MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

outlook express & mozilla

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

outlook express & mozilla

Postautor: balu » 26 października 2002, 13:33

Przeglądarka: -

Powoli się przyzwyczajam do Mozilli. Mam ją dopiero od wczoraj ale coraz bardziej przypada mi do gustu. Mam nadziję, że się to nei zmieni :)

Występują jednak pewne problemy :(

1) Spróbowałem dać import z outlooka express v. 6.0 do mozilli 1.2. Wyskoczył komunikat, że wszystko gra, importowanych e-maili 176 ale niestety ich nie widać :(. Co jest nie tak?

2) W o.express była taka fajna funkcja jak reguły wiadomości. Można było stworzyć sobei np. katalog pliki i dać regułe, że jeśli poczta zawiera załącznik to przenieś ją do katalogu pliki. W mozili co prawda jest filtrowanie ale to nie to.

3) Czy jest możliwość w nawigatorze usunąć ten napis Stron Domowa? Mi wystarczy sama ikonka, nie potrzebuję dodatkowo "strona domowa".

4) To samo tyczy się "Zakładki". Na "osobistym pasku narzędzi" jest katalog zakładki i na pasku z opcjami jest to samo. Po co mi 2 takei same opcje jedno pod drugim? Strasznei mnie to denerwuje

5) Obrazki ze stron ładowane są w taki sposób, że pokazany jest od razu cały lecz w marnej jakości, a dopiero później jak się wczytuje to powoli się wyostrza, polepsza. W IE obrazki można było ładować po kawałku, partiami od góry.

6) W o.express w "odebranych" mamy np. jakąś tam pocztę. Gdy odpowiemy na nią zmienia się ikonka i wtedy widać, na jaki email odpowiedziałem. Nie muszę wcale przechodzić do folderu wysłane w celu sprawdzenia czy komuś odpowiedziałem. W Mozilli niestety muszę tak robić. i to jest uciążliwe tym bardziej, że oostaję dość dużo listów.

7) Dlaczego nazwę zakładki i inne bajery mogę zmienić dopiero w Menadżerze Zakładek a nie bezpośrednio na Osobostym Pasku Narzędzi? Uciążliwe to jest.

8) Co to są te profile. Na początku jak uruchamiam Mozille to mi się pojawia jakaś tabelka z profilem default. Ponieważ mnie to denerwowało to uunąłem ten default i teraz mi się ta tabelka nie pokazuje. Potrzebne są te profile? Jak je przywrócić?

za wszelkąpomoc dzięki :)
balu

Z nami od: 26 października 2002, 13:16

Re: outlook express & mozilla

Postautor: GabrielBaines » 26 października 2002, 14:45

Odpowiadam na pytania dotyczące Nawigatora, pocztę zostawiam fachowcom od Kuriera:
balu pisze:4) To samo tyczy się "Zakładki". Na "osobistym pasku narzędzi" jest katalog zakładki i na pasku z opcjami jest to samo. Po co mi 2 takei same opcje jedno pod drugim? Strasznei mnie to denerwuje

Preferences->Navigator można sobie wybrać, jakie guziki są, a jakich nie ma. Tam można wyłączyc guzik od zakładek na osobistym pasku narzędzi (a włączyć Proctora :wink: )

balu pisze:5) Obrazki ze stron ładowane są w taki sposób, że pokazany jest od razu cały lecz w marnej jakości, a dopiero później jak się wczytuje to powoli się wyostrza, polepsza. W IE obrazki można było ładować po kawałku, partiami od góry.

O ile się nie mylę, to zalezy od konstrukcji obrazka. Jeśli jest interlaced, to dostajemy właśnie efekt wyostrzania się.

balu pisze:7) Dlaczego nazwę zakładki i inne bajery mogę zmienić dopiero w Menadżerze Zakładek a nie bezpośrednio na Osobostym Pasku Narzędzi? Uciążliwe to jest.

Ależ możesz zmieniac bezpośrednio na pasku - w menu kontekstowym (pod prawym mysim przyciskiem) na zakładce masz properties/właściwości.

