MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

hopatika.webd.pl

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

hopatika.webd.pl

Postautor: infinitie » 16 sierpnia 2005, 17:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041220 K-Meleon/0.9

Blad na tej stronie polega na tym, ze czcionka w przegladarkach Gecko jest o wiele za duza. W IE i w Operze strona wyglada jak nalezy. Na czym blad polega?
infinitie

Re: hopatika.webd.pl

Postautor: Feydiunn » 16 sierpnia 2005, 18:41

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.10) Gecko/20050730 Firefox/1.0.6 (Debian package 1.0.6-2)

infinitie pisze:Blad na tej stronie polega na tym, ze (...)

... style są zadeklarowane w złym miejscu (jeden z błędów jakie pokazuje walidator) oraz większość z nich jest nieczytelna dla przeglądarki z powodu błędu w samym arkuszu CSS.
infinitie pisze:W IE i w Operze strona wyglada jak nalezy.

Wygląda tak, bo akurat w taki sposób te przeglądarki interpretują niepoprawnie napisaną stronę.
Feydiunn

Z nami od: 29 grudnia 2004, 10:48

Postautor: hopatika » 09 września 2005, 17:42

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; Win 9x 4.90)

witam.
w kwestii pisania stron jestem zielony, przyznaję się bez bicia, i po prostu nie wiem, jak to naprawić. może zechcecie pomóc? z góry dziekuję.

pozdrawiam, autor hopatiki. :P
hopatika

Postautor: Reinmar » 09 września 2005, 21:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8b4) Gecko/20050730 Firefox/1.0+

Pierwsza i najważniejsza rada: POZBĄDŹ SIĘ RUCHOMEGO TŁA. Mi się zaczęło w głowie kręcić jak czytałem teksty ;] Przecież to można oczopląsu dostać na czymś takim!

Kod: Zaznacz cały
<style type="text/css">{
        font-family: verdana, arial, helvetica;
        font-size: 8pt;
        color: white;
        text-align: left;
        vertical-align: ;
        margin-top: 15px;
        margin-bottom: 10px;
        margin-left: 15px;
        margin-right: 15px;
}
</style>

Przenieś przed </head> (czyli ma się znaleźć pomiędzy <head> a </head>) i przed "{" wstaw... Chyba "table", ale właściwie to nie wiem jak powinno być.

<style> td
Zamień na:
<style type="text/css"> td

Jak poprawisz te błędy to zobacz co pokazuje validator i możesz spróbować poprawić reszte błędów.
Gentoo 2006.1, Quanta 3.5.2, Zend 5.0, FF 2.0,
PHP 5, MySQL 4.1.14, XHTML, CSS...
Reinmar

Z nami od: 19 kwietnia 2005, 19:54

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony