MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Meeting tlumaczy dodatków w czwartek o 22

Inne tematy społeczności związanej z MozillaPL.org

Moderator: Pomocy?!

Meeting tlumaczy dodatków w czwartek o 22

Postautor: Adrianer » 10 marca 2004, 00:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113 MultiZilla/1.6.2.0c

proponuję zrobić maly meeting tlumaczy dodatkow w czwartek o 22 na kanale mozillapl na conference.jabber.org.

Sądze, że trzeba poustalać kilka spraw, np.:
1. Czy nie robić jednak jednojęzycznych dodatków zamiast wielojęzycznych, gdyż bardzo często się zdarza, że dodatek zainstaluje się po angielsku (lub w jeszcze innym języku), a już np. pod Firefoxem skorygowanie tego dla ZU jest prawie niewykonywalne.
2. Trzebaby wylistować dodatki które wartoby przetlumaczyć i zająć się stopniowym ich tlumaczeniem.
3. Trzebaby pilnować tego, aby to autorzy dodatków wystawiali langpacki na swoich stronach, a nie tak jak jest teraz, że ZU jak znajdzie dodatek, to musi przeszukać pó sieci aby znalazl tumaczenie (dzięki natarczywemu naleganiu (na bugzilli) udalo mi się do tego przekonać autora Multizilli, i wersja 1.7.0.0 powinna być już standardowo wielojęzyczna (jak HJ wreszcie wróci z urlopu :evil: )
4. Jeżeli dodatki są trudne w tlumaczeniu przez brak katalogu "locale" wartoby natychmiast wstawiać buga na bugzilli dodatku, aby autor to poprawil w następnej wersji.
itd.

Jest wiele rzeczy do przedyskutowania :wink:
Adrianer
Moderator

Z nami od: 15 maja 2002, 17:37

Re: Meeting tlumaczy dodatków w czwartek o 22

Postautor: Wojciech » 10 marca 2004, 09:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Adrianer pisze:...
pilnować tego, aby to autorzy dodatków wystawiali langpacki na swoich stronach, a nie tak jak jest teraz, że ZU jak znajdzie dodatek, to musi przeszukać pó sieci aby znalazl tumaczenie ...

Proponowałbym dodać punkt odnośnie współpracy z korektorami. Obecnie trzeba zainstalować dodatek, żeby móc przeprowadzić korektę. I to jest problem, bo nie można instalować wszystkiego jak leci, przynajmniej jeśli wykorzystuje się sprzęt do pracy. Zaś korekta z pliku nie ma większego sensu, bo czyta się komunikaty wyrwane z kontekstu i oderwane od GIU. Poza tym niektóre dodatki pojawiają się bardzo często, inne nieregularnie; śledzenie tych zmian nie jest rzeczą łatwą.
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Postautor: lenrock » 10 marca 2004, 11:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Na 99% procent się stawię na spotkanie .
Moja propozycja tematu dotycząca poszukiwań przez ZU tłumaczen po całej Sieci:
- to propozycje zmian, aby strona o polskich dodatkach była przyjemna w obsłudze i nadawała się do umieszczenia w odnośnikach na stronie głównej Mozillapl.org . Poszukuje się także osoby która była by w stanie wykonać ciekawy szblon (xhtml , CSS) ,aby uzyć go zamiast standartowyego formatowania Wacko-Wiki .
lenrock
Moderator

Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33

Postautor: Domel » 10 marca 2004, 11:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

lenrock pisze: Poszukuje się także osoby która była by w stanie wykonać ciekawy szblon (xhtml , CSS) ,aby uzyć go zamiast standartowyego formatowania Wacko-Wiki .

Podaj swoje wytyczne a zobacze moze cos uda mi sie napisac.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: nikdo » 10 marca 2004, 12:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

postaram sie byc, ale niech ktos na wszelki wypadek zapusci loga a potem wrzuci link albo napisze podsumowanie w tym watku :-)

nikdo

Połączenia PKP prosto z sidebaru: http://dziedzic.org/pkpanel/
nikdo

Z nami od: 20 lutego 2003, 16:30

Postautor: lenrock » 10 marca 2004, 18:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Domel pisze:
lenrock pisze: Poszukuje się także osoby która była by w stanie wykonać ciekawy szblon (xhtml , CSS) ,aby uzyć go zamiast standartowyego formatowania Wacko-Wiki .

Podaj swoje wytyczne a zobacze moze cos uda mi sie napisac.

Propozycja padła od Piotra Barteckiego. Tzn :
Pbartecki w liście do mnie pisze:...mialem sie za to zabierac, ale nie dam rady teraz...
chcialem przygotowac jedna strone do dodatkow, ktora mozna byloby wykorzystac na szablon pozniej.. (tzn uzywac takiego samego cssu do poszczegolnych czesci - o autorze, nazwa, itp)
Czy bylbys w stanie zrobic taka strone w htmlu (zeby cos bylo ladne, seksy i soczyste.. :D - zmienilbym to pozniej na szablon/formatter w wiki..
blokowo mniej wiecej jak na obrazku.. oczywiscie Artysta bedzie wiedzial co i jak.. trzeba byloby dodac jakies ladne style, kolory, kwiatki do tego. ...

propozycję od niego mozna zobaczyć pod adresem http://www.ee.pw.edu.pl/~misiejuk/mozilla/dodatki.png .

Osobiście mam zbyt duże braki w wiedzy by wykonać to samemu pożądnie. I mam nadzieję ,że Piotr mi wybaczy że udostępniam treść listu jaki napisał .
lenrock
Moderator

Postautor: Domel » 10 marca 2004, 18:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

lenrock pisze:Propozycja padła od Piotra Barteckiego

Ale nie do konca rozumiem, chodzi o zmiane tylko http://mozillapl.org/projekty/themes/de ... illapl.css i http://mozillapl.org/projekty/themes/de ... /wakka.css czy o zaprojektowanie calosci jako XHTML + CSS + Obrazki?
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: lenrock » 10 marca 2004, 18:49

Ja zrozumiełam że strony opisów dodatków wyglądały inaczej . Czyli np zamiast http://mozillapl.org/rozszerzenia/przeg ... extensions była wersja przypominająca tą z grafiki png podanej w liście wyżej. Chodzi głównie o czytelność , łatwość w znajdywaniu podstawowych informacji o dodatku.
Trzeba by stworzyć po psrostu ładną stronę o jakimś dodatku a Piotr zastosował by sztuczki magiczne :wink: i z takiej strony zrobił by formularz. Grafika typu ikonki progamów , tło trzeba dodać chyba samemu . Ale osobiście nie znam się na możliwościach CSS więc nie umiem podać większych szczegółów .
Domel pisze:zaprojektowanie calosci jako XHTML + CSS + Obrazki?

Tak sądzę :roll:
lenrock
Moderator

Postautor: Adrianer » 10 marca 2004, 19:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113 MultiZilla/1.6.2.0c

tylko, że teraz mówimy o podstronach z opisami dodatków. Wg. mnie większym problemem jest lista dodatków, która powinno być o niebo czytelniejsza niż teraz i powinna jednak przypominać trochę extensionroom :wink:
Mi się widzi lista, gdzie jest nazwa dodatku, ktrótki opis (max. 2 linijki tekstu) oraz ikonki z następującymi odnośnikami: bezpośrednio do pliku dodatku, do pelnego opisu, do oficjalnej strony dodatku.
Adrianer
Moderator

Postautor: Adrianer » 11 marca 2004, 22:04

czyżby wszyscy zapomnieli, że to dziś?? Czekam i nikogo nie ma w pokoju...
Dla przypomnienia to pokój to mozillapl na conference.jabber.org...
Adrianer
Moderator

Postautor: lenrock » 11 marca 2004, 23:52

To spotkanie mozna uznać za skończone , co zdążyliśmy ustalić:
- ogólnie to raczej zatwierdzenie propozycji Adrianera więc :
TBE PL, PopupALT PL, Content Holder PL są już jedno językowe (tylko z polską lokalizacją). MultizillaPL i LinkyPL też taki stan niedługo osiągnie , inne spolszczone dodatki później.
Oczywiście też powinno się starać by autorzy umieszczali polskie lokalizacje w swoich dodatkach.

Dodatki czekające na aktualizacje:
a) Googlebar - CPU? hADeSik? może ktoś inny
b) Kalendarz - poszukiwana osoba która by pilnowała nowych wersji i uaktualniała przez CVS na stronie projektu
c) Diggler - dotychczas trzyma nad nim pieczę Wadim .
Nowe oczekiwane tłumaczenia:
a) Adblock - mozliwe że Wariat sie tego podejmie
b) Paste&Go - Adrianer
c) Context Menu Extension - może ja znajdę na to czas
d) Needle Search Toolbar - poszukiwana chętna osoba , tłumaczenie podobnież da sie wykonać na stronie poprzez technologię Wiki.

No i mglista zapowiedź następnego spotkania za ok. 2 tyg.
lenrock
Moderator

Postautor: Adrianer » 12 marca 2004, 00:21

lenrock pisze:No i mglista zapowiedź następnego spotkania za ok. 2 tyg.

To proponuje odrazu ustalić, że w piątek 26 marca o 22:00 znowu w poprzednim miejscu ;)
Tym razem prosiłbym WSZYSTKICH POLSKICH TŁUMACZY DODATKÓW o stawienie się (jak planujecie ulop lub tym podobne: odwołać! ;) ), tak żeby można było więcej rzeczy poustalać

Update:
miałem oczywiście na myśli piątek, a nie czwartek 26 marca ;)
Adrianer
Moderator

Postautor: lenrock z PW » 12 marca 2004, 09:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Może jednak inny dzień ,bo w piątki to zmoją obecnością przed kompem różnie bywa. I pewnie nie tylko moją.
lenrock z PW

Postautor: Adrianer » 15 marca 2004, 14:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; de-AT; rv:1.6) Gecko/20040115

lenrock z PW pisze:Może jednak inny dzień ,bo w piątki to zmoją obecnością przed kompem różnie bywa. I pewnie nie tylko moją.

ok, nie pomyślałem o tym :(
To w czwartek, 25 marca
Adrianer
Moderator

Postautor: Gandalf » 19 marca 2004, 18:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7b) Gecko/20040304 Firefox/0.8.0+

Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: lenrock » 25 marca 2004, 22:32

zapraszam zabłąkanych mozillowiczów na spotkanie na jabberze , miało być to pierwotnie spotkanie samych tłumaczy ale ludzi nie ma więc może być to spotkanie na wolne tematy . Zapraszam serwer conference.jabber.org pokój Mozillapl
lenrock
Moderator

Wróć do Inne