MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Firefox 4 beta - Wasze opinie

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Odp: Firefox 4 beta - Wasze opinie

Postautor: redapple » 04 lutego 2011, 22:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:2.0b11pre) Gecko/20110202 Firefox/4.0b11pre

Opisywałem chyba już ten problem na blogu Grzegorza; od czasów nightly b3, przy korzystaniu z motywu Clearscreen Sharp http://k-johnson.deviantart.com/art/Clearscreen-Sharp-for-Vista-126471800 dla Windows Vista, nie mam cieni pod menu:

http://i55.tinypic.com/1h7410.jpg - cls sharp
http://i53.tinypic.com/2liu6o0.jpg - standardowy motyw aero

To się kwalifikuje jako bug? Raczej nie, prawda? Jeśli nie zmieni się to w stabilnej wersji to chyba zgłupieję - mam fiśka na punkcie takich szczegółów...

Poza tym, jeśli chodzi o Fx4 to nie podoba mi się usunięcie ikony RSS z paska adresu, usunięcie opcji historii dot. długości jej przechowywania, w dalszym ciągu brak możliwości segregowania wyszukiwarek poprzez kliknięcie w oknie z ich listą na kolumnie, pasek dodatków ("naprawiony" na szczęście przy pomocy rozszerznia Barlesque - mógłby tak wyglądać domyślnie: http://i54.tinypic.com/nowlcp.jpg); zaś najbardziej kiepsko prezentuje się proteza menedżera dodatków w formie in-content ui.
Różnica w uruchamianiu, działaniu aplikacji jest odczuwalna ale bez szału... Jestem pod tym względem zadowolony ;)
redapple

Postautor: sig » 05 lutego 2011, 08:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux i686; rv:2.0b10) Gecko/20100101 Firefox/4.0b10

Co do ikony rss-a to faktycznie wtopa, na szczęście jest https://addons.mozilla.org/pl/firefox/a ... awesombar/
Strzeżonego backup strzeże
sig

Z nami od: 22 maja 2010, 09:44

Postautor: Tomek » 05 lutego 2011, 08:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux i686; rv:2.0b11) Gecko/20110202 Firefox/4.0b11

redapple pisze:To się kwalifikuje jako bug? Raczej nie, prawda?

Raczej nie - to nieoficjalny motyw do systemu - ciężko by było sprawdzać tryliardy dostępnych motywów. Lepiej to zgłosić ich autorom....
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: Grzegorz » 05 lutego 2011, 09:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.13) Gecko/20101203 Firefox/3.6.13

andriu pisze:
Grzegorz pisze:Niestety w moim ustawieniu na Windows XP pasek tytułu (robi on jako pasek kart) dziwnie się powiększył a przyciski zamknij, maksymalizuj, minimalizuj kompletnie zniknęły i tylko jak na nie najadę to widać samo podświetlenie

Przyjrzę się temu w wolnej chwili. Do tego czasu możesz poprawić wygląd kart (na tyle, na ile to możliwe w Windows XP) za pomocą Stratiform. Naniosłem pewne poprawki, daj znać czy teraz wygląda to lepiej?

redapple pisze:Opisywałem chyba już ten problem na blogu Grzegorza;

Coś mi świta ;)

redapple pisze:od czasów nightly b3, przy korzystaniu z motywu Clearscreen Sharp dla Windows Vista, nie mam cieni pod menu

Cieni nie ma tylko w menu pod Firefoksem czy w ogóle?

redapple pisze:nie podoba mi się usunięcie ikony RSS z paska adresu, usunięcie opcji historii dot. długości jej przechowywania, w dalszym ciągu brak możliwości segregowania wyszukiwarek poprzez kliknięcie w oknie z ich listą na kolumnie (...) zaś najbardziej kiepsko prezentuje się proteza menedżera dodatków w formie in-content ui.

Mnie denerwuje ten osadzony menedżer, zwłaszcza podczas edycji skryptów i stylów nie mam podglądu na całe UI Firefoksa. Na szczęście da się go otworzyć w osobnym oknie przeglądarki, ale to na pewno nie jest ta oszczędność zasobów i miejsca na pulpicie jak w przypadku zgrabnego okienka Dodatków w Firefoksie 3.x.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: Leepa » 05 lutego 2011, 13:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:2.0b12pre) Gecko/20110203 Firefox/4.0b12pre

Grzegorz pisze:Obrazek

Grzegorz, a jak zrobić, żeby zamiast pomarańczowego przycisku "Minefield" mieć taki jak na zrzucie (z ikonką)?
Szukam, szukam i coś nie mogę znaleźć :)
Leepa
Leepa

Z nami od: 09 grudnia 2004, 09:31

Postautor: andriu » 05 lutego 2011, 18:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:2.0b10) Gecko/20100101 Firefox/4.0b10

Grzegorz pisze:Naniosłem pewne poprawki, daj znać czy teraz wygląda to lepiej?

