Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.10) Gecko/20100914 Firefox/3.6.10
Davide pisze:Wiesz co ? Mam genialny pomysł czemu w nowym Firefoxie nie zastosować menadżera menu ?
To już jest daleko poza genialnością... Ale masz problem z jej rozpoznawaniem we własnych pomysłach. Od początku tego wątku, opisałeś kilka genialnych pomysłów, jeden genialniejszy od drugiego... Genialny to był pomysł na koło lub silnik parowy. To nie są genialne pomysły.
A ja twierdzę, że mój pomysł jest genialny . Zbijesz mnie

? Facet wyluzuj, zbyt dosłownie traktujesz użyte przeze mnie określenie

Nie przypominam sobie abym we wcześniejszych postach użył słowa "genialny".
Genialny to był pomysł na koło lub silnik parowy. To nie są genialne pomysły.
Dziękuję za tłumaczenie Grzesiek.
Davide pisze:Skoro jest tak wiele pomysłów i tak wiele wizji na menu to dajmy ludziom wybór !!!!
Część ludzi oczekuje wyboru, część wygody - nie zawsze da się pogodzić oba trendy - tak właśnie jest z menu. Będzie jedno domyślne, z czasem powstaną dodatki, pozwalające wyłączyć firefoksowe rozwiązanie i zastąpić je jakimś autorskim menu.
Ja tylko mówiłem o tym aby zrobić to na sposób który nie zwiększałby mocno wagi programu, był dobrze wykonany pod względem informatycznym, stabilny itd , to wszytko. Nie jestem informatykiem i nie znam się. Ale widzę po twojej irytacji, że jakąś zdecydowaną jakościową różnicę widzisz, inaczej byś się tak nie wściekał. Zastanawia mnie jak wybór w tym wypadku koliduje z wygodą ?
Davide pisze:To byłoby rozwiązanie z pewnością zadowalające wszystkich.
Na pewno nie, ja już jestem przeciw - a to oznacza, że nie wszystkich. A takich osób będzie na pewno więcej. Muszę Cię prosić, abyś przed dodaniem kolejnego genialnego pomysłu wstrzymał się 48 godz. Świat się przez to nie zatrzyma, a Ty spojrzysz na pomysł trzeźwiejszym okiem. Jeśli coś po dwóch dniach będzie Ci się podobać równie mocno jak na początku podrzuć pomysł tu i gdzie tam jeszcze chcesz.
Jestem przeciw , jestem przeciw, wiecznie niezadowolony

Wytłumacz mi "trzeźwym okiem" co jest takiego złego w moich pomysłach. Patrzeć trzeźwym okiem to widzieć sprawy jak ty ? Na jakiej zasadzie ktoś ma być przeciw menadżerowi wyboru menu ? Bo ja twojej logiki nie pojmuję ?
Davide pisze:Jako domyślne rozwiązanie wybrano by menu Mozilli a po jakimś czasie przeprowadzono by jakieś badania statystyczne na temat, które menu jest najczęściej używane i to wybrano by jako domyślne.
Domyślne byłoby używane najczęściej. Większość osób nigdy w życiu nawet nie zmieniła układu pasków w Firefoksie.
Jak tam chcesz wodzu, mi tam to lata, tylko spekulowałem. Albo albo. Ja po prostu bym chciał używać menu własnego pomysłu i móc je zastosować w prosty sposób.
Davide pisze:Ten pomysł do którego podałeś mi link ma jeden wielki mankament: brak kopiuj wklej i wytnij.
Widzisz te przyciski są używane przez 0,2% użytkowników, statystycznie są więc zbędne. Niemniej zawsze możesz się skontaktować z autorem makiet i zapytać, dlaczego nie zamieścił tych przycisków.
Akurat to czemu ich nie zamieścił dobrze wiem

Napisał na stronie. Co do tych twoich 0,2 % użytkowników to w końcu się zdecyduj chłopie, czy userzy znają prawy przycisk czy też nie. Czy też mam rozumieć z twojej bełkotliwej wypowiedzi, że nikt nie używa funkcji kopiuj ?
Davide pisze:Co do moich pomysłów czas wykonać je przynajmniej w równie dobrej formie graficznej jak ten który mi pokazałeś. Orientujesz się
Grzesiek jakich programów powinienem użyć (domyślam się, ze nie będzie to dodatek do Painta

) aby uzyskać taki profesjonalny efekt ? I czy ciężko wyuczyć się ich obsługi ?
Pain.Net, GIMP, cokolwiek co pozwala rysować. Dobrze będzie jeśli posłużysz się odpowiedni obrobionymi fragmentami zrzutów ekranu - tak aby zaprezentować okno przeglądarki i spójny z nim wygląd menu.
Paint.net wygląda spoko, dzięki Grzesiek Tylko po co się było tak burzyć ? Powiedz mi. Bo ja w tej twojej krytyce nie widzę zbyt spójnych uzasadnień, dyskusji. Pomysł Quick Menu ci się podobał, potem zaproponowałem inny całkiem podobny Quick Menu 2 a ty zacząłeś coś mówić, że "przekombinowałem" powołując się na rzekomą lepszość Quick Menu 2 (krytykując zbyt dużą liczbę pozycji w Page) co jeśli chodzi o liczbę pozycji jest zupełną bzdurą.
Poprzedni pomysł bardziej do mnie przemawiał. W tym zbyt dużo elementów poprzenosiłeś (jeśli ktoś przyzwyczaił się do obecności pewnych opcji w określonym menu teraz może mieć problem). Poza tym menu ma zbyt wiele pozycji, naprawdę spodziewasz się, że ktoś użyje Zaznacz wszystko lub Usuń z tego menu?! Znów przekombinowałeś, ale to tylko moja subiektywna ocena.
Z Tego co piszesz każdy inteligentniejszy widzi, że chodzi tylko o krytykę, która w twoim wypadku nie jest nawet przemyślana. Pokaż mi twoje ulubione menu. Uzasadnij co po nim oczekujesz. Jestem ciekaw jak bardzo mój pomysł odbiega od twoich wyobrażeń. Zresztą nieważne, pisz sobie co chcesz. Wiedz jednak, że zupełnie nie jestem już w stanie z tobą dyskutować, podajesz sprzeczną ze sobą argumentację. Raz mówisz, że przeciętny user nie użyje prawego przycisku , potem twierdzisz, że funkcji kopiuj włączanej z menu używa 0.2 % użytkowników. Nie podajesz info skąd bierzesz te dane. Czyżby z głowy ? Przeczysz sam sobie. Większość userów jak sam pisałeś nie zna "skrótów" klawiszowych. Skoro nie znają skrótów, prawego przycisku myszy i nie używają do tego celu menu to jak kopiują, wycinają lub wklejają ?
W tym zbyt dużo elementów poprzenosiłeś
zdecydowanie mniej niż w tym który ci się podobał.
Szukasz dziury w całym.

takie hobby rozumiem ?