MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Kilka problemów po aktualizacji Firefoksa do wersji 3.5

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Postautor: Grzegorz » 06 lipca 2009, 16:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1) Gecko/20090624 Firefox/3.5

Różnica chyba jest, choć nie opisałeś tego wcześniej jak należy - więc nikt poza Tobą tego nie wiedział. Skoro masz rozszerzenia w najnowszej wersji to nie ma czego aktualizować, natomiast jeśli szwankuje Ci automatyczna aktualizacja zastosuj uniwersalną metodę rozwiązywania problemów z Firefoksem, czyli wykonaj Standardową diagnostykę.

Czytaj ze zrozumieniem i upewnij się, że wykonałeś kopię profilu. Jeśli problem(y) nie ustąpi(ą) poinformuj, o przebiegu diagnostyki. Napisz, co wniosło stworzenie nowego profilu oraz uruchomienie przeglądarki w trybie awaryjnym?
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

poblem z dodatkami

Postautor: artursailor » 08 lipca 2009, 12:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1) Gecko/20090624 Firefox/3.5

1)Program Firefox nie mógł zainstalować pliku:
http://releases.mozilla.org/pub/mozilla ... 4.5-fx.xpi
Przyczyna błędu: Błąd pobierania
-228
Taki komunikat wyświetla się jeśli próbuję zainstalować cokolwiek z orginalnej strony "mozillapl.org" (rozszerzenia ,motywy)
część dodatków udało mi się zaktualizować odwiedzając stronę domową ten jeden odsyła z powrotem do mozilli

2)Zostało mi jedno rozszerzenie które chciałbym odinstalować ale przycisk jest nieaktywny.Dodatek nazywa się (RealPlayer Browser Record Plugin 1.0)

3)Przy próbie dostosowania paska narzędzi zauważyłem nowe trzy ikony chciałbym wiedzieć do czego służą jedną przeniosłem na pasek ale zniknęła i nie pamiętam jaksię nazywał dwie pozostałe mają opis (.ee i .mt ) ikony wyglądają jak kolorowe flagi

4) w prawym dolnym rogu została mi ikona wyglądająca jak pineska nie pamiętam po czym to zostało jak najadę na to kursorem wyświetla się komunikat "Nie znaleziono elementów µF/geo" chcę się tego pozbyć.
to chyba na razie na tyle
artursailor

Z nami od: 08 lipca 2009, 07:59

Postautor: jeb@#_kaczora2 » 08 lipca 2009, 13:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1) Gecko/20090624 Firefox/3.5 GTB5

A wiec tak:zainstalowałem od nowa firefoxa 3.5 kasując wszystkie jego slady wcześniej, łącznie z profilem. Następnie zacząłem jechać standardową diagnostyke.Doszedłem do punktu tryb awaryjny. Wyłączenie rozszerzeń pomogło rozszerzenia się mogły aktualizować oprócz tab mix plus ale mam wersje beta wiec to chyba normalne. Następnie uruchomiłem firefoxa wchodząc do trybu awaryjnego i zaznaczając opcje wyłącz rozszerzenia, tez zaczęło działać.potem coś mnie tknęło i włączyłem wszystkie rozszerzenia oprócz MR tech toolkit. Też działało.Włączenie tego rozszerzenia powoduje automatyczną niemożność aktualizacji. To na pewno winowajca.Potem tylko przywróciłem za pomoca backupfoxa profil i wszystko działało. Czy jest jakaś alternatywa do tego rozszerzenia?[/b]
jeb@#_kaczora2

Z nami od: 29 czerwca 2008, 16:08

Postautor: Grzegorz » 08 lipca 2009, 16:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1) Gecko/20090624 Firefox/3.5

artursailor pisze:1)Program Firefox nie mógł zainstalować pliku:
http://releases.mozilla.org/pub/mozilla ... 4.5-fx.xpi
Przyczyna błędu: Błąd pobierania
-228
Taki komunikat wyświetla się jeśli próbuję zainstalować cokolwiek z orginalnej strony "mozillapl.org" (rozszerzenia ,motywy)
część dodatków udało mi się zaktualizować odwiedzając stronę domową ten jeden odsyła z powrotem do mozilli

Zauważ, że mówisz o dwóch różnych adresach: mozilla.org oraz mozillapl.org. Czasem zdarza się, że pobieranie aktualizacji lub pobieranie pliku dodatku nie domaga. Przyczyny mogą być różne, te po stronie Firefoksa można wyeliminować wykonując Standardową diagnostykę. Te wynikające z kłopotów z połączeniem sieciowym lub ingerencji ze strony zewnętrznego oprogramowania należy zlokalizować i wyeliminować samodzielnie. Na początek polecam sprawdzić, czy plik rozszerzenia można zapisać na dysku korzystając z innej przeglądarki lub menedżera pobierania. Spróbuj otworzyć stronę dodatku w Internet Explorerze (lub innej przeglądarce) i zapisać rozszerzenie na dysku, następnie przeciągnij plik xpi do otwartego okna Menedżera dodatków w Firefoksie, co powinno zainstalować je w profilu.

artursailor pisze:2)Zostało mi jedno rozszerzenie które chciałbym odinstalować ale przycisk jest nieaktywny.Dodatek nazywa się (RealPlayer Browser Record Plugin 1.0)

Ponownie nazwa jest dwuznaczna, Plugin to po angielsku wtyczka, a nie rozszerzenie. Być może producent zastosował taką nazwę własną, jeśli jest to rozszerzenie, które nie pozwala się odinstalować z poziomu Menedżera dodatków polecam zapoznać się ze sposobami usuwana uszkodzonych lub zewnętrznych rozszerzeń.

artursailor pisze:3)Przy próbie dostosowania paska narzędzi zauważyłem nowe trzy ikony chciałbym wiedzieć do czego służą jedną przeniosłem na pasek ale zniknęła i nie pamiętam jaksię nazywał dwie pozostałe mają opis (.ee i .mt ) ikony wyglądają jak kolorowe flagi

Nie słyszałem o przyciskach dla Firefoksa, które powodowałyby wybuch komputera, dlatego aby przekonać się o ich zastosowaniu po prostu je naciśnij i zobacz, co się stanie. Najprawdopodobniej są to jakieś niestandardowe przycisku związane z rozszerzeniami jakie do tej pory zainstalowałeś.

jeb@#_kaczora2 pisze:włączyłem wszystkie rozszerzenia oprócz MR tech toolkit. Też działało.Włączenie tego rozszerzenia powoduje automatyczną niemożność aktualizacji. To na pewno winowajca.Potem tylko przywróciłem za pomoca backupfoxa profil i wszystko działało. Czy jest jakaś alternatywa do tego rozszerzenia?[/b]

Instalację dodatków z dysku można przeprowadzić ręcznie - wystarczy przeciągnąć pliki XPI lub JAR do okna Menedżera dodatków, opóźnienie instalacji dodatków można wyłączyć korzystając z about:config - ustaw wartość zmiennej security.dialog_enable_delay na 0, zaś instalację niekompatybilnych dodatków ułatwi Nightly Tester Tools (możesz także ręcznie wyłączyć sprawdzanie kompatybilności, choć nie jest zalecane).
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Postautor: artursailor » 08 lipca 2009, 19:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1) Gecko/20090624 Firefox/3.5

ad1.
chodzi mi konkretnie o ten dodatek https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/3006
po otwarciu strony naciskam "dodaj do programu Firefox" wyskakuje
" Program Firefox nie pozwolił tej witrynie (addons.mozilla.org) zapytać o zgodę na instalację oprogramowania . "
Naciskam przycisk "zezwól",otwiera się okno instalacji oprogramowania naciskam instaluj i dostaję komunikat " Program Firefox nie mógł zainstalować pliku: https://addons.mozilla.org/pl/firefox/d ... latest.xpi Przyczyna błędu: Błąd pobierania-228"

Tak samo się dzieje jeśli chcę zainstalować jakikolwiek motyw czy dodatek z tej witryny :cry:

ad2. Udało mi się pozbyć martwego wpisu: dodatki>rozszerzenia>RealPlayer Browser Record Plugin 1.0
po prostu wyłączyłem wszystkie wtyczki , wyinstalowałem i wyrzuciłem do kosza wszystko co miało w nazwie RealPlayer ,wyczyściłem kompa ccleanerem uruchomiłem komputer ponownie i zniknęło :lol:

ad3.
"Nie słyszałem o przyciskach dla Firefoksa, które powodowałyby wybuch komputera, dlatego aby przekonać się o ich zastosowaniu po prostu je naciśnij i zobacz, co się stanie."

Tak właśnie zrobiłem za pierwszym razem i jedna z tych ikonek zniknęła (nie pamiętam nawet jak wyglądała) ale nie mogę jej zlokalizować na pasku i miałem nadzieje że może mi ktoś podpowie (wie) gdzie jej szukać albo do czego służy .

to na razie tyle
pozdrawiam
artursailor

Postautor: Grzegorz » 08 lipca 2009, 20:05

artursailor pisze:Program Firefox nie pozwolił tej witrynie (addons.mozilla.org) zapytać o zgodę na instalację oprogramowania

Firefox > Opcje > Bezpieczeństwo > zaznacz "Ostrzegaj, kiedy witryny próbują instalować dodatki", sprawdź również listę wyjątków.

Grzegorz
Moderator

Postautor: artursailor » 08 lipca 2009, 20:41

Firefox > Opcje > Bezpieczeństwo > zaznacz "Ostrzegaj, kiedy witryny próbują instalować dodatki", sprawdź również listę wyjątków.

Sprawdziłem, mam to zaznaczone, dlatego jest ten komunikat .
Listę wyjątków również przejrzałem jest w tej chwili pusta , ale jak miała wpis o pozwoleniu na pobieranie z tej witryny to i tak nie mogę z niej nic ściągnąć . Nawet próbowałem to zrobić przez IE. Witryna się wyświetla https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/4129 ,a w momencie gdy chcę z niej pobrać motyw mam komunikat "Program Internet Explorer nie może wyświetlić witryny sieci Web"
to wygląda tak jakby komputer nie pozwalał pobrać czegokolwiek z tej witryny a nie przeglądarki ,no chyba że jedna jest zależna od drugiej i może to IE blokuje pobieranie a nie Mozilla
nadal nie mam pomysłu :-?
artursailor

Postautor: Gość » 08 lipca 2009, 22:42

Przejdź do folderu -> Documents and Settings\Nazwa Użytkownika\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\xxxxxxxx.default (folder ukryty)
i skasuj pliki:

extensions.ini
extensions.cache
extensions.rdf

zresetuj Firefoxa.
Gość

Postautor: Tomek » 09 lipca 2009, 06:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux x86_64; pl-PL; rv:1.9.1) Gecko/20090630 Ubuntu/9.04 (jaunty)

@artursailor - a czy na nowym profilu Fx dzieje ci się to samo?
kiedyś Kaspersky blokował pobieranie rozszerzeń wywalając m.in. błąd 228
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: artursailor » 09 lipca 2009, 12:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1) Gecko/20090624 Firefox/3.5 (.NET CLR 3.5.30729)

1)
Przejdź do folderu -> Documents and Settings\Nazwa Użytkownika\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\xxxxxxxx.default (folder ukryty)
i skasuj pliki:

extensions.ini
extensions.cache
extensions.rdf

zresetuj Firefoxa.

zrobiłem bez zmian

2)
@artursailor - a czy na nowym profilu Fx dzieje ci się to samo?
kiedyś Kaspersky blokował pobieranie rozszerzeń wywalając m.in. błąd 228

na nowym też ale tylko z witryny https://addons.mozilla.org/pl/firefox/b ... rt=popular nie daje się ani zaktualizować , ani pobrać czego kolwiek

pozdrawiam i czekam na nowe pomysły

p.s ja nie mam kasperskiego :wink:
artursailor

Postautor: Tomek » 10 lipca 2009, 11:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux x86_64; pl-PL; rv:1.9.1) Gecko/20090630 Ubuntu/9.04 (jaunty)

ja nie mam kasperskiego

A czego używasz - może w tym innym programie "zabezpieczającym" tkwi przyczyna?
Bo jak na razie to mało kto ma podobny problem, który nie byłby związany z antywirusem/firewallem
Tomek
Moderator

Postautor: artursailor » 10 lipca 2009, 13:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1) Gecko/20090624 Firefox/3.5 (.NET CLR 3.5.30729)

A czego używasz - może w tym innym programie "zabezpieczającym" tkwi przyczyna?
Bo jak na razie to mało kto ma podobny problem, który nie byłby związany z antywirusem/firewallem

Używam ESET NOD32 , ale to nie ma nic do rzeczy wyłączyłem program antywirusowy , wyłączyłem firewalla a problem nie zniknął nadal nie mogę pobrać czegokolwiek z Dodatków dla Firefoksa i tylko z tej strony ani za pomocą Mozilli ani IE: https://addons.mozilla.org/pl/firefox/

tomasiek ty nie masz takiego problemu ?
proszę spróbuj ściągnąć jakikolwiek motyw i daj mi znać , bo może to wina strony.
Ostatnio zmieniony 10 lipca 2009, 14:13 przez artursailor, łącznie zmieniany 1 raz
artursailor

Postautor: Tomek » 10 lipca 2009, 13:43

To że nie możesz pobrać za pomocą IE ewidentnie wskazuje na błąd w systemie. Często wyłączenie antywirusa/firewalla nic nie daje - wiele z tych programów dość mocno zaszywa się w windowsie.Coś co jest pomiędzy Fx/IE a systemem powoduje ten problem. Może jakiś wirus/trojan/coś podobnego
A! i nie, nie mam takiego problemu (wszak nie używam antywirusów i jako takich firewalli)
Tomek
Moderator

Postautor: artursailor » 10 lipca 2009, 14:21

OK może masz racje
ale, że dotyczy to tylko tej jednej witryny !!!!???
Nie zmienia to faktu, że dalej nie wiem co ja mam w tej sytuacji zrobić. :roll:
artursailor

Postautor: artursailor » 11 lipca 2009, 06:57

tomasiek
A! i nie, nie mam takiego problemu (wszak nie używam antywirusów i jako takich firewalli)

to w jaki sposób radzisz sobie

tomasiek
Może jakiś wirus/trojan/coś podobnego

pozdrawiam :wink:
artursailor

Postautor: Tomek » 11 lipca 2009, 07:00

@artursailor - kwestia wybory odpowiedniego systemu, nie wchodzenia na pewne strony i rozwagi.

A dotyczy to tylko tej witryny... bo najprawdopodobniej tylko ona jest blokowana. Potwierdza to zachowanie IE
Tomek
Moderator

Postautor: artursailor » 11 lipca 2009, 09:40

To w takim razie co trzeba zrobić żeby ta strona przestała być blokowana?
artursailor

Postautor: Grzegorz » 11 lipca 2009, 12:23

artursailor pisze:To w takim razie co trzeba zrobić żeby ta strona przestała być blokowana?

Na początek znaleźć program lub usługę, która ją blokuje...

Grzegorz
Moderator

Postautor: artursailor » 11 lipca 2009, 17:05

GrzegorzJZD
Na początek znaleźć program lub usługę, która ją blokuje...

a w jaki sposób jego czy jej szukać ?
artursailor

Postautor: Tomek » 11 lipca 2009, 17:34

Zamknięte koło - chodzi o program antywirusowy lub firewall. Musisz nie tyle co wyłączyć te programy co przeglądnąć ich opcje.
Problem jako tako nie dotyczy już firefoxa tylko systemu operacyjnego.
Tomek
Moderator

PoprzedniaNastępna

Wróć do Przeglądarka Firefox