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Z nami od: 05 marca 2002, 21:42

Postautor: Gość » 26 października 2002, 15:24

GabrielBaines za 4 dzięki
Co do 5 to sprawdzałem ten sam obrazek zarówno w IE jak mozilli. tu i tu wczytywał się inaczej tj. wypstrzenie i po kawałku od góry.
Jeśeli chodzi o 7 to oczywiście, że można zmieniać ale foldery zkładek, samych zakładek dopiero w menadżerze i to mnie właśnie denerwuje.
Gość

Postautor: GabrielBaines » 26 października 2002, 17:17

Anonymous pisze:Jeśeli chodzi o 7 to oczywiście, że można zmieniać ale foldery zkładek, samych zakładek dopiero w menadżerze i to mnie właśnie denerwuje.

Nie wiem z czego to wynika - byc może moja Mozilla jest oswojona, a Twoja jeszcze nie - ale ja mogę zmieniac nazwy i inne właściwości zakładek (nie folderów) bezpośrednio na pasku narzędzi. Oczywiście dotyczy to tylko tych zakładek, które leżą na tym pasku, ale to chyba oczywiste.
==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Z nami od: 05 marca 2002, 21:42

Postautor: Olhado/256 » 26 października 2002, 19:33

Dobra, dawno się nikogo nie czepiałem, bo chciałem być grzeczny, ale ten człowiek notorycznie robi coś, czego nie cierpię - zamienia miejscami "i" i "e". Pisz człowieku wolniej, nikt cię nie goni! I patrz na ekran co napisałeś! A napisałeś "nei", "sobei", "strasznei"!!! Grr wrr jestem strasznie nietolerancyjny :evil: :evil: :evil:
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: Wojciech » 26 października 2002, 21:24

balu pisze:1) Spróbowałem dać import z outlooka express v. 6.0 do mozilli 1.2. Wyskoczył komunikat, że wszystko gra, ... ale niestety ich nie widać ...
Gdy kiedyś instalowałem Mozę 1.1 DE koleżance, też nadziałem się na ten sam problem; wszystko wskazuje na to, że na razie musimy się z tym pogodzić (a może jest coś jeszcze na Forum na ten temat?).

balu pisze:2) W o.express była taka fajna funkcja jak reguły wiadomości. Można było stworzyć sobei np. katalog pliki i dać regułe, że jeśli poczta zawiera załącznik to przenieś ją do katalogu...
Gorąco popieram!

balu pisze:3) Czy jest możliwość w nawigatorze usunąć ten napis Stron Domowa?
Nic z tego.

balu pisze:4) To samo tyczy się "Zakładki". Na "osobistym pasku narzędzi" jest katalog zakładki i na pasku z opcjami jest to samo. Po co mi 2 takei same opcje jedno pod drugim?
Katalog "pasek zakładek" jest po prostu obrazem tego, co masz na pasku. Gdzieś muszą one być umieszczone. Możesz go sobie przemieścić gdzie indziej, zmienić nazwę, jeśli Ci się nie podoba.

balu pisze:5) Obrazki ze stron ładowane są ...
Teoria przeplotu mówi, że to właśnie tak powinno być. Być może M$ rozwiązał to inaczej, ale czy warto zarzucać np. Mercedesowi, że wolniej przyśpiesza od Forda?

balu pisze:7) Dlaczego nazwę zakładki i inne bajery mogę zmienić dopiero w Menadżerze Zakładek a nie bezpośrednio na Osobostym Pasku Narzędzi? Uciążliwe to jest.
A czy porządkowanie zakładek w Mi$iu było wygodne?

balu pisze:8 ) Co to są te profile...
W profilach przechowywane są wszystkie ustawienia, zakładki i poczta użytkowników. Jeśli jesteś jedynym użytkownikiem (i nie chcesz robić kopii zapasowej, czy przenosić tych danych w bezpieczne miejsce), to nie musisz nic więcej robić. W każdym razie gorąco polecam artykuł P. Barteckiego: "Pliki - Kto, gdzie, kiedy?"

Pozdrawiam! Nie zniechęcaj się do Mozy!
Ostatnio zmieniony 28 października 2002, 09:43 przez Wojciech, łącznie zmieniany 1 raz
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Postautor: KLAPEK » 26 października 2002, 21:31

Olhado/256 pisze:Dobra, dawno się nikogo nie czepiałem, bo chciałem być grzeczny, ale ten człowiek notorycznie robi coś, czego nie cierpię - zamienia miejscami "i" i "e". Pisz człowieku wolniej, nikt cię nie goni! I patrz na ekran co napisałeś! A napisałeś "nei", "sobei", "strasznei"!!! Grr wrr jestem strasznie nietolerancyjny :evil: :evil: :evil:

nie czepiaj sie i denerwuj tak szybko ;) - kazdy moze zrobic czeski blad, literowki, czy pisac szybciej ;) /wlasnie/ bez pl ogonkow i duzych liter /jak ja ;)/ -> poza tym modemowcy moga w ten sposob zaoszczedzic troche kaski, a jak beda ciagle wszystko sprawdzac, - to utona w dlugach ;)
PS jestes polonista, jezykoznawca, czy innym miodkiem ;)
PS2 bardzo lubie i szanuje prof. miodka - b.sympatyczny gosc 8)
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: hADeSik » 27 października 2002, 15:21

ja tylko dodam, że zaczynam się bać tych ciągłych ataków na błędy, literówki itp...
Mili Państwo przesadzacie moim zdaniem...
hADeSik
Moderator

Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18

Postautor: Olhado/256 » 27 października 2002, 16:12

Ataki nie są ciągłe, ja sam dokonałem tylko dwóch. A bać się powinni wszyscy ci, którzy kalają naszą piękną mowę "neiami"! Nie wspominam o interpunkcji i ortografii...
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Postautor: pbartecki » 27 października 2002, 18:57

Bać się zdecydowanie nie trzebe i o ile chcielibyśmy, aby wszystko było jak najpiękniej, to niestety tak się po prostu nie da. Robimy błędy w wypracowaniach na język polski (kiedy można dostać gombrowiczowską pałkę), robią błędy osoby przygotowujące oferty największych firm (kiedy mogą stracić kontrakt)... Tym bardziej nie da się uniknąć tego na forum, gdzie pierwszą motywacją jest zazwyczaj nieść pomoc, a dopiero którąś z kolei, by robić to poprawnie językowo.

I jeśli ktoś miałby się zastanawiać nad udzieleniem odpowiedzi, ponieważ nie jest pewny swojej ortografii, to będzie to oznaczać, że jakąś ważną część ducha tego forum utraciliśmy. A przecież nikt z nas tego nie chce ;)

Naszą ideą jest, aby domena *.mozillapl.org pozostała miejscem, gdzie _każdy_ jest miło widziany, niezależnie od jakichkolwiek okoliczności...

Serdecznie Wszystkich pozdrawiam,
piotr.
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Postautor: KLAPEK » 27 października 2002, 19:14

Tak jest, o to wlasnie chodzi aby kazdy mogl sie wypowiedziec bez strachu -> dyslektyk, dysinterpunktyk ;), polonista ;), informatyk i kazdy inny - nie jest to przeciez forum polonistyczne, a kazdy z nas ma takie czy inne problemy i chyba jest mu przykro, gdy stara sie pomoc innym, a zostaje ganiony za zla interpunkcje, ortografie, czy jeszcze co innego.
Wiecej luzu i wolnosci wypowiedzi dla kazdego - to w koncu opensource ;)
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: Olhado/256 » 27 października 2002, 20:39

Aby zakończyć kłótnie językowe zapraszam wszystkich TUTAJ i niech na Forum znów zapanuje miła atmosfera i w ogóle peace and love :lol:
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Postautor: E2rd » 28 października 2002, 11:37

No to parę uzupełnień na temat...

Wojciech pisze:
balu pisze:1) Spróbowałem dać import z outlooka express v. 6.0 do mozilli 1.2. Wyskoczył komunikat, że wszystko gra, ... ale niestety ich nie widać ...
wszystko wskazuje na to, że na razie musimy się z tym pogodzić

Nie robiłem tego nigdy na poważnie, ale właśnie na próbę zaimportowałem maile z OE 5.5. Wszystkie 1 maili znalazło się w Lokalnych Folderach jak trzeba :roll:

Wojciech pisze:
balu pisze:2) W o.express była taka fajna funkcja jak reguły wiadomości. [...] jeśli poczta zawiera załącznik to przenieś ją do katalogu...
Gorąco popieram!

No i znowu nie wiem, czym filtry Mozilli gorsze są od reguł OE?
Posiadanie załącznika to w filtrze będzie tak:
- w lewym wyborze wybrać Dostosuj i wpisać nowy nagłówek do filtrowania: "Content-Type".
- wybrać ten nagłówek
- wybrać "zawiera"
- wpisać "multipart/mixed".
Jasne, trzeba się trochę znać na nagłówkach listów. Ale takie narzędzie jest bardzo potężne.

balu pisze: 6) W o.express w "odebranych" mamy np. jakąś tam pocztę. Gdy odpowiemy na nią zmienia się ikonka i wtedy widać, na jaki email odpowiedziałem.

Dodaj sobie kolumnę "Status" w widoku (małym przyciskiem nad suwakiem z prawej). Wiadomość od tego nie zmieni ikonki czy koloru, ale widać od razu, na co się odpowiedziało. Jeśli lubisz kolory, możesz kolorować ręcznie (etykietek jest "aż" 5 :D ).
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: pbartecki » 28 października 2002, 18:05

Adam - to jest doskonały temat na artykuł lub przynajmniej krótką opowiastkę (do działu Pomoc lub forum Szkoła) - jak używać tajemniczego pola Dostosuj w Filtrach wiadomości Kuriera Poczty ;) - wyjaśniającego znaczenia kilku najbardziej kuszących pól wiadomości.

Da się ? ;)

PS. Było wyżej o usuwaniu przycisków - jak napisał Gabriel - oczywiście da się ;)
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Postautor: Gość » 20 listopada 2002, 01:34

1) Spróbowałem dać import z outlooka express v. 6.0 do mozilli 1.2. Wyskoczył komunikat, że wszystko gra, ... ale niestety ich nie widać ...

I ja tak zrobiłem i zadziałało... częściowo. Tzn zaimportował wiadomości, ale zgubił osadzone w nich obrazki - w tych co były w HTML-u. :-?

Win XP / OE 6.0 / Mozilla 1.0.0 PL
Gość

Postautor: Tes sam Gość co powyżej » 20 listopada 2002, 10:38

I zadziałało też w tej samej konfiguracji z Mozillą 1.1 (mozillapl.org 1.1 z płyty dołączonej do pażdziernikowego Chip-a). Może więc to jest wyjście - zaimportować w 1.1 i potem już przesiąść się na 1.2?
Tes sam Gość co powyżej

Postautor: wlowoj » 10 grudnia 2002, 13:06

E2rd pisze:No to parę uzupełnień na temat...

balu pisze: 6) W o.express w "odebranych" mamy np. jakąś tam pocztę. Gdy odpowiemy na nią zmienia się ikonka i wtedy widać, na jaki email odpowiedziałem.

Dodaj sobie kolumnę "Status" w widoku (małym przyciskiem nad suwakiem z prawej). Wiadomość od tego nie zmieni ikonki czy koloru, ale widać od razu, na co się odpowiedziało. Jeśli lubisz kolory, możesz kolorować ręcznie (etykietek jest "aż" 5 :D ).

No tia, a gdyby w polu "status" zamiast opisu była ikonka? Można by tą kolumnę przesunąć na lewo i byłaby malina. Czyli taki "status" ikonkowy.
A gdyby taki status był przy temacie to byłoby to o co chodzi. Szczególnie że jest takowy w grupach dyskusyjnych, a przy poczcie też są różne ikonki, chociażby rozróżniające pocztę z załącznikiem.
wlowoj

Z nami od: 07 grudnia 2002, 20:08

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite