MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Akcje lokalizacyjne Mozilla Foundation i...?

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Postautor: Gandalf » 21 grudnia 2003, 21:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031218 Firebird/0.7+

pbartecki pisze:Tzn? Wszystkich, którzy chcieliby pomóc w przygotowywaniu kolejnych wydań MozilliPL zapraszam do przesyłania zgłoszeń (team@mozillapl.org).

Doskonale wiesz o czym mowie.
Wydanie X wychodzi 18 Lipca. Piotrek jest niedostepny, Marek nie ma czasu. Marek wie, ze na grupie siedzi Pitreck wiec wysyla mu, Marcoosowi, Domelowi i Staszynie maila - chlopaki, kto ma czas zrobic langpacka?
Odpowiada Pitreck i Staszyna. Dziela sie po pol, nastepnego dnia gotowy langpack lezy u Marka. Marek sprawdza poprawnosc i wypuszcza. Gotowe. Jezeli zbliza sie wydanie Y i wiadomo, ze moze ono nastapic w ten weekend, a Marek i Piotrek nie maja czasu, to wczesniej zbieraja 3,4 osoby ktore beda w stanie obsluzyc i wewnetrznie zapewnic QA produktu. Nastepnie langpack jest wypuszczany.
Nie mow mi, ze trzeba maila wysylac, bo doskonale wszyscy wiemy kto siedzi na forum, kto siedzi tu od przyslowiowego zawsze i kto moglby Wam pomoc...
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: pbartecki » 21 grudnia 2003, 22:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.5a) Gecko/20030728 Mozilla Firebird/0.6.1

Tu jest wiele rzeczy do poprawienia z cala pewnością :)

Ale obecnie zmiany w langpacku nie są już tak istotne i nie wstrzymują wydania.
Po prostu dopracowujemy najpierw wersję dla ZU i na to poswiecamy najwiecej czasu. A sam langpack pojawia się na w dziale Pre zdecydowanie wczesniej niz wydanie finalne.

Mysle ze zdecydowanie lepiej byloby wykorzystac ten potencjal w tlumaczeniu innych dokumentow... i tu jest nasze zadanie na najblizszy czas, zeby przygotowac ku temu podloze, czyli generalnie zaczac realizowac postulaty omowione na ostatnim spotkaniu...
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Postautor: Pitreck » 22 grudnia 2003, 00:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031219 Firebird/0.7+ (Pitreck)

pbartecki pisze:Z drugiej strony nie widzę w tym większego sensu, bo jak piszesz poniżej i tak nie używasz ani samej MozilliPL, ani nawet langpacków.

Owszem, nie korzystam i polskie wersje Mozilla nie interesuja mnie w kwestii uzytkowej, choc tlumaczyc bardzo chetnie potlumacze. Niejmniej jednak, jak juz napisalem pomagam uzytkownikom Mozilla w polsce, promuje standardy jak i sama Mozille. I chocby to byl 0.1% userow, korzystajacych z najnowszych wersji to juz mam dla kogo walczyc o przyspieszenie cyklu wydawniczego *packow, polskich dyst. oraz ew. binarek (pl-PL).

pbartecki pisze:Dotychczas nie otrzymywaliśmy zgłoszeń od ZU, ze Mozilla * 1.x wyszła już tydzień temu, a my jeszcze nie udostępniliśmy polskiego tłumaczenia.

A studiujesz czasem doglebniej tematy na forum? Bo troche by sie takich postow znalazlo ;)

pbartecki pisze:Mając tak ograniczone zasoby pędzenie z wydawaniem równoległym najnowszych wydań alfa, beta itp niekoniecznie ma sens chyba....?

Ograniczone zasoby powiadasz? A co ze mna, Marcoosem, Gandalfem, Domelem, Staszyna?

Skoro sa ludzie, ktorzy dysponuja wolnym czasem i checia. Skoro jest sposobnosc, by skrocic odstep pomiedzy wydaniem moz.org a lang i reg packami oraz dystrybucja MozillaPL, to dlaczego by z tego nie skorzystac?

pbartecki pisze:
pitreck pisze:Jakos nie chce mi sie wierzyc, by w wydawaniu polskich dystrybucji kierowala wami tylko troska o mniejsza ilosc powtarzajacych sie pytan na forum.
To znaczy jaki wg Ciebie mamy chytry i przebiegły plan, żeby kogo i co pogrążyć i zniszczyć samemu osiągając korzyści..?

<zlosliwosc>
Ja bym to nazwal przerostem Ambicji. Poprostu samo tlumaczenie to dla ciebie za malo, musisz troche pogrzebac w kodzie, tu zmienic, tam poprawic, to zrobic po swojemu. Musisz czuc sie potrzebny, miec satysfakcje ze pracujesz dla dobra polskich uzytkownikow. Inaczej nie mogl bys spac spokojnie w nocy.
</zlosliwosc>

To moze pozwol, abysmy odciazyli ciebie z tlumaczeniem i postarali sie o wydawanie lang i reg packow na czas, podczas gdy ty poswiecisz sie w pelni na tworzenie polskiej dystrybucji, ok? :)

Wybaczcie, ktos musial to powiedziec.

All in One Extension:
Zrobic dodatek 4w1 z Moztweak'iem, trybem Offline, gestami oraz menagerem sesji podejzewam, ze nie bylo by wielkim problemem. Zrobienie w NSIS instalatora dla Windows z Pluginami oraz SearchPlugins tez nie bylo by wielkim problemem. Nie wiem jak sprawa wyglada z Linuchem, bo za malo go znam, ale pewnie tam tez bylby na to sposob. Pewnie nawet latwiejszy niz w windows...

Natomiast, jesli chciec modyfikowac kod aplikacji dodajac eksperymentalne patche, to faktycznie nie da sie zachowac integralnosci i stabilnosci. Cuz, woz albo przewoz.

Tak jak pisalem w poprzednim poscie. Gdyby zalezalo ci tylko na tych kilkudziesieciu (moze -set) postach mniej na forum to da sie to w w/w sposob dosc latwo rozwiazac. Ale jesli przychodzi grzebac w kodzie, to juz sprawy sie komplikuja i wlasna dystrybucja jest latwiejszym rozwiazaniem.

pbartecki pisze:Dziękuję za wyjaśnienia. Choć nadal nie rozumiem, które części tłumaczenia nie trafiają do "pakietów językowych i regionalnych" albo nie mogą zostać zaaplikowane do "binarki Mozilla (pl-PL)"?

Zadne. Zapomnij, zgubilem watek....
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Postautor: Gandalf » 22 grudnia 2003, 00:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031217

Piotrku: niestety, mimo wielu, wielu godzin poswieconych na myslenie o tym, oraz rozmow z ludzmi zwiazanymi z MozillaPL jak Marcoos czy wielogodzinne rozmowy przy piwku z Yano nie udalo mi sie znalezc innego wytlumaczenia tak silnej walki o wydawanie wylacznie polskiej rozszerzonej wersji, niz to ktore podal Pitreck.
Nie chce Cie obrazac czy prowokowac, jedynie zasugerowac, ze tak to wyglada z zewnatrz i to dla wiecej niz jednej osoby (z Pitreckiem nigdy o tym nie rozmawialem)
Gandalf

Postautor: pbartecki » 31 grudnia 2003, 18:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Pitreck pisze:
pbartecki pisze:Dotychczas nie otrzymywaliśmy zgłoszeń od ZU, ze Mozilla * 1.x wyszła już tydzień temu, a my jeszcze nie udostępniliśmy polskiego tłumaczenia.

A studiujesz czasem doglebniej tematy na forum? Bo troche by sie takich postow znalazlo ;)

Faktycznie, jak wielokrotnie zaznaczałem nie jestem w stanie przeczytać pewnie dziesiątej części wszystkich postów na tym forum i wiele rzeczy jeśli nie zostanie bezpośrednio zgłoszone emailem na team@mozillapl.org może zostać i już bywało przez nas niezauważone.

Ale wskaż mi proszę posty
od ZU,
dotyczące opóźnień w wydawaniu pakietów językowych wydań z mozilla.org.

Pitreck pisze:<zlosliwosc>
Ja bym to nazwal przerostem Ambicji. Poprostu samo tlumaczenie to dla ciebie za malo, musisz troche pogrzebac w kodzie, tu zmienic, tam poprawic, to zrobic po swojemu. Musisz czuc sie potrzebny, miec satysfakcje ze pracujesz dla dobra polskich uzytkownikow. Inaczej nie mogl bys spac spokojnie w nocy.
</zlosliwosc>

Tzn? W zyciu niestety tak jest. Albo sie za coś dostaje kase, albo robi dla seksu. Pieniędzy nie mamy żadnych (są za to ujemne przepływy), pozostaje więc czysty seks. I przyznaję, że praca nad MozilląPL jest wyjątkowo przyjemne. Faktycznie obserwuję dodatnią korelację pomiędzy liczbą osób, którym podoba się MozillaPL.
Z racji tego, że całkiem niewiele, śpię w nocy całkiem dobrze, niezależnie od stopnia poczucia spełnienia w pracy - dziękuję jednak za zainteresowanie :)

Pitreck pisze:To moze pozwol, abysmy odciazyli ciebie z tlumaczeniem i postarali sie o wydawanie lang i reg packow na czas, podczas gdy ty poswiecisz sie w pelni na tworzenie polskiej dystrybucji, ok? :)

Ależ jak najbardziej :)
Została utworzona (zalążek) strona, z poziomu której będzie można koordynować prace nad tłumaczeniami:
http://mozillapl.org/projekty/Tlumaczenia

Poza tym trzeba doprowadzić do rezurekcji FAQa: sprawdzić stare pytania (http://mozillapl.org/pomoc/FAQ) i przenieść do nowo tworzonego (http://mozillapl.org/pomoc/FAQ).

Trzeba poprawić istniejące dokumenty (na przykład informacje profilach, instalacja do obecnych *birdów).

