MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Czego warto zazdrościć Operze?

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Czego warto zazdrościć Operze?

Postautor: Gość » 30 sierpnia 2004, 08:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

Gość

Postautor: Ł » 30 sierpnia 2004, 08:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

Zwykła propagandówka :) Ja zazdrościłem Operze tylko skórek ładnych, ale to już przeszłość :)
Jeśli chodzi o zarzuty tego artykółu to faktycznie w FF czasem przy otwieraniu paru tabów trzeba trochę poczekać, nie wiem czy w Operze żeczywiscie ten problem nieistnieje.
Z pozostałych faktyczny jest tylko o powiększaniu strony i wybieraniu stylu, jedak komu takie opcje potrzebne? ZU napewno nie :)
Zarządanie tabami akurat w FF mi bardziej odpowiada. Jako ZU nie potrafię załapać o co chodzi z tymi panelami w Operze. Znam tę przeglądarkę od paru lat i kompletnie nie czaje jak zrobić tak, żeby po zamknięciu jednego panela przeglądarkaa nie wskakiwała automatycznie na ostatnio aktywny. Strasznie mnie to irytuje i to jeden z głownyh powodów dla których Opery nie używam.
Kolejne: Dlaczego nie można schować tabów kiedy aktywny jest tylko jeden?
Mam nie za dużą jak na dzisiejsze standardy rozdzielczość i strasznie mnie to irytuje.Pozatym Opera wywala sie conajmniej raz na sesje, a używam jej w sumie dośc żadko.
Może tylko fakt, że FF jest trochę "niewykończon" przemawia na korzyśc Opery, ale przecież w 1.0 wszysto będzie ślicznie :)
Co do umieszczenia kilku dodatków w FF to się zgodze. textlinks, paste & go powinny być domyślnie w isntalce. Tyle spostrzeżeń ZU :)
Ł

Postautor: Gość » 30 sierpnia 2004, 08:38

Aha i jako ZU nie miałem nigdy problemów z instalowaniem dodatków. No naprawdę stwierdzenie, że nie potrafię przeciągnąć pliku dodatku na ikonkę FF już zakrawa na obelgę.
Gość

Postautor: Ar't » 30 sierpnia 2004, 08:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8a3) Gecko/20040824

Anonymous pisze:Aha i jako ZU nie miałem nigdy problemów z instalowaniem dodatków. No naprawdę stwierdzenie, że nie potrafię przeciągnąć pliku dodatku na ikonkę FF już zakrawa na obelgę.

Nie chodzi oto ze to nie jest trudne czy latwe chodzi o ilość
zeby uzywać firefoxa powinno sie zainstalowac 5-10 dodatków.
Komu sie chce?
Ar't

Z nami od: 27 listopada 2002, 13:07

Postautor: Soosa » 30 sierpnia 2004, 09:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

ja jakoś też nbie trawiłem Opery. Była wręcz wk0rwiająca. każdemu komu próbowałem to wcisnąć zamiast IE, każda taka osoba sie zrażała do moich rad, i długo musiałem namawiać naprzesiadkę na Mozillę, czy FF. ale ludzie są teraz zadowoleni. Opera jest za bardzo zagmatwana, za bardzo ma rozbudowane menu. a mozilla, czy FF, sa skromne proste, i dzięki temu szybkie i funkcjonalne.
Soosa

Postautor: jasiu » 30 sierpnia 2004, 09:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

Rzecz w tym, że Firefox jest idealny do przesiadki z IE. A chodzi właśnie o pozyskanie tych userów. Na początku wygląda to prawie jak IE plus parę fajnych opcji (taby itp). A potem stopniowo user odkrywa całą resztę opcji, rozszerzeń i bonusów i personalizuje sobie przeglądarkę tak jak mu się podoba. Pewnie i tak główną motywacją do przesiadki będą kwestie bezpieczeństwa - każdy kolejny robak który wykorzystuje dziurę w IE to kolejny procent użytkowników którzy przesiądą się na Mozillę/Firefox.
jasiu

Z nami od: 07 czerwca 2004, 20:34

a może jednak Opera?

Postautor: kszynka » 30 sierpnia 2004, 10:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.8

Witam!
na codzień używam 3 przeglądarek:
1. Opery (bo najbardziej mi się podoba)
2. IE bo niektóre strony otwieraja się tylko w IE :-(
3. Mozilli vel Firefoxa (aby sprawdzić jak dana strona wygląda w tej przegladarce)
I w zasadzie gdyby nie jeden mały szczegół prawdopodobnie używałebym na 1 miejscu Firefoxa. Chodzi mi o klienta poczty, który w malutkiej Operze (bez javy nieco ponad 3 Mb) działa w tle przez co mam stały podgląd na swoje konto pocztowe (a nawet kilka :-)) bez konieczności nerwowego sprawdzania poczty w n!kurierze czy Thunderbird, których też używam :-)

pozdrawiam
andrzej dąbrowski
www.fregata.fr.pl
kszynka

Postautor: wariat » 30 sierpnia 2004, 10:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

Ar't pisze:Nie chodzi oto ze to nie jest trudne czy latwe chodzi o ilość
zeby uzywać firefoxa powinno sie zainstalowac 5-10 dodatków.
Komu sie chce?

Na tym to polega chyba ... Ty zeby uzywac Fx potrzebujesz 5-10 dodatkow. Mnie wystarcza do normalnego uzywania dwa (gesty i tbe) pozatym mam jeszce webdevelopper i uaswitcher (tego ostatniego zainstalowalem z ciekawosci i jeszcze nie uzylem :] ). Sorry ale po co mi pozostalych 1 - 6 dodatkow ktore Tobie sa potrzebne? NIe uzywam, nie instaluje...
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat

Z nami od: 09 maja 2002, 20:01

Postautor: quiris » 30 sierpnia 2004, 11:28

Przeglądarka: Opera/7.60 (Windows NT 5.2; U) [en] (IBM EVV/3.0/EAK01AG9/LE)

Ł pisze:Zarządanie tabami akurat w FF mi bardziej odpowiada. Jako ZU nie potrafię załapać o co chodzi z tymi panelami w Operze. Znam tę przeglądarkę od paru lat i kompletnie nie czaje jak zrobić tak, żeby po zamknięciu jednego panela przeglądarkaa nie wskakiwała automatycznie na ostatnio aktywny.

Uhm. Zgadzam się. Domyślnie jest paskudnie. Jednak ja sobie z tym poradziłem. Przeciągnąłem sobie na pasek narzędzi przycisk, który zamyka mi aktywną kartę i otwiera sąsiednią.
Ł pisze:Kolejne: Dlaczego nie można schować tabów kiedy aktywny jest tylko jeden?

Można. Prawy klawidz na pasek kart -> Customize Toolbas -> [x] Show only when needed
Ł pisze:Poza tym Opera wywala sie conajmniej raz na sesje, a używam jej w sumie dośc żadko.

Jaki Pan, taki kram ;) Mnie się wywala sporadycznie. Najczęściej na jakiejś powalonej stronce MSIE-only :P
Ostatnio zmieniony 30 sierpnia 2004, 12:00 przez quiris, łącznie zmieniany 1 raz
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: marcoos » 30 sierpnia 2004, 11:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040820 Firefox/0.9.1+

quiris pisze:Uhm. Zgadzam się. Domyślnie jest paskudnie.

Pierwsza zasada tworzenia przyjaznych dla ZU interfejsów użytkownika:

DOMYŚLNE = "to, czego 90% użytkowników nigdy nie zmienia".

NMSP ;-)
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: quiris » 30 sierpnia 2004, 11:44

marcoos pisze:Pierwsza zasada tworzenia przyjaznych dla ZU interfejsów użytkownika

Wg mnie Opera dla jest pomyślna jako przeglądarka dla ZU :P Jej potęga polega na udostępnieniu funkcjonalności do stworzenia sobie takiego środowiska, jakiego potrzebuje użytkownik, któremu funkcjonalność klikania przestała wystarczać.

Dla ZU są przeznaczone dwa pierwsze schematy: http://www.opera.com/startup/customize/
quiris

Postautor: jasiu » 30 sierpnia 2004, 11:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

quiris pisze:
Ł pisze:Poza tym Opera wywala sie conajmniej raz na sesje, a używam jej w sumie dośc żadko.

Jaki Pan, taki kram ;) Mnie się nie wywala sporadycznie.

Czyli wyszło, że wywala ci się często. Chciałeś skłamać ale się nie udało ;)
jasiu

Z nami od: 07 czerwca 2004, 20:34

Postautor: quiris » 30 sierpnia 2004, 12:00

jasiu pisze:
quiris pisze:Mnie się nie wywala sporadycznie.

Czyli wyszło, że wywala ci się często. Chciałeś skłamać ale się nie udało ;)

:D :D
quiris

Postautor: cyberrus » 30 sierpnia 2004, 14:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

odbiegacie od tematu...

używam równolegle 4 przeglądarek - FF, MS, O, IE - i stwierdzam że nie ma uniwersalnej przeglądarki, która zaspokoi wszystkie potrzeby każdego rodzaju użytkownika - niewątpliwie siłą FF jest jego elastyczność (możliwość rozszerzania funkcjonalności) i wsparcie ze strony rzeszy programistów jako projekt OS ale rzeczywiście jest parę takich funkcji w Operze, które tak dla zwykłego użytkownika jak i dla developera/designera są niezwykle przydatne a brak ich w FF i nie ma również analogicznych rozszerzeń:

ZU:
- notatnik (to co można doinstalować w FF jako extension nie nadaje się do użytku: równie nie.dobrze można używać notatnika)
- powiększanie nie tylko obrazków ale również swf-ów, czego FF w ogóle nie zrobi
- gorąca krawędź uruchamiająca panel (baaaardzo wygodny ficzer)

developer/designer:
- obsługa i podgląd cache'u oraz traktowanie rozszerzeń cache'owanych plików
cyberrus

Z nami od: 31 maja 2004, 09:13

Postautor: KLAPEK » 30 sierpnia 2004, 14:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Slackware GNU/Linux i686; PL; rv:1.6) Gecko/20040113 --==MOZILLA RULLEZ ;)==--

A ja używam tylko MozilliPL.
Jezeli chce zobaczyć jak strona wygląda to odpalę IE, Operę, starszy NN - ale ich nie używam, bo nie lubię :P
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: lenrock » 30 sierpnia 2004, 16:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

cyberrus pisze:- gorąca krawędź uruchamiająca panel (baaaardzo wygodny ficzer)

A o co dokładnie chodzi ?