Tak teraz się podświetlają i nie psuje się pasek tytułu. Działa super póki co. Powinieneś pracować przy projektowaniu GUI dla FF, bo o ile normalnie jeszcze nie jest tak tragicznie to przy małych przyciskach te obramowanie na WinXP wygląda strasznie.

Mam kilka pytań:
Da się jakoś pozmieniać pozycję opcji w tym przycisku Firefox ?

Czy przy zaznaczonej opcji Karty na Górze (wtedy karty znajdują się na pasku tytułu) da się jakoś wyłączyć Pasek Menu ale żeby nie pojawiał się ten pomarańczowy przycisk Firefox ? Kiedy wyłączę pasek Menu to z automatu pojawia się pomarańczowy przycisk. Projektanci nie pomyśleli że ktoś może sobie będzie chciał uruchamiać go poprzez ALT ?
tak na marginesie to ustawienie tego paska doprowadza mnie do szału, kiedyś żeby przywrócić ostatnio zamkniętą kartę trzeba było 3 prostych kliknięć i karta się przywacała. Teraz trzeba 4 kliknięć ale dodatkowo trzeba przebrnąć przez te listy rozwijane itd.. W 3.6 zajmowało mi to jakies <3 sec. teraz zajmuje 3<

Pozdrawiam
andriu

Postautor: Tomek » 05 lutego 2011, 19:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux i686; rv:2.0b11) Gecko/20110205 Firefox/4.0b11

andriu pisze:kiedyś żeby przywrócić ostatnio zamkniętą kartę trzeba było 3 prostych kliknięć i karta się przywacała. Teraz trzeba 4 kliknięć ale dodatkowo trzeba przebrnąć przez te listy rozwijane itd.. W 3.6 zajmowało mi to jakies <3 sec. teraz zajmuje 3<

ppm na dowolnej otwartej karcie i wybierz "Przywróć zamkniętą kartę". Kliknięć - 2. Czas <2 sec.
Tomek
Moderator

Postautor: redapple » 05 lutego 2011, 23:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:2.0b12pre) Gecko/20110205 Firefox/4.0b12pre

@Grzegorz, Tomek Cieni pod menu nie ma tylko w Firefoksie i chętnie bym to zgłosił - ba, bawiłem się w feedback (oczywiście bez rezultatów) bo niestety nie wiem gdzie to można na forum mozillazine wsadzić...
redapple

Postautor: Leepa » 06 lutego 2011, 00:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:2.0b12pre) Gecko/20110203 Firefox/4.0b12pre

andriu pisze:Da się jakoś pozmieniać pozycję opcji w tym przycisku Firefox ?

Personal Menu

Moje wygląda tak:
Obrazek
Leepa
Leepa

Z nami od: 09 grudnia 2004, 09:31

Postautor: andriu » 06 lutego 2011, 10:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:2.0b10) Gecko/20100101 Firefox/4.0b10

Tomek pisze:
andriu pisze:kiedyś żeby przywrócić ostatnio zamkniętą kartę trzeba było 3 prostych kliknięć i karta się przywacała. Teraz trzeba 4 kliknięć ale dodatkowo trzeba przebrnąć przez te listy rozwijane itd.. W 3.6 zajmowało mi to jakies <3 sec. teraz zajmuje 3<

ppm na dowolnej otwartej karcie i wybierz "Przywróć zamkniętą kartę". Kliknięć - 2. Czas <2 sec.

no tak tyle że to zawsze ostatnio zamknięta, a co z przedostani itd...
andriu

Postautor: Tomek » 06 lutego 2011, 10:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux i686; rv:2.0b11) Gecko/20110205 Firefox/4.0b11

Zauważ że twoje pytanie dotyczyło ostatnio zamkniętej karty. Twój problem rozwiąże np. ten dodatek
Tomek
Moderator

Postautor: Grzegorz » 06 lutego 2011, 13:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.13) Gecko/20101203 Firefox/3.6.13

Leepa pisze:Grzegorz, a jak zrobić, żeby zamiast pomarańczowego przycisku "Minefield" mieć taki jak na zrzucie (z ikonką)?
Szukam, szukam i coś nie mogę znaleźć :)

Potrzebny Ci odpowiedni styl (Firefox 4 AppButton) lub Stratiform:
Obrazek

andriu pisze:Powinieneś pracować przy projektowaniu GUI dla FF, bo o ile normalnie jeszcze nie jest tak tragicznie to przy małych przyciskach te obramowanie na WinXP wygląda strasznie.

Bez przesady, Mozilla skupia wielu speców od usability i posiłkuje się danymi statystycznymi przy projektowaniu UI Firefoksa. Wiadomo, że przy tak dużym projekcie nie da się zadowolić wszystkich. Na szczęście rozszerzenia, motywy, skrypty i style pozwalają zdziałać cuda ;)

Co do wyglądu pod Windowsem XP, potrzebny będzie cud, bo nie ma mowy o ładnym wyglądzie oryginalnego motywu, który został przygotowany dla Aero (Windows Vista i 7). Pod Linuksem jak na razie nie udziwniają, wciąż stary interfejs z Firefoksa 3.x. Co prawda można sobie zainstalować motyw eFirefox i mieć wygląd imitujący nowe UI.

andriu pisze:Da się jakoś pozmieniać pozycję opcji w tym przycisku Firefox ?

Zapoznaj się z opcjami Personal Menu i Menu Editor.

andriu pisze:Czy przy zaznaczonej opcji Karty na Górze (wtedy karty znajdują się na pasku tytułu) da się jakoś wyłączyć Pasek Menu ale żeby nie pojawiał się ten pomarańczowy przycisk Firefox ?

Firefox 4 Hide Firefox App Menu Button on Titlebar lub Hide AppMenu(Left-Top) for Firefox 4

redapple pisze:@Grzegorz, Tomek Cieni pod menu nie ma tylko w Firefoksie i chętnie bym to zgłosił - ba, bawiłem się w feedback (oczywiście bez rezultatów) bo niestety nie wiem gdzie to można na forum mozillazine wsadzić...

Nie mam już Windowsa Vista, żeby to sprawdzić. Spróbuj przeinstalować ten motyw korzystając z najnowszej wersji. I sprawdź na nowym koncie Windowsa czy problem się powtarza.

Co do MozillaZine, to forum takiej jak nasze, tylko po angielsku. Firefox Brainstrom i Informacje zwrotne to sztuka dla sztuki. Błędy najlepiej zgłaszać w Bugzilli.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: andriu » 06 lutego 2011, 16:13

Ok dzieki wam wszystkim za pomoc. Poki co działa jako tako. Przy 10 kartach widać że firefox wymiata tyle że autor poza tym nic ciekawego nie napisał. http://tech.wp.pl/kat,1009779,page,7,ti ... omosc.html

Tomek pisze:Zauważ że twoje pytanie dotyczyło ostatnio zamkniętej karty. Twój problem rozwiąże np. ten dodatek

nigdzie nie zadawałem pytania about ostatnio zamkniętej karty

Pozdrawiam
andriu

Postautor: Tomek » 06 lutego 2011, 16:31

andriu pisze:nigdzie nie zadawałem pytania about ostatnio zamkniętej karty

A tu:
andriu pisze:kiedyś żeby przywrócić ostatnio zamkniętą kartę

ta.... nie zadawałeś....
Tomek
Moderator

Postautor: andriu » 07 lutego 2011, 16:34

to nie była forma pytająca ;) ;P
andriu

Postautor: galka » 10 lutego 2011, 13:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:2.0b11) Gecko/20100101 Firefox/4.0b11

Jak dla mnie nie jest doskonale.
Mogli by już nie dawać tego okna exploratora windows, a oprzeć to na własnej grafice. Strasznie się robi gdy karty są na górze. Chcąc otworzyć nową kartę, nie można dwukrotnie kliknąć w pasek zakładek w tym przypadku, bo to powoduje miniaturyzację okna (!).
Przycisk menu jest spoko, ale gorzej z jego wnętrzem. Mogliby dać do wyboru stare (plik, widok,...) i to nowe. Sam przycisk mógłby być jeszcze mniejszy (sama ikonka i dziękuję).
Dałbym wreszcie możliwość ustawienia gdzie i który pasek (adresu/narzędzi nawigacyjnych, zakładek, dodatków) ma być (i już bym dał sobie pasek adresu/narzędzi nawigacyjnych na samą górę przy przycisku menu, bo tego mało używam, a karty tuż nad oknem witryny, bo nimi to tasuje się non stop).
Zapamiętywanie hasła... Chmurka jest mi obojętna, ale żeby ukrywać pozostałe dwie opcje pod przyciskiem? Bez przesady...
Ostrzeganie przed zamknięciem wielu kart nie działa.
Ja dążę do miniaturyzacji, bo siedząc przed ekranem o wysokości 800p każdy piksel dla mnie się liczy. Dlatego też mam tylko trzy paski (kart [karty na górze], adresu/narzędzi nawigacyjnych i zakładek). Przydałby się jakiś pasek pokazujący stopień załadowania strony tuż pod etykietą (napisami na) karty.
Może naszkicuję jakbym to widział i dam obrazek później.
galka

Z nami od: 10 lutego 2011, 12:45

Postautor: dexter » 10 lutego 2011, 13:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:2.0b12pre) Gecko/20110209 Firefox/4.0b12pre

galka pisze:Mogli by już nie dawać tego okna exploratora windows, a oprzeć to na własnej grafice.

viewtopic.php?f=15&t=40185&p=199345#p199345

galka pisze:Strasznie się robi gdy karty są na górze.

Dlaczego karty są na górze i jak to zmienić

galka pisze:Przycisk menu jest spoko, ale gorzej z jego wnętrzem. Mogliby dać do wyboru stare (plik, widok,...) i to nowe.

Przecież jest do wyboru. Opcje -> Pasek menu

galka pisze:Ostrzeganie przed zamknięciem wielu kart nie działa.

Firefox przestał ostrzegać przed zamknięciem wielu kart
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: Mirek » 10 lutego 2011, 13:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.13) Gecko/20101203 Firefox/3.6.13

dexter mnie ubiegł, ale dorzucę/zostawię parę linijek:
Strasznie się robi gdy karty są na górze. Chcąc otworzyć nową kartę, nie można dwukrotnie kliknąć w pasek zakładek w tym przypadku, bo to powoduje miniaturyzację okna (!).
Ja otwieram rolką / trzecim przyciskiem myszy (zamiast dwukrotnego kliknięcia).
Mogliby dać do wyboru stare (plik, widok,...) i to nowe. Sam przycisk mógłby być jeszcze mniejszy (sama ikonka i dziękuję).

Klikasz prawym przyciskiem myszy obok kart i zaznaczasz lub odznaczasz Pasek menu. Ewentualnie przyciskiem ALT przywołujesz na chwilę "stare" menu.
Ostrzeganie przed zamknięciem wielu kart nie działa.

U mnie działa, może wystarczy zaznaczyć odpowiednią pozycję w Opcje -> Karty, a jak niem to utwórzyć nowy profil.
Zapamiętywanie hasła... Chmurka jest mi obojętna, ale żeby ukrywać pozostałe dwie opcje pod przyciskiem? Bez przesady...

Właściwie ukryta jest jedna - bo zamiast "Nie teraz" możesz kliknąć w rogu dymku krzyżyk zamykający tenże dymek.
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Postautor: galka » 10 lutego 2011, 14:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:2.0b11) Gecko/20100101 Firefox/4.0b11

Czasami jak okno nie odpowiada to i to nie pomaga. To przynajmniej niech coś zrobią z tym dwuklikiem w pasku tytułowym, na które narzucają się etykiety kart.

No niby tak z tym, że lepiej przycelować w kartę, bo wyświetlacz ogranicza. Poprzednie rozwiązanie jakoś działało, nie wiem po co przyczepili się do tego esteci i panowie od logiki. Adres się zmieniał, przyciski działały.
Nie wiem po co pokazuje się adres strony w pasku adresu, na który przejdziemy wybierając coś. To powoduje, że podrywam wzrok, bo myślę, że coś dzieje się w zakładkach.

dexter pisze: Przecież jest do wyboru. Opcje -> Pasek menu

Tak, ale to daje dodatkowy pasek, a ja tego nie chcę. Mogłaby wyjechać kolumna z tego przycisku z opcjami (plik, widok...). I żeby był wybór, to nowe, albo to stare ale zmienione na takie o którym ja mówię.
galka

Postautor: galka » 10 lutego 2011, 14:13

Mirek pisze:Właściwie ukryta jest jedna - bo zamiast "Nie teraz" możesz kliknąć w rogu dymku krzyżyk zamykający tenże dymek.

Tu rzeczywiście. Widziałem to (przy rozwinięciu zakładki przy nie teraz jest x co mówi, że x spełnia właśnie taką funkcję) ale gdzieś mi uleciało. Ale chmura wielka to by się wszystko zmieściło.
galka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Przeglądarka Firefox