel ma być pisany dużą, czy małą literą.
KURIER
Menu Plik
Proponuję dodać kropki w "Pobierz nowe wiadomości z..."
Menu Widok
"Sortuj według": trzy opcje (Adresat, Nadawca, Status niechcianej poczty) trzeba odmienić, jak pozostałe (tj.: Adresata, Nadawcy, Statusu niechcianej poczty).
Menu Wiadomość
"Zaznacz" - mamy tam opcję "Oznacz" (nie robiącą nic), separator i potem "Jako niechcianą" i "Jako pożądaną".
Menu Narzędzia
Okienko "Wyszukaj wiadomości"
- Opcja do zaptaszania "Kontynuuj wyszukiwanie w podfolderach" - w zasadzie logiczne byłoby, gdyby opcja ta znajdowała się niżej.
- Pierwsza lista rozwijana: "Content-Type" - ne ma polskiego określenia?
- Druga lista rozwijana: tu mamy różne określenia, zależnie od wyboru w pierwszej liście. Rzecz w tym, że ich odmiana nijak się ma do rodzaju gramatycznego kryterium z listy pierwszej. Nie mam pomysłu na to, gdyż nie znam mechanizmu współdziałania tych list. Optymalnym - z mojego punktu widzenia - byłoby, gdyby dla każdej pozycji z listy pierwszej przygotować oddzielną listę drugą. Wtedy uniknęłoby się nieszczęśliwego brzmienia i złych odmian (
Data nie jest równe... 
). Czy coś takiego jest możliwe?
Okienko "Zaawansowane wyszukiwanie w książce adresowej"
- Brak spójności dialogu: "Szukaj w:" i potem opcje kryteriów, np. "spełniają wszystkie poniższe kryteria".
- Listy rozwijane - patrz wyżej.
Okienko "Reguły filtru"
- Mamy: "W stosunku do wszystkich ... wiadomości, które", a potem następuje ciąg dalszy: "wykonaj następujące czynności:" (a więc pisane małą literką).
- Listy rozwijane - patrz wyżej.
- Lista czynności - opcja "Oznacz wiadomość" (jako co?)
Filtr niechcianej poczty...
- Zdanie 2: "Filtr niechcianej poczty może być dostosowany..." - proponuję zmianę: "Filtr niechcianej poczty można dostosować do potrzeb użytkownika przez nadawanie wiadomościom statusu Niechciane, używając przycisków niechcianej poczty na pasku narzędzi."
- Opcja "Przenieś otrzymane wiadomości, które ... niechciane, do: (dodać przecinek po "niechciane").
- Opcja "Automatycznie usuwaj wiadomości ... niechciane, po upływie" (dodać przecinek po "niechciane").
Importuj...
Kreator importu - Może ktoś to przetestuje, bo ja nie mam na razie takiej możliwości (tzn. sprawdziłem tylko dwa pierwsze okna i ostatnie, informujące mnie radośnie: "Proces importowania ... został zakończony pomyślnie." z dodatkiem niżej "Nie znaleziono żadnych książek adresowych."

).
Kreator kont
Zdanie 3: proponuję zamianę na "Skontaktuj się z ... internetowych, jeśli
nie znasz wszystkich wymaganych danych" - posiadanie danych nie jest najlepszym sformułowaniem.
Konfiguracja kont
Konfiguracja serwera (Uwaga: w oknie po lewej nazywa się to "Ustawienia serwera"!)
Opcja "Sprawdzaj, czy są nowe wiadomości podczas uruchamiania" - proponuję zmianę szyku wyrazów: "Sprawdzaj podczas uruchamiania, czy są nowe wiadomości", albo dodanie drugiego przecinka.
Potwierdzenia
Opcja "Wysyłaj potwierdzenia..." -> "Jeżeli mój adres ...
nie jest w polu" - proponuję: "nie znajduje się w polu".
Serwer poczty wychodzącej
Opcja "Używaj identyfikatora użytkownika oraz hasło" - trzeba zmienić na "hasła". To samo mamy w okienku "Serwer SMTP", osiągalnym przez "Konfiguracja serwerów poczty wychodzącej..."
Okno z katalogami poczty
Przy zaznaczeniu głównego katalogu istniejącego konta (to napisane grubą czcionką, po lewej) Mozilla wyświetla po prawej stronie informację: "Mozilla konto - xyz". Proponuję zmienić:
Mozilla - konto xyz
Mozilla - Lokalne foldery (lub nazwa nadana przez użytkownika)
A czy ta Mozilla jest tam w ogóle potrzebna? Chyba lepiej będzie: "Kurier poczty - konto xyz", albo "Kurier poczty - foldery lokalne" (nieźle byłoby też zmienić kolejność wyrazów - przymiotnik za rzeczownikiem).
W tej samej informacji niżej: "Zaawansowane funkcje" proponuję zmianę na: "Funkcje zaawansowane".
Komponowanie wiadomości
Lista wyboru "Wstaw" - nie wiem, czy potrzebne są duże litery w nazwach tego, co można wstawić; do tego mamy niepolski szyk wyrazów w etykietce "Poziomą Linię" - trzeba zmienić na "Linię poziomą". W liście linia ta nazywa się "Linia <hr>".
Okienko: Edycja sygnaturek
Lista rozwijana "Tekst sygnaturki": jest tam szereg opcji nieprzetłumaczonych.
Przycisk "Załącz"
Jest: "Wizytówkę (vCard)"
Okienko "Wybierz adresy"
Mamy tu: "Znajdź adresy, które w książce:" -> Chyba: "Znajdź adresy w książce:"
Menu "Format"
- "Rozmiar" - może lepiej "Rozmiar czcionki"?
- W tym samym "Rozmiarze" mamy uproszczenia "x-mały" czy "xx-duży". Jest to rzecz jasna zrozumiałe, ale poponowałbym to zmienić, na bardziej "oficjalne" określenia.
Lista wyboru nad wiadomościami
"Wyświetl:" - lista rozwijana: "Osoby które znam" (trzeba dodać przecinek, albo napisać np. "Znane osoby"?).
Informacje o filtrze niechcianej poczty (osiągalne przy pomocy przycisku "Dlaczego?" nad niechcianą wiadomością)
Zdanie: "Po zakończeniu procesu treningu programu można ..." (bez przecinka).
Oraz tradycyjne już
komunikaty o nowej poczcie, bez polskich liter: "Odebrano 1 now. wiadomo.."
ZMIEŃ PROFIL... z menu "Narzędzia"
Mamy tam na końcu polecenie: "... a następnie nacisnąć przycisk Uruchom Mozillę" - problem w tym, że takiego przycisku nie ma! Jest tylko przycisk "Zmień profil".