MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

gesty

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

gesty

Postautor: JAL » 12 października 2002, 11:18

Przeglądarka: -

Cześć!
Jestem trochę zielona - co to są gesty? :oops:
JAL

Gesty

Postautor: Wojciech » 12 października 2002, 12:34

Mówiąc obrazowo: machasz sobie myszą po ekranie, z wciśniętym odpowiednim przyciskiem, i uruchamiasz tym pewne funkcje Mozy, np. otwieranie nowego okna. Szczegóły znajdziesz w: Preferencje > Gesty.
Z tego co wyczytałem na Forum wynika, że trzeba to trochę poćwiczyć, bo nie zawsze działa to tak, jak tam opisano.
Dobrej zabawy!
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Re: gesty

Postautor: Gość » 12 października 2002, 13:27

JAL pisze:Cześć!
Jestem trochę zielona - co to są gesty? :oops:

Wciskasz myche i robisz ruch w lewo - puszczasz.
I jestes o strone do tylu.
Ale gestów jest wiele... a to tylko najwazniejszy z nich.
Jak nie pocwiczysz - to sie nie uda. Jak przytrzymasz za dlugo na koncu bez ruchu - to sie nie uda (gest zostanie anulowany). Jak sie nauczysz... to jestes dozywotnia uzytkowniczka mozilli - bez tego nie da sie zyc... :-)
W pasku statusu (na dole) zostanie wyswietlana informacja o gescie.

A i jeszcze jedno - gesty nie dzialaja "nad obrazkami", nie wiem czy tak ma byc, ale tak jest.... i nad flashem i pewnie nad innymi pluginami - no to juz rozumiem.

W kazdym razie warto poswiecic 5 minut na nauke najprostrzych.
Gość

Postautor: irekc » 13 października 2002, 13:54

Anonymous pisze:A i jeszcze jedno - gesty nie dzialaja "nad obrazkami", nie wiem czy tak ma byc, ale tak jest.... i nad flashem i pewnie nad innymi pluginami - no to juz rozumiem..

Co masz na myśli mówiąc, że gesty nie działają nad obrazkami? Może jakiś przykład?

--
Irek
irekc

Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41

Postautor: Gość » 14 października 2002, 08:01

irekc pisze:Co masz na myśli mówiąc, że gesty nie działają nad obrazkami? Może jakiś przykład?

To jest blad w mozi. Jak zaczynam wykonywac gest nad obrazkiem... to nie moge go skonczyc... puszczam myszke i nadal wykonuje gest :-)

Ten blad byl w 1.0, 1.1 i o ile pamietam tez w 1.2
Gość

Postautor: irekc » 14 października 2002, 09:08

Anonymous pisze:
irekc pisze:Co masz na myśli mówiąc, że gesty nie działają nad obrazkami? Może jakiś przykład?

To jest blad w mozi. Jak zaczynam wykonywac gest nad obrazkiem... to nie moge go skonczyc... puszczam myszke i nadal wykonuje gest :-)

Ten blad byl w 1.0, 1.1 i o ile pamietam tez w 1.2

Czy chodzi może o to: http://mozdev.org/bugs/show_bug.cgi?id=2082 ?

--
Irek
irekc

Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41

Postautor: Gość » 14 października 2002, 09:38

irekc pisze:Czy chodzi może o to: http://mozdev.org/bugs/show_bug.cgi?id=2082 ?

--
Irek

Całkiem prawdopodobne, raczej gość się nie rozpisywał. Wygląda na to, że nie dotyczy to tylko windowsa - ja to mam pod linuksem.

Tylko nie mówcie, że tylko u mnie nie działa!!
Gość

Postautor: Olhado/256 » 14 października 2002, 09:58

Anonymous pisze:Tylko nie mówcie, że tylko u mnie nie działa!!

Ja też raz miałem ten problem, że po puszczeniu przycisku gest nadal się wykonywał, ale wtedy nie zauważyłem, czy zacząłem gest nad obrazkiem. Teraz próbowałem i wszystko jest OK - gesty zaczęte nad obrazkiem wykonują się dobrze. Musisz podać konkretne steps to reproduce
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: xeng » 07 grudnia 2002, 11:20

:evil: Czytam czytam...........nic nie kumam :o
O co chodzi ???
xeng

Z nami od: 02 listopada 2002, 23:57

Postautor: wlowoj » 07 grudnia 2002, 20:15

A ja mam taki problem: chcę wykonać "gest" i on nie działa - na koniec normalnie wyskakuje menu kontekstowe. Robię więc gest drugi raz i wchodzi. Myślałem że może źle wciskam guzik albo robię za małe machnięcia, ale nie - sprawdzałem wiele razy - gesty działają za drugim razem. Czy ktoś zna taki problem? UWAGA - w wersji 1.1 wszystko było ok, zjawisko występuje w 1.2 (czyli od paru dni).

pozdrawiam
WW
wlowoj

Z nami od: 07 grudnia 2002, 20:08

Postautor: Olhado/256 » 07 grudnia 2002, 20:28

wlowoj pisze:A ja mam taki problem: chcę wykonać "gest" i on nie działa - na koniec normalnie wyskakuje menu kontekstowe. Robię więc gest drugi raz i wchodzi. Myślałem że może źle wciskam guzik albo robię za małe machnięcia, ale nie - sprawdzałem wiele razy - gesty działają za drugim razem. Czy ktoś zna taki problem? UWAGA - w wersji 1.1 wszystko było ok, zjawisko występuje w 1.2 (czyli od paru dni).

pozdrawiam
WW

Problem jest omawiany w TYM wątku. A tak na przyszłość - polecam używać przycisku "Szukaj" tam na górze. :P
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: ww (wlowoj) » 08 grudnia 2002, 11:36

Olhado/256 pisze:
wlowoj pisze:A ja mam taki problem: [...]
pozdrawiam
WW

Problem jest omawiany w TYM wątku. A tak na przyszłość - polecam używać przycisku "Szukaj" tam na górze. :P

dałem ciała :oops: Przeszukałem "Modyfikacje", bo tam prowadził link o gestach ze strony głównej... Ale jak się pisze wszędzie to można się zagubić :wink:
Rozwiązania nie widać... zamiana guzika na środkowy nie podoba mi się - to zwalczanie skutku a nie przyczyny.

pozdrawiam
WW
ww (wlowoj)

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite