MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

HR sie dziwnie wyswietla

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

HR sie dziwnie wyswietla

Postautor: roSzi » 28 stycznia 2003, 13:55

Przeglądarka: -

Witam

Mam pytanie, czy znacznik HR jest w ogole obslugiwany przez mozille, czy ma jakas wlasna w niej skladnie?

Chcialbym uzyskac zwykla kreske, wysokosci paru pixeli o jednolitym kolorze. Bez noshade mozilla wyswietla jakis bevel, jesli natomiast dam noshade - kreske w zupelnie innych kolorach z zaokraglonymi krawedziami :(.

No i jak tu mowic o wspolnych standardach ...
roSzi

Re: HR sie dziwnie wyswietla

Postautor: Domel » 28 stycznia 2003, 15:54

roSzi pisze:Mam pytanie, czy znacznik HR jest w ogole obslugiwany przez mozille, czy ma jakas wlasna w niej skladnie?

Tak HR jest obslugiwany przez Mozille tak jak wszystkie tagi HTML/XHTML (w przeciwienstwie do innych przegladarek ;) ) I nie ma wlasnej skladni w tym znaczniku (tak jak w innych), obsluguje zgognie z W3C

roSzi pisze:Chcialbym uzyskac zwykla kreske, wysokosci paru pixeli o jednolitym kolorze. Bez noshade mozilla wyswietla jakis bevel, jesli natomiast dam noshade - kreske w zupelnie innych kolorach z zaokraglonymi krawedziami :(.

Polecam specyfikacje W3C - www.w3.org tam zjandziesz spis atrybutow, kotre sa dostepne w HR. Nie bede sie rozpisywal na temat HTML bo to nie to forum ale HR nie moze miec kolorow okreslanych przez atrybut color (tak jak w IE) bo jest to niezgodne ze specyfikacja. Jesli chcesz uzyskach kolor to tylko przez border w CSS.

roSzi pisze:No i jak tu mowic o wspolnych standardach ...

Tego to nie rozumiem, jakich wspolnych standardach, jest W3C i to jest jeden standard a ze IE sie nie stosuje to chyba nie wina Mozilli.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: marcoos » 28 stycznia 2003, 16:12

Domel chciał po prostu powiedzieć (hehe), że:

Internet Exploder olewa standard kompletnie przy stylach dla <hr>.
MSIE uważa, że:
<hr style="color: #f00">
powinno być czerwone. Co jest bzdurą.

Parametr color w CSS dotyczy _tekstu_.. Masz gdzieś tekst na "haerze"? :D

Poprawnie (czyli dla Opery, Mozilli, Konquerora, etc.) jest:

<hr style="background: #f00">

Można dać diabłu świeczkę, a panu bogu ogarek (czy jakoś tak :) i nadać oba te style... :)
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Domel » 28 stycznia 2003, 21:02

Nie do konca mi o to chodzilo marcoos ;)

marcoos pisze:<hr style="color: #f00">
powinno być czerwone. Co jest bzdurą.

chodzilo mi o <hr color="#FF0000"> to tak wstawia FrontPage i inne tego typu badziewie, z ktorego korzysta wielu "webmasterow"

marcoos pisze:Poprawnie (czyli dla Opery, Mozilli, Konquerora, etc.) jest:

<hr style="background: #f00">

Tez nie o to mi chodzilo. Tu mialem na mysli (cos takiego jak jest domyslnie w Mozilli w res/html.css) border-color: #FF0000 i jego odmiany typu top...

Ale sens jest taki sam IE zle obsluguje specyfikacje.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: roSzi » 28 stycznia 2003, 22:01

Dzieki za odpowiedzi!

Strony robie juz od ladnych paru lat i etap front page'a mam dawno za soba, co jednak nie przeszkodzilo w stosowaniu dawnych przyzwyczajen, pewnie stad caly problem.

Odnosnie tych standardow, to z jednej strony rozumiem Wasze podejscie, ale z drugiej - uwazam ze nie bedzie to mocno przesadzone gdy powiem, ze obecnie IE wyznacza standardy (juz widze te glosy sprzeciwu :wink: ) i jesli HR w IE wyglada tak, to moim zdaniem mozilla powina poprawnie interpretowac obie wersje - ta explorerowa i ta wedle w3c (btw- dla mnie ta organizacja stala sie internetowym odpowiednikiem ONZ - niby jest i sie liczy, a Ten Najwiekszy ja olewa).

ok, jeszcze raz dzieki!
roSzi

Postautor: siegiel » 28 stycznia 2003, 22:31

roSzi pisze:Strony robie juz od ladnych paru lat (...)

uwazam ze nie bedzie to mocno przesadzone gdy powiem, ze obecnie IE wyznacza standardy

moja propozycja nic nie szkodzi na przeszkodzi bys te stronki robil jeszcze przez kilka lat.. i ogladal je sobie tylko w IE .. zastanawiam sie dlaczego jestes tak ciekawy i odpalasz je w innych przegladarkach..

najwyzej ja nie bede ich ogladal.. pewnie sa wiele warte gdy autor ma klapki na oczach

pzdr
siegiel

Postautor: roSzi » 29 stycznia 2003, 00:49

na codzien uzywam IE i Mozilli i nie mam klapek na oczach, staram sie byc poprostu obiektywny :-? .

Uwazalem mozille za produkt (prawie) doskonaly i to HR to byl dla mnie lekki kubel zimnej wody. Niby IE jest winne, ale jesli IE uzywa 60% internautow, moze i nie z tak opiniotworczych srodowisk jak linuksowcy, ale jednak, to powinno sie brac pod uwage rozwiazania w nim zawarte.
roSzi

Postautor: roSzi » 29 stycznia 2003, 00:49

na codzien uzywam IE i Mozilli i nie mam klapek na oczach, staram sie byc poprostu obiektywny :-? .

Uwazalem mozille za produkt (prawie) doskonaly i to HR to byl dla mnie lekki kubel zimnej wody. Niby IE jest winne, ale jesli IE uzywa 60% internautow, moze i nie z tak opiniotworczych srodowisk jak linuksowcy, ale jednak, to powinno sie brac pod uwage rozwiazania w nim zawarte.
roSzi

Postautor: dls » 29 stycznia 2003, 02:17

roSzi pisze:na codzien uzywam IE i Mozilli i nie mam klapek na oczach, staram sie byc poprostu obiektywny :-? .

Że HR nie jest wyświtlane tak samo jak w IE to dla ciebie kubeł zimnej wody? Przesada. Tak jak pisał Domel, użyj stylów np tak:
Kod: Zaznacz cały
<hr style="background-color: #AA0000; height: 1px; width: 400px; color: #AA0000; border-width: 0px;">

Coś takiego wygląda dokładnie tak samo w IE i w Mozilli.
Wiesz - co do wyznaczania standardów przez IE to jest w tym trochę racji bo to jednak 9x% rynku, i kiedyś też uważałem że Mozilla powinna się trochę naginać do IE. No i czasami faktycznie się trochę nagina (vide marquee które cały czas jeszcze jest :)) Ale tak na prawdę to już nie ma sensu bo ostatnie IE naprawdę nieźle podciągnęły się standardów wyznaczanych przez W3C.
A ja sam HR nigdy za często nie używałem, bo stary NN też wyświetlał go po swojemu. Więc po co się przejmować takim drobiazgiem.
dls

Z nami od: 12 maja 2002, 20:12

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony