LarryN pisze:Ale dalej nie rozumiem Twojego toku myślenia.
Mialo byc o Operze i Mozilli a jest tylko o Mozilli

odbiegamy od tematu. Ale zeby go juz zakonczyc uzupelnie swoje poglady. Jestem nawet pewien ze nasze poglady sa bardzo podobne a nasza polemika wynika z niezrozumienia siebie nawzajem.
LarryN pisze:Powienieś podobnie 'atakować' wszystkie wypowiedzi 'obronców' Mozilli, bo przecież oni non-stop opowiadają jak tam Mozilla dobra, bo można ją skalować, dodawć różnego typu dodatki. A Gandalfa, który twierdzi, że Mozilla, to "wielkie środowisko", powinnieneś spalić na stosie za herezje, bo przecież Mozilla to tylko to co oficjalnie ściągamy z sieci (lub wchodzimy w posiadanie w inny sposób).
Wlasnie i chyba tu jest pies pogrzebany bo z pogladami Gandalfa zgadzam sie w 100% a jesli chodzi o platforme (i nie tylko

) to nawet wyglosilem podobne kazamie tylko ze w innym watku (posunalem sie nawet dalej i nazwalem mozille "wirtualna maszyna"). Wlasciwie nie wiem dlaczego nawiazujesz tutaj do srodowiska prograistycznego mozilli bo ja nie wiedze zwiazku. Poprostu uwazam, ze Mozilla nie jest rowna MozilliPL (bo jak by byla to po co zmieniac nazwe). Nie wiem jak to jasniej wytlumaszyc ale postaram sie wytlumaszyc na liczbach: wezmy liczby naturalne i calkowite, mi nie chodzi o to ktore zbiory sa lepsze poprostu rozgraniczam je (chociaz oba sa liczbami). Mysle dobrze o tym co mowie pokazjue wzor:
- Kod: Zaznacz cały
MozillaPL=Mozilla+dodatki
ale
- Kod: Zaznacz cały
Mozilla (mozilla.org)!= MozillaPL
MozillaPL - tak sie nazywa prawidlowo przegladarka, ktora mozna sciagnac z mozillapl.org. A ja caly czas mowie matce MozilliPL czyli Mozilli.org (zwroc uwage ze nawet grupa forow, na ktorym teraz jestes nazywa sie: "...dotyczących zarówno MozilliPL, jak i Mozilla.org", czyli to o czym pisalem nie moglo by pojsc na ktores z for patrzc od gory).
Gesty nie sa w Mozilli (mozilli.org) ale moga byc, jesli je doinstalujesz (dodatek!). I tylko o to mi chodzilo. Z tym trudno sie nie zgodzic.
LarryN pisze:A czy mogę zainstalować sobie gest w glownej Mozilli? No i wtedy co to będzie? A jak sobie 'ręcznie' zaistaluję wszystkie dodatki z MozillaPL do Mozilli co to będzie?
To bedzie Mozilla a jesli doinstalujesz pakiet jezykowy i ekran powitalny to juz bedzie MozillaPL, poniewaz zupelnie niczym sie nie bedzie roznic.
LarryN pisze: Czy dodanie gestów powoduje, że Mozilla przestaje być Mozillą? A co z innymi dodatkami? Jak je dodamy to co mamy?
Tu troche jedziesz za daleko. Bo ja nie mam nic przeciwko dodatkow (jak poczytasz forum to namawiam do dolaczenia kilku do MozilliPL). Mi raczej chodzilo o to ze w Oprerze po zainstalowaniu masz gesty (brzydko mowic jestes do nich zmuszany, nie mozesz ich odinstalowac) a w Mozilli masz wybor jak ci sie podoba to instalujesz a jak nie to nie. Poza tym nalezy dodac ze tworcy Mzoilli (ci z mozilla.org) nie kwapia sie do wlaczania do standardowej Mozilli, czemy? Nie mnie oceniac ale taka jest prawda.
LarryN pisze:Przepraszam. Te słowa były nie potrzebne. [...]
Nie ma sprawy, ja tez nie potrzebnie sie unioslem.
LarryN pisze:[...]gdy poznałem Twoją definicję Mozilla, diametralnie różna od mojej. Dla mnie Mozilla to wielka platforma, dzięki której można osiągnąć wiele rzeczy.
Troche mnie zle zrozumiales bo mam dokladnie takie same zdanie. Malo tego ja tworze dodatki na ta wspaniala platforme.
Jesli chodzi o te gesty to dlamnie to tak jak z tystrubucja linuxa w jednej jest dany program w drugiej nie (jednak nie mozna zakladac ze kazdy ma ten program) ale zawsze to linux. Albo jeszcze inaczej nie moge zalozyc ze w kazdym rodzaju Mozilli sa gesty ale moge zalozyc ze jest Kompozytor stron (bo roznica jest taka ze gesty sa napisane w otwartym kodzie a kompozytor odwoluje sie do komponentow skompilowanych)
LarryN pisze:A tak mi się zdawało, że instaniej taki odzielny projekt i nawet jakieś binarki są. Oddzielny, bo kawał Mozilli o SVG był rozprowadzany na pojedyńczej licencji GPL, co uniemożliwiało włączenie go do głównej Mozilli. Dlatego powstała, jak czytam chwilowa , odzielna gałąź.
Tutaj moze zostawmy ten temat bo to troche jest OT. Ale ja wiem tylko napweno, ze projekt SVG jest jednym z najtrudniejszych. I dlatego prowadzone sa oddzielne prace nad tym ale jak uda sie wszystko doprowadzic do w miare dobrego "czytania" modul ten zostanie dolaczony do Mozilli jako do standardowej linii (dokladnie tak samo bylo z MathMLem)