Pitreck pisze:All in One Extension:
Zrobic dodatek 4w1 z Moztweak'iem, trybem Offline, gestami oraz menagerem sesji podejzewam, ze nie bylo by wielkim problemem.

Musiałbyś się tym zająć. Nie widzę problemu, żeby udostępnić użytkownikom kolejną możliwość wyboru.

Pitreck pisze:Natomiast, jesli chciec modyfikowac kod aplikacji dodajac eksperymentalne patche, to faktycznie nie da sie zachowac integralnosci i stabilnosci. Cuz, woz albo przewoz.

Da się, ale nie w taki sposób. Jak pisałeś wcześniej, nie masz żadnych poważnych problemów z MozilląPL..
pbartecki

Postautor: pbartecki » 31 grudnia 2003, 18:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Gandalf pisze:Piotrku: niestety, mimo wielu, wielu godzin poswieconych na myslenie o tym, oraz rozmow z ludzmi zwiazanymi z MozillaPL jak Marcoos czy wielogodzinne rozmowy przy piwku z Yano nie udalo mi sie znalezc innego wytlumaczenia tak silnej walki o wydawanie wylacznie polskiej rozszerzonej wersji, niz to ktore podal Pitreck.
Nie chce Cie obrazac czy prowokowac, jedynie zasugerowac, ze tak to wyglada z zewnatrz i to dla wiecej niz jednej osoby (z Pitreckiem nigdy o tym nie rozmawialem)

hmm..
No właśnie. Kiedyś byłem na Zachodniej i tam w podziemiach jest piwo po 5 zł. Za litr. Pewnie za mało było okazji by przedyskutować wszytko we właściwej scenerii.. :D

Bo być może nie możemy dojść "o co właściwie chodzi..?"
Jakie są postulaty?
Tzn co możemy zrobić, żeby było lepiej?
Bo wolę starać się robić lepiej, niż tłumaczyć dlaczego nie mogę robić lepiej, bo mam mało czasu :D
pbartecki

Postautor: Adrianer » 31 grudnia 2003, 19:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.5) Gecko/20031007 MultiZilla/1.6.0.0e

taka uwaga dlaczego paczki językowe powinny ukazywać się NAJPÓŹNIEJ 2 dni po wydaniu przez moz.org FINALNEJ wersji jakiejś Mozilli:
Na płytach wydawanych przez moz.org mają być zamieszczane language packi, a czas na ich dosyłąnie mija... 2 dni po wydaniu finalnej wersji Mozilli 1.6. Więc jak się nie pośpieszymy, nie będzie nas na płycie :evil:

A o ile z Polski zapewne nie będzie za dużo osób które tę płytę kupi, to nie należy zapomnieć, że POZA Polską żyje na świecie 40mln Polaków, z których większa część żyje w USA, Kanadzie i Niemczech, gdzie prawdopodobieństwo kupienia tej płyte jest setki razy większe...
Adrianer
Moderator

Z nami od: 15 maja 2002, 17:37

Postautor: pbartecki » 31 grudnia 2003, 19:21

Adrianer pisze:powinny ukazywać się NAJPÓŹNIEJ 2 dni po wydaniu przez moz.org FINALNEJ wersji jakiejś Mozilli:
:evil:

hej.. Mozilla 1.6 Final wraz z Fb 0.8 mialy sie pojawić jeszcze PRZED ŚWIĘTAMI. Było to KILKA RAZY zapowiadane.

Czy też jesteś tak strasznie zdenerwowany (:evil:) że jednak się nie udało? I czy z taką samą srogością traktujesz ludzi z Mozilla.org, za to że nie wypełnili zadania?

Wcześniej pisałem, że zrobimy _cokolwiek się da_, żeby umieścić langpack na tej płycie.
Biorąc pod uwagę, że 1.6 Beta (pl) została wydana i do 1.6 Final wstrzymane zostały zmiany stringów może się nam to udać (to będzie ten sam langpack).

Adrianer pisze:to nie należy zapomnieć, że POZA Polską żyje na świecie 40mln Polaków

I każdy z nich będzie miał możliwość pobrania dowolnej konfiguracji wydań z Internetu. Również naszych, zdecydowanie tańszą. Jeżeli z jakichś powodów polskiego langpacka jednak na CD nie będzie.
pbartecki

Postautor: Adrianer » 31 grudnia 2003, 20:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.5) Gecko/20031007 MultiZilla/1.6.0.0e

pbartecki pisze:
Adrianer pisze:to nie należy zapomnieć, że POZA Polską żyje na świecie 40mln Polaków

I każdy z nich będzie miał możliwość pobrania dowolnej konfiguracji wydań z Internetu. Również naszych, zdecydowanie tańszą. Jeżeli z jakichś powodów polskiego langpacka jednak na CD nie będzie.

Pies leży w tym pogrzebany, że za granicą mozillapl.org nikt nie zna, i jak szuka spolszczeń, to na mozilla.org, a tam w ostatnim czasie brak spolszczeń :(
A poza tym: jak nie zobaczy spolszczenia na płycie, a z Mozillą nie miał wcześniej do czynienia, to może sądzić, że spolszczenia wogóle nie ma :-?
Adrianer
Moderator

Z nami od: 15 maja 2002, 17:37

Postautor: pbartecki » 31 grudnia 2003, 20:52

Adrianer pisze:a tam w ostatnim czasie brak spolszczeń :(

Brakowało, za co nakrzyczał na nas już Marcoos, nie z naszej winy. Jedyna osoba, która zajmuje się aktualizacją informacji projektu (http://mozilla.org/projects/l10n) MPL była przez dłuższy czas chora.

W tej chwili strony również nie były aktualizowane od prawie dwóch tygodni. Nie mamy na to najmniejszego wpływu.

Adrianer pisze:A poza tym: jak nie zobaczy spolszczenia na płycie, a z Mozillą nie miał wcześniej do czynienia, to może sądzić, że spolszczenia wogóle nie ma :-?

Trudno byłoby nie zauważyć odnośnika na stronie tłumaczeń.. Zresztą nie ma chyba o czym mówić, bo langpack już jest. Zmiany jeżeli w ogóle jakiekolwiek, to będą bardzo niewielkie. W tej chwili nie ma żadnych. Więc można wziąść ostatni pakiet, usunąć słowo Beta i zrobić langpack finalny...
pbartecki

Postautor: pbartecki » 31 grudnia 2003, 21:05

OK,....

SZALONEJ zabawy dziś wieczorem :)

i do usłyszenia za rok
Serdecznie Wszystkich pozdrawiam,
piotr.
pbartecki

Postautor: Pitreck » 01 stycznia 2004, 07:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031219 Firebird/0.7+ (Pitreck)

pbartecki pisze:Ale wskaż mi proszę posty od ZU, dotyczące opóźnień w wydawaniu pakietów językowych wydań z mozilla.org.

Naprawde musze ci je wskazywac? Wystarczy zajzec do pierwszego lepszego watku z ogloszeniem o pojawieniu sie nowej wersji Mozilla, Firebirda czy Thunderbirda, by znalesc posty zniecierpliwionych userow, dopytujacych sie "kiedy ver. PL". Oto kilka pierwszych z brzegu przykladow:
http://mozillapl.org/forum/viewtopic.php?t=4259
http://mozillapl.org/forum/viewtopic.php?t=4282
http://mozillapl.org/forum/viewtopic.php?t=4299
http://mozillapl.org/forum/viewtopic.php?t=4312
http://mozillapl.org/forum/viewtopic.php?t=3906

Nie masz co tam sie doszukiwac postow w stylu "pospieszcie sie, ile mozna czekac", to by bylo niezbyt kulturalne. Ale da sie odczuc wyraznie zniecierpliwienie wsrod userow.

pbartecki pisze:Ależ jak najbardziej
Została utworzona (zalążek) strona, z poziomu której będzie można koordynować prace nad tłumaczeniami:
http://mozillapl.org/projekty/Tlumaczenia

Poza tym trzeba doprowadzić do rezurekcji FAQa: sprawdzić stare pytania (http://mozillapl.org/pomoc/FAQ) i przenieść do nowo tworzonego (http://mozillapl.org/pomoc/FAQ).

Trzeba poprawić istniejące dokumenty (na przykład informacje profilach, instalacja do obecnych *birdów).

Chyba sie niezrozumielismy, zadeklarowalem sie pomoc przy tlumaczeniu
*birdow, bo je znam i przy tlumaczeniu czulbym sie pewniej niz tlumaczac opisy opcji w Mozilla Suite, o ktorych nie mam pojecia co zmieniaja. Pozatym obecnie spieramy sie przyspieszenie wydan lang i regpackow, oraz samych wydan MozillaPL. FAQ to w tym momecie sprawa drugorzedna.

pbartecki pisze:
Zrobic dodatek 4w1 z Moztweak'iem, trybem Offline, gestami oraz menagerem sesji podejzewam, ze nie bylo by wielkim problemem.
Musiałbyś się tym zająć. Nie widzę problemu, żeby udostępnić użytkownikom kolejną możliwość wyboru.

Jak sie poducze javascript, jasne. Choc nie musze byc tu profesorem javascriptologi ;) by dojsc do wniosku, ze taki powerpack jest prostszy w wykonaniu i latwiejszy w rozwijaniu niz wlasna dystrybucja przegladarki na kodzie Mozilla.
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Postautor: staszyna_nie_w_domu » 01 stycznia 2004, 13:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Pitreck pisze:Choc nie musze byc tu profesorem javascriptologi by dojsc do wniosku, ze taki powerpack jest prostszy w wykonaniu i latwiejszy w rozwijaniu niz wlasna dystrybucja przegladarki na kodzie Mozilla.

pewnyś? bo mi się wydaje, że jednak robienie własnego brałzera jest o wiele prostsze. dajesz swoje dodatki razem z wersją przeglądarki, o której wiesz, że wszystko to z nią działa.
a jak udostępniasz powerpacka? ktoś zainstaluje na mozilli 1.2.1, ktoś na 1.3, ktoś na 1.6beta... ktoś jeszcze nie będzie się znał do końca i zainstaluje na firebirdzie... tego nie da się przetestować...
dzięki własnej rozszerzonej przeglądarce wiesz dokładnie na czym będą te dodatki :)

tzn. mi się tak wydaje:) nie znam się za abrdzo, ale tak to sobie wyobrażam.

