Strony w cache'u (przycisk Wstecz)
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Strony w cache'u (przycisk Wstecz)
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; rv:1.7.3) Gecko/20040913 Firefox/0.10
Witam!
Mam do Was pytanie. Czy istnieje jakaś opcja (ukryta :> ?) w FF aby strony do których chce się wrócić przyciskiem "Wstecz" były ładowane do cache'u przeglądarki??
Jeśli ktoś mi odpowie, że ta funkcja już działa, to dlaczego dzieje się to tak dlugo? Tak to wygląda, jakby strona była ponownie sciagana z netu:/.
Napomknę tylko, że w Operze cofnięcie do poprzedniej strony odbywa się natychmiastowo.
Pozdrawiam
Mam do Was pytanie. Czy istnieje jakaś opcja (ukryta :> ?) w FF aby strony do których chce się wrócić przyciskiem "Wstecz" były ładowane do cache'u przeglądarki??
Jeśli ktoś mi odpowie, że ta funkcja już działa, to dlaczego dzieje się to tak dlugo? Tak to wygląda, jakby strona była ponownie sciagana z netu:/.
Napomknę tylko, że w Operze cofnięcie do poprzedniej strony odbywa się natychmiastowo.
Pozdrawiam
- Comandos
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2
Sory za pytanie ale... włączyłeś cache?
W Operze dzieje się to błyskawicznie, bo ładuje ostatnie strony z pamięci. Mozillowate też to robią, jeśli u Ciebie nie działa to może po prostu to wyłączyłeś? Niechcący...
Pozdrawiam
W Operze dzieje się to błyskawicznie, bo ładuje ostatnie strony z pamięci. Mozillowate też to robią, jeśli u Ciebie nie działa to może po prostu to wyłączyłeś? Niechcący...
Pozdrawiam
- Przemek
- Z nami od: 27 maja 2004, 10:33
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; rv:1.7.3) Gecko/20040913 Firefox/0.10
Ja tez zauwazyłem (mimo iż mam cache włączony) że FF niejako wczytuje poprzednią stronę z sieci... A w każdym razie wczytuje duuużo wolniej niż Opera (dzie trwa to mniej wiećej tyle co zmiana taba)
- Mirmil
- Z nami od: 25 lipca 2004, 11:12
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2
Mirmil pisze:Ja tez zauwazyłem (mimo iż mam cache włączony) że FF niejako wczytuje poprzednią stronę z sieci... A w każdym razie wczytuje duuużo wolniej niż Opera (dzie trwa to mniej wiećej tyle co zmiana taba)
Mhm... dałem się ponieść.
Nie zwróciłem na to uwagi wcześniej - faktycznie mechanizm ten nie działa tak, jak w Operze.
Sprawdziłem różne kombinacje cache na dysku i w pamięci i strony te nie są wczytywane s pamięci tylko co najmniej z dysku. A raczej z netu, wydaje mi się. Ciekawe....
- Przemek
- Z nami od: 27 maja 2004, 10:33
Dzięki za odpowiedzi.
Cache nie mam wyłączone, a nawet jeśli chciałbym go wyłączyć to nie wiem jak :]...chyba że w config'u.
Tak więc cache w FF albo ładuje się z dysku albo z netu (prawdopodobnie z tego drugiego). Moim zdaniem jest to minus w FF, gdyż wątpie żeby ktoś chciał mieć odświeżoną stronę, z której przed chwilą wszedł na następną. :/:/
Pozdrawiam i informuję moderatorów Forum, że wątek można zamknąć. Większość (a nawet wszyscy) potwierdzili moje domysły...niestety:(
Pozdrawiam
Comandos
Cache nie mam wyłączone, a nawet jeśli chciałbym go wyłączyć to nie wiem jak :]...chyba że w config'u.
Tak więc cache w FF albo ładuje się z dysku albo z netu (prawdopodobnie z tego drugiego). Moim zdaniem jest to minus w FF, gdyż wątpie żeby ktoś chciał mieć odświeżoną stronę, z której przed chwilą wszedł na następną. :/:/
Pozdrawiam i informuję moderatorów Forum, że wątek można zamknąć. Większość (a nawet wszyscy) potwierdzili moje domysły...niestety:(
Pozdrawiam
Comandos
- Comandos
Hmm... domyślnie cache jest włączony, a w about:config przy wyfiltrowaniu słowa "cache" znalazłem zanegowane tylko:
browser.cache.disk_cache_ssl
browser.tabs.extensions.undo_cache.backup.enabled
browser.tabs.extensions.undo_cache.cache_blank_tab
print.always_cache_old_pres
Na mój nos tylko druga z nich może coś zmienić (co zaraz chyba pójdę sprawdzić)
browser.cache.disk_cache_ssl
browser.tabs.extensions.undo_cache.backup.enabled
browser.tabs.extensions.undo_cache.cache_blank_tab
print.always_cache_old_pres
Na mój nos tylko druga z nich może coś zmienić (co zaraz chyba pójdę sprawdzić)
- Mirmil
- Z nami od: 25 lipca 2004, 11:12
• Strona 1 z 1