Z powiekszaniem samych obrazków to mam nadzieję że znasz już Image Zoom , notatnika to jeszcze dobrego nie ma , ale ja jednak wolę znaleść sobie dobry zewnętrzny (np. Infox) i użyć Mozexa
lenrock
Moderator

Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33

Postautor: cyberrus » 30 sierpnia 2004, 17:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

lenrock pisze:
cyberrus pisze:- gorąca krawędź uruchamiająca panel (baaaardzo wygodny ficzer)

A o co dokładnie chodzi ?

w Operze masz taką krawędź, która otwiera boczny panel z przełącznikami widoczności zakładek, historii, notatek, kontaktów i innymi które sobie tam wstawisz - i to się uruchamia jednym kliknięciem przy maksymalnym przesunięciu myszki na brzeg ekranu - niby nic, ale nie musisz celować w przełącznik bo wystarczy tylko maksymalnie na odpowiedni brzeg myszką zjechać i kliknąć - dzięki temu masz odrobinę większy ekran bo ten panel bardzo łatwo ukryć/pokazać kiedy tylko potrzeba

lenrock pisze:Z powiekszaniem samych obrazków to mam nadzieję że znasz już Image Zoom

obrazki to ja od zawsze powiększam gestami (najszybszy i najwygodniejszy sposób) ale ciekaw jestem czy to rozszerzenie o którym wspominasz powiększa również dokumenty flasha?

i taka końcowa refleksja - pomimo ogromnej sympatii jaką mam do FF muszę jednak przyznać że całe GUI (graphic user interface) jest w Operze lepiej dopracowane w szczegółach - co nie zmienia faktu, że moją główną przeglądarką jest FF a powód jest jeden - licencja open source i konsekwencje: z czasem FF poprawi niedoróbki a dzięki zaangażowaniu użytkowników będzie w każdym detalu lepszy niż konkurencja
cyberrus

Postautor: Domel » 30 sierpnia 2004, 18:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616

cyberrus pisze:- notatnik (to co można doinstalować w FF jako extension nie nadaje się do użytku: równie nie.dobrze można używać notatnika)

Notatkik w przegladarce internetowej :o A moze pojsc dalej i zrobic edytor tekstu :D . Naprawde nie przesadzajmy...

cyberrus pisze:- powiększanie nie tylko obrazków ale również swf-ów, czego FF w ogóle nie zrobi

Fakt, przydalo by sie.

cyberrus pisze:- obsługa i podgląd cache'u oraz traktowanie rozszerzeń cache'owanych plików

Obsluga cache'u jest about:cache a "traktowanie rozszerzeń cache'owanych plików" cokolwiek to by mialo znaczyc... nie sadze zeby bylo bezpieczne. BTW co ma cache do designera? moze bardziej do developera chociaz tez nie widze specjalnie zwoazku ;)
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Operowiec » 30 sierpnia 2004, 18:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

cyberrus pisze:i taka końcowa refleksja - pomimo ogromnej sympatii jaką mam do FF muszę jednak przyznać że całe GUI (graphic user interface) jest w Operze lepiej dopracowane w szczegółach - co nie zmienia faktu, że moją główną przeglądarką jest FF a powód jest jeden - licencja open source i konsekwencje: z czasem FF poprawi niedoróbki a dzięki zaangażowaniu użytkowników będzie w każdym detalu lepszy niż konkurencja

Eee... to chyba zakładasz, że developerzy Opery zapadną w sen zimowy??? Wystarczy spojrzeć na Operę 7.60 Preview, żeby się przekonać kto tworzy najbardziej innowacyjne rozwiązania na rynku. Voice browsing czy Fit to width to nie są opcje, które można od tak "zerżnąć" przy pomocy jakiegoś prostego extension.
Operowiec

Postautor: cyberrus » 30 sierpnia 2004, 18:52

@Operowiec
developerów mozilli będzie przybywać szybciej niż operowców z racji charakteru projektu - OS (oczywiście dużo zależy od polityki mozilla foundation)

nie będę tu pisał o przewagach FF bo nawet małe dziecko o tym wie, że tabextension pozwala na taką wygodę pracy z tabami jakiej nie osiągniesz w operze i to mi wystarczy - innni mogę sobie przejrzeć dziesiątki, jak nie setki innych rozszrzeń i wybrać coś dla siebie - takiej elstyczności opera nie ma i mieć nie będzie
Ostatnio zmieniony 30 sierpnia 2004, 19:45 przez cyberrus, łącznie zmieniany 1 raz
cyberrus

Następna

Wróć do Przeglądarka Firefox