Ja do tłumaczeń jestem jak zawsze chętny, choć jak powiedział Piotr, to z samymi langpackami nie ma jakichs strasznych problemów chyba? tak wiele opcji się zmienia z wersji na wersję? ale zawszę mogę jakoś pomoć przy np. tłumaczeniu jakiegos RC, żeby później było szybciej. Choć nie ukrywam, że jeśli chodzi o tłumaczenia, to mam i tak ręce pełne roboty:) - http://staszyna.org/wai/

pozdrawiam
staszyna
staszyna_nie_w_domu

Postautor: pbartecki » 01 stycznia 2004, 14:55

Pitreck pisze:Naprawde musze ci je wskazywac?.. by znalesc posty zniecierpliwionych userow, dopytujacych sie "kiedy ver. PL".

Przeczytałem i oto kilka cytatów z tych postów, które podałeś:

Juz nie mogę się doczekać _polskiej_ wersji Thunderbirda 0.4

a też się nie mogę doczekać, ale na całą rodzinę Mozilli.... a brat, siostra i tato (nawet on się przekonał) MozilliPL, aktualnie 1.5 RC2

Kiedy można będzie zobaczyć _MozillePL 1.5_ ? Już się nie moge doczekać

A i też nie mogę się doczekać 1.5 PL

Takie mniej więcej byłyby pytania dotyczące czystych wersji.. To akurat nawet do Ciebie:
A gdzie jest opcja "Get All New Messages" ? ... Czy kolega Pitreck "dodał" do swojej wersji instalacyjnej tę opcje?

Bo znajdą się nawet miłośnicy znienawidzonego Menedżera sesji:
szkoda tylko ze nie dziala z nowym buildem "save session" polubilem tego gnojka

Dodatkowo konkluzja użytkownika:
Czasami odnosze wrazenie ze Mozilla wychodzi za czesto...

który musi tylko używać Mozilli, a nie dodatkowo przygotować ją na dwóch platformach, w kilku wersjach suit i birdów, przetestować, poprawić locale, rozesłać notkę, przygotować faq, opublikować, a potem czekać na baty na forum.

Należy uwzględnić Sylwestra, który jeszcze trwa więc mogłem coś pominąć, ale w żadnym z postów nie doszukałem się nieczego na kształt: "no i gdzie jest polski langpack, do wersji XXX, która wyszła przecież już 3 dni temu??????"
A to właśnie jak deklarujesz miało tam być.

Użytkownicy po prostu chcą (najwyraźniej oczekują tego również od wersji 'nieoficjalnych', takich jak Twoja)
_działającego pełnego pakietu, który można zainstalować możliwie najmniejszą ilością kliknięć_... bez myślenia i kombinowania skąd pobrać wtyczkę XY, czy dodatek ABC.
Dokładnie takim oczekiwaniom chcemy sprostać: przygotowana dla ZU taka wersja przeglądarki, która łączy w sobie stabilność z sensownym zestawem dodatkowych funkcji i zawiera modyfikacje przydatne z punktu widzenia polskiego użytkownika.

Bo zdecydowanej większości bardziej zależy na tym, żeby używać sprawdzonego rozwiązania, niż żeby langpacki ukazwały się natychmiast po opublikowaniu angielskiej wersji...

ale mimo całej tej niecierpliwości to niech team MozilliPL nie śpieszy się a pracuje rzetelnie, bez błędów itd...

I takich cytatów mamy jeszcze trochę w listach, które otrzymujemy bezpośrednio, a jak już pisałem wcześniej, jednocześnie _nie mamy_ żadnych próśb o 'natychmiastowe udostępnienie tłumaczeń, bo właśnie pojawiła się kolejna alfa, czy beta'. Poza naciskami Twoimi i innych osób, które z kolei _wyraźnie_ deklarują, że polskich wydań i tak nie używają.

?

Pitreck pisze:Chyba sie niezrozumielismy, zadeklarowalem sie pomoc przy tlumaczeniu *birdow

Najwyraźniej. Wielokrotnie było już o tym, że:

pbartecki pisze:Z samym tłumaczeniem interfejsu nie ma obecnie większych problemów i nie ma ono praktycznie wpływu na opóźnienia.

Jeśli nie wyraziłem się zbyt jasno: Tłumaczenie stringów w kolejnych wydaniach to _żaden_ problem. Tłumaczenie interfejsu jest od dawna ukończone, czasami są niewielkie zmiany, które zatrzymują wydania końcowe w mniej niż 1%.
Jeśli jesteś w stanie poświęcić swój czas na cokolwiek innego serdecznie zapraszam. Jeśli nie czujesz się "profesorem javascriptologi", to zapraszam do poprawek pomocy, faq, dokumentacji, pomocy użytkownikom na forum itp - za co jesteśmy _ogromnie_ wdzięczni.

Pitreck pisze:Pozatym obecnie spieramy sie przyspieszenie wydan lang i regpackow, oraz samych wydan MozillaPL.

Zadawałem to pytanie już kilka razy. W imię czego i dla kogo? Ostatnio padła odpowiedź, że dla idei i bo tak trzeba.

Pitreck pisze:FAQ to w tym momecie sprawa drugorzedna.

IMVHO większości użytkowników dużo bardziej przyda się dobry FAQ, niż wyjątkowa prędkość tworzenia wydań.

Jak sie poducze javascript, jasne.

Zapraszam. Jeśli tylko okaże się to lepszym rozwiązaniem, to na pewno z niego skorzystamy. Z tego co jest mi wiadome na dzień dzisiejszy z okazaniem się będzie chyba trudno. Mogę się jednak mylić ;)

Serdecznie Wszystkich pozdrawiam w Nowym Roku :D
pbartecki

Postautor: Gandalf » 01 stycznia 2004, 16:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031226 Firebird/0.7+

pbartecki pisze:
Pitreck pisze:Pozatym obecnie spieramy sie przyspieszenie wydan lang i regpackow, oraz samych wydan MozillaPL.

Zadawałem to pytanie już kilka razy. W imię czego i dla kogo? Ostatnio padła odpowiedź, że dla idei i bo tak trzeba.

Rozumiem, ze to Ci nie wystarcza. Szkoda.
KDE wydaje swoje zrodla "da idei", bo nikt nie robi "self builds of KDE"... Open Source to ruch zbudowany na "idei". Idei wolnosci. Nie na "idei wolnosci, jezeli komus to jest potrzebne"... Po prostu - jest. Masz zrodla, od razu, szybko. Jak w Cathedral & Bazaar - wydawaj szybko i czesto.

Ale skoro juz tak musisz to miec. Na firebird.pl bede wydawal wlasne buildy firebirda/thunderbirda i nvu i sunbirda. Bardzo mi pomoze natychmiastowe wydawanie langpackow dzieki czemu bede mogl od razu wydawac raw tlumaczenia binarne.
Taki powod wystarczy?
Gandalf

Postautor: pbartecki » 02 stycznia 2004, 03:46

Gandalf pisze:Rozumiem, ze to Ci nie wystarcza. Szkoda.
KDE wydaje swoje zrodla "da idei", bo nikt nie robi "self builds of KDE"... Open Source to ruch zbudowany na "idei". Idei wolnosci. Nie na "idei wolnosci, jezeli komus to jest potrzebne"... Po prostu - jest. Masz zrodla, od razu, szybko. Jak w Cathedral & Bazaar - wydawaj szybko i czesto.

Nie. Nie rozumiem dlaczego tak trzeba dla idei: rzuć wszystko, wygryź sobie żyły, ale wydaj langpack natychmiast po wersji angielskiej, która niewiele ma wspólnego z ideą udostępniania źródeł KDE albo Ideą Wolności, na którą się powołujesz??
Langpacki wydajemy zawsze, zawsze dostępne są jego źródła (cvs.mozillapl.org) i robimy to tak szybko, jak to tylko jest możliwe (dodatkowo, pakiety językowe pojawiaja się na http://mozillapl.org/pre dużo wcześniej, niż oficjalne wydania finalne, testowe itp. MozilliPL).

Gandalf pisze:Ale skoro juz tak musisz to miec. Na firebird.pl bede wydawal wlasne buildy... Taki powod wystarczy?

W zupełności. Przynajmniej jasne jest, że nie powołujesz się na to, że 'ZU koniecznie chcą bardzo szybko langpacków', tylko że są one potrzebne Tobie do wydawania własnych wersji.
Niedawno sam odpisywałeś Domelowi, że 'pomagasz w tym i innych projekach kiedy masz czas. Nie później i nie wcześniej'.
Zupełnie bezpiecznie można przyjąć, żę dokładnie to samo dotyczy nas. Na tle wszystkich 100 projektów lokalizacyjnych niekoniecznie chyba odstajemy od czołówki i zapewniam, że jeśli tylko jest taka możliwość, udostępniamy wydania szybciej niż później.

btw, jak udostępnianie kolejnego zestawu polskich wersji ma pomóc zdezorientowanym użytkownikom, o co zdaje są również Twoje postulaty w innych wątkach?
pbartecki

Postautor: Pitreck » 02 stycznia 2004, 08:26

staszyna_nie_w_domu pisze:pewnyś? bo mi się wydaje, że jednak robienie własnego brałzera jest o wiele prostsze. dajesz swoje dodatki razem z wersją przeglądarki, o której wiesz, że wszystko to z nią działa.
a jak udostępniasz powerpacka? ktoś zainstaluje na mozilli 1.2.1, ktoś na 1.3, ktoś na 1.6beta... ktoś jeszcze nie będzie się znał do końca i zainstaluje na firebirdzie... tego nie da się przetestować...
dzięki własnej rozszerzonej przeglądarce wiesz dokładnie na czym będą te dodatki :)

