MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Extension Room PL

Propagowanie produktów z rodziny Mozilli

Moderator: Pomocy?!

Re: UTF

Postautor: Gość » 20 lipca 2003, 18:24

Przeglądarka: -

athantor pisze:IMO lepiej pomyśleć zawczasu i od razu zastosować UTF-8. Miejsca dużo nie stracisz (~1 bajt na każdy ośmiobitowy znak).

Takie, moje IMHO :-)

Ja tak tylko pytalem z ciekawosci nie zeby robic jakas rewolucje :D mial byc jakis standard co niby mial:) 'spiac' inne standardy i chyba jego tablica miala byc o cos tam poszerzona
Nasunalo mi sie takie pytanie, gdyz niedawno szukalem cos o terminalach dla linuksa i ktos poruszyl temat dziwactwa globalnego ustawiania PL znaczkow w tym systemie, tzn. fonty iso8859-2 podszywaly sie za iso8859-1 (post byl stary).
Z tego tez wynikalo, jakoby to utf mial stac sie ogolnym standardem

1bajt to w sumie duzo, bo "bajt do bajta a zbierze sie pol terabajta" :) widac to zwlaszcza gdy pisze sie teksty/WWW recznie w notatniku :)
Gość

Postautor: athantor » 20 lipca 2003, 18:46

Anonymous pisze:
athantor pisze:IMO lepiej pomyśleć zawczasu i od razu zastosować UTF-8. Miejsca dużo nie stracisz (~1 bajt na każdy ośmiobitowy znak).

Takie, moje IMHO :-)

Ja tak tylko pytalem z ciekawosci nie zeby robic jakas rewolucje :D

Rewolucja to by była, jakby strona była kodowana w UTF-32 ;-)

Anonymous pisze:mial byc jakis standard co niby mial:) 'spiac' inne standardy i chyba jego tablica miala byc o cos tam poszerzona

Cały czas jest poszerzana. AFAIK, możesz nawet własne znaczki dodać.

Anonymous pisze:Nasunalo mi sie takie pytanie, gdyz niedawno szukalem cos o terminalach dla linuksa i ktos poruszyl temat dziwactwa globalnego ustawiania PL znaczkow w tym systemie, tzn. fonty iso8859-2 podszywaly sie za iso8859-1 (post byl stary).
Z tego tez wynikalo, jakoby to utf mial stac sie ogolnym standardem

Jest, tylko Polska dzięki swojej szybkości działania i zacofaniu wprowadzi go z 10 lat :-?
Rozwiązałby wiele problemów, a tak figa.

Anonymous pisze:1bajt to w sumie duzo, bo "bajt do bajta a zbierze sie pol terabajta" :) widac to zwlaszcza gdy pisze sie teksty/WWW recznie w notatniku :)

Ajtam :-p

UTF-8 powinien być, bo mozilla wewnętrznie używa tegoż kodowania 8)

BTW
Zapomniałeś się zalogować, kimkolwiek jesteś :-p
Obrazek Obrazek
athantor

Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22

Postautor: prefiks » 20 lipca 2003, 18:49

W UTF-8 więcej niż 1 bajt zajmuje tylko znak ktory nie mieści się w orginalnym ASCII. Polskie znaki diakrytyczne zajmują po 2 bajty. Różnica w wielkości nie jest więc zbyt znacząca. Co prawda w ekstremalnym przypadku jeden znak może być kodowany na 6 bajtach - ale chyba nie często korzystamy z chińskich ideogramów.
prefiks

Z nami od: 30 grudnia 2002, 01:45

Postautor: Gość » 20 lipca 2003, 19:07

athantor pisze:Zapomniałeś się zalogować, kimkolwiek jesteś :-p

bo ja jestem nologin primiteve half-lama user :),i uwielbiam Mozille, podziwiam userow systemow *nix, moj idol to RMS i cala reszta FS/OS ale niestety jestem uzalezniony od Windowsa i duzo mowie a malo robie :)
a tak pozatym nie chce mi sie rejestrowac :) zrobie to, gdy nasiakne wieksza iloscia smoczej wiedzy :P
Gość

Postautor: cpu » 20 lipca 2003, 20:03

athantor pisze:
lenrock pisze:Jak mnie ładnie poprosisz to można wszystko zrobić w UTF-8 :wink:, na razie się tego nie stosuje bo jest mało programów do edycji.

Nawet notatnik z windows (przynajmniej) XP umie zapisać w dokument w UTF-8.

No nie wiem ten badziewny notatnik czasami moze zrobic taki burdel ze lepiej sobie odpuscic - jest Kompozytor w Mozi albo Abiword...
:)
cpu

Z nami od: 05 listopada 2002, 22:07

Postautor: athantor » 20 lipca 2003, 20:11

prefiks pisze:W UTF-8 więcej niż 1 bajt zajmuje tylko znak ktory nie mieści się w orginalnym ASCII. Polskie znaki diakrytyczne zajmują po 2 bajty.

athantor pisze:Miejsca dużo nie stracisz (~1 bajt na każdy ośmiobitowy znak).

Trudno, żeby 8bitowy znak znajdował się 128-mio znakowym zbiorze us-ascii ;-)

prefiks pisze:Różnica w wielkości nie jest więc zbyt znacząca.

No właśnie. A zysk duży.
Ostatnio zmieniony 20 lipca 2003, 20:22 przez athantor, łącznie zmieniany 1 raz
Obrazek Obrazek
athantor

Postautor: athantor » 20 lipca 2003, 20:16

cpu pisze:
athantor pisze:
lenrock pisze:Jak mnie ładnie poprosisz to można wszystko zrobić w UTF-8 :wink:, na razie się tego nie stosuje bo jest mało programów do edycji.

No nie wiem ten badziewny notatnik czasami moze zrobic taki burdel ze lepiej sobie odpuscic -

UTF-8 jest jeden i raczej trudno coś na mieszać. Poza tym Unikod jest zabezpieczone pod tym względem (LE vs BE).

cpu pisze:jest Kompozytor w Mozi albo Abiword...

To już w kompozytorze można edytować dokumenty XHTML?
Obrazek Obrazek
athantor

Postautor: cpu » 20 lipca 2003, 20:21

athantor pisze:
cpu pisze:
athantor pisze:

No nie wiem ten badziewny notatnik czasami moze zrobic taki burdel ze lepiej sobie odpuscic - jest Kompozytor w Mozi albo Abiword...

UTF-8 jest jeden i raczej trudno coś na mieszać. Poza tym Unikod jest zabezpieczone pod tym względem (LE vs BE).

No coz jakbym nie mial przykrych doswiadczen pod tym wzgledem z notatnikiem to bym nie napisal... zreszta hADeSik wie o co mi chodzi :wink:
cpu

Postautor: athantor » 20 lipca 2003, 20:23

cpu pisze:No coz jakbym nie mial przykrych doswiadczen pod tym wzgledem z notatnikiem to bym nie napisal... zreszta hADeSik wie o co mi chodzi :wink:

Co już napsułeś? ;-)
Obrazek Obrazek
athantor

Postautor: cpu » 20 lipca 2003, 20:24

cpu pisze:jest Kompozytor w Mozi albo Abiword...

athantor pisze:To już w kompozytorze można edytować dokumenty XHTML?

Nie chodzilo mi tylko o UTF8 + notatnik XP = sensowny zamiennik :)
cpu

Postautor: cpu » 20 lipca 2003, 20:28

athantor pisze:
cpu pisze:No coz jakbym nie mial przykrych doswiadczen pod tym wzgledem z notatnikiem to bym nie napisal... zreszta hADeSik wie o co mi chodzi :wink:

Co już napsułeś? ;-)

HEHE :D
Wiesz czasami (przy tlumaczeniu Googlebara) bylo OK ale czasami to kolega hADeSik musial sie sporo nameczyc bo ni stad ni zowad cos sie kaszanilo (chociaz ze swojej strony robilem wszystko dobrze) a skoro On byl moim testerem to naprawial bugi... :wink: wiec dalem sobie spokoj z notatnikiem bo na prawde cos jest z nim nie tak - w przypadku Googlebara to nie byly duze partie tekstu ale jak bedzie cos wiekszego to lepiej nie ryzykowac... zreszta to jest produkt M$ wiec czego sie mam spodziewac? :lol:
cpu

Postautor: athantor » 20 lipca 2003, 20:34

cpu pisze:
athantor pisze:

Co już napsułeś? ;-)

HEHE :D
Wiesz czasami (przy tlumaczeniu Googlebara) bylo OK ale czasami to kolega hADeSik musial sie sporo nameczyc bo ni stad ni zowad cos sie kaszanilo (chociaz ze swojej strony robilem wszystko dobrze) a skoro On byl moim testerem to naprawial bugi... :wink:

AFAIR w notatniku można wybrać porządek bitów. No jak zapisał w Big Endian to nic dziwnego, że zepsuł ;-)

cpu pisze:wiec dalem sobie spokoj z notatnikiem bo na prawde cos jest z nim nie tak

Trochę techniki i człowiek się gubi ;-)

cpu pisze: - w przypadku Googlebara to nie byly duze partie tekstu ale jak bedzie cos wiekszego to lepiej nie ryzykowac...

A wistarczyło otworzyć nieunikodowym edytorem (edit z dosa) i usunąć takie dwa śmieszne znaczki z początku.
cpu pisze:zreszta to jest produkt M$ wiec czego sie mam spodziewac? :lol:

Totalnej zagłady :->
Obrazek Obrazek
athantor

Postautor: cpu » 20 lipca 2003, 21:24

athantor pisze:Co już napsułeś? ;-)

cpu pisze:HEHE :D
Wiesz czasami (przy tlumaczeniu Googlebara) bylo OK ale czasami to kolega hADeSik musial sie sporo nameczyc bo ni stad ni zowad cos sie kaszanilo (chociaz ze swojej strony robilem wszystko dobrze) a skoro On byl moim testerem to naprawial bugi... :wink:

athantor pisze:AFAIR w notatniku można wybrać porządek bitów. No jak zapisał w Big Endian to nic dziwnego, że zepsuł ;-)

Tak wiem o tym ale nawet wybierajac UTF8 czasami mialem problemy - M$

cpu pisze:wiec dalem sobie spokoj z notatnikiem bo na prawde cos jest z nim nie tak

athantor pisze:Trochę techniki i człowiek się gubi ;-)

Fakt :wink:

cpu pisze: - w przypadku Googlebara to nie byly duze partie tekstu ale jak bedzie cos wiekszego to lepiej nie ryzykowac...

athantor pisze:A wistarczyło otworzyć nieunikodowym edytorem (edit z dosa) i usunąć takie dwa śmieszne znaczki z początku.

I know I know... :)

athantor pisze:Totalnej zagłady :->

Czas apokalipsy... :evil: :wink: :P

BTW - ale sie bawie z quote... :lol: spac mi sie chce :)
cpu

Postautor: lenrock » 20 lipca 2003, 21:55

Mam mały apel do tłumaczy :
- chiałbym abyście angielskie opisy traktowali tylko dla siebie
Chciałbym aby polskie opisy były przeznaczone głównie dla ZU (Zwykłegu Użytkownika) , aby wszystko było ładnie i składnie wytłumaczone , jeżeli występują techniczne określenia to aby je także wytłumaczyć . Proszę nie ściągać od twórców oryginalnej strony stasowania skrótów np. IE uznając że każdy to rozumie. Tą stronę będą czytali również nowicjusze , rozpoczynający dopiero przygodę z Mozillą . Chciałbym aby dzięki tej stronie każdy kto to po raz pierwszy to przeczyta ,wstał i krzyknął że nie ma bardziej funkcjonalnej przeglądarki (lub nawet programu) na świecie , a nie "O czym tutaj piszą".

Wiem że pownienien już wczoraj o tym napisać i przepraszam za takie niedomówienie .
Pozdrawiam Lenrock
lenrock
Moderator

Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33

Postautor: athantor » 20 lipca 2003, 22:14

cpu pisze:
athantor pisze:AFAIR w notatniku można wybrać porządek bitów. No jak zapisał w Big Endian to nic dziwnego, że zepsuł ;-)

Tak wiem o tym ale nawet wybierajac UTF8 czasami mialem problemy - M$

No tak :-p
cpu pisze:

athantor pisze:Totalnej zagłady :->

Czas apokalipsy... :evil: :wink: :P

Też ;-)

cpu pisze:BTW - ale sie bawie z quote... :lol: spac mi sie chce :)

Nie pal tego więcej i powiedz gdzie kupić ;-)

Ale, EOT bo OT :-)
Obrazek Obrazek
athantor

Postautor: Gandalf » 20 lipca 2003, 22:26

Popieram bardzo mocno apel lenrocka. Nie wiem jak to wyglada dzisiaj, ale jak patrzylem ostatnio, to w waszym tlumaczeniu roilo sie od zwrotow totalnie nienaturalnych dla jezyka polskiego, na zmiane z okresleniami tak mocno technicznymi, ze nie ma szans aby poczatkujacy je zrozumial.
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: zzz999 » 20 lipca 2003, 22:48

GmbH pisze:adminów czego? onet? team nic nie dostal, na jaki adres posylalees

akurat tak sie sklada, ze slalem to do _Ciebie_.. adres chyba z forum wzialem (w kazdym razie byl prawidlowy)..

no dobra, teraz bedzie pod gorke -- tyle rzeczy sie u mnie przewija, ze nie mam juz tego na dysku, niestety.. poszukaj tego u siebie w poczcie.. trzeci raz juz tego nie bede tlumaczyc ani sie deklarowac..
zzz999

Z nami od: 04 lipca 2003, 23:25

Postautor: zzz999 » 20 lipca 2003, 22:50

juz sobie przypomnialem -- slalem to na adres team'u, a zwrotow zadnych nie dostalem -- wiec powinno dojsc..
zzz999

Z nami od: 04 lipca 2003, 23:25

Postautor: GmbH » 20 lipca 2003, 22:51

zzz999 pisze:akurat tak sie sklada, ze slalem to do _Ciebie_.. adres chyba z forum wzialem (w kazdym razie byl prawidlowy)..

"Chyba"? Ja w każdym razie nic nie dostałem.
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Postautor: Domel » 21 lipca 2003, 10:14

lenrock pisze:jeżeli występują techniczne określenia to aby je także wytłumaczyć .

OK to jak przetlumaczysz debugger?
Owszem jestem za tlumaczeniem wyrazow ktore maja polskie odpowiedniki ale czesc wyrazow poprostu ich nie ma albo po Polsku przbmia one tak samo. Na szczescie jest ich nie wiele i zazwyczaj za uzywane do na tyle skomplikowanych zwrotow ze ZU i tak nie zrozumie (chodzbym przetlumaczyl debugger jako "program do zastawiana pulapek i namierzania bledow" - nie pamietam skad to wziolem ale spotkalem sie z takim tlumaczeniem ale pewne jest ze w tym wypadku ZU i tak nie bedzie wiedzial co to jest debuggowanie i to wlasciwie dobrze bo to nie jest opcja dla niego).
Po za tym to nie powinien byc apel do wszystkich bo np ktos kto tlumaczy WAI (chyba Staszyna?) i ja, ktory tlumaczy QA nalezy uzywac profesjonalgego jezyka bo te teksty nie dotycza ZU tylko webmasterow, webdeveloperow itp.

lenrock pisze:Proszę nie ściągać od twórców oryginalnej strony stasowania skrótów np. IE uznając że każdy to rozumie.

Tutaj tez do konca nie moge sie zgodzic. Nalezy zwrucic uwage na licencje na jakiej mozemy to tlumaczyc. Najczesciej nie pozwala (i wcale sie nie dziwie) ona na manipulowaniu tekstem i jego zmiane.
Druga strona medalu jest tak jak przedstawil Lenrock. Pytanie: co zrobic, zeby pogodzic te dwie strony?
Cpu, Marcoos i ja wypracowalismy system (mysle, ze najbardzij sensowny w tym wypadku ;) ), ze wszystkie "komentarze" czyli akronimy, skroty itp rozwijamy w atrybucie title. A ze IE nie obsluguje znacznika abbr tylko acronym (nie wiedziec czemu skoro z punktu widzenia technicznego niczym sie nie roznia) stosujemy neutralny znacznik span + atrybut title.

Pozostale postulaty popieram w 100%.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

PoprzedniaNastępna

Wróć do Promocja