MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

mozilla 1.0 rc1 i java

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

mozilla 1.0 rc1 i java

Postautor: chewie » 10 maja 2002, 19:44

Przeglądarka: -

juz raz mialem problemy z mozilla i java (wtedy mialem wersje 9.9.8 bodajze, a jre 1.2) i otrzymalem na tym forum rade by wrzucic do katalogu plugins mozilli pliki z zainstalowanego jre.

tak tez zrobilem i tym razem - mam jre suna w wersji 1.4. w "about:plugins" jak byk stoi, ze pluginy sa - wyswietlona jest cala lista z opisami - wszystko jak byc powinno.

ale niestety - nie dziala (a mam zaznaczone "wlacz jave"). za kazdym raze, gdy natrafie na strone z apletem mam tylko info "click here to get plugin" :(

i pytanie - czego to wina? mozilli? czy jre? jak to naprawic? bo przeciez nie bede odpalal msie zeby sobie poczatowac....
chewie

Postautor: GabrielBaines » 11 maja 2002, 14:06

Czy problem z Javą występuje na każdej stronie z appletem? Jeśli nie, to być może są to po prostu błędy na stronach.

Javę w swojej Mozilli najłatwiej możesz przetestować tu:
http://www.student.oulu.fi/~sairwas/object-test/java/

Powinny sie udać wszystkie testy oprócz 4.

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Z nami od: 05 marca 2002, 21:42

niestety....

Postautor: chewie » 11 maja 2002, 16:58

niestety lipa - we wszystkich testach dostaje "alternative text" :(((( a jave mam zainstalowana, i mozilla tez tak twierdzi... a nie wyswietla!!! :(((
chewie

Postautor: GabrielBaines » 11 maja 2002, 22:57

Zobacz, czy po naklikaniu na ikonkę Java Plugin w Panelu Sterowania uruchamia się konfigurator do pluginu.

A w preferencjach Mozill upewnij się jeszcze raz (tak na wszelki wypadek), że na pewno masz zaznaczony checkbox "Włącz Jave" / "Enable Java".

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Z nami od: 05 marca 2002, 21:42

czateria.interia.pl

Postautor: mrk » 11 maja 2002, 23:33

Możecie sprawdzić, jak zachowuje się u was aplet czaterii na interia.pl ?
Ja mam u siebie 100% zwis przeglądarki w przypadku zmiany rozmiaru okna...
System - linux.
Jeszcze jedno - brak możliwości wprowadzania polskich znaków z klawiatury (polska klawiatura w X'ach skonfigurowana poprawnie....)
Możecie napisać jak jest u was ?
mrk

Postautor: Gość » 12 maja 2002, 06:11

GabrielBaines pisze:Zobacz, czy po naklikaniu na ikonkę Java Plugin w Panelu Sterowania uruchamia się konfigurator do pluginu.

A w preferencjach Mozill upewnij się jeszcze raz (tak na wszelki wypadek), że na pewno masz zaznaczony checkbox "Włącz Jave" / "Enable Java".

==
Gabriel

konfigurator sie uruchamia, checkbox zaznaczony, java nie dziala....
Gość

Re: mozilla 1.0 rc1 i java

Postautor: wariat » 12 maja 2002, 23:26

chewie pisze:juz raz mialem problemy z mozilla i java (wtedy mialem wersje 9.9.8 bodajze, a jre 1.2) i otrzymalem na tym forum rade by wrzucic do katalogu plugins mozilli pliki z zainstalowanego jre.

tak tez zrobilem i tym razem - mam jre suna w wersji 1.4. w "about:plugins" jak byk stoi, ze pluginy sa - wyswietlona jest cala lista z opisami - wszystko jak byc powinno.

ale niestety - nie dziala (a mam zaznaczone "wlacz jave"). za kazdym raze, gdy natrafie na strone z apletem mam tylko info "click here to get plugin" :(

Dziwne ... z taka pewna niesmialoscia po przeczytaniu tego co wyzej zciagalem Jave 1.4.0 ale poniewaz nie mialem zadnej (swieze win po padzie dysku) to musialem ... zainstalowalem i hula jak ta lala ...
Chodzi Ci o jakies specjalne applety z konkretnych stron, bo moze mi sie tylko wydaje ze dziala a nie dziala ...
No chyba ze nei dzialalo w RC1 a w RC2 zaczelo .... to moze byc rozwiazanie ...
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat

Z nami od: 09 maja 2002, 20:01

Re: mozilla 1.0 rc1 i java

Postautor: chewie » 13 maja 2002, 10:23

wariat pisze:Dziwne ... z taka pewna niesmialoscia po przeczytaniu tego co wyzej zciagalem Jave 1.4.0 ale poniewaz nie mialem zadnej (swieze win po padzie dysku) to musialem ... zainstalowalem i hula jak ta lala ...

pozazdroscic :)))

Chodzi Ci o jakies specjalne applety z konkretnych stron, bo moze mi sie tylko wydaje ze dziala a nie dziala ...

wlasciwie wszystkie :) np. czat na gazeta.pl, czy tez testy do ktorych masz adres powyzej[/quote]

No chyba ze nei dzialalo w RC1 a w RC2 zaczelo .... to moze byc rozwiazanie ...

jak sciagne rc2 to dam znac :)
chewie

Postautor: wariat » 13 maja 2002, 17:48

hi!

Testy dzialaj wszystkei poza #4 ktroy nic nie pokazuje ... nie ma ani tekstu "alternatywnego" ani nic reszta ze sie tak wyraze Hello worlduje.

Chat w gazeta.pl wlasnie tam ide ... moment ;-)
Dziala ... czyli albo nie dzialao w RC1 a dziala w RC2 ... albo jakis inny kosmos ... daj znac co wyszlo po eksperymencie ... kurka jak mi tak wszystko dziala to moze ja nei bede tej RC2b instalowal ... nie uzywam klasycznego to moze nei warto.
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat

Z nami od: 09 maja 2002, 20:01

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite