MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Mozilla Thunderbird

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Mozilla Thunderbird

Postautor: kawka » 22 listopada 2004, 14:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

Zainstalowałam ten program znajomej. Po wprowadzeniu w Konfuguracji kont 3 nowych kont nie pojawiły się one w głónym oknie. Nadal jest tylko Folder Lokalny. Chyba z tego powodu nie działają filtry wiadomości Każda wiadomość wpada do Foldery Lokalne /Odebrane. A przecież [mam tak u siebie] każde konto pocztowe powinno być widoczne oddzielnie i do każdego można filtry ustawić. Co jest nie tak? Gdzieś się to ustawia?

Pozdrawiam
kawka
kawka

Re: Mozilla Thunderbird

Postautor: Cleriic » 22 listopada 2004, 14:41

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041104 Firefox/1.0RC2

Przy dodawaniu nowego konta trzeba było odznaczyć opcję mówiącą o użyciu globalnej skrzynki odbiorczej.

Można to zmienić w: Narzędzia->Konfiguracja kont->[konto]->Konfiguracja serwera->Zaawansowane i SMTP->[zakładka]POP
Wybierz Firefoksa i podbij Internet! :)
Cleriic
Moderator

Z nami od: 09 stycznia 2004, 16:04

Postautor: Gość » 22 listopada 2004, 14:58

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; Neostrada Plus 5.6)

Witam, to ja jestem tą koleżanką kawki
Zaraz sprobuję zrobić to co poradzilaś/eś, ale mam wątpliwości, czy "odznaczyć" znaczy że ma być kropka w polu czy też wręcz przeciwnie.
I drugi problem, dlaczego na pasku nie pojawia mi się ikonka informujaca że jest nowa wiadomość, mimo że w opcjach zostalo to zaznaczone?
Dzięki za pomoc
Basiek
Gość

Mozilla Thunderbird

Postautor: kawka » 22 listopada 2004, 15:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

A ja w "Zaawansowane i SMTP" nie mam zakładki POP tylko SMTP i tam wybieram serwer poczty wychodzącej więc widzę, że mam coś inaczej. Tyle, że ja mam każde konto jak trzeba więc mi tam rybka. Ale dla Baśka jest to ważne co piszecie. Musi sobie jakoś ustawić ten program aby działał jak trzeba.

kawka
kawka

Postautor: Ludwik » 22 listopada 2004, 15:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

"Odznaczyć" oznacza, że pole ma być puste.
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: Gość » 22 listopada 2004, 15:20

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; Neostrada Plus 5.6)

Zrobilam i jest dobrze - dzięki :) Czy teraz moge ten caly folder "Foldery lokalne" wyrzucić?
I co zrobić, żeby na dole na pasku startowym pojawiała się ikonka informująca o przyjściu nowego maila?
Pozdrawiam
Basiek
Gość

Postautor: Olhado/256 » 22 listopada 2004, 16:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

Anonymous pisze:Czy teraz moge ten caly folder "Foldery lokalne" wyrzucić?

Nie da się - możesz je najwyżej zwinąć. Szczerze mówiąc nie wiem czemu - Tb ich tam ponoć potrzebuje do czegoś.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Mozilla Thunderbird

Postautor: kawka » 22 listopada 2004, 16:33

To moze ktoś z obeznanch tu forumowiczów wie czemu nie mogę usunąć folderu? Mam takie 3 foldery, zmieniałam im nazwy, robiłam cuda by się ich pozbyć i nic. Normalnie nie da się i już. Może jakiś sposób jest jednak na to?
Gdy chcę tam wrzucić jakiegoś maila wyskakuje info, że operacja nei może być wykonana bo jest za mało miejsca na dysku, zalecają uporządkować fodery, oprużnić kosz i ponowić próbe. I nic Miejsca na dysku mam duuużo, porządkowanie itd. nic nie daje.
Gdy ustawiam regułę aby tam coś wpadało też nie da rady. Nie można ich przenieść, nie można usunąć . Jakieś czary?

kawka
kawka

Postautor: moskwa » 22 listopada 2004, 18:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

hmm... Chyba to czary. Skoro robiłeś porządkowanie folderów i nic nie pomogło... Zawsze możesz wejść do profilu C:\Documents and Settings\user\Dane aplikacji\Thunderbird\Profiles\xxxx.default\Mail\Local Folders i skasować te foldery ręcznie.
Ale nie wiem, nigdy mi się coś takeigo nie przydarzyło.
moskwa

Z nami od: 07 listopada 2004, 22:08

Postautor: Wojciech » 22 listopada 2004, 19:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

"Foldery lokalne" są przewidziane np. do przechowywania wiadomości niewysłanych, niechcianych itp. Twórcy programu założyli, że są one do czegoś potrzebne i dlatego zachowują się trochę jak "Moje dokumenty" w Window$ - a więc nie są nikomu do niczego potrzebne, ale nie można ich usunąć, bo - rzekomo - jednak są.
Ja poradziem sobie z nimi tak, że zmieniłem ich wstrętną nazwę na "Archiwum" i przechowuję tam różne starocie, które być może kiedyś się przydadzą. 8)
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Postautor: Gość » 07 stycznia 2005, 17:27

moskwa pisze:hmm... Chyba to czary. Skoro robiłeś porządkowanie folderów i nic nie pomogło... Zawsze możesz wejść do profilu C:\Documents and Settings\user\Dane aplikacji\Thunderbird\Profiles\xxxx.default\Mail\Local Folders i skasować te foldery ręcznie.
Ale nie wiem, nigdy mi się coś takeigo nie przydarzyło.

Nie mogę nic z tym problemem nada zrobić. 3 foldery nie chciane nadal tkwią :-(
A adres jaki powyżej podałeś nie istnieje u mnie :-(
Jakas paranoja....
Gość

Wróć do Klient poczty Thunderbird