MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Dokad zmierza Firefox...?

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Czy twoim zdaniem Firefox rozwija sie w dobrym kierunku?

Tak
35
56%
Nie
28
44%

Liczba głosów : 63

Postautor: wariat » 24 sierpnia 2004, 21:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

lenrock pisze:
wariat pisze:Wychodzi na to ze jestesmy w gorszym polozeniu niz uzytkownicy IE ... my nie mamy na co przejsc :]

I mówi to człowiek jeszcze nie dawno współtworzący Gazellę :)

Co ma piwernik do wiatraka ... za to proponuje upgradeowac slowniki ... jakies nowe wyjasnienei dla "feature complete" powinno sie tam znalezc chyba :]
Na Fx przesiadlem sie calkiem niedawno ... nie zaluje, mimo iz na glownym kompku nadal amam MozillaPL 1.6 i pewnie podmienie ja na nastepna MOzillaPL bo taki full wypas na komputerze obok sie przydaje, ale po malu zaczynam sie zastanawiac czy i tu nie wykonac downgrade'u

Szkoda tylko ze Dev team nie zauwaza, ze zrazajac userow ktorzy sa z mozilla od zawsze wplywaja znacznie bardziej na propagowanie projaktu niz dajac jakis podobno nie do konca dzialajacy tryb offline. jakos mnie nigdy niue rpzeszkadzalo, ze nei do konca wiedzialem ktoras strone mam w cahce a ktora nie, a to rozumiem najwazneijsze. CSS selector wydawal mi sie dzialc dorze ... mylilem sie :(

Jedno jest pewne ... zaluje kasy wydanej w sklepiku MF ... chcialem poprzec doskonala inicjatywe, ale inicjatywa sie troche zdewaluowala... :(

Przykro ...
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat

Z nami od: 09 maja 2002, 20:01

Postautor: wariat » 24 sierpnia 2004, 21:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

Gandalf pisze:wariat: natura nie lubi prozni http://diary.e-gandalf.net/2004/08/15/m ... -lustra/2/ :) Pisz co chcialbys miec w takim browserze

To bedzie kolejna wersja "Zdziska" moze jestem idiota, ale chyba bede sie meczyl, ale nadal z mozilla... wiem jestem dziwak ... zawsze bylem :]
Co nie zmienia faktu ze zycze powodzenia i w miare skromnych mozliwosci sprobuje pomoc.
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat

Z nami od: 09 maja 2002, 20:01

Postautor: Braun » 24 sierpnia 2004, 22:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040626 Firefox/0.9.1

Ostatnio bardzo dużo jest narzekań malkonentów na FF, że jego rozwój idzie w złym kierunku, a Ben i Asa nie słuchają nikogo.

Właśnie dziś ja dołączyłem do grona tych malkontentów. Przełknąłem zmianę domyślnego schematu (i tak używam Qute), bezsensowne umieszczenie managera pobrań i dodatków w nowych oknach, zamiast w sidebarze czy wreszcie osławioną pozycję Web Search w menu Tools :).

Ale dziś dowiedziałem się o usunięciu trybu offline i selektora arkuszy CSS. Przesiadłem się na FF dopiero po dodaniu do niego obsługi trybu offline - wiem że osobom ze stałym łączem jest on do niczego niepotrzebny, ale ja całe wakacje jestem skazany na modem i bez tego przeglądarka jest dla mnie bezużyteczna. Wyrzucenie menu wyboru arkusza stylów to już jawne naruszenie rekomendacji W3C. Cudem udało się ocalić podgląd źródła.

Wszystko to w imię upraszczania interfejsu, aby stworzyć przeglądarkę dla każdego. Argument bardzo chwytliwy, tylko po co w takim razie Livemarks? Sam od niedawna często korzystam z RSS, ale to rzecz wybitnie dla geeków! No, może przesadzam. Ale na pewno nie dla początkujących użytkowników przyzwyczajonych do IE. Taka rzecz powinna funkcjonować jako rozszerzenie, a nie podstawowa funkcja w przeglądarce, gdzie podgląd źródła uchodzi już za funkcję "dla developerów".

Denerwujące jest to, że wbrew zapowiedziom, między wersją 0.9 i 1.0, developerzy miotają się i wymyślają jakieś udziwnienia, zamiast poprawiać błędy. Sam znam pewnie z kilkanaście błędów, które utrudniają mi życie w FF (w tym jeden crash bug), a zamiast ich poprawiania widzę bezsensowne "usprawnienia". Moim skromnym zdaniem, poza poprawieniem managera rozszerzeń, wersji 0.8 niczego nie brakowało, przynajmniej jeśli chodzi o ilość "ficzerów". Co prawda mój FF jest wyposażony w kilkanaście dodatków, ale mimo to "gołą" przeglądarkę mogę z czystym sumieniem polecić początkującym użytkownikom.

Świetnie że autorzy chcą dopieścić program przed wersją 1.0. Nie podoba mi się tylko to, że usuwają niedopracowane elementy (ale podstawowe z punktu widzenia funkcjonalności), a zamiast je poprawić, eksperymentują w ostatniej chwili z egzotycznymi nowościami. Argument, że przełącznik stylów wróci w wersji 1.5, mnie nie przekonuje. Wraz z wypuszczeniem wersji 1.0. ruszy duża kampania promocyjna i sporo osób, które
nigdy nie bawią się w zmianę przeglądarki, dokona upgrade'u. I będzie się trzymać tej wersji programu przez długi czas (niektórzy tutaj mi nie uwierzą, ale są ludzie, którzy uważają, że na przeglądarkach swiat się nie kończy! ;)). Trzeba zatem dopracować FF 1.0 i wypuscić nowoczesny, dopracowany i zgodny ze standardami program. Wersje 1.0+ będą się przyjmować powoli, bo nie będzie im już towarzyszył taki szum, jaki będzie (a w każdym razie: jaki chcielibysmy widzieć) przy wydaniu jedynki.

Tymczasem: nie mamy SVG, ale dostaliśmy document.all.
Braun

Z nami od: 16 grudnia 2002, 15:37

Postautor: Gość » 24 sierpnia 2004, 22:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

mnie smieszy w calym projekcie to, ze zdarzalo sie, iz jakas zmiana, ktora nie miala praktyczne wplywu na system dodatkow i tematow, ale byla wystarczajaca do nadania nowego numerka, sprawiala, ze te dodatki i tematy, choc w pelni funckjonalne przestawaly byc kompatybilne. to chore. od razu robilo sie straszne zamieszanie. z tego co zauwazylem na mozillazine to takie cyrki, ktore nota bene kilka razy mialy miejsce, kilka osob dobrze zrazily. teraz w najlepszym razie czekaja tylko na finalne wersje. caly ten system jak widac jest jednak do kitu. powinii zatroszczyc sie, aby system dodatkowi tematow bylo wolny od tej wady.
Gość

Postautor: p8p » 25 sierpnia 2004, 10:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040626 Firefox/0.9.1

Tak mnie zaciekawiił ten nowy firefox że postanowiłem go sobie potestować. Możecie mi powiedzieć, skąd można to dostać? Próbowałem sam z ftp://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/f ... xft.tar.gz ale to jest takie sam jak moje 0.9.2. Gdzie więc jest ten firefox z żółtym paskiem do pop-upów, paskiem do szukania, rss-ami itp??
Na świecie jest tylko 10 rodzajów ludzi. Ci co mysla Binarnie i Ci co nie.
p8p

Z nami od: 20 września 2003, 14:51

Postautor: Pitreck » 25 sierpnia 2004, 10:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040802 Firefox/0.9.1+ (Pitreck)

Braun pisze:Przesiadłem się na FF dopiero po dodaniu do niego obsługi trybu offline - wiem że osobom ze stałym łączem jest on do niczego niepotrzebny(...)

Nawet nie wiesz, jak sie mylisz. Ja dzialam na stalce 1.5Mbit i z trybu offline korzystam dosc czesto. Jesli potrzebuje szybko dostac sie do jakichs danych, strony ktora odwiedzilem kilka godzin temu, do zdecydowanie latwiej jest mi zaptaszyc Work Offline w menu File i przeklikac kilka stron w historii niz czekac, az kazda z nich sie zaladuje. Pozatym jak net padnie, to tylko w ten sposob moge odzyskac czesc potrzebnych mi informacji ze stron, ktore w ostatnim czasie odwiedzilem...
p8p pisze:Tak mnie zaciekawiił ten nowy firefox że postanowiłem go sobie potestować. Możecie mi powiedzieć, skąd można to dostać?

To, co w niedalekiej przyszlosci stanie sie ver. 1.0 dostepne jest tu:
http://ftp26moz.newaol.com/pub/mozilla. ... atest-0.9/

Latest trunk, to ktorego sie dostales to inna bajka. Zawiera czesc rzeczy, ktore w pre-1.0 sa oraz czesc rzeczy, ktorych tam jeszcze nie ma (np. ze wzgledu na niestabilnosc lub niedopracowanie danej funkcjonalnosci).
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Postautor: Domel » 25 sierpnia 2004, 11:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616

Braun pisze:Tymczasem: nie mamy SVG, ale dostaliśmy document.all.

