MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

plugin-container.exe co to jest?

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Odp: plugin-container.exe co to jest?

Postautor: jeszcze użytkownik » 10 września 2011, 12:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:6.0.2) Gecko/20100101 Firefox/6.0.2

no, niestety, niezależnie jak będą się wyzłośliwiać moderatorzy na 'gupich' użytkowników - problem jest.

panowie,
nie każdy jest informatycznie wyedukowany, nie każdy ma czas by się dokształcać [z zupełnie nie istotnych dla standardowego użytkownika kwestii] i grzebać co też trzeba zrobić by przeglądarka działała.

a nowe wersje firefoxa nie działają jak należy i nie zmieni tego żadne słodkie pierdzenie na forum.

używam firefoxa od lat i zawsze uważałem go za najlepszą przeglądarkę.
niestety, jest z nim coraz więcej problemów. dla mnie, końcowego użytkownika - 'jako laika który nie wnika' - zmiany które mają prowadzić do poprawienia sprawności działania odnoszą odwrotny skutek. tyle widzę na swoich komputerach.

po zmianie systemu na notebooku na win7 [posadzone od zera, na czysto] nowe wersje lisa nie chodzą. stale następują zawieszenia kompa. nic nie pomogło kilkukrotne całkowite odinstalowanie firefoxa i ponowna instalacja, pomaga jedynie ctrl+alt+delate i ręczne zamknięcie firefoxa. metodą prób i błędów zauważyłem że odblokować firefoxa można właśnie przez zamknięcie procesu plugin-container.exe

naprawdę, nie wnikam gdzie i czyja to jest wina czy firefoxa czy adobe czy jeszcze czegoś innego - jako końcowego użytkownika zupełnie mnie to nie interesuje.
dla mnie ważne jest to, że poprzednio na tym samym kompie poprzednie wersje firefoxa z win xp chodziły w zasadzie bez problemu [sporadycznie ff się wykraczył w formie auto zamknięcia - wolę już żeby się sam wywalał niż wieszał mi całego kompa] a teraz NIE CHODZI.
i już.

komp nie jest jakimś starym ułomkiem to hp na coreduo z 4gb ramu [czyli i tak więcej niż system może obsłużyć] z szybkim dyskiem ssd a przeglądanie netu z firefoxem jest praktycznie nie możliwe, bo co rusz strona z jakimiś 'fleszami' czy innymi zabawkami to zawieszenie firefoxa. komputer standardowy, instalacja systemu standardowa, brak jakiś dziwnych ustawień i programów, brak grzebania w systemie a ff się wiesza. nawet zainstalowany 'na czysto' bez dodatków [tylko adblok]

niezależnie co Panowie napiszecie, to nie ja mam problem - tylko firefox - bo w ten sposób będzie tracił kolejnych, wieloletnich użytkowników.

na standardowej maszynie ze standardowo zainstalowanym systemem przeglądarka ma po prostu chodzić i już.
nie ma żadnych ale.
bez grzebania w systemie, szukania przyczyn i kombinowania.
tak było z firefoxem poprzednio i to powinno wrócić.

ostatnie działanie jakie podejmę to zainstaluję starą wersję ff z jakiejś przechowanej starej instalki i wyłączę opcje automatycznego uaktualnienia - bo mimo wszystko chcę pozostać z ff.
jak nie pójdzie, to niestety, ale straciliście kolejnego wieloletniego użytkownika.

ps.
póki co ff zostanie na stacji roboczej.
póki co, bo i tam sprawia problemy których kiedyś nie było. nie ma co prawda takich zawiech i zmuł jak na notebooku - ale np. proste gierki fleshowe, które odpalam na 5min. dla odprężenia od cada itd. rwą się i działają skokowo [znowu jakieś problemy z flashem itp] lub w ogóle nie działają - a kiedyś takich problemów nie było - co wskazuje że coś jest nie tak.

nie wiem czy z ff czy adobe czy innym elementem.
to naprawdę nie istotne.

istotne jest to że inne przeglądarki działają prawidłowo, np. nie lubiany przeze mnie ie.

czas przestać udawać Panowie że to użytkownicy sąa be i 'sienieznajom' - bo nie muszom.
czas wziąć się do pracy i naprawić bagi.
tylko tyle i aż tyle - albo wasz udział w rynku zacznie spadać.
a szkoda.
jeszcze użytkownik

Postautor: drzawca » 14 września 2011, 17:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:6.0.2) Gecko/20100101 Firefox/6.0.2

Dzisiaj chce wejść na Wikipedię, a tu niespodziewanie wywala mnie na jakąś inną stronę. Jeszcze raz próbuję wejść, a wywala na orange.pl znowu i nagle jakaś strona http://bodisparking.com/wikipedia.org. Po dłuższych poszukiwaniach problemu w internecie postanowiłem sprawdzić procesy. Czytam a tu coś nowego - plugin-container. Po wyłączeniu procesu od razu wbiło na Wikipedię. Do tego ta prędkość... Myślę sobie - badziew. Wgrał się do kompa podczas gdy coś ściągałem. Czytam forum, oczom nie wierze... FIREFOX!!! Nie wiem czy to był zbieg okoliczności z tą Wikipedią, no ale wyłączenie procesu pomogło. Czytam jakie problemy mają inni z tym programem i samą przeglądarką. Wniosek - przeinstaluje Firefoxa'a do starszej wersji. Gdzieś na starej płycie z jakiejś starej gazety na pewno będzie lepszy bo STARSZY Firefox. ;)
drzawca

Postautor: Mirek » 16 września 2011, 19:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.22) Gecko/20110902 Firefox/3.6.22

Mi to wygląda na zachowanie spowodowane jakimś wirusem. Sam w sobie plugin-container.exe nie jest żadnym szkodliwym programem i nie ma wpływu na przekierowania (w nim uruchamiane są po prostu wtyczki, tak żeby awaria jakiejś wtyczki nie zawieszała całego Firefoksa). Przeskanuj komputer zaktualizowanym antywirusem, upewnij się, że wszystkie wtyczki masz aktualne, możesz też wrzucić tu ich listę (znajdziesz ją na stronie about:plugins). Daj znać też czy w trybie awaryjnym i na nowym profilu dzieje się tak samo (patrz: http://mozillapl.org/wiki/Standardowa_D ... a:_Firefox)
Jak pewnie zauważyłeś - proces ten po zabiciu włącza się z powrotem, gdy tylko odwiedzisz stronę z elementem korzystającym z jakiejś wtyczki - np. Flash) - żeby go całkowicie wyłączyć musiałbyś w edytorze ustawień (about:config) przestawić dom.ipc.plugins.enabled oraz wszystkie dom.ipc.plugins.xxxxxxxx.enabled na false - ale to nie usunie przyczyny problemu.
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Postautor: drzawca » 20 września 2011, 15:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:6.0.2) Gecko/20100101 Firefox/6.0.2

Dzięki Mirek za pomoc.
Nie wiem czy się cieszyć, czy nie, ale więcej razy ten problem już się nie pojawił. Poza tym, antywirus nie znalazł żadnego wirusa. Znajomy informatyk doradził mi przeskanować komputer ComboFix'em. Z tego co wiem praca z tym programem to dłuższa robota. Jak na razie czasu i "głowy" do tego nie mam, ale jak przeskanuje to dam znać.
drzawca

Postautor: gościu w Zamościu » 07 października 2011, 11:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:7.0.1) Gecko/20100101 Firefox/7.0.1

Po aktualizacji do wersji 7.0.1 problem zdaje się zniknął.
FF nadal bierze ponad 100 MB pamięci, ale PC już kulturka 20-40 megsów.
No i nie ma takiej mulandii :D
Pozdrawiam
gościu w Zamościu

Postautor: Fubar87 » 30 października 2011, 20:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.23) Gecko/20110920 Firefox/3.6.23 ( .NET CLR 3.5.30729; .NET4.0C)

Witam!
Od kilku dni ff nie odpala mi stron z filmami i zdjęciami. Wyskakuje komunikat "program plugin container for firefox przestał działać" i nie ruszy dalej. Zawiesza się i można jedynie wyłączyć. Zauważyłem, że po wyłączeniu wtyczki Shockwave Flash problem ustaje, ale nie mogę odpalać filmów na youtubie czy wrzucie. Co to może oznaczać i jak zniwelować problem?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
Fubar87

Postautor: Grzegorz » 01 listopada 2011, 19:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:9.0a2) Gecko/20111031 Firefox/9.0a2

Na początek wyczyść pamięć podręczną przeglądarki: Firefox > Narzędzia > Wyczyść dane prywatne, jeśli nie pomoże wykonaj Standardową diagnostykę.

Czytaj ze zrozumieniem i upewnij się, że kopia profilu została wykonana. Jeśli problem nie ustąpi, poinformuj o przebiegu diagnostyki. Napisz, co wniosło stworzenie nowego profilu oraz uruchomienie przeglądarki w trybie awaryjnym.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: Tomasz007 » 28 listopada 2011, 00:41

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:8.0) Gecko/20100101 Firefox/8.0

Po zaktualizowania FF do najnowszej wersji (miałem dość starą wersję) czasami przeglądarka strasznie zwalnia. Często zdarza się, że przez 20-30 sekund nie można nic zrobić. Pomaga Ctrl+Alt+Delete i wyłączenie procesu plugin-container.exe który często bierze 50% CPU. Przeglądanie stron stało się testem cierpliwości. Wyłączenie tej wtyczki całkowicie jak to niektórzy radzą, skutkowało błędami. Jedynym rozsądnym sposobem jest po każdym "zamuleniu" wyłączenie procesu w MZ. Standardowo wtyczka pożera u mnie 100-200 tys. pamieci, ale może i więcej - http://images37.fotosik.pl/1199/e64a29b5b01ec6b3.jpg
Tomasz007

Postautor: pierzchala6 » 31 stycznia 2012, 13:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:9.0.1) Gecko/20100101 Firefox/9.0.1

Witam.
Mam straszny problem z tym plugin-container.exe. Ostatnio bardzo często m się on wywala. Ponadto ostatnio zauważyłem że filmiki i transmisje strasznie tną mi się na Firefoxsie. Proszę o pomoc. A tu wrzucam screena z ostatniego błędu:
http://imageshack.us/photo/my-images/857/bdpluginbmp.jpg/
pierzchala6

Z nami od: 22 marca 2011, 17:39

Postautor: dexter » 31 stycznia 2012, 13:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:12.0a1) Gecko/20120130 Firefox/12.0a1

Porady zawarte w tym wątku nie pomogły?
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: trzewior » 31 stycznia 2012, 22:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:9.0.1) Gecko/20100101 Firefox/9.0.1

Mam dokładnie ten sam problem już od killku dni się wysypują rzeczy we flashu w związku z plugin containerem i nie wiem co mam zrobic ;f
trzewior

Postautor: Tomek » 31 stycznia 2012, 23:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:9.0.1) Gecko/20100101 Firefox/9.0.1

Wykonaj porady zawarte w tym wątku....
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: pierzchala6 » 01 lutego 2012, 17:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:10.0) Gecko/20100101 Firefox/10.0

Przeprowadziłem wszystkie kroki Standardowej Diagnostyki, ale żaden nie przyniósł pożądanego efektu. Ponadto zauważyłem że w różnych sytuacjach a w szczególności podczas próby włączenia dowolnego materiału wideo następuje całkowite zawieszenie Firefoxa
pierzchala6

Z nami od: 22 marca 2011, 17:39

Postautor: trzewior » 01 lutego 2012, 17:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:10.0) Gecko/20100101 Firefox/10.0

U mnie zazwyczaj przestaje działać podczas śłuchania muzyki na groovesharku ...
trzewior

Postautor: Tomek » 01 lutego 2012, 19:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:9.0.1) Gecko/20100101 Firefox/9.0.1

@pierzchala6 - nie tylko o sd mówimy.... zerknij w post Mirka z tej samej strony viewtopic.php?p=209293#p209293
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: crimeone » 07 lutego 2012, 02:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:10.0) Gecko/20100101 Firefox/10.0

Ja mam raczej problem nie tyle z zamulaniem gdy jest zalączony, ale po wyłączeniu(filmiku,gry etc). Zawiecha, albo kolejne odpalaja bez dzwieku.
sprobowalem z tym false i zobacze czy pomogło.
crimeone

Postautor: Asdzronk » 07 lutego 2012, 20:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:10.0) Gecko/20100101 Firefox/10.0

przechodzę na chroma, bo to jest nieporozumienie.
ile czasu potrzeba ekipie FF żeby uporać się z tym problemem?
już mi się nie chce czekać na jakieś sensowne aktualizacje.
Asdzronk

Postautor: dendryt » 20 marca 2012, 13:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:11.0) Gecko/20100101 Firefox/11.0

Firefoksa używają miliony użytkowników, niewielki procent zgłasza podobne problemy, u innych działa poprawnie. Aby wykluczyć wady profilu i następstwa ingerencji programów trzecich wykonaj Standardową diagnostykę.
...
Gość pisze:Sam jestem programistą i zaraz zacznę pisać własną przeglądarkę z własnymi standardami .

Pozwodzenia.
...
Jeśli coś nie działa u Ciebie tak jak powinno, a z powyższego wynika, że żadna przeglądarka nie działa tak jak powinna (ani tym bardziej tak jak sobie tego życzysz) wynika, że problem może leżeć po stronie Twojego komputera, profilu, połączenia internetowego, oprogramowania itd. No albo zwyczajnie, wpadłeś na forum, aby ponarzekać na przeglądarki?
...
Co za głupoty... Nie będę tego już dalej komentował. Na przyszłość dopisując się do tematu lub zakładając nowy, podaj wyniki Standardowej diagnostyki i napisz czego oczekujesz w ramach pomocy.

Odwieczny problem programistów. Wodzą świat przez własny pryzmat, u mnie działa. Ignorancja pycha zadufanie to ich cechuje. Zaklinacie rzeczywistość i tyle. A ja jako zwykły user mowie ci, możesz płakać ile wlezie i zaprzeczać, obecne rozwiązanie jest do bani i tyle, zejdź na ziemie, bo to nie user jest dla programu a odwrotnie pyszałku...

P.S. Jako "gupi" user, też nie będę wiecej komentował ponad to co napisałem
dendryt

Postautor: QuaD » 13 kwietnia 2012, 12:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:11.0) Gecko/20100101 Firefox/11.0

A ja mam trochę inne pytanie odnośnie plugin containera. Otóż od kilku dni po każdym uruchomieniu Firefoxa (11.0) proces ten prosi o ESET-a o "połączenie się z komputerem zdalnym", a więc dostęp do Internetu. Wygląda to tak: http://iv.pl/images/25355245037996382028.png

Systematycznie odmawiam mu tego dostępu, tymczasowo zapamiętując czynność dla procesu. Zauważyłem, że nie skutkuje to niczym złym - przeglądarka działa bez problemów. Stąd jestem bliski zablokowania dostępu na stałe, mam jednak pytanie - czym może to skutkować i w jakim celu plugin container chce łączyć się z siecią?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
QuaD

Z nami od: 05 listopada 2007, 17:57

Postautor: aqu32 » 08 czerwca 2012, 04:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:13.0) Gecko/20100101 Firefox/13.0

Wygląda jakbyś złapał jakiegoś trojana, być może w postaci wtyczki do Firefoxa (fałszywy kodek lub coś z tych rzeczy) . Plugin-container w żaden sposób nie został stworzony po to, aby udostępniać komuś zdalny dostęp do Twojego komputera. Radzę Ci dogłębnie sprawdzić Twój system.
Podobnie jeden z poprzednich userów, który zgłaszał dziwne przekierowania, np wikipedii - to musiała być jakaś zawirusowana wtyczka.
Często szukając różnych filmów online lub transmisji online trafia się na strony, które wymagają instalacji zewnętrznego pluginu - dla użytkownika powinien być to znak ostrzegawczy, aby tego nie robić, bo zazwyczaj takie wtyczki obok kodeka cichaczem wprowadzają do systemu również inne niebezpieczne algorytmy.
aqu32

PoprzedniaNastępna

Wróć do Przeglądarka Firefox