MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Czy to moralne?

Propagowanie produktów z rodziny Mozilli

Moderator: Pomocy?!

Pax vobiscum!!!

Postautor: Wojciech » 27 listopada 2002, 10:56

Przeglądarka: -

Panowie, doskonale rozumiem Wasze ambicje i młodzieńczy zapał. Być może takie dyskusje poszerzą naszą wiedzę na temat co i czego nie wyświetla, jakie ma błędy a jakie zalety, itd. Na pewno jednak nie przysporzą zwolenników Mozilli. Wystarczy zajrzeć na forum Opery. Są to ludzie, którzy lubią swój program i już, i powinno się to uszanować. Takie dyskusje nie przypominają mi "ewangelizacji", jak tu ktoś to ładnie określił, tylko inkwizycję! Proponuję zajrzeć na moją wcześniejszą wypowiedź, która nie jednak nie dała Wam nic do myślenia. A szkoda. O tym, co jest lepsze, zadecyduje życie i praktyka, jak mówi Pismo: ...po owocach ich poznacie.... A te parę procent? Czy to warte jest niezgody?
Pozwolę sobie przytoczyć opinię jednego z moich znajomych z Niemiec: Gdzie dwóch Polaków, tam trzy różne zdania. Ma on dużo racji. W ten sposób nic się nie zbuduje, można tylko burzyć.
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Postautor: andol » 27 listopada 2002, 12:17

Konrad pisze:
andol pisze:
Właśnie trafiłem na tę starą dyskusję i aż mnie krew zalała.

Spokojnie :) Nabijanie statystyk to rzeczywiscie spora przesada, ale przyznasz ze w jakimstam stopniu (z podanych przez Ciebie liczb wynika ze rzeczywiscie malutkim) przylozyles reke do wyniku na ranking.pl.

Mam nieskromną nadzieję, że w sporym stopniu wpłynąłem na liczbę polskich użytkowników Opery. I w tym sensie na pewno przyłożyłem się do wyników... Jednak nie poprzez korzystanie z systemu Gemius, a dzięki:
1. Programowi OperaPL, który umożliwiał wyświetlanie polskich znaków w Operze 5. Wiem, wcześniej był upol, jednak korzystanie z niego było znacznie mniej wygodne. Ponadto program OperaPL (który był jedynym powodem założenia mini strony OperaPL) został opublikoway/opisany przez największe polskie czasopisma komputerowe (w jednym z nich artykuł był... opisem programu instalacyjnego programu OperaPL).
2. Stworzonej następnie poprawce Opery 5 wprowadzającej natywną obsługę kodowania ISO 8859-2 (i instalującej polski plik językowy autorstwa Thosa Aureusa)
3. Osoby, które przekonały się do Opery 5, stały się następnie (w większości) użytkownikami Opery 6. Nie wiem, czy w przypadku Opery 6 znaczenie miało pojawienie się oficjalnej wersji polskiej... Od stycznia do listopada 2002 następował stały wzrost (Opera 6 pojawiła się w listopadzie 2001):
styczeń : 0.35%
luty: 0.43%
marzec: 0.55%
kwiecień: 0.65%
maj: 0.73%
czerwiec: 0.80%
lipiec: 0.87%
sierpień: 0.89%
wrzesień: 0.94%
październik: 1.05%
listopad: 1.11%

Powyższe dane dotyczą użytkowników łączących się z monitorowanymi przez system Gemius stronami z terenu Polski.
Jak widać, włączenie mini strony do systemu Gemius (marzec) nie zakłóciło w zauważalnym stopniu tendencji wzrostowej...
Spadek popularności Opery w ostatnim tygodniu można wytłumaczyć pojawieniem się bety wersji 7.
Andrzej,
który zrezygnował z zabawy w tej piaskownicy.
andol

Z nami od: 31 stycznia 2002, 00:08

Postautor: Gandalf » 28 listopada 2002, 20:11

quiris pisze:Ale dlaczego zaraz motywy musza być nieczyste. Przecież Gemius nie jest po to by tworzyc statystyki ranking.pl, tylko narzędziem dla twórców stron, aby mogli monitorować ruch na swoich stronach. Gdyby autorzy mozillapl.org chcieli z tego systemu skorzystać to niech korzystają. Ich wola. Nie widzę w tym nic nie stosownego. A, że przy okazji poprawiłyby się notowania Mozilli na ranking.pl to już inna bajka.

No zaraz, caly watek zaczal sie od tego, zeby wejsc w gemiusa _dla _statystyk_, yup? I to uwazam, za niefair.

quiris pisze: Ale nigdy nie piszę o tym w tak ostrych słowach, jakich Ty użyłeś.

Bo jestem bardzo, bardzo zdenerwowany od wielu miesciecy pojeciem "Opera 6". Wiele, wiele godzin spedzilem (stracilem) na ta przegladarke. I jestem nia straszliwe rozczarowany, oraz obwiniam ja o opoznianie rozwoju wspanialych technologii dynamicznych interfejsow. Mam ogromny uraz do niej. I oceniam ja bardzo, bardzo, bardzo zle.

quiris pisze:Hmm... Muszę przyznać, że to najpoważniejszy zarzut jaki do tej pory przeczytałem. Czy mógłbym cię prosić o więcej szczegółów?

ups, obawiam sie, zebys nie za duzo zrozumial (wiecej niz napisalem, a wlasciwie chcialem napisac).

Na grupach opery opera.page-display, opera.promote, opera.tech swego czasu (kiedy je subskrybowalem) pojawialy sie dyskusje, ktore mialy na calu metody promocji podobne do prezentowanych w tym watku. Czyli forsowanie statystyk i uzywania Opery poprzez narzucanie uzytkownikom tego browsera (taki sam wydzwiek mialo na poczatku roku kilka umow m.in. z operatorami WebTV).
Dodatkowo, na listach newsowych W3C (w ktorego sklad wchodza ludzie z Opera Software) byly z ich strony, moze nie naciski, ale sugestie, aby rozwijac to co jest w Operze, a zwolnic z CSS3 i DOMem.
Wiem, ze to co napisalem to puste slowa, niepoparte linkami. Niestety nie wiem gdzie sa archiva grup opera.* oraz list newsowych. Moze ktos z was subskrybuje to i ma jakies wycinki?

Mam nadzieje, ze nie odebrales moich slow zbyt ostro, a rozwiniecie nie rozczarowalo za bardzo. Po prostu odnioslem wrazenie, ze Opera zachowuje sie czasem jak Microsoft, czyli jak kazdy komercyjny projekt. Chce zarobic, nawet po "trupach". Od tego sposobu myslenia wolne sa projekty Open-Source i to calkowicie.
Kiedys, gdy na kanale #mozilla razem z paroma osobami powiedzielismy, ze Mozilla konkuruje z IE, kilku developerow zaczelo nas strasznie opierniczac, mowiac, ze to w zadnym wypadku nie jest konkurowanie, ani walka i nazywanie tego tak, jest ogromnym bledem, ktory moze wplynac na zniszczenie projektu, jesli sie rozpowszechni. Dostalismy wyklad, umilklismy i od tego czasu mam coraz wiekszy podziw (i coraz lepiej rozumiem potege) dla filozofii GMPL (General Mozilla Public Licence) i wogule calej filozofii projektu Mozilla.
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: Jaros » 28 listopada 2002, 21:07

Gandalf, piszerz cały czas, jaka to Opera jest słaba, niewygodna i wadliwa, jak to nie umywa się do innych 'prawdziwych' przeglądarek i jednocześnie oskarżasz Operę o opóźnianie 'rozwoju wspanialych technologii dynamicznych interfejsow'. Nie sądzisz, że to trochę niespójne i bezmyślne?
Jeżeli Opera byłaby taką słabą przeglądarką jak piszesz, to ludzie nie korzystaliby z niej a tym bardziej nie przekonywaliby się do niej nowi użytkownicy. Wiem, że dla leniwych i/lub niedouczonych twórców stron najlepiej byłoby gdyby funkcjonowały co najwyżej 2 przeglądarki, ale na szczęście tak nie jest! Uważam, że jeśli Ci z tym źle, to możesz przestać tworzyć witryny lub po prostu nie optymalizuj swoich stron, wszak trafia się czasami na strony, w których skrypt potrafi rozpoznać tylko i wyłącznie IE lub NS.

P.S. To właśnie z powodu takich stron część użytkowników Opery korzysta z przedstawiania się jako IE lub Mozilla (!) zmniejszając statystyki Operze a zwiększając tym właśnie przeglądarkom!

P.S. 2. Oczywistym jest, że Opera ma wady, tak samo jak mają je inne przeglądarki, jednak dla mnie i wielu innych osób jest to idealny soft spełniający wszystkie wymagania (wcale nie takie małe!!!) bez przerostu formy nad treścią. Postaraj się poszanować czyjś gust i decyzję, bo Ciebie nikt nie zmusza do zmian opinii ani używania Opery.
Jaros

Postautor: Gandalf » 29 listopada 2002, 23:51

Jaros pisze:Gandalf, piszerz cały czas, jaka to Opera jest słaba, niewygodna i wadliwa, jak to nie umywa się do innych 'prawdziwych' przeglądarek i jednocześnie oskarżasz Operę o opóźnianie 'rozwoju wspanialych technologii dynamicznych interfejsow'. Nie sądzisz, że to trochę niespójne i bezmyślne?
Jeżeli Opera byłaby taką słabą przeglądarką jak piszesz, to ludzie nie korzystaliby z niej a tym bardziej nie przekonywaliby się do niej nowi użytkownicy.

Nie. Nie jest niespojne. User, jako taki, szuka wygody. Jesli Opera mu ja serwuje, a jego wymagania sa ciut inne od tego co ma "IE", to siada przed Opera i jest szczesliwy. Tymczasem poniewaz istnieje ta grupa, a Opera standardow niespelnia, autorzy nie rozwijaja nowych technologii Interfejsowych, "bo Opera tego nie obsluzy, a Opera to 3/4 browser na swiecie". Skoro zas ich nie rozwijaja, to user Opery nie widzi opoznienia, ktore powstaje :) Kolo sie zamyka.
Mam przeczucie, ze wraz z Opera 7 sie otworzy. Serwisy takie jak dhtmlcentral.com zyskaja popularnosc i wszystko wroci na dobre tory :)

Jaros pisze: Wiem, że dla leniwych i/lub niedouczonych twórców stron najlepiej byłoby gdyby funkcjonowały co najwyżej 2 przeglądarki, ale na szczęście tak nie jest!

Nie, rozwijam Mozille bo marze aby na rynku bylo 100 albo i 200 browserow!!!! Marze o tym, zeby na swiecie istnialo tyle browserow ile jest potrzebne, moga byc i tysiace. Wazne, aby korzystaly z 3, najwyzej 4 silnikow, a kazdy silnik aby wspieral standardy. I jestem coraz blizej spelnienia marzen. Istnieja silnie rozwijajace sie 3 silniki (Opery, IE i Gecko) oraz dziesiatki browserow na tym bazowanych (jeden na IE, jeden na Operze i kilkadziesiat na Gecko).

Jaros pisze: Uważam, że jeśli Ci z tym źle, to możesz przestać tworzyć witryny

Zebys ty wiedzial ile razy myslalem o tym... Tylko za co ja wtedy za mieszkanie zaplace? Z czego kobiete nakarmie? Z czego bede sam zyl?
poza programowaniem niewiele umiem :/ Troche na gitarze, kiedys pracowalem w radiu... ale dosc dygresji ;]

Jaros pisze: lub po prostu nie optymalizuj swoich stron, wszak trafia się czasami na strony, w których skrypt potrafi rozpoznać tylko i wyłącznie IE lub NS.

Alez ja nie pisze skryptu ktory potrafi rozpoznac IE czy Opere czy Mozille. Ja pisze Alladyna i pochodne. Ja rozpoznaje model DOMu i co obsluguje a nie obchodzi mnie czy browser nazywa sie Pik-Pok czy Fafa. Niestety, na glownej rozwijanej przeze mnie witrynie, rezygnacja z urzytkownikow Opery to rezygnacja z ponad 14.000 wejsc miesiecznie. Nie moge sobie na to pozwolic.
I nie chce. Bo to przeciez odwracanie kota ogonem. Nie lepiej walczyc, aby Opera sie wziela za siebie? Warto! Czego dowodem jest O7 :)

Jaros pisze:P.S. To właśnie z powodu takich stron część użytkowników Opery korzysta z przedstawiania się jako IE lub Mozilla (!) zmniejszając statystyki Operze a zwiększając tym właśnie przeglądarkom!

Wiem, ja tez ciagle mam w menu schowane IE, aby czasem wejsc tam, gdzie Mozilla nie dochodzi ;]

Jaros pisze:P.S. 2. Oczywistym jest, że Opera ma wady, tak samo jak mają je inne przeglądarki, jednak dla mnie i wielu innych osób jest to idealny soft spełniający wszystkie wymagania (wcale nie takie małe!!!)

W zakresie obslugi standardow odpowiadajacych za dynamike na witrynach - BARDZO.

Jaros pisze: bez przerostu formy nad treścią.

To zas, eufemizm ;]

Jaros pisze: Postaraj się poszanować czyjś gust i decyzję, bo Ciebie nikt nie zmusza do zmian opinii ani używania Opery.

Jak juz pisalem kilka razy. Moj uraz do Opery, moja ogromna do niej niechec, moja wrecz fobia przed nia ma swoje zrodlo w wydarzeniach sprzed roku. Wowczas to spedzilem wiele, wiele godzin, dni probojac ujarzmic ten browser, albo chociaz wymusic na nim realizowanie tego, co mial napisane w dokumentacji (obsluga getElementById, getElementsByTagName itd.). Co wiecej, po przeczytaniu dokumentacji szumnie zapewnilem, ze potrafie Opere ujarzmic. Niestety, miesiac pozniej musialem przyznac sie do bledu. Tej przegladarki (Opera 6) nie dalo sie okielznac. Byla ograniczona, wadliwa, miala ogromne dziury w obsludze JS, praktycznie nie obslugiwala DOMa, spore problemy z CSS, nielogiczne blokady na niektorych opcjach (wolno iterowac po obiekcie, ale nie systemowym - tylko utworzonym przez siebie.). Straxcilem mnostwo czasu, troche pieniedzy, i wiele wiele zachodu na Opere. Od tego czasu bardzo czesto widzialem faceta, ktory moze i pchnal by na przod swiat WWW swoim pomyslem. Ale z glowy wybijali mu to koledzy mowiac dwa slowa "Netscape 4 i Opera". Netscape to staroc i nie ma juz kogo winic, bo wowczas jak powstawal, to byl "nowoczesny", ale Opera? Przeciez jej uzytkownicy sa dumni z niej! I to pomimo, ze w tematyce DHTML do piet nie dorasta nawet Netscape 4!!! Jesli tak dalej pojdzie, to Opera 7, Opera 8 a moze i Opera 9 bedzie rowno olewac wszystkie standardy!

