MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Firefox & Thunderbird Team działają?

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Firefox & Thunderbird Team działają?

Postautor: kraknab » 18 września 2004, 13:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; rv:1.7.3) Gecko/20040918 Firefox/0.10

Czy jeszcze działają te timy?

1.Na stronach produktów są stare wersje, w przypadku firefoxa nawet z błedami bezpieczeństwa.
2.Brak polskich rozszerzeń do najnowszych wersji.
3.Brak informacji o postępach w pracy nad nowymi wersjami.

Tak ogólnie: głucha cisza i stąd moje pytanie.
kraknab

Re: Firefox & Thunderbird Team działają?

Postautor: piecu » 18 września 2004, 13:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

kraknab pisze:1.Na stronach produktów są stare wersje, w przypadku firefoxa nawet z błedami bezpieczeństwa.

Są "prawie" najnowsze :) A jeśli chcesz wiedzieć dlaczego, to poszukaj na forum odpowiedniego wątku.

kraknab pisze:2.Brak polskich rozszerzeń do najnowszych wersji.

Do najnowszychm, to znaczy do jakich? 1.0? Jeszcze nie wyszła finalna wersja. Prace nad polskimi wersjami rozszerzeń cały czas trwają (zaraz zresztą powinno się pojawić kilka nowych wersji...).

kraknab pisze:3.Brak informacji o postępach w pracy nad nowymi wersjami.

A czytasz dobrze forum? To poszukaj...
Bartosz Piec
piecu
Moderator

Z nami od: 17 kwietnia 2003, 15:45

Postautor: Kraknab » 18 września 2004, 14:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; rv:1.7.3) Gecko/20040918 Firefox/0.10

Zacznę od końca.
Nie śledzę tego forum, jak i kilkuset innych programów, których używam. Trafiłem tutaj zachęcony wzmianką: " Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości co do projektu - skorzystaj z forum." umieszczoną na stronie: http://www.firebird.pl/info.html. I nieomieszkałem wyrazić swoich wątpliwości.

Niezmiernie cieszy mnie fakt, że za chwilę będę mógł wrócić do polskich wersji programów po update w gentoo, gdzie np. firefox 1.0 PR jest oznaczona jako stable.

Dziękuje.
Kraknab

Postautor: piotrek84 » 18 września 2004, 15:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

Kraknab pisze:Nie śledzę tego forum, jak i kilkuset innych programów, których używam.

w takim razie pora nauczyc sie czytac tytuly przynajmniej pierwszych 10-20 postow z danego forum, po tytule poznacz czego dotyczy watek
w dodatku na forum Przegladarka Firefox jest przyklejony watek dot. tlumaczenia FF. To samo tyczy sie forum Klient poczty Thunderbird i zwykle pozostalych. Mozesz tez uzyc wyszukiwarki forum ale, ze jest to mechanizm dosyc wadliwy mozesz sprobowac google.

wydania testowe pojawiaja sie tu:
http://beta.firefox.pl
http://beta.thunderbird.pl
http://mozillapl.sourceforge.net/prerelease/
lub w innym miejscu okreslonym w odpowiednim (najczesciej przyklejonym) watku

I nieomieszkałem wyrazić swoich wątpliwości.

jezeli masz jakies watpliwosci co do szybkosci wydawania polskich wersji oraz do jakosci tlumaczenia to pomoz, nie musisz miec duzego doswiadczenia z programem, chyba najprostsze jest sprawdzanie tlumaczenia (czy nie ma bledow, da sie cos skrocic, wyrazic prosciej itp.)
piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Postautor: kraknab » 18 września 2004, 17:33

Nie rozumiem, czym zasłużylem sobie na pogardę jaką mi okazujesz. Zresztą, nie ważne, ten wątek nie ma większego znaczenia.

Zwróć uwagę że strona oficjalna timu będąca w istocie jego ftontend-em w stounku do ZU jest martwa od 16 lipca, jak wskazuje ostatni news. I to jest istotą problemu, który poruszyłem. Nie byłoby mnie tutaj, gdybym na tej stronie znalazł informacje wskazującą, że wersja spolszczenia ukaże sie np. za tydzień z zaproszeniem do testowania wersji nieoficjalnej.

Polecam ponowną lektórę strony: http://mozillapl.org/projekty/testowanie.
kraknab

Postautor: Olhado/256 » 18 września 2004, 19:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

kraknab pisze:Zwróć uwagę że strona oficjalna timu będąca w istocie jego ftontend-em w stounku do ZU jest martwa od 16 lipca, jak wskazuje ostatni news.

Tim MozillaPL a Tim FF.pl/Tb.pl to dwa różne zespoły ludzi. Zespół MozillaPL jest mniej-więcej tak martwy, jak jego strona, tzn. raz na jakiś czas komuś się udaje znaleźć trochę wolnego czasu i coś skleci, ale generalnie bardzo odczuwalny jest brak ludzi, którzy by mogli regularnie to robić. Z FF/Tb jest nieco lepiej, ale i tu potrzeba więcej ochotników. Natomiast zgadzam się, że komunikacja z użytkownikami jest niewystarczająca, z tym, że... do tego też trzeba ludzi. Naprawdę, ludzie zaangażowani w projekt dwoją się i troją, żeby wszystko wydać na czas i jestem pełen podziwu, że im się to udaje, biorąc pod uwagę ile pracy w to wkładają i to pracy, za którą nikt im nie płaci.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: kraknab » 18 września 2004, 20:38

Dziękuje za rzeczową odpowiedź. Z tym wydaniem na czas, to mam inną opinie, ale niewątpie, że wkładają w to dużo wysiłku i chwała im za to.

Z tego co widzę forum tętni życiem, a oficjalne strony leżą. Nie ma nawet komu wrzucić newsa o nowej wersji, mimo iż na na forum wątek się pojawia. Wystarczy skromny np.: "Nowy Firefox 1.0PR, zapraszamy na forum." i dopiąć linka http://mozillapl.org/forum/about-8354.html.
kraknab

Postautor: piotrek84 » 18 września 2004, 22:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

kraknab pisze:Nie rozumiem, czym zasłużylem sobie na pogardę jaką mi okazujesz. Zresztą, nie ważne, ten wątek nie ma większego znaczenia.

To, ze nie potrafie pisac jezykiem poetyckim czy piekna proza a pisze jak w badziewnej instrukcji pralki wcale nie oznacza, ze okazuje komus pogarde. Nie zmienia to faktu, ze watki dotyczace prac nad polonizacja, od czasu reorganizacji struktor na MozillaPL.org (podzial obowiazkow miedzy wieksza niz dwa ilosc osob) sa specjalnie przyklejane przez wyznaczonych moderatorow, by byly latwiejsze do znalezienia i by po raz n-ty w czasie 1 tygodnia/nawet dnia od pojawenia sie oficjalnie wersji angielskiej, ktos sie nie zapytal "Kiedy bedzie Mozilla/Firefox/Thunderbird po polsku? Dlaczego nic nie robicie?". Tez staram sie czasami pomoc. Nie wychodzi mi to najlepiej, ale przynajmniej troche sie przydam. Reszte wyjasnil Olhado/256
piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Postautor: Dżony Kejcz » 19 września 2004, 15:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; rv:1.7.3) Gecko/20040913 Firefox/0.10

Karnkab ma racje. Na stronach brak zycia. A przeciez te strony powinny byc wizytowkami danych programow w Polsce. Nie mowie, ze ludzie angazujacy sie w ten projekt powinni nie dosypiac i niedojadac (i nie wiadomo co jeszcze ; ) zeby sie wyrobic ze wszystkim i jak najbardziej nam dogodzic. Jednak spojzcie na to wszystko z oczu normalnych ludzi. Ludzi, ktorych nie interesuja zbytnio programy i nie przykladaja im takiej wagi. Owi ludzie nie przesiaduja na forum kazdego programu i nie wiem jeszcze gdzie szukajac kazdej nowinki. Ludzie tego typu wchodza sobie po prostu na strone www.firefox.pl i patrza czy nie wyszla czasem nowa wersje programy ktorego miedzy innymi urzywaja.

Dlatego mysle, ze na stronach tych powinno sie dziac wiecej. Przeciez to nic nie kosztuje napisac newsa w stylu "wyszedl firefox 1.0pr (i krociutko o nim) trwaja prace nad jego polonizacja. Przewidywany termin premiery wersji polskiej ok. XX.XX.XXXX. Zapraszamy tez wszystkich chetnych do wspolpracy". Lub informacji, ze wersja udostepniana na stronie posiada buga i co zrobic by sie go pozbyc itp.
Pamietajcie laikow jest najwiecej i to dal nich to wszystko, a nie dla mastow przesiadujacych dniami i nocami na wszystkich mozillowych stronach :)
Dżony Kejcz

Postautor: Gandalf » 19 września 2004, 15:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; rv:1.7.3) Gecko/20040914 Firefox/0.10

Macie oczywiscie racje, postaramy sie poprawic ta sytuacje w najblizszych miesiacach. Aktualnie niestety jeden z naszych glownych kontrybutorow jest praktycznie Offline i cierpimy na brak sil i srodkow, wiec majac wybor, uaktualnic strone WWW thunderbird.pl, firefox.pl albo zajac sie przygotowaniem wydania 1.0PR i 0.8 decydujemy sie zajmowac tym drugim.

Wierzymy, ze dzieki CMSowi, ktory niedlugo stanie na firefox.pl i thunderbird.pl oraz nowej mozillapl.org sytuacja sie poprawi. Na razie prosimy o wyrozumialosc i cierpliwosc
IE jest to aplikacja, która pozwala przeglądać internet z Twojego komputera i na odwrót
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Wróć do Przeglądarka Firefox