MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Podręcznik konfiguracji Thunderbirda i Kuriera

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Konfiguracja Thunderbird

Postautor: RAFFI » 14 listopada 2006, 01:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.8) Gecko/20061025 Firefox/1.5.0.8

Witam,

Jak ktoś ma ochotę może zajrzeć na tę stronę:

http://www.inted.pl/porady.php?p=thunderbird

Przedstawiono tam podstawowe informacje i kilka tutorów online (coś niby krótki kurs online).
Całkowicie za darmo.
Stronkę można polecić mniej zaawansowanym użytkownikom komputerów i myślę, że może stanowić promocję dla Thunderbird (przedtawione materiały są całkowicie darmowe!)

pozdr.
RAF
RAFFI

wysyłanie

Postautor: murek35 » 19 listopada 2006, 12:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.7.12) Gecko/20050915

ja wogóle nie mogę wysyłać wiadomości.Pokazuje mi komunikat ,,brak połaczenia z serwerem ''mam konto na wp.kilka razy sprawdzałem,wszystko jest dobrze ,a nie mogę wysłac.Pomóżcie :(
murek35

Z nami od: 26 października 2006, 11:30

p..s

Postautor: murek35 » 19 listopada 2006, 12:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.7.12) Gecko/20050915

jeżeli wejdę na portal wp.poczta-wszystko jest ok.tylko z kurjera nie daje się wysyłać .dr.murek
murek35

Z nami od: 26 października 2006, 11:30

Postautor: jenzor » 19 listopada 2006, 15:52

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 1.1.4322; FDM; Alexa Toolbar)

murek tez tak mam i nie wiem co robic :(
jenzor

Postautor: Mariusz » 19 listopada 2006, 18:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0

W przypadku problemów z wysyłaniem na WP:
  1. Zapoznać się z pomocą na WP: http://profil.wp.pl/pomoc.html
  2. Sprawdzić czy konto w TB jest skonfigurowane prawidłowo i użytkownik jest właściwy.
  3. Wyłączyć firewall i program antywirusowy.
  4. Wykonać prosty test: uruchomić z linii poleceń "telnet smtp.wp.pl 25".
    Jeśli:
    1. zgłosi się serwer wp, to problemem jest konfiguracja TB (punkty a. i b.)
    2. jeśli nic się nie zgłasza i po chwili wyświetla sie błąd połączenia (ewentualnie okno polecenia znika),
      to:
      1. sprawdzić czy na pewno to nie firewall blokuje połączenia (punkt c.)
      2. przeczytać http://profil.wp.pl/polityka_antyspamowa.html i wtedy:
        1. skontaktować się z administratorem swojej sieci by sprawdził czy z jego strony lub ze strony WP nie ma jakiejś blokady dostępu
        2. napisać do postmaster@wp.pl z pytaniem, czy blokują dostęp i dlaczego (dołączyć swój adres IP)
Mariusz

Z nami od: 19 czerwca 2002, 13:15

Postautor: aurora » 23 listopada 2006, 23:56

Przeglądarka: Opera/9.02 (Windows NT 5.1; U; pl)

ja mam problem z yahoo :? pocztę odbiera, ale za nic nie mogę skonfigurować smtp, już mnie krew zalewa :evil:
na stronie yahoo nic a nic znaleźć nie mogę na temat konf. thunderbirda, piszą o różnych programach, ale thunderbirda niet :-?
znajduję tylko bardzo "optymistyczną" wiadomość, cyt.:
"If your program and version are not listed above, you may have trouble connecting to the Yahoo! Mail SMTP servers. Other programs and versions are not supported."
czy ktoś moze poradził sobie z odbieraniem poczty na yahoo czy też jak chce mieć thunderbirda to mam się pożegnać z yahoo, a przynajmniej z wysyłaniem maili z tego kontai? bo ja już nie mam nerwów na szukanie jakichkolwiek innych informacji na ten temat.
aurora

Postautor: Mariusz » 24 listopada 2006, 00:17

aurora pisze:na stronie yahoo nic a nic znaleźć nie mogę na temat konf. thunderbirda, piszą o różnych programach, ale thunderbirda niet :-?

TB konfigurujesz tak jak inne programy - tj. wpisujesz te same wartości w pola nazywające się podobnie lub identycznie.

"If your program and version are not listed above, you may have trouble connecting to the Yahoo! Mail SMTP servers. Other programs and versions are not supported."[/url]

Możesz, nie musisz. Na szczeście nie ma szans by działało na tych programach co oni sobie zażyczą. Każdy który obsługuje SMTP i metodę uwierzytelniania którą oni stosują będzie działał.

Pewnie czytałeś to. Powinienieś wybrać Netscape Mail - to poprzednik Thunderbirda.
Mariusz

Postautor: aurora » 24 listopada 2006, 00:24

no waśnie to robiłam, ale sęk w tym, ze nic nie chce mi działać :evil: na dzisiaj to już chyba zostawię i spróbuję jutro, na spokojnie. najwyżej wezmę i pójdę sobie precz z yahoo, w końcu nie oni jedyni na świecie ;)
aurora

Postautor: Mariusz » 24 listopada 2006, 01:01

aurora pisze:no waśnie to robiłam, ale sęk w tym, ze nic nie chce mi działać :evil: na dzisiaj to już chyba zostawię i spróbuję jutro, na spokojnie. najwyżej wezmę i pójdę sobie precz z yahoo, w końcu nie oni jedyni na świecie ;)

A sprawdzałaś oba porty dla SMTP: 25 i 587 ?
Mariusz

Postautor: aurora » 24 listopada 2006, 16:56

uhm, próbowałam. i nic :-? . spróbuję jeszcze z tym powalczyc wieczorem, ale jak na razie to cienko to widzę. ani 25, ani 587 nie chce mi wsyłać :(
aurora

Postautor: aurora » 24 listopada 2006, 17:03

głupia blondynka :oops: :oops: :oops:

zaimportowałam ustawienia serwerów z outlooka, tam miałam adres serwera smtp.mail.yahoo.PL, a w thunderbirdzie powinno być smtp.mail.yahoo.COM. a ustawiając thunderbirda skupiłam sie na portach, na adres serwera w ogóle nie patrzyłam :roll:

wiec sorki za zamieszanie, problem rozwiazany 8)
aurora

Postautor: Gość » 24 listopada 2006, 17:05

jeszcze głupsza jestem niż mi sie wydawało, ja sama to PL wpisałam :oops:
no, to ju koniec, wiecej sie ie odzywam 8)
Gość

linki do prezentacji thunderbird

Postautor: Gość » 25 listopada 2006, 00:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.8) Gecko/20061025 Firefox/1.5.0.8

jak się komuś przyda to niech zajrzy tu:
Po prawej stronie jest szybki link to prezentacji/dema interaktywnego
Ten link może się przydać początkującym...
Gość

kilka pytań do mądrzejszych

Postautor: maykell69 » 27 listopada 2006, 10:45

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 2.0.50727)

witam! właśnie przesiadam sie z Opery i tutaj wsztstko jest jakoś dziwniej :/
1) dlaczego ciągle pobiera mi od nowa wszystkie maile z konta (mam na interii)- za każdym razem gdy zaczynam pobiera maile z konta wszystko ściąga sie od początku!!

2) jak skonfigurowa by z dwóch róznych kont internetowych wiadomości pojawiały sie w dwóch osobnych folderach- mam z tym mały problem :/

co do podręcznika konfiguracji to bardzo mi pomógł! tak trzymac! dobra robota :D
maykell69

Komunikat "login inncorect" - kiedy jest w porzadk

Postautor: Aleksandra2 » 01 grudnia 2006, 00:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.12) Gecko/20050919 Firefox/1.0.7

Wszystko dzialalo mi sprawnie do czasu, kiedy zmienilam sobie haslo do konta na stronie www konta - a w Thunderbirdzie w menadżerze haseł wciąż zapamiętane jest stare hasło. Dd tego czasu nie chce sciagac mi maili z konta do Thunderbirda, Thunderbird wysyla komunikat "odpowiedz serwera - login inncorect" - a login sie nie zmienil (z logowaniem na konto przez www nie ma problemu)! Co robic? Z góry dzięki za odpowiedź!
Aleksandra2

Postautor: Tomek » 01 grudnia 2006, 07:41

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

to zmień w menedżerze haseł hasło na nowe??? przecież to logiczne. Po prostu usuń stare - a TH sam się zapyta o nowe...
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

odbierania poczty z microsoft exchange w thunderbird

Postautor: jk014 » 06 grudnia 2006, 09:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

Mam pytanie czy jest możliwość odbierania poczty z microsoft exchange w thunderbird 1.5

JK014
jk014

limit czasu serwera

Postautor: bestpack01 » 08 grudnia 2006, 21:39

Witajcie.
chcę dalej zostać przy Mozilli ,ale mam problem.Szukalem na forum lecz nie ma jednoznaczej odpowiedzi.Jakim parametrem w konfiguracji zmienić limit czasu pobierania wiadomości z serwera ? Mam wiadomośc 4,3 mb.
Outlook sciąga bez problemu (sa ustawienia limitu) .Jak to skonfigurować ?

Pozdrawiam
bestpack01

Re: odbierania poczty z microsoft exchange w thunderbird

Postautor: Stef » 10 grudnia 2006, 13:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.0.7) Gecko/20061005 Firefox/1.5.0.7 Flock/0.7.6

jk014 pisze:Mam pytanie czy jest możliwość odbierania poczty z microsoft exchange w thunderbird 1.5

Tylko w wypadku gdy administrator serwera zainstaluje POP/IMAP/SMTP.
http://kb.mozillazine.org/MAPI_Support

bestpack01 pisze:Szukalem na forum lecz nie ma jednoznaczej odpowiedzi.Jakim parametrem w konfiguracji zmienić limit czasu pobierania wiadomości z serwera ? Mam wiadomośc 4,3 mb.

Najłatwiej wyłączyć antywirusa poniewazThunderbird zasadniczo uzywa ustawień systemowych.
Oczywiście można również w edytorze ustawień (w opcjach) zmienić wartości łańcuchów z timeout na wyższe, itd.
Dodatkowo: http://kb.mozillazine.org/Modify_Thunderbird_settings
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

wczytywanie zalączników przy otwieraniu wiadomości

Postautor: MisterBIG » 12 grudnia 2006, 14:52

Czy da się tak ustawić program, aby przy wybraniu wiadomości w górnym oknie, nie wczytywal załączników przed pokazaniem treści w dolnym oknie? Lub przy otwarciu w osobnym, nowym oknie?
W tej chwili, jeżeli chce zobaczyć treść maila muszę czekać na wczytanie załączników - pracuje na laptopie i sieci komórkowej.
Pozdrawiam
MisterBIG

PoprzedniaNastępna

Wróć do Klient poczty Thunderbird