Jak widzisz, moje niechec ma podloze psychologiczne i kwalifikuje sie do psychiatry :)))
Ja po prostu nie moge zrozumiec jak firma moze krzyczec hasla, uzytkownicy piac z zachwytu, rynek rozpiisywac sie w pochlebstwach, nad produktem, ktory w dobie standaryzacji, wciaz od nich ucieka!
I teraz, gdy pojawila sie Opera 7, moim zdaniem udany (nawet bardzo ) produkt, w srodowisku Opery, jakas cisza... Jak sie O6 pojawilo to krzyku bylo co niemiara... a o pierwszym powaznym browserze Opery, ktory ma szanse w konkurencji w innymi jakos tak cicho i niemarawo :/

Szkoda, ze nie doceniacie tego. Mam nadzieje, ze juz niedlugo docenicie, gdy zaczna powstawac nowe modele stron WWW... wreszcie ;] (tu uchyle rabek tajemnicy, od kwietnia pracuje nad CMSem opartym na Perl+PHP+Mysql+JavaScript ;])
Gandalf

Postautor: Jaros » 30 listopada 2002, 12:55

Gandalf, cały czas nie możesz zrozumieć jednego: praktycznie każdy użytkownik Opery wie, że nie potrafi ona poprawnie wyświetlić części stron i kiedy potrzeba taką stronę otworzyć przesiada się na inną przeglądarkę (IE niestety najczęściej), ale pomimo tego pozostają wierni Operze. Dlaczego? Proste, bo użytkownikom tym najbardziej zależy na wygodzie obsługi. Opera daje mi kilka patentów, których nie mają inne przeglądarki, a które np. ja wręcz kocham! Pokaż mi jak sprawić żeby Mozilla wyglądała i była obsługiwana tak jak Opera a przesiądę się na nią bez ociągania! Od poprzedniego postu intensywnie rozgryzałem Mozillę i nie potrafię włączyć takich funkcji jak: pasek postępu ściąganych stron tak rozbudowany jak w Operze (a nie w takiej samej formie jak IE), łatwe przełączanie pomiędzy trybem użytkownika a autorskim, Hotlista, powiększanie całej strony, panel na dole a nie na górze, itd, itp. Może i opcje te są dostępne w Mozilli, ale ilu użytkowników będzie szukać ich całymi dniami, jeżeli są przyzwyczajani, że Opera daje im to na wstępie. A jeżeli chodzi o niezgodność z częścią nowszych standardów, to jestem przedstawicielem tej, zapewne bardzo licznej, grupy internautów, których wodotryski na stronach nie podniecają a czasami wręcz denerwują (z drugiej strony jest też mnóstwo stron wręcz kipiących od efektów i działających poprawnie), dlatego nie wymuszaj na nas chęci zmiany przeglądarki, tylko dlatego, żeby te wodotryski działały poprawnie! Nam na nich nie zależy, nam zależy na wygodzie obsługi. A twierdzenie, że Opera blokuje rozwój technologii internetowych i jednoczesne twierdzenie, że jest to przeglądarka marginalna pod względem ilości użytkowników jest trochę śmieszne. To trochę tak, jakby np. projektanci mody stwierdzili, że przestaną projektować nowe kroje strojów kąpielowych dlatego, że są nudyści i plaże dla nudystów, lub niektóre kobiety lubią opalać się topless. Inna sprawa, że moim zdaniem ilość standardów i standardzików pojawiających się w necie zaczyna być niepokojąca. Co by było, gdyby każdy koncern naftowy wprowadzał inny typ paliwa a użytkownicy wymagali, żeby samochody mogły być napędzane każdym z nich? Krach, rzecz praktycznie nie do zrealizowania! Lepiej ode mnie wiesz ile 'standardów' powstało od czasów starego, dobrego HTMLa (choć nawet wtedy przecież IE i NS promowały swoje dodatki do HTML), ile języków i technik. Dobrze, że powstają jeśli wnoszą coś nowego, ale większość z nich jest tylko próbą srobienia starej rzeczy po 'nowemu, lepiej' itd. Owszem Opera została w tyle jeśli chodzi o zgodność z tymi nowymi technologiami (swoją drogą ciekawe dlaczego?), ale mi i innym uzytkownikom tej przeglądarki to po prostu nie przeszkadza, lub przeszkadza niewiele.
Jeżeli chodzi o Operę 7, to jest to nadal wersja beta, więc nie ma się co dziwić, że nie ma takiego krzyku wśród użytkowników. Ja też zauważyłem, że spisuje się o niebo lepiej z interpretacją stron, robi to, co zauważyłem na plus u Mozilli, tzn wyświetla strony już w trakcie ściagania obrazków, i ma wiele innych plusów, ale moim zdaniem mogli jeszcze trochę poczekać, bo nawet jak na betę ma zbyt dużo niedoróbek (choć sam silnik jest - trzeba przyznać stabilny).

