MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Tłumaczenie Thunderbirda

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

Tłumaczenie Thunderbirda

Postautor: Wojciech » 02 maja 2004, 12:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Oto robaki, jakie znalazłem w wersji 0.5 - 20040207.

KREATOR KONT
Okno "Nazwa konta"
Zdanie "Wprowadź nazwę, która ..." - usunąć kropkę przed nawiasem.

Menu Widok
Sortuj według (dodałbym dwukropek albo używane przez Team trzy kropki, w celu podkreślenia, że są tam opcje).
Opcje sortowania: nieodmienione opcje Adresat - Adresata, Nadawca - Nadawcy, Status ... - Statusu ... Mamy też tam niezrozumiałą opcję "Otwórz załącznik".
Wiadomości - 5 pozycji nieprzetłumaczonych; w oknie "Dostosuj Widoki wiadomości" (chyba lepiej "Dostosuj widok wiadomości"?) powtórzone są te nieprzetłumaczone wyrażenia.
W "Ustawieniach widoku wiadomości" mamy problem sygnalizowany już wcześniej przeze mnie, a więc przy korzystaniu z list wyboru możemy otrzymać sformułowania typu: "Treść nie jest równe ...".
Nieprzetłumaczone "Increase i Decrease Text Size"

Menu Narzędzia
Wyszukaj wiadomości: opcja "Kontynuuj wyszukiwanie w podfolderach" jest umieszczona w złym miejscu, patrz uwagi do Mozilli Suite v. 1.6, moduł Kurier Poczty.
Filtr niechcianej poczty:
Zakładka Ustawienia
Zdanie "Automatycznie wykonywane czynności" - lepiej: "Czynności wykonywane automatycznie".
Opcja "W przypadku ręcznego ... jako niechciane:" - należy dodać -j albo -ych na końcu, wtedy otrzymamy ...jako niechcianej albo ...jako niechcianych - chyba liczba mnoga będzie lepsza, bo zgadza się z ustawieniami niżej.
Zakładka Włącz filtr
Akapit 2
Zdanie 3: proponowałbym usunąć przecinek po "W trakcie korzystania z filtra".
Zdanie ostatnie: proponowałbym zmienić na: "... do rozpoznanych niechcianych wiadomości, jak na przykład przenoszenie ich do specjalnego folderu czy usuwanie."

Konfiguracja konta
Potwierdzenia - Opcja: "Po otrzymaniu żądania potwierdzenia dostarczenia wiadomości:" -> "Wysyłaj potwierdzenia ..." -> Jeśli mój adres e-mail nie jest w polu "Do"... - proponowałbym "Jeśli w polu ... nie ma mojego adresu e-mail:"

OPCJE
Ustawienia zaawansowane
Potwierdzenie dostarczenia wiadomości
Pierwsza opcja "Podczas wysyłania wiadomości..." Myślę, że lepiej będzie napisać "Zawsze żądaj potwierdzenia dostarczenia wiadomości" (żądanie to w grucie rzeczy objawia się w chwili odebrania wiadomości przez adresata, a nie w czasie jej wysyłania).
Po otrzymaniu żądania potwierdzenia... - patrz wyżej.

KSIĄŻKI ADRESOWE - patrz uwagi do Mozilli Suite v. 1.6.

Okno KOMPONOWANIE
Menu Plik
Pozycja "Załącz" -> "Wizytówkę (vCard)" - czy to vCard jest potrzebne? To samo pojawia się przy użyciu przycisku "Załącz".

Menu Format
Rozmiar - patrz uwagi do Mozilli Suite v. 1.6

Etykietka przycisku "Wstaw" na pasku narzędzi formatowania: "Wstaw Odnośnik, Kotwicę itd." Proponowałbym małe litery w zdaniu, gdyż odnośniki, kotwice itp. nie są imionami czy nazwami własnymi.

Uwagi ogólne:
1. Może czas zrobić coś z tym "Komponowaniem"? Team ma być może jakieś ważne powody, dla których trzyma się tego sformułowania, jednak brzmi ono sztucznie. W języku polskim komponuje się muzykę, od biedy obraz, ale na pewno nie list. Chyba nawet prosta rzecz: "Napisz, wzgl. utwórz nową wiadomość" będzie lepsze.
2. Szereg uwag jest identycznych z uwagami do modułu Kuriera Mozilla Suite, v. 1.6, strona wskazana odnośnikiem i następne.
3. Ponieważ nie używam Thunderbirda i instaluję go (podobnie jak i Firefoxa jedynie do testów), możliwe jest przeoczenie wielu ukrytych komunikatów i okienek, pojawiających się w określonych sytuacjach. Dlatego proszę wszystkich użytkowników tych obu zacnych programów o wsparcie i zgłaszanie choćby wątpliwości.
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Re: Tłumaczenie Thunderbirda

Postautor: Pitreck » 03 maja 2004, 03:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040429 Firefox/0.8.0+ (Pitreck)

Wojciech pisze:Sortuj według (dodałbym dwukropek albo używane przez Team trzy kropki, w celu podkreślenia, że są tam opcje).

