MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Mozilla i Firefox nadal w tyle ?

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Postautor: Pitreck » 15 czerwca 2004, 18:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040429 Firefox/0.8.0+ (Pitreck)

Olhado/256 pisze:To może ja po prostu nie miałem szkodliwych ciasteczek? :wink: Ale nie, musiałem jakieś mieć. Bywałem na takich stronach, co pod IE ci proponują instalację trojana nawet :wink:

Dokladnie. Wejde na jedna z codziennie odwiedzanych stron za pomoca IE i mam tone szpiegow w ciasteczkach IE. To samo zrobie Firefoksem i Ad-aware z najnowsza baza definicji nie wykrywa nic.
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Re: Configa

Postautor: pies_Diogenesa » 16 czerwca 2004, 21:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win 9x 4.90; en-US; rv:1.7) Gecko/20040614 Firefox/0.9

Pitreck pisze:
pies_Diogenesa pisze:Trzeba umieć skonfigurować IE. Mozilli i Firefoxa nie trzeba konigurować, od razu jest bezpieczna. Stąd nieporozumienia ?

obrego silnika. Ten z IE ma juz ladnych pare lat, a w swojej budowe przypomina windows NT 4.0, o ktorym MS powiedzial, ze jest tak dziurawy i niedopracowany, ze juz sie nic z nim zrobic nie da. IE 7.0 byc moze zyska nowy silnik, ale jak ponoc powiedzial nieoficjalnie jeden pracownik MS, implementacja obecnych mozliwosci IE do nowego silnika jest rownie trudna, co dodawanie nowosci do tego. Cuz, pozyjemy, zobaczymy. Do premiery Longhorna oraz IE7 zostaly nam conajmniej 2 lata. Ciekawe, co wtedy oferowac bedzie konkurencja....

>>>> Szczerze mówiąc: Czytałem, iż developerzy m$(ie) nie zamierzają wprowadzać znacznych zmian w kolejnej wersji ie planowanej na 2005r.. Maja to byc raczej stylizacje; bardziej atrakcyjna oprawa i intuicyjny interfejs (podobno microsoft zatrudnia min. psychologow do tego). Jednym slowiem, drobne poprawki i stylizacje.

Jak wiec widzisz, na bezpieczna przegladarke skladaja sie 3 elementy:
1) konfiguracja
2) Latwe zarzadzanie dodatkami
3) Dopracowany silnik

Wniosek nasuwa sie prosty, nawet dobrze skonfigurowany przez uzytkownika IE 6.0 SP2 z nakladka, dajaca kontrole nad skryptami JavaScript i rozszejaca jego mozliwosci oferuje 2/3 bezpieczenstwa, ktore daje ci Mozilla czy Opera.

>>>>> Faktycznie, wydaje sie to prawdziwe stwierdzenie. Zaczynam sie powoli przychylac do tych racji :-) dzieki i pozdrawiam
pies_Diogenesa

pieczemy ciasteczka

Postautor: pies_Diogenesa » 16 czerwca 2004, 21:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win 9x 4.90; en-US; rv:1.7) Gecko/20040614 Firefox/0.9

Olhado/256 pisze:To może ja po prostu nie miałem szkodliwych ciasteczek? :wink: Ale nie, musiałem jakieś mieć. Bywałem na takich stronach, co pod IE ci proponują instalację trojana nawet :wink:

>>>>>>> Jest prosty sposób na zabezpieczenie się przed szkodliwymi ciasteczkami oraz stronami www. : spywareBlaster (ma funkcje blokowania tychże również w firefoxie:)
pies_Diogenesa

Postautor: cyberrus » 17 czerwca 2004, 13:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

cyberrus

Z nami od: 31 maja 2004, 09:13

Nieprawda

Postautor: Asasyn » 18 czerwca 2004, 20:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Mam firefox 8 i różnica jest prawie niezauważalna, zarówno w ładowaniu jak i otwieraniu stron. Zastanawiam się czy warto przejść na mozillę1,7 czy pozostać przy firefox. Kalendarz do firefox to supersprawa, a kurier poczty bije na głowę Outlook Express. Jedyny minus firefox polega na tym że zabiera około 6mb więcej pamięci operacyjnej, jednak biorąc pod uwagę dziury w IE
obstaję przy produktach Mozilli
Asasyn

Z nami od: 18 czerwca 2004, 20:40

cookiess

Postautor: pies_D » 20 czerwca 2004, 14:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (OS/2; U; warp 4.5; en-US; rv:1.2a) Gecko/20020912

co do tych ciasteczek, to trzeba stworzyc liste polskich -niechcianych serwerow serwujacych tracking cookies i zaimplementowac w SB
pies_D

Poprzednia

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite