MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Problem ze składnią w ścieżce dostępu do pliku

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Problem ze składnią w ścieżce dostępu do pliku

Postautor: Dog » 30 stycznia 2005, 01:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

http://www.calyja.witam.net/calyja/portrety/images\image7.jpg

galeria foto generowana jest z pewnego programu na ktory zapis nie mam wplywu i pojawiaja sie problemy :(
Forefox niepoprawnie interpretuje znak "\" zamieniajac powyzszy link na:

http://www.calyja.witam.net/calyja/port ... image7.jpg

co oczywiscie nie dziala . W IE nie ma problemu, co sie dzieje ? jak to naprawic, oprocz mozolnego zmieniania wpisow html ? Dziwne jest to ze proby konkurencji w przegladarkach powoduja straszne rozjazdy standardow... Masakra, dlatego ja zostaje przy IE z jego wadami, ale przynajmnije wszystko dziala...

prose o pomoc
Dog

Re: problem ze skladnia w sciezce dosepu do pliku

Postautor: athantor » 30 stycznia 2005, 02:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20050122 Firefox/1.0

Dog pisze:http://www.calyja.witam.net/calyja/portrety/images\image7.jpg

galeria foto generowana jest z pewnego programu

Frontpejdża? ;-)

Dog pisze: na ktory zapis nie mam wplywu i pojawiaja sie problemy :(

Możesz przestać używać tego lewego “narzędzia”.

Dog pisze:Forefox niepoprawnie interpretuje znak ""

Fascynujące. Masz jakiś dowód na poparcie tego?

Dog pisze:zamieniajac powyzszy link na:

http://www.calyja.witam.net/calyja/port ... image7.jpg

co oczywiscie nie dziala .

Sekcja 2.4.3 RFC2396

Dog pisze:W IE nie ma problemu,

Jest.

Tak z ciekawości, jak Ci działa [url=http://athantor.ath.cx/crap/nie\dziaua.txt]TO[/url] w IE?

Dog pisze:co sie dzieje ?

IE olewa RFC.

Dog pisze:jak to naprawic, oprocz mozolnego zmieniania wpisow html ?

Kod: Zaznacz cały
#!/bin/sh
for i in *.xhtml
do
    cat $i | sed 's/\\/\//g' > ${i}.tmp;
    mv ${i}.tmp $i;
done

:)

Dog pisze:Dziwne jest to ze proby konkurencji w przegladarkach powoduja straszne rozjazdy standardow...

Uch-och? ZTCW to tylko IE się rozjeżdża.

To że w windows "" jest używane do rozdzielania w ścieżkach, to nie znaczy że cały internet powinien tego używać.

Dog pisze:Masakra, dlatego ja zostaje przy IE z jego wadami, ale przynajmnije wszystko dziala...

Co Ci działa? CSS2? XHTML? RFC2396?

RFC2396 pisze:URI that are hierarchical in nature use the slash "/" character for separating hierarchical components.

Zwróć uwagę na znaczek "/". Nie "|", nie "", nie "Ꮺ", tylko właśnie "/". I dlaczego niby firefox, czy cokolwiek innego ma obsługiwać "" jako separator? Bo IE tak ma? I co jeszcze niby powinni w nim zaimplementować? Dziury, niechciane strony startowe i brak obsługi css? Dziękuję, ale postoję.
Obrazek Obrazek
athantor

Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22

Postautor: riddle » 30 stycznia 2005, 09:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

Użyj na przykład Notatnika XP - Posiada bardzo ciekawą opcję zamiany danego ciągu znaków na inny w wielu plikach. Myślę, że lepiej Ci będzie to zrozumieć niż rozwiązanie podane przez mojego przedmówcę :)
riddle

Z nami od: 24 maja 2004, 17:43

Postautor: Olhado/256 » 30 stycznia 2005, 11:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041109 Firefox/1.0 (MOOX M2)

Ewentualnie spróbuj rozszerzenia Slashy - nie używałem go, ale z opisu wynika, że powinno pomóc.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: Dog » 30 stycznia 2005, 19:50

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)

athantor: nie z fronpage'a, a z PicaJet (jezeli znasz ten program), widac ze jestes zwolennikiem linucha, wiec zapewne tego programu za szybko nie poznasz... Niestety, jak wszystkim wiadomo jestesmy niejako zmuszeni do uzywania Windy czy nam sie to podoba czy nie, niestety na linucha nie ma zbyt wielu softu do zabawy grafika, wiec w Windzie mam wiecej mozliwosci... Niestety linuchowym batchem nie powalcze sobie na windzie, juz predzej wiedzialem (3x0 101 i 3x0 102 niejako skonczylem) ze w linuxie takie cos byloby szybkie i proste taka podmianka, ale nie bede go instalowal tylko ze wzgledu na to... Pewnie masz racje ze nieprawidlowoscia jest uzywanie separatora \ na sieci, ale jest jak jest i pewnie nie jadna amatorska strona tego uzywa i zaakceptowanie tego raczej nie spowoduje wzrostu zagrozenia wlamania na kompa, wiec nie rozumiem Twojego uniesienia...
Dog

Postautor: zwierz » 30 stycznia 2005, 20:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Dog pisze:wiec nie rozumiem Twojego uniesienia...

http://rtfm.bsdzine.org/#blad
http://rtfm.bsdzine.org/#zanim
zwierz
Moderator

Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13

Postautor: riddle » 30 stycznia 2005, 22:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

Dog pisze:Niestety linuchowym batchem nie powalcze sobie na windzie, juz predzej wiedzialem (3x0 101 i 3x0 102 niejako skonczylem) ze w linuxie takie cos byloby szybkie i proste taka podmianka, ale nie bede go instalowal tylko ze wzgledu na to...

Czy ja nie rozumiem Cie, czy Ty nie widziałeś mojego postu? Masz Windows? Masz link? To zamieniaj proszę, a nie próbuj wmówić rzeczy podobnej do tego, że <HTML> w XHTMLu powinien działać, bo tak robią wszyscy co piszą strony na początku kariery i przeglądarki to rozumieją.
riddle

Z nami od: 24 maja 2004, 17:43

Postautor: athantor » 30 stycznia 2005, 22:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20050122 Firefox/1.0

Dog pisze:athantor: nie z fronpage'a, a z PicaJet

Tym gorzej.

Dog pisze:(jezeli znasz ten program),

Nie i wolałbym, żeby tak pozostało.

Dog pisze:widac ze jestes zwolennikiem linucha,

Kogo? Nie znam go.

Dog pisze: wiec zapewne tego programu za szybko nie poznasz...

Nawet sobie nie wyobrażasz jaki szczęśliwy jestem z tego powodu :D

Dog pisze:Niestety, jak wszystkim wiadomo jestesmy niejako zmuszeni do uzywania Windy czy nam sie to podoba czy nie,

A to ciekawe. W bloku którym mieszkam nie ma windy i co za tym idzie nikt mnie nie zmusza do używania jej. Czyli jak widzisz nie jesteśmy zmuszeni...

Dog pisze:niestety na linucha nie ma zbyt wielu softu do zabawy grafika,

A więc “linuch” to jakiś program? Dobrze kombinuję? :-)

Nikt Ci nigdy nie mówił, żeby nie wypowiadać się na tematy o których nie ma nawet NAJMNIEJSZEGO pojęcia? Nie? To bądź świadom, że pod linuksem wystarczy bashowy skrypt dowygenerowania galerii i proszę nie kłam, że nie ma softu do zabawy grafiką, bo do tego wystarczy gimp, czy ImageMagick.

Dog pisze: wiec w Windzie mam wiecej mozliwosci...

Czy więcej, nie wiem... W końcu możesz jechać tylko w górę albo w dół, no bo “gdzie ma jechać? W boook?” ;-)

Dog pisze:Niestety linuchowym batchem, nie powalcze sobie na windzie,

linóhowym batem? Toż mówiłeś, że to jakiś program, a nie czlowiek. Teraz mówisz, że to jakiś sado-macho... ;-)

O różnych miejscach już słyszałem, ale żeby robić to na windzie... No, no... :P

Dog pisze:juz predzej wiedzialem (3x0 101 i 3x0 102 niejako skonczylem) ze w linuxie takie cos byloby szybkie i proste taka podmianka, ale nie bede go instalowal tylko ze wzgledu na to...

Ej! Toż mówiłeś, że pod linóha nie ma softu! To na tą “windę” być powinien, bo jeśli nie ma to jaki sens jest jej używać? Chodząc schodami, zyskamy lepszą kondycję.

Dog pisze:Pewnie masz racje ze nieprawidlowoscia jest uzywanie separatora \ na sieci, ale jest jak jest i pewnie nie jadna amatorska strona tego uzywa

Dobre słowo “amatorska”. Dzięki takiej amatorszczyźnie łatwo jest rozpoznać, co jest warte naszej uwagi, a co nie.

Ci się nie chce poprawić strony, mi się nie chce jej czytać. Proste.

Dog pisze: i zaakceptowanie tego raczej nie spowoduje wzrostu zagrozenia wlamania na kompa,

Nie, ale wzrośnie procent, delikatnie mówiąc, mwronalpu stron.

Dog pisze:wiec nie rozumiem Twojego uniesienia...

“bo cha^Wkłamstwa nie zniese”. :-)

bp, nmsp
Obrazek Obrazek
athantor

Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22

Postautor: Ludwik » 01 lutego 2005, 17:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Ejno, ale bez dyskusji "Linux konta Windows", bo to nie ma nic wspólnego z tematem (i bez "linuchów", bo mnie ciarki przechodzą :lol:).
Interpretowanie przez przeglądarkę jednego znaku jako zupełnie innego jest zupełnie absurdalne i z systemem operacyjnym ma niewiele wspólnego (poza tym, że rzeczywiscie Windows z nieznanych mi powodów używa w ścieżkach odwrotnych ukosników niż inne systemy i wprowadzeniem czegoś takiego w IE musiał ratować sytuację).
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: Gedi » 02 lutego 2005, 12:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

MSIE (właściwie Windows, a może JavaScript?) ma jeszcze jeden bug związany z "\" w javascript :). Wyobraźcie sobie, że macie formularz z uploadem pliku lokalnego na serwer i musicie obrobić ścieżkę do tego pliku aby np. wyświetlić w sobie tylko nazwę tego pliku. Przykładowa siceżka do pliku może wyglądać tak:

C:\msie\robimy\upload\plik_jakis.ext

W tym stringu mamy nazwę folderu zaczynającą się na literę "r", więc łatwo się domyśleć, co zrobi przeglądarka kiedy natrafi na ciąg znaków "\r" :D... . Nie pomaga nawet umieszczenie stringu w apostrofach. Pomoże jedynie bezpośrednie obrobienie stringu przy samym formularzu, ale nie można obrobić podstawiając do zmiennej.

Może ktoś ma jakieś "lekarstwo" na to :D?

Pozdroofko,
Gedi

Z nami od: 10 sierpnia 2003, 17:36

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony