MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Wszystko ok ale...(refresh)

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Wszystko ok ale...(refresh)

Postautor: Teodor » 10 października 2002, 22:13

Przeglądarka: -

Po miesiecznym tescie Opery postanowilem sie przesiasc na Mozille.
Pierwsze wrazenie - lepsza od Opery (troszke wolniejsza i bardziej obciazajaca system ale nadal lepsza - lepszy system zakladek, lepsza obsluga popup'ow, lepiej chodzaca java itd)
Ale po pewnym czasie odkrylem bug (albo po prostu czegos nie umiem) mianowicie sprawdzanie zmian na stronie nie dziala, co wiecej nie mozna ustawic domyslnie aby wczytywala (Mozilla) strony zawsze od nowa.
Z Opery zrezygnowalem miedzy innymi dlatego iz musialem wciskac refresh po wejsciu na strone aby upewnic sie czy czegos nie omijam.
W Mozilli Refresh to nie jest zwykly Refresh - w innych przegladarkach Odswiez znaczy - pobierz strone jeszcze raz, w Mozilli - sprawdz zmiany (pomaga dopiero SHIFT+Refresh)- czyli jeszcze gorzej.

Przykladem jest prosty plik .php z css + 1 funkcja include() - zawsze pokazuje to co wczytalo za pierwszym razem - nie pomaga refresh - tylko SHIFT+Refresh.

Jak zrobic aby Mozilla wczytywala strone od nowa za kazdym razem automatycznie? (mam zaznaczone "Porownaj dokument[...] Podczas kazdego polaczenia")

Pozdrawiam
"The basic tool for the manipulation of reality is the manipulation of words. If you can control the meaning of words, you can control the people who must use the words."

-PKD-
Teodor

Z nami od: 10 października 2002, 08:33

Re: Wszystko ok ale...(refresh)

Postautor: dls » 10 października 2002, 22:48

Teodor pisze:Jak zrobic aby Mozilla wczytywala strone od nowa za kazdym razem automatycznie? (mam zaznaczone "Porownaj dokument[...] Podczas kazdego polaczenia")

Nie miałem tego typu problemów z Mozillą...
a może znacznie ograniczyć wielkość pamięci podręcznej np. na... 0 kb?
(zaawansowane->pamięć podręczna)
chociaż nie wiem czy to dobry pomysł... :D
dls

Z nami od: 12 maja 2002, 20:12

Postautor: Teodor » 04 listopada 2002, 09:40

Poradzilem sobie!
Troche czasu minelo ale napisze jak:
Poszukalem troche w bugzilli i okazalo sie ze wine za nieprawidlowe odswiezanie ponosi... WinGate - po prostu niektore proxy maja problem z interpretacja http 1.1
Rozwiazaniem jest przelaczenie na http 1.0

Pozdrawiam
"The basic tool for the manipulation of reality is the manipulation of words. If you can control the meaning of words, you can control the people who must use the words."

-PKD-
Teodor

Z nami od: 10 października 2002, 08:33

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite