MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Jaka książka?

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

Jaka książka?

Postautor: tristan » 07 grudnia 2002, 13:05

Przeglądarka: -

Witajcie,

ciekawym jest, jaką literaturę polecacie, żeby nauczyć się XHTMLa. Chodzi mi o to, żeby była ideologicznie poprawna. Bardziej mnie interesuje naumienie się standardu i zasad niż bajery i tworzenie stron.
mgr inż. inż. Ja
tristan

Z nami od: 18 lipca 2002, 22:12

Postautor: marcoos » 07 grudnia 2002, 15:45

http://www.w3.org/TR/xhtml11/
i w ogóle http://www.w3.org

No i jeszcze: http://www.mozilla.org/catalog => web development

To będzie na pewno w 100% poprawnie. Książeczkom w stylu "JavaScript w 10 minut" radzę nie ufać. :)
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Konrad » 07 grudnia 2002, 16:02

Zanim otworzylem watek po tytule sadzilem ze ktos bedzie pytal jaka jest najlepsza ksiazka do nauki oblsugi Mozilli ;) Ciekawe czy takiego czegos doczekamy :o)

Nauka xhtml - ja sie uczylem z www.w3schools.com. Jak dla mnie najlepsze miejsce do nauki jezykow internetowych. To sa prawdziwe lekcje, angazuja i naprawde ucza.
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38

Postautor: marcoos » 07 grudnia 2002, 17:03

Wlasnie... kiedys wydawano ksiazki pt. "Po prostu Netscape 2.0", "Po prostu Netscape 3.0", "... 4.0". A o 6 i 7 zapomniano... Hmm.

Kurczę, moze by napisac? Skoro nawet byle debil http://mozillapl.org/forum/viewtopic.php?t=1197&postdays=0&postorder=asc&start=15
moze w Helionie publikować? :)
marcoos
Moderator

Postautor: hADeSik » 07 grudnia 2002, 17:53

marcoos bierz się do pisania...
w razie czego moge spytać Andrzeja Kierzkowskiego czy ktoś coś takiego może juz pisze dla nich ;)
hADeSik
Moderator

Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18

Postautor: Konrad » 07 grudnia 2002, 18:31

marcoos pisze:"Po prostu Netscape 3.0"

Ostatnio buszowalem po mojej bibliotece wydzialowej (biologiczno-chemiczna) szukajac czegos z cytologii i trafilem na dokladnie ta ksiazke. Kurcze, nie wiem skad sie tam wziela, ale zasiadlem sobie po cichu na parapecie gdzies miedzy polkami i zaczalem czytac. Ale kiedys internet byl fajny :) niesamowita lektura
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Re: Jaka książka?

Postautor: Domel » 07 grudnia 2002, 21:45

tristan pisze:ciekawym jest, jaką literaturę polecacie, żeby nauczyć się XHTMLa. Chodzi mi o to, żeby była ideologicznie poprawna. Bardziej mnie interesuje naumienie się standardu i zasad niż bajery i tworzenie stron.

A to ja sie pochwale :). W Pajaczku 5 (ktory pojawi sie juz niedlugo) bedzie moj kurs XHTML-a. Polecam.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: marcoos » 08 grudnia 2002, 07:11

Konrad: gdybym tylko miał czas... :(
marcoos
Moderator

Postautor: Konrad » 08 grudnia 2002, 13:20

marcoos pisze:Konrad:

Cchciales chyba napisac "haDESik" :)
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Postautor: tristan » 08 grudnia 2002, 15:57

Domel pisze:
tristan pisze:ciekawym jest, jaką literaturę polecacie, żeby nauczyć się XHTMLa. Chodzi mi o to, żeby była ideologicznie poprawna. Bardziej mnie interesuje naumienie się standardu i zasad niż bajery i tworzenie stron.

A to ja sie pochwale :). W Pajaczku 5 (ktory pojawi sie juz niedlugo) bedzie moj kurs XHTML-a. Polecam.

A to tylko w Pajączku czy jest gdzieś dostępne w Sieci?
Bo Pajączek to wg zapowiedzi ukaże się w październiku, a poza tym -- kupować go tylko dla kursu?
mgr inż. inż. Ja
tristan

Z nami od: 18 lipca 2002, 22:12

Postautor: zgoda » 09 grudnia 2002, 14:17

tristan pisze:Bo Pajączek to wg zapowiedzi ukaże się w październiku, a poza tym -- kupować go tylko dla kursu?

Nie, przede wszystkim warto go kupić dlatego, że jest niezłym i tanim edytorem HTML pod Windows. :)
zgoda

Postautor: Domel » 09 grudnia 2002, 14:26

tristan pisze:A to tylko w Pajączku czy jest gdzieś dostępne w Sieci?

Byl ale teraz nie jest :( Zakonczylem wspolprace w WWW Magazynem i nie mam teraz serwera. A skoro juz o tym to poszukuje dobrego serwera na kurs (w bezplatne nie chcem sie mieszac). Po wydaniu Pajaczka 5 kurs bedzie na www.pajaczek.pl

tristan pisze:Bo Pajączek to wg zapowiedzi ukaże się w październiku

Tutaj jest nieporozumienie. Pajaczek 5 mial pojawic sie w pazdzierniku 2002 ale wystapily problemy i ma ukazac sie w niedlugim czasie (mysle, ze po nowym roku).

tristan pisze:a poza tym -- kupować go tylko dla kursu?

Pewnie kurs jest tak dobry :) Oczywiscie zartuje ale mysle ze warto bo Pajaczek bedzie obslugiwal XHTML wiec napewno sie przyda.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony