Latwa przesiadka z IE/OE na *birdy
Moderator: Pomocy?!
Latwa przesiadka z IE/OE na *birdy
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030813 Mozilla Firebird/0.6.1+
Buszujac po sieci natknalem sie na 2 ciekawe artykuly. Ich zadaniem jest pomoc przy przesiadce z produktow M$ na Firebirda i Thunderbirda oraz w dostosowaniu ich do swoich potrzeb. Mysle ze przydalo by sie te artykuly przetlumaczyc i podpiac pod MozillaPL.org 2.0:
-From Internet Explorer to Firebird
-From Outlook Express to Thunderbird
- Pitreck
- Moderator
- Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030813 Mozilla Firebird/0.6.1+
- Pitreck
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.5a) Gecko/2003071814
Czasami dochodzę do wniosku, że ludzie są ogólnie głupi. Dziwnym trafem przytrafia mi się to gdy myślę o dwóch tematach, polityce i przeglądarkach :/ (by qviri)
JID: emdej@jabber.org | gg: 17344
- emdej
- Z nami od: 03 lipca 2002, 13:40
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.3) Gecko/20030312
Myślę, że taka potrzeba istnieje - zawsze znajdzie się parę osób, które zechcą spróbować, a potem powiedzą innym. W ogóle uważam za niedopatrzenie, że na stronach Mozilli PL brakuje takich instrukcji (jak np. na Viva Mozilla). Propagowanie określonego programu wśród tzw. ZU polega m.in. na dostarczaniu "łopatologicznych" instrukcji i wskazówek, najlepiej ilustrowanych.emdej pisze:... przy zalozeniu ze wogole istnieje taka potrzeba...
- Wojciech
- Moderator
- Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32
emdej pisze:mi osobiscie podoba sie srednio, poza tym samo tlumaczenie to za malo - trzeba by jeszcze obrazki podmienic - przeciez polskie birdy maja napisy po polsku !, mysle ze lepiej to zrobic samemu od poczatku, oczywiscie przy zalozeniu ze wogole istnieje taka potrzeba
Obrazki to najmniejszy problem. Bardziej chodzi tu o znalezienie osoby ktora sie tym zajmie i o akcepatcje MozillaPL tim by to podpiac pod nowa strone glowna.
Jest tez inny problem. Artykul o Firebirdzie dotyczy wersji 0.6.1, a jak wiadomo najnowsze Nightly maja lekko przebudowane opcje, Close Other Tabs, Sidebar Panels, Alternate StyleSheet Switcher oraz Add Search Engines. Nalezalo by te nowosci uwzglednic w takim artylule, bo znajda sie one w Mozilla Firebird 0.7
Na dobra sprawe nie wazne czy przetlumaczymy ten artykul czy tez oprzemy sie na nim piszac wlasny. Uwazam ze takie cos jest potrzebne, chociazby po to by uniknac odpowiadania na setki pytan na forum dotyczacych jednej zeczy.
- Pitreck
- Moderator
i dobrze ze zwrociles uwage na te nowe uklady menu....
jezeli bedzie akceptacja ze strony timu to sie pisze na zrobienie tego
Czasami dochodzę do wniosku, że ludzie są ogólnie głupi. Dziwnym trafem przytrafia mi się to gdy myślę o dwóch tematach, polityce i przeglądarkach :/ (by qviri)
- emdej
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030913 Firebird/0.6.1+
Zwie sie to:
proponuje rowniez zajrzec na strone glowna, gdzie, jezeli mnie wzrok nie myli, jest program do wspolpracy z Mozilla Firebird a sluzacy do gromadzenia informacji, obawiam sie, ze tylko dla systemow *nix (pora zmienic system
- piotrek84
- Z nami od: 11 września 2003, 18:48
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030910 Firebird/0.6.1+
Podales linka do pierwszej czesci artykulu zamiast do newsika na MZ, no i pomyliles sie w linku (img zamiast url). Poprawisz ?
- Pitreck
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030913 Firebird/0.6.1+
Pitreck pisze:Podales linka do pierwszej czesci artykulu zamiast do newsika na MZ, no i pomyliles sie w linku (img zamiast url). Poprawisz ?
dzieki, zapomnialem, ze przywilejem zarejestrowanego jest mozliwosc poprawienia postow (jeszcze wczoraj bylem anonimem)
od siebie moge dodac, ze przez ponad rok uzywalem The Bata, z ciekawosci sprobowalem TB, przez kilka miesiecy podchodzilem do niego z duza rezerwa, obecnie TB jest na tyle zaawansowany, ze do Batka raczej nie wroce (chyba, ze do testow)
TB jest dla mnie wystarczajacy, bardzo przejrzysty i najbardziej intuicyjny z roznych testowanych programow a co najwazniejsze darmowy, przynajmniej nie musze czekac na "poprawke udarmawiajaca"
osobom uzywajacym oprogramowania legalnego inaczej proponuje szukac darmowych zastepnikow, robie tak od kilku lat i nie zaluje, udalo mi sie tak wymienic wiekszosc oprogramowania i naprawde bylo warto
bleble, chyba zostane filozolem 8)
psss.. art o TB jest fajny, pisany w miare prostym jezykiem, kto chce tlumaczyc to niech bierze w swoje lapska, ja jestem na to zbyt leniwy
mozna by toto uzupelnic o konfiguracje polskich serwerow pocztowych z arta Konrada o Kurierze Mozilli, wprawdzie jest to analogiczne, ale ZU nie przywykly do gonienia za nowosciami i tak bedzie miec problemy
- piotrek84
- Z nami od: 11 września 2003, 18:48
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030910 Firebird/0.6.1+
piotrek84 pisze:dzieki, zapomnialem, ze przywilejem zarejestrowanego jest mozliwosc poprawienia postow (jeszcze wczoraj bylem anonimem)
No! Odrazu lepiej
piotrek84 pisze:psss.. art o TB jest fajny, pisany w miare prostym jezykiem, kto chce tlumaczyc to niech bierze w swoje lapska, ja jestem na to zbyt leniwy![]()
A ja chetnie zrobie szkriny z Polskiej wersji Thunderbirda.
- Pitreck
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
- Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Olhado/256 pisze:Jeśli nikt się nie zgłosi do tłumaczenia to ja bym mógł, ale jest jeden problem - nie umiem pisać w XHTMLu, ani żadnym innym HTMLu. Mogę to komuś podesłać jako plain text, a on by to musiał przerobić potem.
no ja juz sie deklarowalem pare postow wyzej, ale skoro tak to proponuje:
Olhado/256 - plain/text - tlumaczenie
Pitreck - screenshoty
moja skromna osoba - sklad tego w xhtml
- emdej
Teraz tylko pytanie, za co najpierw sie bierzemy. Dwa artykuliki o Fb i Tb czy ten 7-czesciowy o Thunderbirdzie. No chyba ze juz zaczeliscie tlumaczenie
- Pitreck
- Moderator
- emdej
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
- zmieniłem ton na mniej personalny. usunąłem wszystkie zdania w pierwszej osobie itp.
- wywaliłem kilka idiotyzmów i dziwnych zdań jak chociażby:
(LOL)The desktop is a good download place for most purposes.
If you have a scroll wheel on your mouse it can act as a middle mouse button if you push down on it
- wywaliłem większość wstępu, bo to osobiste dywagacje autora. można tam ewentualnie dodać link do tutoriala OE -> Tb
- gdzie mogłem dałem linki do polskich stron i polskich wersji (i zakładam, że screenshoty będą z FbPL)
- to:
To save toolbar space, I put the three default Firebird bookmarks that are in the Bookmarks Toolbar Folder and tucked them away in the Mozilla Firebird & Mozilla Information folder for later reference. Then I put all the folders in the Bookmarks Toolbar Folder so that all my bookmarks are available in my toolbar.
Przerobiłem na krótką poradę, bo nie wiedziałem co będzie na screenshocie (zestaw bookmarków w wersji PL jest inny, niż w oryginalnej, poza tym to jest tylko widzimisię autora tutoriala, IMO niewygodne).
- nie istnieje żadna polskojęzyczna strona ze schematami dla Fb, prawda?
- nie wiedziałem co zrobić z tym:
Advanced Features
If you are a power surfer and want even more advanced features like history wheel-scrolling, auto-scroll and mouse gestures, install the All-In-One extensions pack. Other advanced features are available on the Firebird extensions website.
Damy tu jakiś link do polskojęzycznych dodatków?
- no i informacje kontaktowe na końcu trzeba zmienić i creditsy dodać (kto tłumaczył, to zamienił na HTML, kto screeny robił itp.)
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
- emdej
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.4) Gecko/20030902 Gentoo
Olhado/256 pisze:If you have a scroll wheel on your mouse it can act as a middle mouse button if you push down on it
Jeśli posiadasz rolkę myszki, to po naciśnięciu może ona służyć jako środkowy przycisk myszki
Zdanie może i dziwne, ale ja bym je zostawił, bo jednak nie wszyscy o tym wiedzą...
H.L. Mencken
- Nerf
- Z nami od: 14 stycznia 2003, 22:25
Nerf pisze:Olhado/256 pisze:If you have a scroll wheel on your mouse it can act as a middle mouse button if you push down on itJeśli posiadasz rolkę myszki, to po naciśnięciu może ona służyć jako środkowy przycisk myszki
Zdanie może i dziwne, ale ja bym je zostawił, bo jednak nie wszyscy o tym wiedzą...
Dziwne i nieprawdziwe. Widziałem kilka myszek, które mają niewciskalną rolkę, a środkowy przycisk myszy z boku. A moja ma 5 przycisków
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5) Gecko/20030919 Firebird/0.7
Screeny juz som, zarowno Tb jak i Fb (PL Offcourse
Niestety nie mam gdzie tego wrzucic....
Olhado/256 pisze:- nie istnieje żadna polskojęzyczna strona ze schematami dla Fb, prawda?
Z tego co wiem to obiecnie nie, ale trwaja prace nad polskim Texturizer...
- Pitreck
- Moderator