MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Podkreślenia w listach?

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Podkreślenia w listach?

Postautor: Mietek » 23 grudnia 2004, 15:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Witajcie,
Czy jest sposób (może rozszerzenie), aby można było dokonywać podkresleń lub zaznaczania kolorem fragmentów tekstu w listach poczty otrzymywanej? :o
Przyzwyczajam się do Thunderbird'a. Podoba mi się funkcjonalność tego programu budowana na zasadzie rozszerzeń i w ogóle :D
Pozdrawiam ciepło i życzę miłego wypełnienia czasu świąt :)
Mietek
Mietek

Przeciąganie listów do innego programu?

Postautor: Mietek » 24 grudnia 2004, 07:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Witajcie,
Moje wczorajsze pytanie mogę jeszcze rozszerzzyć o okoliczności stosowania podkreśleń. Do tej pory część otrzymywanej korespondencji gromadziłem poza programem pocztowym. Outlook Express daje taką możliwość przeciągania korespondencji bezpośrednio do pożądanego programu. Ja akurat korzystam z TreePada i było to dla mnie wygodne - do zrobienia jednym ruchem. Tam już sobie mogłem otrzymany mail pozaznaczać i podkreślać dowolnie. Jak się zorientowałem w Thunderbird'zie mogę tylko list zapiisać oddzielnie i później jego tekst wciągnąć do mojego archiwum. Da się z tym przeżyć, skoro już zdecydopwałem się na zmianę programu pocztowego. Ale może są dostępne jakieś mozliwości, o których się jeszcze nie zorientowałem lub rozszerzenia?
Aha... proszę też czytelników, którzy znaja dobrze możliwości programu o odpowiedź też na NIE, jeżeli opisanych funkcji :o program bezpośrednio nie umozliwia :(
Pozdrawiam ciepło :)
Mietek
Mietek

Re: Podkreślenia w listach?

Postautor: E2rd » 24 grudnia 2004, 12:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Ctrl+e (Edytuj wiadomość jako nową) i możesz sobie hulać.
Tylko zadbaj, żeby dla konta był wybrany edytor HTMLowy i na czas edycji [Widok -> Wyświetl wiadomość jako -> Oryginalny HTML] - bo czasami bez tego włącza się edytor tekstowy, a on, z oczywistych powodów, nie pozwala kolorować...

Przed taką edycją radzę skopiować ten list do innego folderu, żeby otrzymany oryginał jednak pozostał oryginałem... :-?
Masz pytanie? Tu są odpowiedzi :)
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: Mietek » 24 grudnia 2004, 17:47

Witajcie, dziękuję.
Domyslam się, że nie jest to popularny sposób zajmowania się korespondencją, ale dla mnie to jest ważny składnik pracy intelektualnej poprzez listy. Chodzi o to, aby podczas czytania jak najmniej rozpraszać uwage techniką. Sposób już (jak pisałem) mam wyćwiczony w oparciu i Outlook'a i Treepad'a. Problem jest taki: czy da się to implementować w MT?

Edycja... rzeczywiście list otwiera mi się jednak (mimo ustawienia html) w edytorze tekstowym, to po pierwsze, a po drugie gdybym nawet już coś zakreslił, to sie chce zapisać ze zmienionym nagłówkiem, więc juz wypada ze swojego miejsca w kolejnosci. Czyli jednak jeszcze nie ma "hulaj dusza". Ale, ale, nie o "hulanie" przecież mi tutaj chodzi , tylko o technologię przydatną do zaawansowanego praktycznego wykorzystania. Czynność, która dla papieru jest normalnością, tutaj zgłaszam jako postulat - rozszerzenie, które na "klik" czyni tekst w liście (otrzymanym) otwartym html-em i go później (samą treść listu) utrwala poprzez zapisanie.

Pozdrawiam ciepło :)
Mietek
Mietek

Z nami od: 24 grudnia 2004, 07:14

Postautor: Adrianer » 26 grudnia 2004, 19:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041217 MultiZilla/1.6.4.0b Mnenhy/0.6.0.101

zgłaszać propozycje rozszerzeń to najlepiej tutaj:
http://forums.mozillazine.org/viewforum.php?f=19

Propozycje zmian w Thunderbirdzie tu:
https://bugzilla.mozilla.org/ ;)

Na tym forum mamy poprostu mało ludzi piszących rozszerzenia, a chyba żadnych mających wpływ na rozwój programu...
Adrianer
Moderator

Z nami od: 15 maja 2002, 17:37

Wróć do Klient poczty Thunderbird