MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Forum MozillaPL osiołkuje :(

Forum związane z serwisem Zespołu MozillaPL. Propozycje dotyczące organizacji prezentowanych danych, udostępnianych artykułów, podejmowanych tematów

Moderator: Pomocy?!

Forum MozillaPL osiołkuje :(

Postautor: quiris » 11 lutego 2004, 07:55

Przeglądarka: Opera/7.50 (Windows NT 5.0; U) [en]

W sumie wiem, że w paru miejscach temat był już poruszany, ale ponieważ widzę, że temat jest hmmm... lekceważony, decydowałem się założyć nowy wątek.
Otóż po pierwsze użytkownicy Opery z ustawioną identyfikacją jako Opera częstowani są śmieciami takimi jak:
Kod: Zaznacz cały
[treść po kompresji]

Pal licho, przebolałbym, gdyby to była rzeczywiście wina Opery, ale wystarczy przestawić identyfikację w Operze jako MSIE i krzaki znikają. Czary?
Po drugie chciałem sprawdzić jak się zachowuje Firefox przy ustawieniu UA jako Opera (czy będzie dostawało krzaki, czy nie), no i w tym wypadku jest jeszcze „lepiej” ponieważ dostaję białe okno, a w źródle mam:
<html><body></body></html>

Boleję nad tym, że najgorsze metody (segregacja rasowa wg UA) tworzenia stron www, piętnowane przez Osiołki, pojawiły się na tym forum, które z zasady głosi równouprawnienie przeglądarek i które bardzo lubię odwiedzać i odwiedzam codziennie :(

Wiem, że były prowadzone prace mające na celu poprawienie wyglądu linków z tego forum, dlatego wstrzymywałem się opisaniem tego zjawiska. Widzę jednak, że sprawa przycichła i raczej żadnych prac w kierunku poprawy tego zachowania nie widzę. Jest mi ogromnie przykro, że wprowadzone innowacje odbyły się kosztem innych przeglądarek, mam jednak ciągle nadzieję, że sytuacja się poprawi.
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Re: Forum MozillaPL osiołkuje :(

Postautor: mm » 11 lutego 2004, 08:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Za chwile sprawdze, czy faktycznie masz racje...
mm

Z nami od: 23 października 2002, 19:23

Postautor: Yano » 11 lutego 2004, 08:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

quiris pisze:Po drugie chciałem sprawdzić jak się zachowuje Firefox przy ustawieniu UA jako Opera (czy będzie dostawało krzaki, czy nie), no i w tym wypadku jest jeszcze „lepiej” ponieważ dostaję białe okno

Ustawienie UA na Netscape 4.x też daje taki efekt przy czym ten sam UA na Operze powoduje "krzaczenie" na końcu strony. Nie chciało mi się za bardzo w Operze eksperymentować (tam nie ma tak łatwego UA Switchera jak w Mozilli), ale po chwili zabawy okazuje się, że forum jest czułem na słówko Gecko w UA String. To znaczy, że przy UA = Mozilla/4.78 [en] (Win98; U) strona jest biała, ale przy UA = Mozilla/4.78 [en] (Win98; U) Gecko wyświetla się poprawnie.
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Postautor: quiris » 11 lutego 2004, 10:26

Yano pisze:po chwili zabawy okazuje się, że forum jest czułem na słówko Gecko w UA String.

Tak przypuszczałem, co nie zmienia faktu, że to jest chore.
quiris

Postautor: pbartecki » 11 lutego 2004, 13:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

quiris pisze:Boleję nad tym, że najgorsze metody (segregacja rasowa wg UA) tworzenia stron www, piętnowane przez Osiołki, pojawiły się na tym forum, które z zasady głosi równouprawnienie przeglądarek i które bardzo lubię odwiedzać i odwiedzam codziennie :(

Przepraszam wszystkich, którzy mają problemy z dostępem do forum. Nie są one jakimkolwiek celowym działaniem, tylko problemem, który okazał się trudny do odnalezienia ;(
Winą są najprawdopodobniej ostatnie modyfikacje forum, czyli usuwanie sesji oraz sidów w przypadku spiderów wyszukiwarek. Jeśli ktoś spotkał się już z podobnym problemem występującym na phpBB 2.06 i mógłby nam w jakikolwiek sposób z tym pomóc, bylibyśmy bardzo wdzięczni.

Poprawność wyświetlania tego forum we wszystkich, zwłaszcza Zaprzyjaźnionych :) przeglądarkach jest dla nas _bardzo_ ważna - po prostu rozwiązanie nie zostało znalezione ;(

Serdecznie pozdrawiam,
piotr.
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Postautor: quiris » 11 lutego 2004, 13:34

pbartecki pisze:Winą są najprawdopodobniej ostatnie modyfikacje forum, czyli usuwanie sesji oraz sidów w przypadku spiderów wyszukiwarek. .