A myslisz ze trzeba testowac dodatki na zgodnosc z nowymi wersjami app. Mozilla.org? No nie bardzo, bo beta testy prowadza sami tworcy tych dodatkow i oglaszaja sie z tym na Forum MozillaZine. Trzeba przetestowac czy umieszczone w MozillaPL dodatki sie ze soba nie gryza, ale to nie trwalo by 2 tygodnie. Hmm skoro tlumaczenie jest gotowe prawie zaraz po premierze nowej wersji aplikacji to co moze spowalniac wydania MozillaPL, hmmmmm. Czyzby winne za opoznienia byly zmiany w kodzie oraz dodawanie eksperymentalnych patchy przez Piotra Barteckiego? Zmiany w sprawdzonym kodzie ktore trzeba solidnie przetestowac.
Pitreck
Moderator

Postautor: Pitreck » 02 stycznia 2004, 09:14

pbartecki pisze:Należy uwzględnić Sylwestra, który jeszcze trwa więc mogłem coś pominąć, ale w żadnym z postów nie doszukałem się nieczego na kształt: "no i gdzie jest polski langpack, do wersji XXX, która wyszła przecież już 3 dni temu??????"
A to właśnie jak deklarujesz miało tam być.

Wybacz, ale nic takiego nie deklaruje. To juz twoja nadinterpretacja. Ja daze to tego, by szybciej wydawane byly zarowno langpacki, binarki pl-PL (raw) oraz polska dystrybucja. Nikt z odrobina kultury ci z takim przedstawionym przez ciebie textem nie wyjedzie. Ale jak juz powiedzialem, lekkie zniecierpliwienie da sie odczuc.

pbartecki pisze:Użytkownicy po prostu chcą (najwyraźniej oczekują tego również od wersji 'nieoficjalnych', takich jak Twoja)
_działającego pełnego pakietu, który można zainstalować możliwie najmniejszą ilością kliknięć_... bez myślenia i kombinowania skąd pobrać wtyczkę XY, czy dodatek ABC.

Moje wydania, to to samo co mozna znalesc na FTPie moz.org, tylko wyposarzone w instalator, bo pewna czesc userow na forum wyrazala zapotrzebowanie na takie cos, co umiesci im skroty w Menu start i w quick lunchu. Dadatkowo pliki spompresowane sa za pomoca 7-zip, dzieki czemu instalka wazy mniej, co nie jest bez znaczenia dla modemowcow.

pbartecki pisze:Dokładnie takim oczekiwaniom chcemy sprostać: przygotowana dla ZU taka wersja przeglądarki, która łączy w sobie stabilność z sensownym zestawem dodatkowych funkcji i zawiera modyfikacje przydatne z punktu widzenia polskiego użytkownika.

To sa modyfikacje przydatne z twojego punktu widzenia, wiekszosc ZU nie widzi roznicy pomiedzy Mozilla z MozillaPL. Wybacz, ale IMO trudzisz sie na darmo.

pbartecki pisze:Bo zdecydowanej większości bardziej zależy na tym, żeby używać sprawdzonego rozwiązania, niż żeby langpacki ukazwały się natychmiast po opublikowaniu angielskiej wersji...

A wydanie Mozilla.org niby nie jest takim "sprawdzonym rozwiazaniem"?
Jesli jest, to po co psuc je dodawaniem eksperymentalnych patchy, a potem tracic czas na testowanie i poprawianie tego? Dla seksu? ;)

pbartecki pisze:
ale mimo całej tej niecierpliwości to niech team MozilliPL nie śpieszy się a pracuje rzetelnie, bez błędów itd...

I takich cytatów mamy jeszcze trochę w listach, które otrzymujemy bezpośrednio, a jak już pisałem wcześniej, jednocześnie _nie mamy_ żadnych próśb o 'natychmiastowe udostępnienie tłumaczeń, bo właśnie pojawiła się kolejna alfa, czy beta'.

A nie chodzilo tej osobie przypadkiem o bledy w tlumaczeniu (zarowno ortograficzne jak i stylistyczne)? Bo z tego co moge zaobserwowac na innych forach to dosc malo osob wie o rozszerzeniach w funkcjonalnosci Thunderbirda, rozszerzeniach zaimplementowanych w polskie wydanie przez ciebie.

pbartecki pisze:IMVHO większości użytkowników dużo bardziej przyda się dobry FAQ, niż wyjątkowa prędkość tworzenia wydań.

Mozliwe, ja od siebie powiedziec moge tylko tyle ze FAQ MozillaPL nie czytalem, zarowno jak bylem poczatkujecym userem, jak i pozniej, gdy nabralem doswiadczenia. Nie spotkalem sie tez nigdy z FAQ ktore calkowicie rozwiazalo by moje problemy i rozwialo watpliwosci. Za to z nawiazka robily to tutoriale.
Pitreck
Moderator

Postautor: cpu » 02 stycznia 2004, 12:26

To sa modyfikacje przydatne z twojego punktu widzenia, wiekszosc ZU nie widzi roznicy pomiedzy Mozilla z MozillaPL. Wybacz, ale IMO trudzisz sie na darmo.

Zupelnie sie nie zgodze - znam kilkanascie osob ktore korzystaja z Mozilli i mozna je spokojnie okreslic jako ZU a jednak widza roznice miedzy bulidami od Mozilla.org i MozillaPL.org i te 2 im lepiej odpowiadaja... zreszta ebulidy z portage Gentoo sa takze wzbogacane o rozne dodatki bo ludzie tego chcieli... Uwazam ze dopasowanie jakie robi team ma sens.

Poza tym wole poczkac na cos nawet 2 tygodnie niz dostac bubel - zreszta pbartecki i GmbH nie utrzymuja sie z Mozilii...

A nie chodzilo tej osobie przypadkiem o bledy w tlumaczeniu (zarowno ortograficzne jak i stylistyczne)? Bo z tego co moge zaobserwowac na innych forach to dosc malo osob wie o rozszerzeniach w funkcjonalnosci Thunderbirda, rozszerzeniach zaimplementowanych w polskie wydanie przez ciebie

Hehe przeciez znamy definicje ZU - myslisz ze ZU bedzie sie zastanawial nad tym czy ma jakies dodatki czy nie ? Watpie ZU po prostu bedzie z nich korzystal ot chocby z pobierz wszystkie wiadomosci...

Wybacz, ale nic takiego nie deklaruje. To juz twoja nadinterpretacja. Ja daze to tego, by szybciej wydawane byly zarowno langpacki, binarki pl-PL (raw) oraz polska dystrybucja. Nikt z odrobina kultury ci z takim przedstawionym przez ciebie textem nie wyjedzie. Ale jak juz powiedzialem, lekkie zniecierpliwienie da sie odczuc.

Kurcze Pitreck nie
Szybkość wrogiem ciszy...
ale Szybkosc wrogiem rzetelnosci!

btw, jak udostępnianie kolejnego zestawu polskich wersji ma pomóc zdezorientowanym użytkownikom, o co zdaje są również Twoje postulaty w innych wątkach?

Tez tego nie rozumiem... w sumie niby wychodzi na to ze ten nowy langpack jest "lepszy"...

KDE wydaje swoje zrodla "da idei", bo nikt nie robi "self builds of KDE"...

No nie wiem czy zrodla sa dla idei - ja tam kompiluje KDE i w sumie komopiluje tylko 2 paczki wymagane nic wiecej wiec to jest taki a'la self bulid but unofficial :wink:
:)
cpu

Z nami od: 05 listopada 2002, 22:07

Postautor: Pitreck » 02 stycznia 2004, 13:23

cpu pisze:Zupelnie sie nie zgodze - znam kilkanascie osob ktore korzystaja z Mozilli i mozna je spokojnie okreslic jako ZU a jednak widza roznice miedzy bulidami od Mozilla.org i MozillaPL.org i te 2 im lepiej odpowiadaja... zreszta ebulidy z portage Gentoo sa takze wzbogacane o rozne dodatki bo ludzie tego chcieli... Uwazam ze dopasowanie jakie robi team ma sens.

No widzisz, ty znasz kilkunastu ZU ktorzy widza roznice, ja znam kilkunastu ZU ktorzy roznicy nie widza. Zreszta ja tez kiedys, jak bylem poczatkujacy roznicy nie widzialem. Jak glosi slynny slogan reklamowy pewnego proszku do prania; "Skoro nie widac roznicy, po co przeplacac".
Czym w tym przypadku sie przeplaca odpowiedz sobie sam, wg mnie to opoznienia oraz zbedna praca - przeta po to sa dodatki, by kazdy mogl przystosowac program do wlasnych wymagan, uzupelniajac go o potrzebne ocje.

Zreszta, gdyby kazdy wiedzial czym sie rozni MozillaPL od oryginalu, to nie czekal by 2 tygodnie tylko sam sobie uzupelnil kolejna Mozie o dodatki zawawarte w polskiej dystrybucji. Zeby tylko lang i reg packi oraz binarki pl-PL wychodzily wtedy, gdy tlumaczenie jest gotowe. A tak, wszyscy sa swiecie przekonani, ze to prace lokalizycyjne tyle trwaja...

cpu pisze:Poza tym wole poczkac na cos nawet 2 tygodnie niz dostac bubel - zreszta pbartecki i GmbH nie utrzymuja sie z Mozilii...

Aha, czyli Mozilla bez gestow, MozTweak'a oraz kilku modyfikacji by pbartecki to dla ciebie Bubel? :lol: Bo przeciez jak twierdzi Piotr "Z samym tłumaczeniem interfejsu nie ma obecnie większych problemów i nie ma ono praktycznie wpływu na opóźnienia.".

cpu pisze:Kurcze Pitreck nie
Szybkość wrogiem ciszy...
ale Szybkosc wrogiem rzetelnosci!

Rzetelnosci, hmmm byc moze...
Ciszy, bo moja sygnaturka dotyczy procesorow i chipow kart graficznych. Im szybsze, tym wydajniejszych systemow chlodzenia wymagaja, a te im wydajniejsze tym glosniejsze. Ale to tak OT.
Pitreck
Moderator

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite