MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

eksport wiadomosci i ustawien kont- n!kurier poczty

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

eksport wiadomosci i ustawien kont- n!kurier poczty

Postautor: pawel C » 16 lutego 2004, 10:42

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0; DVD Owner; .NET CLR 1.1.4322)

jw.
mam zaintalowana wersje n!kurier poczty 0.4
i nie mam pojecia ...
jest import ,ale nie ma wxportu,
co do kontaktow to jest eksport.

prosze o pomoc
pawel C

Postautor: Ludwik » 16 lutego 2004, 13:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.6) Gecko/20040207 Firefox/0.8

Możesz po prostu skopiować folder profilu lub użyć narzędzia Mozilla Backup
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: pawel C » 16 lutego 2004, 14:17

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0; DVD Owner; .NET CLR 1.1.4322)

dzieki za odpowiedz zobacze :lol:
pawel C

Eksportowanie wiadomości z Kuriera poczty

Postautor: Polanoket » 16 lipca 2004, 09:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Jak można wyeksportować wiadomości z kuriera poczty (mozilla 1.6pl ).
I nie chodzi mi o to żeby mieć kopie w postrci plików, lecz o to ażeby je wyeksportować do np. plików tekstowych, html'ów itp....
Aha... jesze jeden ważny szczegół mam kilka tysięcy wiadomości... i chciałbym to zrobić hurtowo a nie klikać po jednym...
A jak zaznacze więcej wiadomości to opcja zapisu(plik/zapisz jako/plik) przestaje być aktywna.

Jak rozwiązać ten problem?
Polanoket

Re: Eksportowanie wiadomości z Kuriera poczty

Postautor: E2rd » 16 lipca 2004, 14:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Polanoket pisze:I nie chodzi mi o to żeby mieć kopie w postrci plików, lecz o to ażeby je wyeksportować do np. plików tekstowych, html'ów itp....

Ale one już są w formacie jednego wielkiego pliku tekstowego :D Mozilla/ThB trzyma pocztę w formacie tzw. Unix-mbox, w którym maile są przechowywane żywcem, jeden za drugim, oddzielone linijką zaczynającą się od "From " (ze spacją). To są pliki bez rozszerzeń w katalogu wskazanym w [Konfiguracja kont -> Ustawienia serwera -> Katalog lokalny].

Gdzieś pewnie istnieją programy do szatkowania mbox-ów na pojedyncze pliki - to się daje zrobić nawet prostym skryptem.

A tak zapytam - po co Ci ten eksport? Co chcesz potem z tym zrobić? Oglądać jeden po drugim? Przeszukiwać? W Mozilli zrobisz to wygodniej, radzę więc po prostu zrobić backup profilu.
Masz pytanie? Tu są odpowiedzi :)
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: Gość » 16 lipca 2004, 22:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Rzeczywiście - nawet nie przyszło mi do głowy że to może być przechowywane w niezakodowanej postaci. :roll:

Wielkie Dzięki. :D
Gość

Wróć do Klient poczty Thunderbird