MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

BLAD: "Nie mozna odnalezc pliku... "

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

BLAD: "Nie mozna odnalezc pliku... "

Postautor: unbc » 18 września 2004, 14:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

Po kliknieciu na plik o rozszerzeniu .url zawierajacy element docelowy np.: "http://www.eidos.com/" (czyli standardowy link umieszczony w np. menu start) otwiera mi sie normalnie firefox, ale dodatkowo wyskakuje komunikat (blad) :

"System Windows nie moze odnalezc pliku 'http://www.eidos.com/'. Upewnij sie, ze wpisana nazwa jest poprawna i sprobuj ponownie. Aby wyszukac plik, kliknij...bla bla"

chyba zaczelo to sie dziac po zainstalowaniu SP2 (ale glowy nie daje) (SP2 PL wersja oficjalna! nie zadne tam bety... wersja developerska, za pare dni ma sie pojawic odchudzona na WindowsUpdate)

dodatkowo, w Ustawieniach dostepu..przy probie zaznaczenia Przegladarki Firefox, email Thunderbird, dostaje komunikat ze w rejestrze brak wpisu o Uninstall.

probowalem zmienic w Opcjach folderow, Typ pliku -> url z Biblioteka podgladu obiektow DocObject i formantow (jakos tak) na po porstu Mozilla Firefox, ale nie pomoglo..

czy to normalne objawy?
unbc

w ramach komentarza

Postautor: unbc » 18 września 2004, 14:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

zapomnialem dodac, ze probowalem przeinstalowywac firefox.

wersja 0.9.2 PL .. poki co nie chce bawic sie w PreRelease'y
unbc

Re: w ramach komentarza

Postautor: piotrek84 » 19 września 2004, 02:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

czy przypadkiem miales przedtem jakas nagladke na IE, ktorej zachcialo sie przejac linki?
mialem podobne problemy, ale przyczyna byla nakladka na IE (chyba MyIE, instalowalem z ciekawosci) tyle, ze nie otwierala mi sie przegladarka a od razu wyskakiwal blad (nawet plik html zapisany na dysku nie chcial sie otworzyc w Mozilli)
jakos sobie z tym poradzilem, nie pamietam jak (grzebalem w rejestrze lub zarejestrowalem w systemie kontrolke mozilli, nie wiem, czy akurat to pomoglo) trzeba by poszukac watek ale znalem przyczyne i bylo mi latwiej
jezeli to nie to nie mam pojecia
jezeli dzieje sie to tylko z plikami url a *.html mozesz czytac, to jeszcze nie tak strasznie, bo chociaz url jest wygodny to w sumie nie tak przenosny jak html :)
piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Nie mialem nakladki na IE

Postautor: unbc » 19 września 2004, 16:12

nie mialem nigdy zadnej nakladki na ie, ani specjalnych bajerow do niej (oprocz google toolbar)...problem wystepuje tylko podczas otwierania plikow .urn. Z przegladarki (HTML) wszystko jest ok
unbc

Wróć do Przeglądarka Firefox