Pozdrawiam
Jaros

Postautor: andol » 02 grudnia 2002, 12:13

Osoby zainteresowane tą dyskusją (a dokładniej: "nabijaniem" statystyk) zapraszam do zapoznania się z danymi przesłanymi przez firmę Gemius. Zamieściłem je na forum Opera:
http://dyskusje.pl/showflat.php?Board=opera&Number=436179

Mam nadzieję, że nie dojdzie już do podobnych nieporozumień :D [/url]
Andrzej,
który zrezygnował z zabawy w tej piaskownicy.
andol

Z nami od: 31 stycznia 2002, 00:08

Opera jest dla mnie

Postautor: Opera i tylko Opera » 25 grudnia 2002, 05:33

Gandalf pisze:Dla mnie Opera to nieskogatunkowa podroba przegladarki. Nie spelnia polowy standardow, nie posiada publicznie dostepnej dokumentacji (to co jest na ich stronie blizsze jest WISHLIST). W zakresie JavaScript jest daleko w tyle za Netscape 4 (ktory wyszedl na swiat ponad 5 lat temu afair), w zakresie CSS wciaz nie moze zamknac CSS1, a z CSS2 tez ma problemy, w zakresie DHTML nie ma o czym rozmawiac bo to kombinacja tych dwoch.

Opera jest slaba, dla bardzo malo wymagajacych uzytkownikow i stanowi (dla mnie - programisty DHTML) zagrozenie dla rynku. Powoduje, ze pewien procent osob uzywa przegladarki, w ktorej nie da sie tworzyc interfejsu przy uzyciu DHTML. Podobny problem jest z NS4, z tym, ze NS4 powstal wiele lat temu a Opera takiego statusu dorobila sie w ciagu 1 dnia po wydaniu.

A my Konradzie... nie znizajmy sie do jej poziomu.

Opera jest przeglądarką dla tych co chcą korzystać z internetu jako zwykli ludzie (są tacy), a nia dla twórców HTML, itd. itp. i te duperele. Zdaję sobie sprawę, że bez twórców "itd. itp. i te duperele" nie byłoby co oglądać w internecie. Odnoszę wrażenie, że Panowie w swojej pracowitości zapominacie, że kazda przeglądarka jest dla tych co oglądają, a nie tworzą!
Obecnie Opera jest najlepszą przeględarką jaką znam (znam Mozillę, żeby nie było wątpliwości). Opera przewyższa o klasę wszystkie inne przeglądarki.
Dlaczgo?
Dlatego:
1 Mam słaby komputer, tylko dzięki OPERZE mogę korzystac z internetu, między innymi mogłem trafić na tą dyskusję.
2 Internet Eksplorer pozwala mi w sposób, w miarę efektywny "surfować" w godzinach od trzeciej w nocy do siódmej rano.
3 Mozilla gorzej chodziła na moim komputerze niż internet Eksploer, powoli się wczytywała, potem chodziła gorzej od IE i zawieszała (prwdopodobnie brakowało pamięci). Opera też powoli się wczytuje, ale potem RAKIETA.
4 Miałem Mozillę, wniosek z jej używania taki, gorsza niz IE!
5 Nie jest prawdą, że szybkość Opery zależy od jakości komputera (taka sugestia była na Waszym forum). Używałem jej na komputerze o kilka(naście) klas lepszym. Zawsze była szybsza szybsza od IE. A za tym i od Mozilli). Na tym lepszym Mozilli nie używałem.
6 Mozilla (mój komputer nie pozwolł sprwadzić jej wszystkich możliwości) myślę, że jest starannie wykonana i ma szansę na sukces. Ale należy pamiętć dla kogo jest robiona.
Moje przesłanie dla Panów
Chleb pieczony przez piekarzy dla piekarzy jest gówno warty.

Kiedyś będe miał lepszy komputer, ale Opera będzie moją domyślną przeglądarkął! Bo ją po prostu kupię!
Opera i tylko Opera

Opera <> Mozilla

Postautor: Opera i tylko Opera » 25 grudnia 2002, 06:20

Gandalf pisze:Dla mnie Opera to nieskogatunkowa podroba przegladarki. Nie spelnia polowy standardow, nie posiada publicznie dostepnej dokumentacji (to co jest na ich stronie blizsze jest WISHLIST). W zakresie JavaScript jest daleko w tyle za Netscape 4 (ktory wyszedl na swiat ponad 5 lat temu afair), w zakresie CSS wciaz nie moze zamknac CSS1, a z CSS2 tez ma problemy, w zakresie DHTML nie ma o czym rozmawiac bo to kombinacja tych dwoch.

Opera jest slaba, dla bardzo malo wymagajacych uzytkownikow i stanowi (dla mnie - programisty DHTML) zagrozenie dla rynku. Powoduje, ze pewien procent osob uzywa przegladarki, w ktorej nie da sie tworzyc interfejsu przy uzyciu DHTML. Podobny problem jest z NS4, z tym, ze NS4 powstal wiele lat temu a Opera takiego statusu dorobila sie w ciagu 1 dnia po wydaniu.

Opera jest nie dla jak to powiedziałeś "mało wymagających użytkowników" tylko dla użytkowników. Tak samo wszelkiej maści seriale dla kucharek nie są zagrożeniem dla rynku. Zagrożeniem dla rynku jest program II Polskiego Radia, bo każe sobie płacić, czy go się słucha czy nie. Zagrożeniem dla rynku nie są ani Opera ani Mozilla. Ktoś chce to kupi w jednym przypadku, w drugim weźmie za darmo! Zagrożeniem dla rynku jest IE bo jest wmuszny wszystkim.
Życzę mniej zadufania siebie, a więcej wiary w swoje możliwości.
I tak kupię Operę!

A my Konradzie... nie znizajmy sie do jej poziomu.
Opera i tylko Opera

Re: Opera jest dla mnie

Postautor: Gandalf » 25 grudnia 2002, 19:47

Opera i tylko Opera pisze:Opera jest przeglądarką dla tych co chcą korzystać z internetu jako zwykli ludzie (są tacy), a nia dla twórców HTML, itd. itp. i te duperele. Zdaję sobie sprawę, że bez twórców "itd. itp. i te duperele" nie byłoby co oglądać w internecie. Odnoszę wrażenie, że Panowie w swojej pracowitości zapominacie, że kazda przeglądarka jest dla tych co oglądają, a nie tworzą!

A to co my (autorzy stron) mozemy zaoferowac Wam (uzytkownikom) zalezy od tego na co nam pozwolicie, czyli o uzywanych przez was browserow. Jesli bedziecie uzywac browserow klasy Mozilla (Gecko), NN7, IE6, Opera7 i to "wszyscy" (wiem, wiem, to teoretyczne rozwazania), to wtedy my bedziemy mogli wykorzystac mozliwosci tych browserow i dac wam swietne strony, jesli bedziecie uzywac Lynxa, Opery 6, Netscape 3 itp. to niestety, my, dostosowujac sie do najwolniejszych bedziemy dalej robic dokumenty HTML zamiast aplikacji internetowych... Dajcie nam szanse, nie bedziecie zalowac :>

Opera i tylko Opera pisze:1 Mam słaby komputer, tylko dzięki OPERZE mogę korzystac z internetu, między innymi mogłem trafić na tą dyskusję.

Pheonix, Lynx, Amaya - jak sprawdzisz te browsery mozemy rozmawiac dalej.

Opera i tylko Opera pisze:2 Internet Eksplorer pozwala mi w sposób, w miarę efektywny "surfować" w godzinach od trzeciej w nocy do siódmej rano.

To masz wybrakowana wersje. Moj IE nie ma tego ograniczenia. ;p

Opera i tylko Opera pisze:3 Mozilla gorzej chodziła na moim komputerze niż internet Eksploer, powoli się wczytywała, potem chodziła gorzej od IE i zawieszała (prwdopodobnie brakowało pamięci). Opera też powoli się wczytuje, ale potem RAKIETA.

Jasne, RAKIETA z tym co zadziala na Operze ;]
Notepad to tez rakieta w porownaniu do Worda... A co do zawieszania, jakiej ty Mozilli uzywales? Bo, wybacz, tak sie sklada, ze budowe Mozilli troche znam, i jesli sie nie myle w stabilnych wersjach nie istnieje taka dziura... Mam nadzieje, ze wszystko co piszesz, piszesz odpowiedzialnie... sprawdzales Mozilla 1.2.1 na przyklad, prawda?

Opera i tylko Opera pisze:4 Miałem Mozillę, wniosek z jej używania taki, gorsza niz IE!

Lubie takie hasla. Nie, nie, nie wyjasniaj przypadkiem, tak bedzie bardziej mistycznie... Poza nickiem, to kolejne zdanie, ktore wskazuje, ze milosc do Opery jest u Ciebie stylizowana na kibolizm do Legii czy innej druzyny, tak?

Opera i tylko Opera pisze:5 Nie jest prawdą, że szybkość Opery zależy od jakości komputera (taka sugestia była na Waszym forum).

Wskaz ja prosze...

Opera i tylko Opera pisze: Używałem jej na komputerze o kilka(naście) klas lepszym. Zawsze była szybsza szybsza od IE. A za tym i od Mozilli). Na tym lepszym Mozilli nie używałem.

Mozilla, przykro mi to stwierdzic w coraz wiekszej liczbie dziedzin jest szybsza od IE, z waznych zostal juz tylko czesc DHTMLa i Ladowanie aplikacji...

Opera i tylko Opera pisze:6 Mozilla (mój komputer nie pozwolł sprwadzić jej wszystkich możliwości) myślę, że jest starannie wykonana i ma szansę na sukces. Ale należy pamiętć dla kogo jest robiona.

Lol... jestes troche smieszny... poczytaj czym jest Mozilla... Albo nie, ja przeczytam. Mozilla jest aplikacja zrobiona do testowania wydajnosci silnika Gecko. Zostala stworzona i sluzy dla developerow i autorow aplikacji.

Opera i tylko Opera pisze:Moje przesłanie dla Panów
Chleb pieczony przez piekarzy dla piekarzy jest gówno warty.

Moje przeslanie dla Ciebie, wypowiadanie sie na temat, na ktory sie nie ma pojecia jest warte tyle co chleb pieczony dla piekarzy... I swiadczy o autorze.

Opera i tylko Opera pisze:Kiedyś będe miał lepszy komputer, ale Opera będzie moją domyślną przeglądarkął! Bo ją po prostu kupię!

Mam nadzieje, ze wtedy juz Opery 6 nie beda sprzedawac i kupisz Opere 7.
Gandalf

Poprzednia

Wróć do Promocja