Dwukropek byl stosowany tam, gdzie jest on obecny w oryginale. W przypadku "Sort by" tego dwukropka nie ma, ale jest strzalka sugerujaca obecnosc podmenu.

Wojciech pisze:Wiadomości - 5 pozycji nieprzetłumaczonych; w oknie "Dostosuj Widoki wiadomości" (chyba lepiej "Dostosuj widok wiadomości"?) powtórzone są te nieprzetłumaczone wyrażenia.

Zeby bylo ciekawiej, nie moge tego znalesc ani w plikach jezykowych PL ani w oryginalnych.
[edit]Heh, bo tego nie ma w plikach jezykowych...
>>thunderbird\defaults\messenger\mailViews.dat

[edit-2]Zrobione, ale odniesie skutek tylko na nowo utworzonych profilach

Wojciech pisze:W "Ustawieniach widoku wiadomości" mamy problem sygnalizowany już wcześniej przeze mnie, a więc przy korzystaniu z list wyboru możemy otrzymać sformułowania typu: "Treść nie jest równe ...".

Naprawienie tego raczej nie jest mozliwe. W plikach jezykowych nie ma mozliwosci ustalenia zmiennych "równe", "równa", itp, ktore byly by wykorzystywane przez program w zaleznosci od wyboru uzytkownika. Taka mozliwosc trzeba zakodowac w programie, a na to nie pozwala MF. My tylko tlumaczymy....

Co innego polska dystrybucja oparta o kod Thunderbirda - n!Kurier Poczty, w nim mozna by sie z tym bawic, o ile bedzie on dalej rozwijany, bo ostatnio prace przymarly.

Wojciech pisze:Wyszukaj wiadomości: opcja "Kontynuuj wyszukiwanie w podfolderach" jest umieszczona w złym miejscu

Tak to juz jest w oryginale, nie mozemy w to ingerowac.

Wojciech pisze:OPCJE
Ustawienia zaawansowane
Potwierdzenie dostarczenia wiadomości
Pierwsza opcja "Podczas wysyłania wiadomości..." Myślę, że lepiej będzie napisać "Zawsze żądaj potwierdzenia dostarczenia wiadomości" (żądanie to w grucie rzeczy objawia się w chwili odebrania wiadomości przez adresata, a nie w czasie jej wysyłania).

W oryginale jest "When sending messages, always request a return receipt", wiec (przynajmniej narazie) chyba zostawie to tak jak jest...

Wojciech pisze:Menu Plik
Pozycja "Załącz" -> "Wizytówkę (vCard)" - czy to vCard jest potrzebne? To samo pojawia się przy użyciu przycisku "Załącz".

Cuz, rodzaje wizytowek sa rozne, a vCard to swego rodzaju standard, wiec raczej potrzebne :)

Reszta byla lub teraz zostala poprawiona w plikach jezykowych Tb pre-0.6, lacznie z niezczesnym "komponuj". Jedyne, czego nie jestem wstanie poprawic to "Mozilla Thunderbird konto - nazwa konta" (nie moge znalesc wpisu za to odpowiedzialnego)
[edit-3]W koncu i z tym sobie poradzilem :-)
oraz niepolskiego przedstawienia adresu(nie wiem jak to naprawic, nie wiem nawet czy jest to wykonalne bez modyfikacji kodu)...

PS. W watku "Tłumaczenie Firefoksa" napisales:
Wojciech pisze:Schematy
Odnośnik "Pobierz nowe schematy" jest wyróżniony w sposób odbiegający od pozostałych - proponowałbym przycisk.

Dodatki
Jak wyżej

Jako, ze dotyczy to rowniez Thunderbirda, odpowiem. Taka to juz ma postac w oryginale i my w tlumaczeniu nie mozemy tego zmieniac. Co innego polskie dystrybucje...
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Postautor: Wojciech » 04 maja 2004, 10:02

Pitreck pisze:...Dwukropek byl stosowany tam, gdzie jest on obecny w oryginale... W oryginale jest "When sending messages, always request a return receipt", wiec (przynajmniej narazie) chyba zostawie to tak jak jest...
Pozwolę sobie zauważyć, że tłumaczenie nie polega na zamianie słów oryginalnych na te z drugiego języka. Np. niekiedy trzeba przeformułować całe zdanie (niem. "Ich habe Bärenhunger" - "Mam niedźwiedzi głód"?). W przypadku potwierdzania dostarczenia można to inaczej sformułować, jeśli chce się koniecznie zachować zgodność z oryginałem, na przykład: "Zawsze dołączaj żądanie potwierdzenia dostarczenia wiadomości przy wysyłaniu".

Pitreck pisze:Naprawienie tego (problem w "Ustawieniach widoku wiadomości" i innych ustawieniach filtrowania - Wojciech) raczej nie jest mozliwe. W plikach jezykowych nie ma mozliwosci ustalenia zmiennych "równe", "równa", itp, ktore byly by wykorzystywane przez program w zaleznosci od wyboru uzytkownika. Taka mozliwosc trzeba zakodowac w programie, a na to nie pozwala MF. My tylko tlumaczymy....
No tak, wiem, że trudno przekonać anglosasów, że są języki, w których wszystko się odmienia. Rzecz jednak w tym, że profesjonalna lokalizacja powinna obejmować także takie "dobiazgi". Co do ingerencji w kod - czy grupy opracowujące Mozillę np. dla języka arabskiego i innych, w których pisze się od prawej strony, nie ingerują w kod? Nie należy się tak bardzo bać MF, bo jako programiści Open Source na pewno rozumieją, że w wersjach zlokalizowanych muszą niekiedy zachodzić dość znaczne zmiany, a jeśli nie, to trzeba ich przekonać. Ten sam problem dotyczy wspomnianego przeze mnie adresu - amerykański system adresowania jest stosowany w Ameryce Północnej, może w Australii. Cała Europa ma inny system. Podejrzewam, że w krajach azjatyckich też jest rozmaicie. Jeśli Książka adresowa Mozilli wraz z Kalendarzem mają trafić np. do firm, musi to być zrobione porządnie.

Może Adrianer podpatrzy, jak to rozwiązano w MozilliDE?
Wojciech
Moderator

Postautor: lenrock » 04 maja 2004, 11:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Wojciech pisze:No tak, wiem, że trudno przekonać anglosasów, że są języki, w których wszystko się odmienia. Rzecz jednak w tym, że profesjonalna lokalizacja powinna obejmować także takie "dobiazgi". Co do ingerencji w kod - czy grupy opracowujące Mozillę np. dla języka arabskiego i innych, w których pisze się od prawej strony, nie ingerują w kod?

Jest pare aspektów ingerencji w kod . Po pierwsze to problem kiedy polskie tłumaczenie nie mieści się w przewidzianym miejscu w oknie , zespoł MozilliPL skrupulatnie znajdował dane miejsce w kodzie i dostosowywał je do polskich napisów . Problem jedak pojawia się gdy to samo tłumaczenie jest dawane także jako paczka lokalizacyjna , wówczas jak ktoś ją zainstaluje to jego wzrok cieszą ucięte wyrazy . Wprowadzając odmiany w kodzie , powodujemy utworzenie nowych stringów , a to powoduje że nie ma możliwości zrobienia paczki lokalizacyjnej lub po prostu paczki z innych języków będą niekompatybilne i trudno by było w tym miejscu wytłumaczyć Mozilla Fundation że to wciąż jest oryginalna mozillia tyle że trochę mniej kompatybilna.
Wymionyny przykład języków w których pisze sie od innej strony nie jest chyba za dobry, ponieważ nie było by dużego problemu zamiast naszego "Plik" napisać "kilP" ?

Problem z dłgością miejsca na polskie napisy mozna zgłaszać jako bugi, aby zostały poszerzone lub zastąpione wzglednymi długościami dostowującymi się do napisów . Ale na problemy odmian jest na razie trudna rada, najwyżej mam propozycję udokumentować wszytskie przypadki gdzie jest ona absolutnie konieczna i wtedy może ktoś się pokusi o zrobienie wersji niekompatybilnej lang-packowo.
lenrock
Moderator

Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33

Postautor: Pitreck » 04 maja 2004, 11:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040429 Firefox/0.8.0+ (Pitreck)

Wojciech pisze:Pozwolę sobie zauważyć, że tłumaczenie nie polega na zamianie słów oryginalnych na te z drugiego języka.

Doskonale zdaje sobie z tego sprawe. Co mialem na mysli, a niestety nie napisalem to to, ze w przypadku danego zdania przeformulowanie, jakie zaproponowales (tzn. uciecie "Podczas wysyłania wiadomości...") nie jest najlepszym rozwiazaniem. Odnosze dziwne wrazenie, ze uzytkownik bedzie sie musial domyslac, o co tu chodzi. Nie wiem, moze poprostu argumenty, jakie przedstawiles do mnie nie trafily? Ale oczywiscie jestem otwarty na dalsze :)

W kwesti obslugi innych jezykow, juz nie jedna bitwe chlopaki na Bugzilla odbyli, ja tez juz swoje przeszedlem i do latwych to nie nalezalo. Najwazniejsze to uswiadomic im, ze istnieja inne jezyki ktore charakteryzuja sie ciut innymi zasadami, potem juz idzie z gorki.

Wojciech pisze:Co do ingerencji w kod - czy grupy opracowujące Mozillę np. dla języka arabskiego i innych, w których pisze się od prawej strony, nie ingerują w kod?

Nie wiem jak to wyglada w praktyce, ale w Mozilli Thunderbird w plikach jezykowych sa opcje pozwalajace na ustawienie, czy dane texty maja byc wyswietlane z prawa do lewa, czy z lewa do prawa. Wiec jednak jak sie chce, to sie potrafi (mowie tu o chlopakach z Mozilla).

Wojciech pisze:Może Adrianer podpatrzy, jak to rozwiązano w MozilliDE?

To moze byc ciekawe, jestem za! :)

lenrock pisze:Problem z dłgością miejsca na polskie napisy mozna zgłaszać jako bugi, aby zostały poszerzone lub zastąpione wzglednymi długościami dostowującymi się do napisów.

To akurat AFAIK jest rozwiazywanie w inny sposob. Tam, gdzie jest to konieczne Mozilla wprowadza w plikach mozliwosc dostosowania wielkosci okna, w ktorym dany text jest wyswietlany(px).

lenrock pisze:Ale na problemy odmian jest na razie trudna rada, najwyżej mam propozycję udokumentować wszytskie przypadki gdzie jest ona absolutnie konieczna i wtedy może ktoś się pokusi o zrobienie wersji niekompatybilnej lang-packowo.

Jest lepsze rozwiazanie, choc troche mnie etyczne. Chodzi tutaj o lobbing. Zlosic odpowiednie bledy i zaczac atakowac osoby za ten kawalek kodu odpowiedzialne oraz naklaniac ludzi do glosowania na dany blad.(uhh, ale mnie teraz Gandalf zjedzie, jak psa :D ). Jesli problem dotyczy kilku jezykow i panstw, to mysle ze dosc szybko wyjdziemy na swoje.
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Postautor: E2rd » 04 maja 2004, 12:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Wojciech pisze:czy grupy opracowujące Mozillę np. dla języka arabskiego i innych, w których pisze się od prawej strony, nie ingerują w kod?

Zaingerowały raz, a dobrze - ten kod jest już częścią Mozilli. Tzn. Mozilla w wersji z mozilla.org poprawnie obsługuje Bi-Di.

Zdajesię, że tylko wydania całkiem "lewo do prawo" są robione osobno.
http://www.mozillazine.org/talkback.html?article=3902
http://mozilla.org.il/
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: E2rd » 04 maja 2004, 12:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Pitreck pisze:Jest lepsze rozwiazanie, choc troche mnie etyczne. Chodzi tutaj o lobbing. Zlosic odpowiednie bledy i zaczac atakowac osoby za ten kawalek kodu odpowiedzialne oraz naklaniac ludzi do glosowania na dany blad.

Naprawdę znacznie efektywniej jest napisać "patcha" do takiego błędu. Wtedy lobbing dotyczy tylko włączenia patcha do kodu - a to jest znacznie łatwiejsze, niż zmuszenie kogoś, komu absolutnie na czymś nie zależy, żeby to napisał...
E2rd
Moderator

Postautor: Pitreck » 04 maja 2004, 12:46

E2rd pisze:Naprawdę znacznie efektywniej jest napisać "patcha" do takiego błędu. Wtedy lobbing dotyczy tylko włączenia patcha do kodu - a to jest znacznie łatwiejsze, niż zmuszenie kogoś, komu absolutnie na czymś nie zależy, żeby to napisał...

Masz slusznosc...

OT: Ten "rewolucyjny patch Pawła usprawniajacy tworzenie nowych kont" - jak to opisal Piotr Bartecki w watku dotyczacym n!Kuriera Poczty 0.4, przydalby sie chyba nie tylko polakom. Sa jakies szanse na przewalczenie jego akceptacji na Bugzilla (jesli oczywiscie pawel by sie zgodzil, bo to jego dzielo)? No chyba, ze juz to zostalo gdzies zgloszone...
Pitreck
Moderator

Postautor: Wojciech » 22 czerwca 2004, 12:00

No to ruszamy z korektą Thunderbirda. Oto wyniki dla wersji thunderbird-0.7rc4-pl-PL-win32, na razie rzeczy ogólne i Opcje.

KREATOR KONT
Konfiguracja nowego konta - brak kropki po pierwszym zdaniu.

KONFIGURACJA KONTA
Zabezpieczenia wiadomości
"Menedżer urządzeń bezpieczeństwa" - proponowałbym tak jak w Suite "Menedżer urządzeń zabezpieczających"

OPCJE
Ogólne
Niespójność nazwy kategorii "Ogólne" z tytułem okna "Poczta i Grupy Dyskusyjne" (patrz również - rozważania nt. wielkich liter w nazwach i tytułach - na końcu tej wiadomości).

Tworzenie wiadomości
Opcja "Dla wiadomości, które zawierają 8-bitowe...", w zdaniu drugim użyłbym słowa "jaka" w mianowniku.
Okienko Opcje HTML: mamy napis "Przywróć domyślne:" i przycisk "Przywróć". Propnowałbym długi przycisk z napisem "Przywróć domyślne ustawienia". Nawet, gdyby to nie mogło być zrealizowane, wskazane byłoby dodanie tych ustawień do istniejącego napisu.
Uwaga techniczna: przyciski w tym okienku są rozmieszczone nierówno.

Załączniki
Pole "Aplikacje pomocnicze" jest u mnie puste i niczego tam nie mogę określić ani dodać. Tak ma być?

Zaawansowane
Hasła i zabezpieczenia
Mamy "Zarządzaj ... hasłami" oraz "Zarządza ... (bez j) w dwóch następnych opcjach!
"Menedżer urzadzeń bezpieczeństwa" - bardziej podoba mi się "Menedżer urządzeń zabezpieczających
Co do "Zarządzaj np. inteligentnymi kartami" - nie może być "Zarządzaj urządzeniami zabezpieczającymi, np. inteligentnymi kartami"? Inteligentna karta jest tylko jednym z wielu rodzajów urządzeń.
Potwierdzenia dostarczenia wiadomości
Opcja pierwsza - analogicznie do Kuriera Poczty proponuję krótko i zwięźle: "Zawsze żądaj potwierdzenia dostarczenia wysyłanej wiadomości".

No i stary temat, czyli określenie "Komponowanie wiadomości", jednak np. w Opcjach jest już "Tworzenie wiadomości". Chyba nieźle brzmi?
Wojciech
Moderator

Postautor: Pitreck » 22 czerwca 2004, 14:17

Wojciech pisze:Załączniki
Pole "Aplikacje pomocnicze" jest u mnie puste i niczego tam nie mogę określić ani dodać. Tak ma być?

Ja tez mam to puste. Niczego tam nie mozna dodac, co najwyzej usunac. W zasadzie jest to kopia zakladki "pobieranie" z opcji Firefoksa, tyle ze tam przynajmniej sie na cos przydaje. Dzieki niej moge zdecydowac jakie typy plikow maja byc pobierane do Tempa, poczym przekazywane do odpowiedniego programu, ktory je otworzy/odczyta.

Wojciech pisze:"Menedżer urzadzeń bezpieczeństwa" - bardziej podoba mi się "Menedżer urządzeń zabezpieczających

Wczesniej bylo "Menedżer urządzeń zabezpieczających", ale zostalo zmienione, bo w swojej korekcie uznales to za zle sformulowanie. Pytales sie zartobliwie przed czym/kim to niby ma zabezpieczac. Dlatego tez zostalo to zmienione na forme dokonana.
Urzadzenia zabezpieczajace ->Forma niedokonana, proboja zabezbieczyc, ale nie wiadomo przed kim ani przed czym. Nie wiadomo tez czy zabezpieczyly.
Urzadzenia bezpieczenstwa -> Daja bezpieczenstwo.

Wojciech pisze:Co do "Zarządzaj np. inteligentnymi kartami" - nie może być "Zarządzaj urządzeniami zabezpieczającymi, np. inteligentnymi kartami"? Inteligentna karta jest tylko jednym z wielu rodzajów urządzeń.

Bylo "Zarządzaj urządzeniami bezpieczeństwa, np. inteligentnymi kartami", ale Gandalf uznal ze to za dlugie, pozatym nie trzeba drugi raz tego samego powtarzac, skoro przycisk obok mowi wszystko...

Wojciech pisze:No i stary temat, czyli określenie "Komponowanie wiadomości", jednak np. w Opcjach jest już "Tworzenie wiadomości". Chyba nieźle brzmi?

Pozostalosci "komponuj" sa juz na liscie poprawek Tb 0.8 :)
Pitreck
Moderator

Postautor: Wojciech » 22 czerwca 2004, 16:27

Pitreck pisze:... zostalo zmienione, bo w swojej korekcie uznales to za zle sformulowanie. Pytales sie zartobliwie przed czym/kim to niby ma zabezpieczac....
Tak? Nie pamiętam... :oops: Przepraszam! Cóż, wiek ma swoje prawa... :)

Teraz przy okazji następna korekta: po najechaniu myszką na symbol koperty pojawia się etykietka o następującej treści: "Odebrano now| wiadomo[|". Natomiast na ślicznym obrazku, wyłaniającym się i chowającym, tekst ten jest w porządku.
Wojciech
Moderator

Postautor: Pitreck » 22 czerwca 2004, 16:53

Wojciech pisze:Tak? Nie pamiętam... :oops: Przepraszam! Cóż, wiek ma swoje prawa... :)

Kazdemu sie moze zdarzyc, zwlaszcza ze ostatnio masz "troche" na glowie :)
Podalbym ci linka do twojej wypowiedzi odnosnie tego, ale ta nasza forumowa wyszukiwarka... :evil:

[EDIT]
Wojciech pisze:Teraz przy okazji następna korekta: po najechaniu myszką na symbol koperty pojawia się etykietka o następującej treści: "Odebrano now| wiadomo[|". Natomiast na ślicznym obrazku, wyłaniającym się i chowającym, tekst ten jest w porządku.

WFM.
Pitreck
Moderator

Postautor: Wojciech » 23 czerwca 2004, 16:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040608

Menu Plik
Okienko Tryb offline i miejsce na dysku
- Podczas uruchamiania Kuriera Poczty: Wyświetl pytanie, w jakim trybie rozpocząć pracę - dodać przecinek.

Pobrać wiadomości do przeglądania Offline...? - czy to "offline" musi być dużą literą?

Menu Edycja
Znajdź w tej wiadomości - pojawia się okienko p.t. "Znajdź na tej stronie".
Okno Wyszukaj wiadomości (z podmenu Znajdź) -> patrz uwagi do Kuriera Poczty Mozilli Suite.

Przepraszam, że odsyłam Was do innego wątku i nie podaję odnośnika, ale jestem już trochę odmóżdżony; poza tym chyba nietrudno znaleźć ten wątek :D.

Menu Widok
Paski narzędzi => Dostosuj
Proponuję zmienić wskazówkę, na: "Aby dodać wybrany element, przeciągnij go na istniejący pasek narzędzi u góry."

Sortuj według
Okienko Zabezpieczenia wiadomości
Informacja Wiadomość nie zawiera podpisu cyfrowego (tak na marginesie - nie ma, czy nie zawiera?) - ostatnie zdanie zaczyna się od "Jakkolwiek..." - nie ma takiej możliwości! Trzeba albo postawić przecinek po przedostatnim zdaniu, albo całkiem to przeformułować.

Okienko Filtr niechcianej poczty
Opcja "Wyświetlając wiadomości rozpoznane jako niechciane, ignoruj znaczniki ... " - dodać przecinek.

Menu Wiadomość - Utwórz filtr...
Okienko Reguły filtru
Ponownie problem z "W stosunku do wszystkich przychodzących ...", bowiem zdanie "Wykonaj następujące czynności:" jest w zasadzie kontynuacją i jako takie powinno być kontynuowane małą literą (tak jak to jest w Kurierze z Suite).

Okno Komponowanie :-?

Menu Plik
Wyślij teraz i Wyślij później - skróty klawiaturowe opisane jako Ctrl+Return albo Ctrl+Shift+Return.

Menu Wstaw
Wstaw obrazek -> patrz uwagi do menu Wstaw Kompozytora Stron Mozilli Suite.
Wstaw tabelę -> patrz uwagi do menu Wstaw Kompozytora Stron Mozilli Suite.
Wstaw znaki i symbole -> patrz uwagi do menu Wstaw Kompozytora Stron Mozilli Suite.

Menu Format
Rozmiar czcionki - proponowałbym użyć "wielki" zamiast "ogromny" (ogromny to już trochę za dużo), trzeba usunąć te (X) i (U).

Okienko Właściwości tabeli - patrz uwagi do menu Format Kompozytora Stron Mozilli Suite.

Przycisk na pasku narzędzi formatowania - Wybierz kolor dla tła - otrzymujemy okienko p.t. Kolor tła bloku :o

Opis kolumn okna głównego:
Etykietki podpowiadające opcje sortowania zaczynają się od "Kliknij" a ta dla kolumny Adresat - od "Naciśnij".
Kolejność otrzymania - mam tu bardzo ciekawe liczby, ostatnia jaka się u mnie pojawiła to: 335042! O co tu chodzi?

Książka adresowa
Układ pól na wydruku i podglądzie -> patrz uwagi do Kuriera Poczty Mozilli Suite.
Po nciśnięciu przycisku Komunikator otrzymuję "aim nie jest zarejestrowanym protokołem"

Wizytówka
Zakładka Inne - Informacja (nr): - pojawia się na podglądzie u dołu okna i na wydruku jako "Własne (nr):".

Okno Zaawansowane wyszukiwanie w książce adresowej
Mamy Szukaj w:, potem od razu: spełniają ... - może dodać wpisów, które spełniają ... -> patrz rozwinięcie tematu w wątku "Tłumaczenie Mozilli".

Konsola JavaScript i Inspektor DOM -> patrz uwagi do Mozilla Suite.

Problemy ogólne:
1. Filtr niechcianej poczty, opcja "Nie oznaczaj wiadomości jako niechciana poczta, jeśli adres nadawcy znajduje się w książce adresowej" - nie ma możliwości określania kilku książek adresowych.
2. Czy możliwe jest ustawienie, żeby Thunderbird wyświetlał program pocztowy nadawcy (jakieś "about:config"?).
3. Funkcja sprawdzania aktualizacji chyba nie działa.

W zasadzie przeglądnąłem wszystko, ale jestem już porządnie zmęczony tym "debugowaniem" i wszystko zaczyna mi się mieszać. Tak więc chyba na tym poprzestanę; może ktoś inny spojrzy na to "świeżym okiem"? Oczywiście, jeśli coś zauważę, zaraz dam znać. W razie czego pytajcie.
Wojciech
Moderator

Postautor: E2rd » 23 czerwca 2004, 17:22

Wojciech pisze:Kolejność otrzymania - mam tu bardzo ciekawe liczby, ostatnia jaka się u mnie pojawiła to: 335042! O co tu chodzi?

O nic. Niech Cię to nie interesuje :lol:
Dłuuuugo trwały wahania, czy pokazywać tą kolumnę: http://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=72463#c8
m.in. ze względu na obawę, że userzy się będą pytać "acoto?"...
Ta kolumna służy do sortowania według kolejności otrzymania. Do niczego więcej.

Wojciech pisze:1. Filtr niechcianej poczty, opcja "Nie oznaczaj wiadomości jako niechciana poczta, jeśli adres nadawcy znajduje się w książce adresowej" - nie ma możliwości określania kilku książek adresowych.

Tak, nie ma: http://mozillapl.org/forum/post-42000.html#42000
Wojciech pisze:2. Czy możliwe jest ustawienie, żeby Thunderbird wyświetlał program pocztowy nadawcy (jakieś "about:config"?).

Tak, w ThB trzeba to wpisać samemu do prefs.js:
user_pref("mailnews.headers.showUserAgent", true);
Albo, rzecz jasna, ściągnąć jakiś dodatek.
E2rd
Moderator

Postautor: lenrock » 23 czerwca 2004, 17:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040614 Firefox/0.9 Mnenhy/0.6.0.101

Wojciech pisze:Problemy ogólne:
2. Czy możliwe jest ustawienie, żeby Thunderbird wyświetlał program pocztowy nadawcy (jakieś "about:config"?).
3. Funkcja sprawdzania aktualizacji chyba nie działa.

2. http://mozillapl.org/pomoc/FAQ:_Thunderbird
3. Jeżeli chodzi o aktualizację dodatków , to narazie tylko kilka ma wogóle wypełnione informacje gdzie trzeba szukać aktualizacji danego dodatku. Z polskich spolszczeń udostępnianych z serwera mojej uczelni na razie usuwam te wpisy aby ZU nie zamienił sobie wersji PL na EN przez przypadek, w przyszłości samemu zamierzam taką bazę stworzyć (przed wersją fx1.0 byłoby to wskazane)
lenrock
Moderator

Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33

Postautor: Pitreck » 23 czerwca 2004, 22:06

Ok, powoli implementuje poprawki. Odrazu mowie czego ja nie zaimplementuje i czego prawdopodobnie nie zrobia inni:
Wojciech pisze:Wyślij teraz i Wyślij później - skróty klawiaturowe opisane jako Ctrl+Return albo Ctrl+Shift+Return.

Zmiana tego jest chyba niewykonalna. W plikach jezykowych Mozilla dla skrotow klawiszowych uzywa sie schematu VK_przycisk, a w przypadku klawisza Enter jest to VK_RETURN, ktory potem jest odpowiednio wyswietlany w menu. Zmiana tego na VK_ENTER moze przybrac niezbyt przyjemne skutki, jak znikniecie tego napisu z menu (Ctrl+pusto) oraz utrate funkcjonalnosci tego skrotu.

Wojciech pisze:Menu Wstaw
Wstaw obrazek

Wyrównaj tekst względem obrazka -> wyrównaj obrazek względem tekstu
Szlachetne, ale trudne do wykonania, by po zmianie wszystko mialo rece i nogi. Najwiecej zabawy bylo by ze zmiana pozycji w rozwijanym menu, aby pasowany do nowego textu. Pozatym, skoro tak samo jest w oryginale, to mysle, ze nie ma sensu dostosowywac tego do "ksiazkowych" wzorow...

--
Inspektora DOM narazie boje sie ruszac, podobnie jak ty za malo go znam.
Pitreck
Moderator

Postautor: Wojciech » 23 czerwca 2004, 22:49

Co do tego obrazka: można napisać: Pozycjonowanie obrazka względem tekstu, albo tylko Pozycjonowanie obrazka, następnie -
* U góry
* Na środku
* Na dole
* Po prawej
* Po lewej

Najbardziej mi się nie podoba to "zawijanie", bo zawijanie dotyczy tekstu; a w tym konkretnym przypadku jest to w ogóle nieintuicyjne. Po wybraniu "Zawijaj do prawej" obrazek mamy po lewej, a wiersze tekstu tak czy owak zawijają się tam, gdzie zazwyczaj przy pisaniu od lewej do prawej! Być może zamiast zawijania tekstu należałoby użyć opływania obrazka - czy w ogóle obiektu - tekstem?
Ten sam problem dotyczy Kuriera i Kompozytora z Suite; na razie jednak nie udało mi się nikogo przekonać, że te określenia są - mówiąc delikatnie - zakręcone :( .
Wojciech
Moderator

Postautor: Pitreck » 23 czerwca 2004, 23:44

Widzisz, jak to mowia: punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Inaczej to wyglada od strony programisty/tlumacza, a inaczej od osoby, ktora analizuje GUI programu. Szczerze mowiac jakos nie dziwi mnie, ze nikogo nie udalo ci sie do tego przekonac. Z punktu widzenia tlumacza wszystko jest OK: opis oraz elementy rozwijanego menu pasuja do siebie? Tak! Nie ma rozbierznosci w odmianach slow (szczegolnie takich, ktore sa oczywiste i latwo bylo by je naprawic)? Nie! Tlumaczenie jest bliskie oryginalu/oddaje sens oryginalu? Tak!
Moze i mozna by to bylo zrobic lepiej, ale trudno znalesc motywacje do calkowitej zmiany w 99% wiernego tlumaczenia, ktore jest jeszcze w miare dobre (a przynajmniej nie gorsze od oryginalu). Pozatym trzeba to jakos rozsadnie uzasadnic przy skladaniu raportu z tlumaczenia, wraz ze spisem zmian. Nawet dziwaczne "zawijaj do lewa" jest wiernym tlumaczeniem wystepujacego w oryginale Wrap to left...

PS. A jak to zostalo rozwiazane w niemieckiej lokalizacji?
Pitreck
Moderator

Postautor: Gandalf » 24 czerwca 2004, 00:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8a2) Gecko/20040622 Firefox/0.8.0+

Panowie, nie chce przeszkadzac, robota Wojtka jest fantastyczna (jesli nie zauwazyles Wojtku, to podziekowania dla Ciebie sa credistach Tb 0.6, Tb 0.7 i Fx 0.9 :)), ale warto by juz zamykac 0.7. ZA kilka tygodni/miesiac bedzie wychodzic 0.8 i proponowalbym reszte zostawic na nastepne wydanie.

Na pewno nie damy rady poprawic wszystkiego, zawsze beda jakies uwagi, a ludzkosc czeka :D
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: Pitreck » 24 czerwca 2004, 00:12

Wojciech pisze:Okienko Zabezpieczenia wiadomości
Informacja Wiadomość nie zawiera podpisu cyfrowego (tak na marginesie - nie ma, czy nie zawiera?) - ostatnie zdanie zaczyna się od "Jakkolwiek..." - nie ma takiej możliwości! Trzeba albo postawić przecinek po przedostatnim zdaniu, albo całkiem to przeformułować.

Co powiesz na uzycie slowa "Jednakże" zamiast "Jakkolwiek", jako tlumaczenie "However"?
Pitreck
Moderator

Następna

Wróć do Klient poczty Thunderbird