MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

[help] Kłopotliwe filtrowanie w Thunderbirdzie

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

[help] Kłopotliwe filtrowanie w Thunderbirdzie

Postautor: Jack_Surfer » 05 maja 2004, 12:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Witajcie,

od kilku dni używam Thunderbirda w wersji polskiej i niestety spotkałem się ze sporym problemem dot. filtrowania poczty przychodzącej:

Mam 2 konta e-mail i niemałą grupkę adresów znajomych itp. (ok. 80 osób).

1.Podzieliłem je na kilka książek adresowych (nie dało się na kilka podfolderów w jednej książce, tak jak w Outlook Expresie).

2. W folderze "Odebrane" utworzyłem podkatalogi odpowiadające poszczególnym grupom (tzn. książkom).

Chciałbym, aby wiadomości przychodzące z kolejnych książek trafiały do odpowiednich podkatalogów w "Odebranych". Zacząłem więc ustawiać filtr i ..... :-? okazało się, że nie można wstawić do rubryki GRUPY adresów, ale trzeba cierpliwie wklepywać każdy adres do osobnej rubryki :-?

Przy tej liczbie kontaktów wyobrażacie sobie, jaka to mordęga !!!

W Outlook Expresie możliwe jest wstawienie nieograniczonej liczby adresów jednym kliknięciem, a tu spotkał mnie straszny kłopot.
Może to i dobre przy filtrowaniu spamu, ale prz przekierowywaniu wiadomości od znajomych - DRAMAT :-?

Jeśli ktoś zna rozwiązanie prostsze niż wklepywanie wszystkich adresów osobno - będę bardzo wdzięczny.

Z góry dzięki.
Jack_Surfer

Z nami od: 28 kwietnia 2004, 08:51

Postautor: Olhado/256 » 05 maja 2004, 14:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Nie przesadzaj, wykonanie operacji kopiuj-wklej 80 razy zabrałoby ci kilka-kilkanaście minut. Ale i tak da się to zrobić łatwiej. Tworzysz filtr i wybierasz w pierwszym menu "Nadawca", w drugim "Istnieje w książce adresowej", a w trzecim odpowiednią książkę. O to ci chodziło?
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

FIltrowanie w Thunderbirdzie

Postautor: Jack_Surfer » 05 maja 2004, 17:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Witaj Olhado/256,

Nie przesadzam - niestety należę do ludzi cierpliwych, ale bez przesady :wink:

O to chodziło - WIELKIE DZIĘKI.
Jack_Surfer

Z nami od: 28 kwietnia 2004, 08:51

Postautor: User elUser » 09 maja 2004, 11:36

A jak filtrować pocztę wychodzącą?
Prowadzę obfitą korespondencję z kilkoma osobami, więc utworzyłem osobne katalogi, w których trzymam całą z Nimi korespondencję. Z automatycznym przenoszeniem poczty przychodzącej nie mam problemu, ale nigdzie nie znalazłem jak przenieść (automatycznie) do odpowiednich katalogów maile wysłane.
Używam TB 0.6
User elUser

Postautor: boby7[PL] » 17 października 2004, 12:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; rv:1.7.3) Gecko/20041001 Firefox/0.10.1

User elUser pisze:A jak filtrować pocztę wychodzącą?

Malutki BUMP!
Właśnie spotkałem się z takim pytaniem nowego użytkownika TB. Wiem, że można to zrobić uruchamiając "ręcznie " fitrowanie w katalogu z postami.
Czy da się wymusić fitrowanie automatyczne?
boby7[PL]
boby7[PL]

Z nami od: 26 września 2003, 11:23

filtry

Postautor: ZAS3k » 18 października 2004, 12:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; rv:1.7.3) Gecko/20041001 Firefox/0.10.1

Ja sie podepne do wątku bo świerzy tworze filtry usuwające niechcianą poczte z serwerta pop3 po ponownym uruchomieniu komputera filtry znikają a niechciana poczta zamiast być usunięta dociera do mnie .. co na to poradzić
ZAS3k

Wróć do Klient poczty Thunderbird