Panie Wojciechu. No coz... postaram sie odpowiedziec
Mozilla jest platforma, a nie browserem. Udostepnia nie tylko siebie (browser) ale takze srodowisko do tworzenia aplikacji.
Co to oznacza? Ze wszystko czym jest Mozilla zalezy od tego czym JA, Pan lub ktokolwiek inny chce... To bardzo, bardzo wykracza poza pojecie browsera, wiec nie oczekuje, ze zrozumial Pan moje slowa od razu

Proponuje przeczytac je jeszcze raz... a potem uwierzyc
Sama Mozilla ma prosty, wygodny moim zdaniem interfejs (ale de gustibus...), ma praktycznie wszystkie funkcje jakie posiada Opera 7 a na dodatek posiada ZNACZNIE lepsza obsluge wszelkich standardow, od HTML 4.01 poczynajac, poprzed DOM lvl1/2, DHTML, JavaScript, CSS a na SVG i XML konczac...
Wogule dyskusja o obsludze CSS,JS i DOM w Mozilli jest pusta dla mnie. Od pol roku tworze w Gecko aplikacje. Gdy zajrzy sie "od srodka" okazuje sie, ze Mozilla sama w wiekszosci zbudowana jest z CSS, JS i DOM.. Wiec jak moglaby tego nie obslugiwac??? Kazdy element interfejsu jest opisany w CSS, kazda funkcja jest uruchamiana zdarzeniem JavaScript... Kazde otworzenie okna (np. preferencji) wywolywane jest poprzez window.open() itd.
Mozilla posiada tez znacznie stabilniejszy parser stron. Wydaje mi sie, ze szybszy (ale to tez dyskusyjne), ale z cala pewnoscia szybciej obsluguje DHTML, szybciej obsluguje CSS i szybciej laduje ogromne dokumenty.
No dobrze. To tyle o samej przegladarce, a teraz odpowiedz na pytanie co ma lepszego... Mozilla jak juz zaznaczylem to dopiero "poczatek"... Opera 7 to poczatek i koniec.
Instalujesz Opere i co wiecej mozesz zrobic???
Ja instaluje Mozille i moge zrobic wszystko... nie odpowiadaja mi zakladki? Nic prostszego, przekladam je na dol.. Chce dodac symulacje Netscape 4? (obsluge <layer> itd.) to dodaje... (odpowiedni modul gotowy:
http://layeremu.mozdev.org), chce gesty? Dodaje (
http://optimoz.mozdev.org), chce zmienic cos innego??? To moge...
Kilka dni na przeczytanie tutoriala do XULa i jestem gotow pisac wlasny browser w oparciu o Gecko... tak wlasnie robia Panowie z Pheonixa, Galeona, Netscape itd... A co zyskuje na tym autor stron? Jesli napisze cos co chodzi pod Mozilla, pojdzie na wszystkich pochodnych.
W Mozilli moge napisac klienta poczty (takiego przez www) -
http://www.nervemail.org/ ... Marek pisze MozTweak, Mike Potter pisze Calendar... tego sa juz setki, a przeciez to dopiero poczatek
Ilosc "funkcji" jest wiec wlasciwie ograniczona jedynie ludzka inwencja. Kazdy kto umie programowac i ma chwile czasu moze zbudowac swoja wlasna przegladarke, taka jaka lubi. Cala reszta moze uzyc gotowych modulow.
A Opera 7? Fakt, ze ogromny krok na przod w dziedzinie obslugi standardow. Wreszcie ta obsluga istnieje!!!
Efektem jest to, ze o ile IE to zamkniety browser+zamkniete srodowisko, Mozilla to otwarty browser i otwarte srodowisko, to Opera 7 to malutki, szybki browser. Dla tych, ktorzy chca miec cos malego, szybkiego i moc w tym strony internetowe ogladac
Tylko nie jestem pewien, czy lepszym wyborem nie bedzie Pheonix... tez malutki, tez szybki, ale na silniku Gecko (wiec potezniejszy) i z mozliwoscia pisania, zmieniania i instalowanai modulow
Niedogodnosci Opery 7 sa liczne... Nadal posiada wady w obsludze DOM i CSS... Nadal ma problemy z Polskimi fontami... Nadal jest dostepny tylko na 3 platformy, nadal ma slabe (ma wogule?) API...
Funkcjonalnosc Opery jest wystarczajaca, ale bez porownania z Mozilla... A jesli ilosc funkcji nie wystarcza, instalujemy Multizille i znowu porownujemy

Jesli nadal nie wystarcza, instalujemy MozGestures, Calendar...
O klientach poczty chyba nie ma sie co wypowiadac, bo brak po prostu porownania... klasa mikro i makro
I ostatnia sprawa... Dynamika rozwoju. Mozilla pozwala nam uczestniczyc berzposrednio w jej rozwoju. Ja, choc jestem tylko malym trybikiem w maszynie, w samym grudniu ruszylem trzy sprawy, ktore prawdopodobnie juz niedlugo zostana wdrozone:
- odrzucanie poczty z "fake adress" - niesistniejacych hostow
- ustawianie oznaczonych wiadomosci (labeled) na poczatku listy
- zmiana ustawien otwierania stron w oknach mozilli z zewnetrznych aplikacji.
Jesli zaden z programistow Mozilli nie bedzie mial na to czasu, to sam napisze te patche (sadze ze zwlaszcza ostatnie dwie jestem w stanie). To moj maly wklad
Mozilla wydaje swoje wersje mniej wiecej co poltora miesiaca. Opera i Microsoft co kilka lat... Roznica miedzy Opera 6 i 7 moim zdaniem jest mniejsza niz miedzy Mozilla 1.0 a Mozilla 1.2, a na pewno jest porownywalna... Jestem bardzo ciekaw jak wypadnie porownanie O7-O8 a Mozilla 1.0 - Mozilla 2.0 i na czyja korzysc.
Opera 7 z tego co zauwazylem najwieksza jej zaleta jest pelna obsluga standardow... WRESZCIE. I to jest sygnowane jako wielki sukces Opery... Mozilla ma to od 1.0

Postaram sie wyliczyc podstawowe roznice miedzy Mozilla 1.2 a Mozilla 1.3 (i ew. 1.4):
- Calendar wlaczony do projektu.
- Junk Mail - filtr niechcianej poczty oparty na algorytmach pseudointeligentnych.
- Klasyfikator poczty - na podsawie zachowan uzytkownika wobec poczty klient uczy sie jak reagowac na maile i do jakich katalogow je przerzucac.
- Przyspieszenie tworzenia nowych obiektow JS.
- Blokada Flashy/Javy z konkretnych serwerow
- Automatyczne aktualizacje Bookmarkow, jesli strona w zakladce przenosi na inna, aktualizowany jest link (za zgoda usera), jesli strona znika, bookmark jest kasowany...
- Mozliwosc trzymania profilu na serwerze i korzystania z niego na stacjach roboczych.
To tylko kilka... innych nie pamietam. To wszystko to tylko 1 moze 2 minor versions... A co zmienilo sie miedzy IE5 a IE6??? A co zmienilo sie (z glownych zmian) w O7???
W odpowiedzi na :liste: -
http://www.xulplanet.com/ndeakin/arts/reasons.html