Nieslychanie smutnie ale prawdziwe.
Braun: wielkie slowa, uwazam, ze tym jednym zdanie oddales cala tresc rzeczywistosci.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Pitreck » 25 sierpnia 2004, 11:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040802 Firefox/0.9.1+ (Pitreck)

Jeszcze jedna rzecz wyleciala z Fx'a, mianowicie Info w zakladkach
informacja wylapana w blogu Gandalfa
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Postautor: piecu » 25 sierpnia 2004, 13:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040626 Firefox/0.9.1

lenrock pisze:Co jest złego w nowym menedżerze rozszerzeń? -
-brak wsparcia dla wersji językowych , powinna być możliwość rejetracji lub wybrania tylko konkretnej lokalizacji rozszerzenia.

Firefox wybiera (stara się wybrać) wersję zgodną z wersją językową przeglądarki. To chyba dobrze, nie?

lenrock pisze:-"aktualizator" rozszerzeń

W tym to akurat nic nie działa...

lenrock pisze:- instalacja do katalogu przeglądarki , nie powinna być taką wiedzą tajemną (podawaną tylko na forach)

Zdecydowanie!

lenrock pisze:po za tym powinno wykrywać czy dany plik jest rozszerzeniem bo mi sie zdażyło napisać raz żłą ścieżkę do pliku i rozwaliło całego fxa (sic!)

A to dobre :lol:
Bartosz Piec
piecu
Moderator

Z nami od: 17 kwietnia 2003, 15:45

Postautor: marcoos » 25 sierpnia 2004, 14:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040805 Netscape/7.2

Domel pisze:
Braun pisze:Tymczasem: nie mamy SVG, ale dostaliśmy document.all.

Nieslychanie smutnie ale prawdziwe.
Braun: wielkie slowa, uwazam, ze tym jednym zdanie oddales cala tresc rzeczywistosci.

SVG jest przeznaczone na Mozillę 2.0, bo jego wsparcie w tej chwili jest niepełne. Jeśli ktoś chce Firefoksa z SVG, nie ma problemu go sobie samodzielnie skompilować.

Natomiast document.all także nie jest w Firefoksie 1.0 (który pochodzi z brancha opartego o 1.7.x, a document.all jest w 1.8.).

Trzymajmy się faktów.
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Domel » 25 sierpnia 2004, 15:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616

marcoos pisze:SVG jest przeznaczone na Mozillę 2.0, bo jego wsparcie w tej chwili jest niepełne.

A gdzie tak jest napisane? AFAIK z nowych jezykow to w Mozilli 2.0 jest XForms, XML Evens i inne ktore beda dopasowane do XForms.

marcoos pisze:Jeśli ktoś chce Firefoksa z SVG, nie ma problemu go sobie samodzielnie skompilować.

To chyba ktos musialby byc dziwny :) bo SVG 1.0 jest wsperane przez Mozille i to w bardzo ograniczonym zakresie a juz potrwaja prace nad 1.2 [1.1 jest rekomendacja])

marcoos pisze:Natomiast document.all także nie jest w Firefoksie 1.0 (który pochodzi z brancha opartego o 1.7.x, a document.all jest w 1.8.).

Tak, z tym ze ja odebralem wypowiedz Brauna jako przenoscie, paralele, skrot myslowy, haslo ktory obrazuje analogie do rzeczywistosci.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Pitreck » 25 sierpnia 2004, 16:02

marcoos pisze:Natomiast document.all także nie jest w Firefoksie 1.0 (który pochodzi z brancha opartego o 1.7.x, a document.all jest w 1.8.).

Obsluga document.all jest w wydaniach z aviary i, jak mozna wywnioskowac z lektury Bonsai, jest ciagle udoskonalana.
Pitreck
Moderator

Postautor: Witia » 25 sierpnia 2004, 16:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Ja dzialam na stalce 1.5Mbit i z trybu offline korzystam dosc czesto. Jesli potrzebuje szybko dostac sie do jakichs danych, strony ktora odwiedzilem kilka godzin temu, do zdecydowanie latwiej jest mi zaptaszyc Work Offline w menu File i przeklikac kilka stron w historii niz czekac, az kazda z nich sie zaladuje. Pozatym jak net padnie, to tylko w ten sposob moge odzyskac czesc potrzebnych mi informacji ze stron, ktore w ostatnim czasie odwiedzilem...

A ja dodam jeszcze jeden powód, dla którego przeglądarka bez offline jest dla mnie bezużyteczna. Przemieszczam się z notebookiem w różne miejsca. Bez offline miałbym dwa wyjścia: kosztowne i wolne (przez komórkę) lub kłopotliwe i niepewne (szukanie jakiegoś gniazda z internetem).
Witia

Z nami od: 25 lipca 2003, 13:36

Postautor: quiris » 25 sierpnia 2004, 18:54

Przeglądarka: Opera/7.54 (X11; Linux i686; U) [en]

Pitreck pisze: jak mozna wywnioskowac z lektury Bonsai, jest ciagle udoskonalana.

Czy moglbym prosic o odnosnik do tej lektury?
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: Pitreck » 26 sierpnia 2004, 00:12

quiris pisze:Czy moglbym prosic o odnosnik do tej lektury?

Prosze cie uprzejmie, oto link
Zerknij na checkin z 2004-08-24 10:32
Pitreck
Moderator

Postautor: quiris » 26 sierpnia 2004, 06:36

Przeglądarka: Opera/7.60 (Windows NT 5.2; U) [en] (IBM EVV/3.0/EAK01AG9/LE)

Pitreck pisze:Prosze cie uprzejmie, oto link

Dzięki. Przy okazji zauważyłem, dodano opcję generowania ostrzeżeń o niestandardowej kolekcji w konsoli JS po każdym użyciu document.all Podoba mi się ten pomysł :)

Warning: Non-standard document.all property was used. Use W3C standard document.getElementById() instead.
quiris

Postautor: Gość » 26 sierpnia 2004, 15:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040626 Firefox/0.9.1

Znalazłem( dzięki za pomoc :) ), ściągnąłem, przetestowałem i mam dwie uwagi:

1)Te dwa nowe paski - od pop-upów i wyszukiwania na stronie są naprwdę bardzo przydatne i szcególnie opcja zaznaczenia na kolorowo znalezionych wyrazów to doskonały pomysł - dziwne że nikt na to wcześniej nie wpadł

2)Firefox jest teraz skrajnie niestabilny! Wiem, że to nightly, ale wywrotka przy każdej próbie wejścia na onet.pl to chyba przesada!
Gość

Postautor: quiris » 26 sierpnia 2004, 16:59

Przeglądarka: Opera/7.60 (X11; Linux i686; U) [en]

Anonymous pisze: Wiem, że to nightly, ale wywrotka przy każdej próbie wejścia na onet.pl to chyba przesada!

Bo to zla strona jest ;)
quiris

Postautor: argasek » 26 sierpnia 2004, 20:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040615 Firefox/0.9

Krótko i bez zbędnych słów.

Myślę, że rozwój FireFoxa _będzie_ jednak podążał w dobrym kierunku, a przynajmniej mam taką nadzieję. Sam nie wiem w którym momencie się na niego przesiadłem, ale chyba od wydania 0.8, bo uznałem że why not. Z wydania 0.9 początkowo nie byłem zadowolony. Mimo wszystko IMHO:
- Qute jest bardziej estetyczne
- problemy z instalacją dodatków itd., przynajmniej początkowo
- są bugi i moim zdaniem, jednak ich poprawienie powinno być celem nr 1, a nie nowa funkcjonalność.
- jak usuną podgląd źródła, wracam do Mozilla.
Gentoo Linux 2.6.13-gentoo | http://Today.tekla.art.pl/ | JID: argasek@chrome.pl
argasek

Z nami od: 21 lipca 2002, 21:12

Postautor: marcoos » 26 sierpnia 2004, 21:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040805 Netscape/7.2

Domel pisze:
marcoos pisze:SVG jest przeznaczone na Mozillę 2.0, bo jego wsparcie w tej chwili jest niepełne.

A gdzie tak jest napisane? AFAIK z nowych jezykow to w Mozilli 2.0 jest XForms, XML Evens i inne ktore beda dopasowane do XForms.

Poczytaj blogi i "mozilla.org minutes" na mzine. Teraz nie mam pod ręką dokładniejszego linka, a wiszę na 0202122, więc... :P

marcoos pisze:Jeśli ktoś chce Firefoksa z SVG, nie ma problemu go sobie samodzielnie skompilować.

To chyba ktos musialby byc dziwny :) bo SVG 1.0 jest wsperane przez Mozille

I przez Firefoksa też, jeśli się go odpowiednio skompiluje (tak jak i Mozillę, którą do działania z SVG też trzeba odpowiednio skompilować).
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

PoprzedniaNastępna

Wróć do Przeglądarka Firefox