Witam być może nie jestem odkrywczy i owy błąd został już poprawiony w nowszej wersji FF
Być może nie jest to takie łatwe jak mi się wydaje
Chodzi o złe wyświetlanie znaczników na stronach html
Ostatnio porównałem FF v1.0 z IE6 i niestety różnice wynikające z użytkowania obu przeglądarek uwidoczniły się na stworzonej przeze mnie stronie (jeszcze nie istnieje w internecie)
Postanowiłem przeprowadzić test i jego wyniki przedstawic ludziom tworzącym FF pod tym adresem:
http://murder111.fm.interia.pl/blad.html
Starałem się tu opisać możliwą przyczynę złego wyświetlania znaczników html w FF
Proszę wszystkich zainteresowanych o zajżenie tam !!!
Sam niestety dopiero zacząłem się uczyć języka C++ więc nie mogę wiele w tej materii zrobić, ale starałem się przedstawić problem możliwie jak najdokładniej
W niedługim czasie planuję podobny test ale ze standardową Mozillą 1.7.x
A tymczasem pozdrawiam Killass
Do wszyskich tworzacych Mozilę Fire Fox
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Do wszyskich tworzacych Mozilę Fire Fox
Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
- Killass
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050223 Firefox/1.0.1
Nie webmasterzy powinni się dostosowywać do przeglądarki tylko Fire Fox powinien zostać dostosowany do standardu Internet Explorera!!!
Istnieje tylko jeden standard dotyczący pisania stron WWW. Został ustaniowiony przez odpowiednią instytucję standaryzacyjną - W3C, do której należą między innymi producenci wszystkich dostępnych na rynku przeglądarek.
Do tego standardu musza sotosować się twórcy przeglądarek i twórcy stron WWW. I do żadnego innego (sic!). Mozilla/Firefox właśnie tak z pełną świadomością robi i jest to jedno z założeń przyświecających przy jej budowie. Na pewno tego nie zmienisz. Na szczęście.
Jeśli znajdziesz w tym programie jakieś odstepstwo od obowiązujących standardów to proszę, wtedy się do nas zgłoś.
- Ludwik
- Moderator
- Z nami od: 10 marca 2003, 10:05
Re: Do wszyskich tworzacych Mozilę Fire Fox
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8b2) Gecko/20050304 Firefox/1.0+
<ciach wszystko>
Krótko - "standardowe" w IE to jest 'średnia', a nie 'większa'. 'Średnia' w IE i "Normalny w FF" daje takie same rezultaty, więc ... to Ty zmień sobie ustawienia IE. ;)
Krótko - "standardowe" w IE to jest 'średnia', a nie 'większa'. 'Średnia' w IE i "Normalny w FF" daje takie same rezultaty, więc ... to Ty zmień sobie ustawienia IE. ;)
- KomarQ
- Z nami od: 30 czerwca 2004, 22:13
Niedopatrzenie
Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
Rzeczywiście moje niedopatrzenie:)
Ale nie używam IE a jak już to tylko po to by sprawdzić jak strona wygląda w przeglądarce
Ok. Skoro koncepcja została zglebiona wycofuję się z powyzszego stwierdzenia
Usuwam stronkę z serwera (ale fajnie że przeczytaliście - dzięki)
Przynajmniej wiem jakie macie o tym zdanie
Rzeczywiście zapomniałem tez o W3C - za co sorry
Mam tylko nadzieję że nie będziemy musieli spotkac się z tegop powodu w programi Wybacz mi
Pozdrawiam Killass
ps.Moderator może usunąć ten post
Ale nie używam IE a jak już to tylko po to by sprawdzić jak strona wygląda w przeglądarce
Ok. Skoro koncepcja została zglebiona wycofuję się z powyzszego stwierdzenia
Usuwam stronkę z serwera (ale fajnie że przeczytaliście - dzięki)
Przynajmniej wiem jakie macie o tym zdanie
Rzeczywiście zapomniałem tez o W3C - za co sorry
Mam tylko nadzieję że nie będziemy musieli spotkac się z tegop powodu w programi Wybacz mi
Pozdrawiam Killass
ps.Moderator może usunąć ten post
- Killass
• Strona 1 z 1
Wróć do Standardy WWW i źle działające strony