Czyżby bug?
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Czyżby bug?
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2
Witam Szanownych Grupowiczów,
Nie chciałbym siać fermentu, ale wykryłem ciekawą rzecz w TB. Mianowicie swojego czasu miałem 2 konta podpięte po TB, nazwijmy je TLEN oraz SKARB. W przypadku obu ustawiłem dwa różne serwer smtp. Po pewnym czasie jednak skasowałem konto SKARB (zarówno usunąłem konto jak i jego serwer smtp z listy) I teraz tak: wysłałem ostatnio na nie istniejący adsres e-mail wiadomośc i dostałem zwrot od MAIL-DEAMONa (czy jakoś tak). Dziwne było to ,że zwrot przyszedł od....serwera SKARB,a nie Tlenu. Przesłałem parę testowych maili i...okazało się, że wszystkie są wysyłane z serwra SKARB (nieautoryzowane wysłanie) z tym, że w polu od jest napisane e-mail konta Tlenu. Jak to mam wszystko rozumieć?
Z góry dziękuję za odpowiedź,
Jakub Lambrych
Nie chciałbym siać fermentu, ale wykryłem ciekawą rzecz w TB. Mianowicie swojego czasu miałem 2 konta podpięte po TB, nazwijmy je TLEN oraz SKARB. W przypadku obu ustawiłem dwa różne serwer smtp. Po pewnym czasie jednak skasowałem konto SKARB (zarówno usunąłem konto jak i jego serwer smtp z listy) I teraz tak: wysłałem ostatnio na nie istniejący adsres e-mail wiadomośc i dostałem zwrot od MAIL-DEAMONa (czy jakoś tak). Dziwne było to ,że zwrot przyszedł od....serwera SKARB,a nie Tlenu. Przesłałem parę testowych maili i...okazało się, że wszystkie są wysyłane z serwra SKARB (nieautoryzowane wysłanie) z tym, że w polu od jest napisane e-mail konta Tlenu. Jak to mam wszystko rozumieć?
Z góry dziękuję za odpowiedź,
Jakub Lambrych
- Jakub Lambrych
Re: Czyżby bug?
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113
Jakub Lambrych pisze:Jak to mam wszystko rozumieć?
Np. tak, że się pomyliłeś i skasowałeś serwer SMTP tlenu, a nie SKARBu.
Dla Mozilli jest wszystko jedno, przez jaki serwer wysyła. Jeśli tylko serwer na to pozwala (np. na wysyłanie z adresem "From" spoza własnej domeny), to wszystko w porządku. Taka już natura poczty elektronicznej.
Masz pytanie? Tu są odpowiedzi 
- E2rd
- Moderator
- Z nami od: 26 marca 2002, 23:16
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2
E2rd pisze:Jakub Lambrych pisze:Jak to mam wszystko rozumieć?
Np. tak, że się pomyliłeś i skasowałeś serwer SMTP tlenu, a nie SKARBu.
Dla Mozilli jest wszystko jedno, przez jaki serwer wysyła. Jeśli tylko serwer na to pozwala (np. na wysyłanie z adresem "From" spoza własnej domeny), to wszystko w porządku. Taka już natura poczty elektronicznej.
Widzisz, właśnie chodzi oto, że się nie pomyliłem. Na pewno jest poczta.o2.pl jako serwer smtp. A cały skarb został wywalony parę dni temu.
- Gość
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113
Czyli mówisz, że nazwa serwera w konfiguracji nie zgadza się z faktycznie używaną do wysyłki?
No to pewnie bug. Zrób śledztwo, co i jak, i nakarm Bugzillę...
No to pewnie bug. Zrób śledztwo, co i jak, i nakarm Bugzillę...
Masz pytanie? Tu są odpowiedzi 
- E2rd
- Moderator
- Z nami od: 26 marca 2002, 23:16
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040615 Firefox/0.9
Wygląda na buga. Nie przejmuj się, w 0.6 też jednego znalazłem. 
Gentoo Linux 2.6.13-gentoo | http://Today.tekla.art.pl/ | JID: argasek@chrome.pl
- argasek
- Z nami od: 21 lipca 2002, 21:12
• Strona 1 z 1
Wróć do Klient poczty Thunderbird