MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

wkurzający pasek od pluginów

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

wkurzający pasek od pluginów

Postautor: Plumsky » 03 października 2004, 21:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; rv:1.7.3) Gecko/20040913 Firefox/0.10

Witam!

Nie chcę mieć / instalować niektórych pluginów Firefoxa, ale jak pojawiam się na niektórych stronach, to wyskakuje mi ten wkurzający pasek i pisze:

Additional plugins are required to display all the media on this page

i po prawej stronie przycisk "Install missing plugins"

Jak można wyłączyć pojawianie się tego paska? Rozumiem, że dba, żebym miał wszystkie pluginy, ale ja ich nie chcę!

Ta opcja pojawiła się w 1.0 PR, wcześniej jej nie było....

Proszę o pomoc!
Plumsky

Postautor: Mirmil » 03 października 2004, 22:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; rv:1.7.3) Gecko/20040913 Firefox/0.10

Na pewno nie chodzi o "Wszystkie pluginy" bo tych jest ze 200. Może brak ci np Flasha albo Javy
Mirmil

Z nami od: 25 lipca 2004, 11:12

Postautor: Gość » 03 października 2004, 23:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; rv:1.7.3) Gecko/20041001 Firefox/0.10.1

jakie sto strony? ewentualnie pewnym wyjsciem jest zaisbtalwoanie adblocka i zablokowanie niechcianych elementow, skoro nie chcesz instalwoac pluginow, ale nie rozumiem w czym problem.
Gość

Postautor: Mysiek » 04 października 2004, 09:52

Ciekawe, jak dotąd to tylko stronki rzucały mi się o flash'a i tylko jego.
Nie chcesz go instalować? Adblock powinien chyba pomóc.
Ja zainstalowałem flash'a, a potem flashblock'a i po problemie.
Mysiek

Postautor: Plumsky » 04 października 2004, 11:22

Nie - nie chcę flasha w Firefoxie, więc go nie zainstalowałem. Nie pytałem o to, jak zainstalować pluginy, ale o to, co zrobić, żeby nie pojawiał mi się ten pasek przypominający, że nie mam plugina.

Czy adblock usuwa ten pasek z firefoxa? Chodzi mi po prostu o to, aby ten pasek mi się nie pojawiał za każdym razem, kiedy wchodzę na jakąś stronę np. z bannerem flashowym...

Pozdrawiam,

- Plumsky
Plumsky

Postautor: Olhado/256 » 04 października 2004, 17:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; rv:1.7.3) Gecko/20041001 Firefox/0.10.1

Mirmil pisze:Na pewno nie chodzi o "Wszystkie pluginy" bo tych jest ze 200. Może brak ci np Flasha albo Javy

No bez przesady :D Pluginów jest może kilkanaście, to, o czym ty mówisz, to rozszerzenia, ewentualnie wszystkie dodatki razem wzięte. Natomiast FF przypomina tylko o niezainstalowanych pluginach (dzięki Bogu :wink: )

Plumsky pisze:Jak można wyłączyć pojawianie się tego paska?

A czy ten pasek nie ma żadnego przycisku z opcjami? Bo np. kiedy pojawi się analogiczny pasek dotyczący blokowania pop-upów, w prawym dolnym rogu przeglądarki wyskakuje odpowiednia ikonka, na którą można kliknąć i skonfigurować to i owo. Sprawdź też, czy nie działa klikanie PPM na owym pasku - może tam są jakieś opcje?
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: piotrek84 » 04 października 2004, 19:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.3) Gecko/20040910

Olhado/256 pisze:A czy ten pasek nie ma żadnego przycisku z opcjami? Bo np. kiedy pojawi się analogiczny pasek dotyczący blokowania pop-upów, w prawym dolnym rogu przeglądarki wyskakuje odpowiednia ikonka, na którą można kliknąć i skonfigurować to i owo. Sprawdź też, czy nie działa klikanie PPM na owym pasku - może tam są jakieś opcje?

Pasek pojawia sie u gory i wiecej wspolnego ma z paskiem wyszukiwania (ctrl+F), ktory to pojawia sie na dole :) Mozna go wylaczyc klikajac w ikonke z krzyzykiem na tym pasku, ale gdy chodzi sie po stronach, z ktorych co druga ma byle pierdole w flashu to ten pasek zaczyna wkurzac. W koncu nie kazdy ma potrzebe ogladania reklam we flashu :P

Mnie rowniez interesuje czy da sie calkowicie wylaczyc ten komunikat.

Chcialbym tez ludzkie okienko wyszukiwania a nie jakis pasek, zwlaszcza, ze np. wyszukiwanie linkow na stronie nie zawsze chce mi poprawnie dzialac w wersji 0.10. Nie wiem jak to wyglada w 0.10.1
piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Postautor: Olhado/256 » 04 października 2004, 20:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; rv:1.7.3) Gecko/20041001 Firefox/0.10.1

piotrek84 pisze:Pasek pojawia sie u gory i wiecej wspolnego ma z paskiem wyszukiwania (ctrl+F), ktory to pojawia sie na dole :) Mozna go wylaczyc klikajac w ikonke z krzyzykiem na tym pasku, ale gdy chodzi sie po stronach, z ktorych co druga ma byle pierdole w flashu to ten pasek zaczyna wkurzac. W koncu nie kazdy ma potrzebe ogladania reklam we flashu :P

Czyli jak rozumiem ma też wiele wspólnego z dwoma bliźniaczymi paskami - tym od zablokowanych pop-upów i tym od instalacji plików .xpi. Jak widzisz, oba te paski mają możliwość dostania się do opcji i skonfigurowania kilku rzeczy, więc może pasek od pluginów też ma?

piotrek84 pisze:Chcialbym tez ludzkie okienko wyszukiwania a nie jakis pasek, zwlaszcza, ze np. wyszukiwanie linkow na stronie nie zawsze chce mi poprawnie dzialac w wersji 0.10. Nie wiem jak to wyglada w 0.10.1

Biorąc pod uwagę, że wersja 0.10.1 różni się od wersji 0.10 tylko tym, że ma poprawiony jeden błąd - zapewne tak samo :wink:
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: Gość » 04 października 2004, 20:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; rv:1.7.3) Gecko/20041001 Firefox/0.10.1

w momencie, kiedy pojawi sie pasek sugerujacy instalacje barkujacych pluginow mozesz sie zgodzic na to albo nie. nie ma innej mozliwosci czyli nie ma dostepnych w nim zadnych opcji. bardzo wiem, bo przec chwila usunalem wtyczke falshowa i sprawdzilem :). bardzo mozliwe, ze mozna cos zmienic w about:config i nie bedzie sie to pojawialo, ale na razie zainstaluj sobie Adblocka http://update.mozilla.org/extensions/moreinfo.php?id=10 i dodaj filtr *.swf do listy. zaznacz Remove zamiast Hide w opcjach rozszerzenia.
Gość

Postautor: piotrek84 » 04 października 2004, 21:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.3) Gecko/20040910

Olhado/256 pisze:Czyli jak rozumiem ma też wiele wspólnego z dwoma bliźniaczymi paskami - tym od
rzeczywiscie, blokowanie popupow widzialem tylko raz to nie utkil mi w pamieci :D
piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Postautor: krasnalek » 06 października 2004, 11:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.3) Gecko/20041005 Firefox/0.10.1

Pasek można wyłączyć tak:
about:config --> plugin.default_plugin_disabled ustaw na false.
krasnalek

Wróć do Przeglądarka Firefox