MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

MozillaPL.org idzie do piachu

Forum związane z serwisem Zespołu MozillaPL. Propozycje dotyczące organizacji prezentowanych danych, udostępnianych artykułów, podejmowanych tematów

Moderator: Pomocy?!

MozillaPL.org idzie do piachu

Postautor: piotrek84 » 22 grudnia 2004, 18:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

Na forum FF oraz na forum o rozszerzeniaach FF wywalilo mi błąd:
Not Acceptable
An appropriate representation of the requested resource /forum/posting.php could not be found on this server.

Na Wiki widzę to prawie zawsze, gdy chcę coś wyedytować. MozillaPL.org rozpada się? Może pora już zmienić tego layauta, preznieść Wiki, stare forum udostępnić jako tylko do odczytu i otworzyć nowe?
piotrek84
 
Posty: 1785
Z nami od: 11 września 2003, 18:48
Lokalizacja: ze świata marzeń

Postautor: prawdapunk » 22 grudnia 2004, 19:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.7.5) Gecko/20041217

ja osobiście nie napotkałem jeszcze ani razu wyżej wymienionych przez Ciebie problemów, aczkolwiek fak, faktem, że layountowi strony głównej polskiej mozilli, przydałby się generalny remont, bądź zastąpienie go nowym 8)
prawdapunk
 
Posty: 262
Z nami od: 04 sierpnia 2004, 23:29

Postautor: Adrianer » 22 grudnia 2004, 20:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041217 MultiZilla/1.6.4.0b Mnenhy/0.6.0.101

pierwszy raz słyszę o takim problemie...
Jedyne problemy o których słyszę to problemy z fx.pl i tb.pl ;)
Adrianer
Moderator
 
Posty: 1770
Z nami od: 15 maja 2002, 17:37
Lokalizacja: Aachen/Germany

Postautor: piotrek84 » 22 grudnia 2004, 23:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

Nie pisalbym o tym, gdyby zdarzylo sie to 1-3 razy. Np. serwer nie zaskoczyloby z jakiegoś powodu a potem wszystko wróciłoby do normy.

Chyba nie ma to większego znaczenia, ale pełny komunikat zawiera też info o serwerze. Poprostu serwer WWW informuje, że nie może znależć strony, np.:
406 Not Acceptable pisze:Not Acceptable

An appropriate representation of the requested resource /projekty/Wtyczki/Java/edit could not be found on this server
________________________________________________________________________

Apache/1.3.33 Server at www.mozillapl.org Port 80

Jak widać zmienia się tylko ścieżka.

Na początku zdawało mi się, że mam poprosu pecha, jednak w końcu zadziała. Przegladarke wylaczalem, wlaczalem, nawet resetowalem kompa, czyściłem cache, odświerzałem stronę z pominięciem cache i nadal to samo.
Po tak długim czasie, od rozpoczęcia tego wątku, nadal nie mogę napisać nowego posta na forum rozszerzeń FF (mogę odpowiedzieć na czyjegoś) a tutaj jakoś wszystko działa :o

Niedawno miałem problem z Wiki. Chciałem poprawić stronę w Polskiej Bazie Rozszerzeń, konkretnie Wyświetlanie strony, bo w spisie treści przy FlashBlocku pojawiły się jakieś linki z księżyca.
O pomoc w aktualizacji poprosiłem Lenrocka. Jak widać kod jest już prawidłowy, ale spis treści nadal nie chce zaskoczyć :-?
Lenrock na PW potwierdził, że często widzi błąd opisany przeze mnie i nie wie, czy wina leży po stronie serwera czy Wiki.
Wczoraj, przy próbie aktualizacji miałem błąd na stronie plugina Javy. Dzisiaj to samo. Chciałem tylko zmienić dwie cyferki na całej stronie, gdyż pojawiła się wersja *_06 pluginu.

Trochę przed problemami z Wiki chciałem przeedytować swojego posta. W wątku były tylko dwie wypowiedzi, moja ostatnia. Komunikat j.w. Można było tyko usunąć posta. Nie pamiętam nazwy forum.