Czy wykorzystaliście to rozwiązanie: http://phptricks.de/php/viewtopic.php?t=14 ?
quiris

Postautor: quiris » 12 lutego 2004, 13:21

Nie wiem, czy wiecie, że te krzaki to jest druga kopia danej strony forum spakowana gzipem (zapiszcie źródło strony, wytnijcie html zostawiając same krzaki, zapiszcie jako stron.gz i rozpakujcie gzipem i voila). Cała akcja po stronie serwera wyglada chyba tak, że do przetworzonej strony doklejana jest ta sama strona spakowana gzipem i na końcu jeszcze raz pakowana gzipem.
Opera rozpakowuje stronę i wyświetla normalnie i tę kopię spakowaną gzipem już jako krzaki.

PS. złapałem ten błąd przy wysyłaniu posta:
Failed sending email :: PHP ::

DEBUG MODE

Line : 234
File : /home/mozpl/wwwdocs/forum/includes/emailer.php
quiris

Postautor: _pbartecki » 15 lutego 2004, 16:00

Przeglądarka: Opera/7.23 (X11; Linux i686; U) [en]

Problemy z wyświetlaniem forum w Operze powinny być poprawione, prosimy o informacje, jeśli coś nadal sprawia kłpoty.
Mozilla jest/była inaczej traktowana za sprawą wiersza, który jest w każdej standardowej instalacji phpBB:
if ( $phpver >= '4.0.4pl1' && ( strstr($useragent,'compatible') || strstr($useragent,'Gecko') ) )
(nie włączamy kodu, który miałby działać wyłącznie w przeglądarkach z 'gecko' w UA stringu)

quiris pisze:
PS. złapałem ten błąd przy wysyłaniu posta:
Failed sending email :: PHP ::

Na serwerze naszego ISP są jakieś problemy, których wyśledzenie przedłuża się z okazji dnia zakochanych :)
Prosimy o zwiększoną porcję cierpliwości :)

Serdecznie pozdrawiam,
piotr.
_pbartecki

Postautor: faxe » 15 lutego 2004, 19:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

a ja zauważyłem coś takiego:

jako że instalowałem oryginalnego Firefoxa na profil Firebirda, przejął on ustawienie Override UA z dodtaku UA Switcher czy jakoś i przedstawiał się jako FB. Znalazłem tą wartośc w about:config i wyczyściłem, póki nie znajdę prawdziwego UA Firefoxa.

No i tak sobie nieświadomie paradowałem po Sieci z pustym UA stringiem, dziwiąc się dlaczego Forum MozillaPL wciąż zwracało mi pusty dokument. Po wysłaniu setek pingów, wypróbowaniu kilku proxy i przetestowaniu Forum na kilku szkolnych komputerach, odkryłem że mam pusty UAString i to było problemem.

Jeśli wiec kod Forum naprawdę blokuje dostęp dla klientów z pustym UAS, to ... źle.

Może ktoś ma fajerściankę i nie chce pokazywać innym na jakim sofcie pracuje (np. ktoś się wstydzi swojego IE ;) ) - i w tym wypadku nie wejdzie na Forum i nie dowie się np. czy strona banku X chodziłaby bo upgradzie do Mozilli :(
faxe

Z nami od: 10 maja 2003, 16:29

Postautor: quiris » 15 lutego 2004, 23:17

Przeglądarka: Opera/7.50 (X11; Linux i686; U) [en]

_pbartecki pisze:Problemy z wyświetlaniem forum w Operze powinny być poprawione, prosimy o informacje, jeśli coś nadal sprawia kłpoty.

Wow. Wielkie dzięki :) Na razie wszystko śmiga. Jak dla mnie ;) Jeśli pojawi się coś niepokojącego, to nie omieszkam dać znać.

PS. No może to DEBUG MODE przy wysyłaniu wkurza nieco... Ale oczywiście cierpliwie czekamy na poprawę sytuacji :)
quiris

Postautor: pbartecki » 16 lutego 2004, 08:47

Przeglądarka: Opera/7.23 (X11; Linux i686; U) [en]

quiris pisze:Wow. Wielkie dzięki :) Na razie wszystko śmiga. Jak dla mnie ;) Jeśli pojawi się coś niepokojącego, to nie omieszkam dać znać.

Proszę bardzo :)
quiris pisze:PS. No może to DEBUG MODE przy wysyłaniu wkurza nieco... Ale oczywiście cierpliwie czekamy na poprawę sytuacji :)

Ten problem również powinien być już naprawiony.
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Postautor: quiris » 09 maja 2005, 11:01

Przeglądarka: Opera/8.01 (Windows NT 5.1; U; pl)

_pbartecki pisze:Problemy z wyświetlaniem forum w Operze powinny być poprawione, prosimy o informacje, jeśli coś nadal sprawia kłpoty.
Mozilla jest/była inaczej traktowana za sprawą wiersza, który jest w każdej standardowej instalacji phpBB:
if ( $phpver >= '4.0.4pl1' && ( strstr($useragent,'compatible') || strstr($useragent,'Gecko') ) )
(nie włączamy kodu, który miałby działać wyłącznie w przeglądarkach z 'gecko' w UA stringu)

No i krzaki w Operze wróciły :( Możecie coś z tym zrobić?
quiris

Postautor: GmbH » 09 maja 2005, 16:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041217

quiris pisze:No i krzaki w Operze wróciły :( Możecie coś z tym zrobić?

Powinno być OK... Dzięki za info...
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Postautor: quiris » 09 maja 2005, 19:56

Przeglądarka: Opera/8.01 (Windows NT 5.2; U; en)

GmbH pisze:
quiris pisze:No i krzaki w Operze wróciły :( Możecie coś z tym zrobić?

Powinno być OK... Dzięki za info...

Tak. Wszystko w porządku. Dzięki za błyskawiczną interwencję :)
quiris

Postautor: MusK » 06 czerwca 2005, 11:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8b2) Gecko/20050421 Firefox/1.0+

Wiem, że na tym forum w żaden sposób nie jest wspierany Internet Explorer, sam używam Firefoksa, ale mam jedno małe pytanie...

Otóż strona forum rozjeżdża się w IE. Nie jest to wybitnie uciążliwe, ale "ucięty" zostaje kawałek tekstu z prawej strony - trzeba przewijać w poziomie. O ile się orientuję strona forum jest zgodna z XHTML 1.0. Domyślam się, że nie jest to błąd kodu strony, a samego IE. Teraz pytanie:

Czy nie dałoby się zmienić/zmodować czegoś na forum, tak by w IE strony się nie rozjżdżały? Czasem niektórzy, z różnych powodów, przeglądają zawartość forum w IE.

PS. Wiem, jak zły jest IE, ale zastanawia mnie tylko to, czy można coś z tym zrobić...
MusK

Z nami od: 13 lutego 2004, 01:08

Postautor: Stef » 21 czerwca 2005, 22:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050524 Fedora/1.0.4-4 Firefox/1.0.4

Osiołek to to nie jest, ale napiszę: ostatnio aktualizowałem sobie system i przy okazji grzebania w iksach postanowiłem zwiekszyć sobie rozdzielczość. No i mam te swoje 1280x960 i chciałbym przy takiej rozdzielczości zostać, niestety strona i forum MozillaPL wyglądają w niej całkiem kiepsko..

Domyślam się że mogą być powody dla których nie rozciąga strony na 100% szerokości ale chociaż ustawcie na środku, pls..

Stef
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Postautor: Stef » 07 października 2005, 02:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; GNU/Linux i686; pl; rv:1.8b4) Gecko/20050918 Firefox/1.4

Swój problem już rozwiązałem, ciekawe czy ktoś jeszcze używa rozdzielczości powyżej 1024?
/* MozillaPL.org - wyłączenie ograniczenia szerokości do 1024 */
@-moz-document domain(mozillapl.org) {
   #mainBox, #mainBoxBottom {
      max-width: none !important;
      }   
   }

A ten, w Firefoksach 1.0.x działać nie będzie i oczywiście w userContent.css ..

Stef
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Postautor: KLAPEK » 07 października 2005, 08:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Slackware GNU/Linux i686; pl-PL; rv:1.7.12) Gecko/20050920

Ja też mam większą.
Zaraz sobie poprawię :)
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: Tomek » 17 listopada 2005, 15:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8) Gecko/20051107 Firefox/1.5

dopiero teraz to zauważyłem - w końcu odpocznę :)
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: KLAPEK » 02 sierpnia 2007, 12:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Slackware GNU/Linux i686; PL; rv:1.8.1.5) Gecko/20070716 SeaMonkey/1.1.3

Czy można by w końcu znieść ograniczenie do 1024?
Dajcie chociaż centrowanie, bo przy większej rozdzielczości naprawdę nieciekawie to wygląda...
Sporo czasu już upłynęło i coraz więcej ludzi pracuje na wyższych rozdzielczościach. [Ja w pracy mam teraz 1280x1024 i wygląda to po prostu nieestetycznie > a wiele osób ma jeszcze wyższe rozdzielczości]
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Następna

Wróć do Serwis MozillaPL.org