MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Thunderbirdowi mylą się konta?

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Thunderbirdowi mylą się konta?

Postautor: trejder » 14 lipca 2010, 07:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.6) Gecko/20100625 Firefox/3.6.6

Witam,

Mam dwa problemy dotyczące Thunderbird i obsługi wielu (ośmiu) kont pocztowych. Chciałem zapytać, czy ktoś ma podobne obserwacje (i jak ewentualnie to obejść), czy to tylko wina mojego profilu / lokalnych ustawień / etc.?

1. Mam osiem kont, jak wspomniałem. Po otrzymaniu wiadomości i kliknięciu "Przekaż" w niej, TB z uporem maniaka przesyła wiadomość przy pomocy losowo wybranego konta. Za każdym razem to jest to samo konto, ale zupełnie nie mam pojęcia, czemu wybiera właśnie to. To trochę (bardzo) irytujące feature, bo akurat konto wybrane przez TB jest moim prywatnym, dość rzadko używanym. I już kilkakrotnie zdarzyło mi się pisać do klientów firmowych z tego konta, gdy nie zauważyłem, że TB znowu bezsensownie przy przekazywaniu przełączył na to właśnie konto.

Dlaczego TB nie wysyła przekazywanej wiadomości przez konto główne (jak czyni bez problemów po kliknięciu w "Napisz") lub konto na które nadeszła przekazywana wiadomość? Dla mnie takie zachowanie jest zupełnie pozbawione sensu. Jak to obejść?

2. TB ma ponadto poważne problemy z liczeniem do ośmiu. Tyle mam kont, jak wspomniałem i WSZYSTKIE mają ustawione sprawdzanie wiadomości: (a) przy uruchomieniu, (b) co jedną minutę. Wielokrotnie już zdarzyło mi się, że wiadomości z kilku kont dostawałem w piętnaście minut po uruchomieniu TB mimo, że na pewno były one osiągalne na tych serwerach pocztowych od momentu uruchomienia - sprawdzone przez WWW oraz na podstawie daty nadania wiadomości. Wielokrotnie widzę wyraźnie po kliknięciu na "Pobierz", że TB łączy się tylko z kilkoma serwerami pocztowymi spośród wszystkich ustawionych.

Koronny dowód uzyskałem po wyjęciu kabla internetowego i kliknięciu "Pobierz". Komunikat o niemożności połączenia się z serwerem pojawił sie tylko CZTERY razy, dla czterech serwerów. Mimo, że kont i serwerów pocztowych mam osiem, jak wspominałem.

Dla mnie to kolejne pozbawione sensu, niczym nie uzasadnione zachowanie się TB i byłbym bardzo wdzięczny za jakieś rady, jak to obejść / naprawić, bo jest to naprawdę irytujące.

Dziękuję i pozdrawiam,
Trejder
trejder

Z nami od: 20 stycznia 2005, 15:31

Odp: Thunderbirdowi mylą się konta?

Postautor: Mirek » 14 lipca 2010, 11:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.10) Gecko/20100504 Firefox/3.5.10

1. U mnie odpowiada/przekazuje z konta, na które wiadomość przyszła (TB 2.0.0.X, 3.0.X i 3.1.X). Być może przy niektórych kontach nie masz skonfigurowanego serwera SMTP lub nie ten serwer jest przypisany do danego konta. Jeszcze możesz spróbować tego rozszerzenia: https://addons.mozilla.org/pl/thunderbird/addon/1203/ - ale i tak dopiero pod warunkiem, że masz dobrze skonfigurowane serwery SMTP.
2. A masz zaznaczone przy wszystkich kontach, żeby "automatycznie pobierał nowe wiadomości"? (w TB samo sprawdzenie czy są nowe nie oznacza ich pobrania)
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Postautor: trejder » 14 lipca 2010, 18:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.6) Gecko/20100625 Firefox/3.6.6

No, niestety (a może stety?) wszystko dwa razy sprawdziłem przed wysłaniem posta i teraz jeszcze raz. Wszystkie konta mają prawidłowo przypisane właściwe SMTP (z resztą, co to ma za znaczenie, skoro mówimy o pobieraniu poczty, a nie jej wysyłaniu), bo nie mógłbym przez nie wysyłać e-maili. Wszystkie konta mają też na pewno zaznaczone trzy standardowe opcje na pierwszej karcie, czyli: "Sprawdzaj podczas uruchomienia, czy są nowe wiadomości", "Sprawdzaj, czy nadeszły nowe wiadomości 1 minutę" i "Automatycznie pobieraj nowe wiadomości". Wygląda więc na jaką głupawkę TB.
trejder

Postautor: Mirek » 14 lipca 2010, 20:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.10) Gecko/20100504 Firefox/3.5.10

trejder pisze:Wszystkie konta mają prawidłowo przypisane właściwe SMTP (z resztą, co to ma za znaczenie, skoro mówimy o pobieraniu poczty, a nie jej wysyłaniu)
Rzeczywiście ustawienie SMTP nie wpływa na ustawianego nadawcę przy przekazywaniu/odpowiadaniu (ale nie powiedziałbym, że mówimy tu o pobieraniu poczty - pisałeś na początku o przekazywaniu maila). W takim razie możesz wypróbować wspomniane wcześniej przeze mnie rozszerzenie lub wykonać Standardową diagnostykę dla TB (mam głównie na myśli założenie nowego profilu, skonfigurowanie tam kont i przeniesienie poczty do nowego profilu z backupu - co niestety, ale chyba nie jest jeszcze dokładnie opisane - ale może się to wkrótce pojawi - bo któryś z moderatorów, chyba coś mówił, że opisze procedurę odzyskiwania maili i z tego co się orientuję, zaczął to już robić :P). U mnie w TB2 (z ok. 20 kontami pocztowymi - w tym część przeżyła odzyskiwanie, numery kont były zmieniane, niektóre konta odzyskiwane lub przeniesione z innego profilu) i wszystko działa w porządku, w nowszych wersjach mam co prawda tylko po 2-3 konta, ale też działa OK.

Jeśli to nie wina firewalla, ISP, łącza, używanych DNSów, złośliwego oprogramowania czy systemu itp., to SD powinna też rozwiązać problem z automatycznym pobieraniem przy starcie - które u mnie (z ciekawości właśnie sprawdziłem) też działa prawidłowo...
Mirek
Moderator

Postautor: fuji » 16 sierpnia 2010, 19:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8

Potwierdzam, że TB od wersji 2 do najnowszej mylą się konta przy odpowiadaniu - na mail przychodzący na dane konto w przypadku odpowiadania podstawia się inne konto, co jest niezwykle irytujące - zmusza za każdym razem do ręcznego ustawiania właściwego Nadawcy (jednocześnie ustawi się właściwe konto dla "Odpowiedź do"). Tak, jak napisał autor wątku mnie też się zdarzyło odpowiedzieć na firmowego maila z prywatnej skrzynki z winy źle działającego Thunderbirda. Dodatkowym problemem jest bardzo długie odczytywanie nowych wiadomości dla jednego z kont pocztowych (Trwa wczytywanie.....) i nie da się pracować w tym czasie z TB - program nie odpowiada przez kilkanaście sekund. Gdy wiadomość zostanie już oznaczona jako przeczytana, wtedy problem nie istnieje. Ale wystarczy ją oznaczyć jako "nieprzeczytaną", spróbować odczytać ją na nowo i problem znów się pojawia. Nie mam pojęcia, dlaczego tak się dzieje - wszystkie konta (jest ich około 10-15) ustawione są w sposób identyczny i wiadomości powinny być odczytywane z folderów lokalnych, a mam wrażenie, jakby dla tej jednej skrzynki pocztowej odbywała się komunikacja z serwerem i może stąd bardzo długie odczytywanie nowych wiadomości - to jednak tylko domysły, bo nie udało mi się tego potwierdzić. Tak, czy inaczej, potwierdzam niewłaściwe działanie TB przy odpowiadaniu i przekazywaniu wiadomości - TB myli konta.
fuji

Z nami od: 16 sierpnia 2010, 19:27

Postautor: trejder » 16 sierpnia 2010, 19:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8

Jeśli chodzi o prędkość działania, to ja dodam, że u mnie TB jest "wybiórczo wolny". Mam dwurdzeniowy procesor i 4 GB ramu (Windows 7). Praktycznie wszystkie programy chodzą jak burza, TB też... z wyjątkiem kasowania wiadomości. To zawsze trwa 5-10 sekund. I uprzejmie proszę o nie trucie mi tu standardową gadką o profilach, bo dzieje się tak od stycznia, odkąd świeżutki, nowiutki, nie posiadający żadnej poczty TB z pustym profilem został zainstalowany na świeżym Windowsie.
trejder

Postautor: trejder » 16 sierpnia 2010, 20:08

A propos mylenia kont pocztowych to polecam końcówkę tego posta.
trejder

Postautor: Grzegorz » 17 sierpnia 2010, 07:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8

Obrazek

Aby Thunderbird wybierał tożsamości poprawnie, wszystkie one muszą być (1) poprawnie skonfigurowane w ustawieniach poczty wychodzącej, następnie (2) widoczne na liście tożsamości wybranego konta, (3) włączone i (4) dodane do wybranego konta.
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: fuji » 17 sierpnia 2010, 23:00

Grzegorzu,
Takie ustawienia mam dla 15 kont pocztowych i na 99% są poprawne. U mnie problem nieprawidłowego podstawiania kont występuje w sytuacji, gdy próbuję odpowiedzieć/przekazać/odpowiedzieć wszystkim/ na mail z folderu wysłane. Każde z kont (tożsamości) ma własne foldery lokalne, do których wchodzą nowe wiadomości i własny folder "wysłane"

1. Wysyłam wiadomość do adresata
2. Wiadomość ląduje do folderu lokalnego "wysłane" dla konta, z którego zaadresowałem wiadomość
3. kolejnego dnia chciałbym wysłać nową wiadomość o prawie identycznej treści i aby uprościć zadanie wchodzę w wiadomości "wysłane" dla tego konta
4. wybieram "odpowiedz wszystkim", aby nie odpowiadać tylko sobie i by się pojawił adresat oryginalnej wiadomości w polu "kopia do:" - powinien jako Nadawca pojawić się mój adres - pojawia się zawsze niewłaściwe np. "testowe@gmail.com" (ale zawsze takie samo), w polu "Odpowiedź do" jest również te niewłaściwe konto "testowe@gmail.com" , w polu "Do:" jestem ja (faktyczny nadawca maila), w polu "Kopia:" jest też ten, do kogo wczoraj pisałem maila.

W wyniku tak dziwnego zachowania muszę ręcznie przestawiać nadawcę na właściwe konto - równocześnie ustawi się poprawnie konto w "Odpowiedź do". Zmusza mnie to jednak za każdym razem do uważnego przekazywania wiadomości, aby przypadkiem nie zostało wysłane z niewłaściwego konta - takie wpadki już mi się zdarzyły.
fuji

Postautor: trejder » 18 sierpnia 2010, 07:29

W moim przypadku to, o czym piszę fuji pojawia się zawsze przy kliknięciu klawisza Przekaż. Niezależnie od tego, w jakim folderze go kliknę. Ponieważ fuji ma problemy z Odpowiedz w folderze Wysłane, więc IMHO coś jest skopane w funkcji tworzącej wiadomość na podstawie istniejącej.

Zdecydowanie potwierdzam obserwacje fuji, że TB podstawiając niewłaściwe konto, zawsze podstawia to samo niewłaściwe. Nie jest więc to IMHO żadna losowość, tylko po prostu błąd z jakimś indeksem or sth.
trejder

Postautor: Grzegorz » 18 sierpnia 2010, 11:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8

A czy to nie jest przypadkiem domyślna tożsamość dla danego konta e-mailowego?
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Postautor: fuji » 18 sierpnia 2010, 12:47

Adres email, Adres zwrotny, serwer smtp - dane wskazują wszędzie to samo konto, zatem nie ma tu mowy o podstawianiu innego adresu konta przez TB z powodu braku parametrów w tych polach dla profilu, gdyż są one uzupełnione. Każda tożsamość jest ustawiona według takiego schematu, czyli wszędzie jest właściwy adres i adres zwrotny oraz serwer smtp dla danego konta.
fuji

Postautor: Grzegorz » 18 sierpnia 2010, 12:51

Jeśli tak to należałoby przejrzeć Bugzillę pod tym kontem i ewentualnie dodać nowe zgłoszenie.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Postautor: fuji » 18 sierpnia 2010, 15:11

Czy ktoś się podejmie zgłoszenia? Nie jestem na tyle biegły w j.angielskim, aby opisać problem
fuji

Postautor: Mirek » 18 sierpnia 2010, 16:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.11) Gecko/20100701 Firefox/3.5.11

U mnie, tak jak pisałem, problem ten nie występuje (przy odpowiadaniu, przekazywaniu, odpowiadaniu wszystkim - zarówno na otrzymane jak i na wysłane wiadomości, z jednym i z wieloma odbiorcami) - aczkolwiek tak dokładnie sprawdziłem tylko na TB2.0.X.
Chciałem tylko spytać, czy ktoś sprawdzał rozszerzenie, które podałem w pierwszym mailu - bo może jeśli nawet nie rozwiąże w pełni problemu, to przynajmniej częściowo ułatwi korzystanie z TB.
Mirek
Moderator

Postautor: trejder » 18 sierpnia 2010, 17:30

I dlatego, że większość osób nie jest w stanie dokonać reprodukcji tego błędu, mocno się zastanawiam, czy zgłaszanie na Bugzillę ma sens. Pewnie wpis i tak zakończy się zamknięciem z "Can't Reproduce".

Rozszerzenie przed chwilą zainstalowałem, na testy potrzeba kilku dni, bo mylenie się TB w kwestii podstawiania kont to (przynajmniej u mnie) nie jest reguła, tylko zdarza się to wybiórczo.
trejder

Postautor: Mirek » 19 sierpnia 2010, 20:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.11) Gecko/20100701 Firefox/3.5.11

Tak przy poście viewtopic.php?p=198967#p198967 skojarzyło mi się, że wymienione tam rozszerzenie Folder Accounts też może pomóc uniknąć sytuacji z wysłaniem z niewłaściwego konta.
A tak swoją drogą nikt z mających problem, nie napisał jeszcze jak to wygląda na nowym profilu...
Mirek
Moderator

Postautor: fuji » 19 sierpnia 2010, 22:56

TB powinien zachowywać się poprawnie bez jakichkolwiek dodatków...
fuji

Postautor: trejder » 20 sierpnia 2010, 05:53

Oj, fuji, uważaj! :] Bo choć mam taki sam problem, jak Ty, to wiedz, że wsadzasz kij w mrowisko! :]. Są tu ludzie, którzy uważają, że TB (i FF) w bazowej instalacji to kadłubki, do których każdy szanujący się użytkownik powinien doinstalować co najmniej ze dwadzieścia dodatków, bez których program jest praktycznie bez funkcjonalności! :) :) :)
trejder

Postautor: fuji » 20 sierpnia 2010, 07:18

Właśnie przez FF zniechęciłem się do dodatków - swojego czasu destabilizowały pracę komputera "kradnąc" pamięć w sposób niekontrolowany. Po wywaleniu dodatków FF zaczął pracować właściwie. Stąd też niechętnie patrzę na instalowanie dodatków do TB. Z Outlook Exchange pracowałem wiele lat w firmie i tam bez jakichkolwiek dodatków na podstawowej wersji wszystko działało prawidłowo. Dlatego uważam, że TB, który nie jest niszowym programem w szczególności powinien działać prawidłowo w podstawowej konfiguracji. W końcu to lider wśród opensource'ów :)
fuji

Następna

Wróć do Klient poczty Thunderbird