Zauważyłem jeszcze jeden błąd, ale widziałem go krótko, chyba na początku miesiąca. Przy przejsciu do Zobacz posty bez odpowiedzi i wybraniu jakiejś ze stron (a jest ich obecnie 61) byl komunikat, że wiadomość nie istnieje (taki, jaki pojawiał się po ostatnich przenosinach strony na inny serwer). Ze względu na brak powtarzalności mógł to być jakiś przypadkowy wybryk forum.

Nie pisałbym o tym, ale takie problemy mam zbyt często. MozillaPL.org przeszła jeden, może dwa razy przenosiny, forum było modyfik owane, potem jeszcze zaprzęgnięto Wiki do pracy. Może porobiły się jakieś błędy w oprogramowaniu forum, Wiki czy w jeszcze czymś? Trochę szkoda by było, gdyby forum i Wiki niespodziewanie padły (na głównej i tak nic nie ma :)) i nic nie dało by odtworzenie z backupu, bo nagromadziło się tyle błędów.
piotrek84
 
Posty: 1785
Z nami od: 11 września 2003, 18:48
Lokalizacja: ze świata marzeń

Postautor: Olhado/256 » 23 grudnia 2004, 10:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041109 Firefox/1.0 (MOOX M2)

Ja miałem opisywany przez ciebie błąd tylko raz - próbowałem odpowiedzieć w jakimś wątku (nie pamiętam na jakim podforum) i za każdym razem mi to wyskakiwało. W tym samym czasie w innych wątkach mogłem bez problemu odpowiadać, więc to zignorowałem.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator
 
Posty: 3878
Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: lenrock » 23 grudnia 2004, 12:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Na Wiki występuje to od około tygodnia +/_ pare dni ;
Objawia się tym że nie można dokonać zapisu zmian . zwykle jedą możliwością obejścia tego jest to że jakiś tekst lub obiekt nie podoba się serweroqwi i trzeba go usunąć/zmienić . Przykład jakie jest to bez sensu np na stronie
http://mozillapl.org/projekty/Dodatki/Spis/Strony
Przy opisie autorów "JavaScript Console Status" Jeżeli będzie się próbowało zapisać Cosmic *at Creations to wyskoczy błąd , dlatego na razie jest CosmicCatCreations :-? .
zamiast * podstawcie sobie C , bo tu na forum tez nie mogę tego zapisać
:x

Cenzura na koty ?
lenrock
Moderator
 
Posty: 966
Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: E2rd » 23 grudnia 2004, 13:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

lenrock pisze:Jeżeli będzie się próbowało zapisać Cosmic *at Creations to wyskoczy błąd ,

Dokładnie to samo miałem z próbą napisania 'KMail' w odpowiedzi na forum... Ale, jak widać, w tym poście jakoś mi się to udało :roll:
Masz pytanie? Tu są odpowiedzi :)
E2rd
Moderator
 
Posty: 3937
Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: At124 » 23 grudnia 2004, 15:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

To nie są stricte problemy phpBB czy Wiki. Wszystko ma swoje źródło w konfiguracji serwera HTTP.
O problemie piszą na stronie Forum phpBB.com

Wygląda na to, że ze względu bezpieczeństwa nie można pisać słów
Kod: Zaznacz cały
mail i form

Cytat z phpBB.com pisze:We are currently aware of an issue affecting users that results in an "Internal Server Error" (or Error 500) being displayed when they attempt to make a post. This is due to the setup of the server software and we are doing all that we can to rectify this as soon as possible.

In the mean-time, please make sure that your posts do not contain the words "mail" or "form" followed directly by a space. What precedes these words has no effect, however (eg: "GMail" will have the same effect as "mail"). There may be other words that trigger this behaviour - I do not have a complete list to hand, so we apologise in advance if this topic does not help. Rest assured, however, that we are still working on the problem.

We would appreciate it also if users would not creat any topics or contact staff via any other medium regarding this issue. An alternate means of support may be found on IRC, as per the support page.

Thank you.
_________________
Bruce Nicoll
Pozdrawiam,
At124
At124
 
Posty: 247
Z nami od: 22 września 2002, 21:31


Wróć do Serwis MozillaPL.org

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: